Feminismi – tasa-arvon asialla?

  • 370 912
  • 2 919

godspeed

Jäsen
Tämä mainitsemasi "biologinen determinismi" ei ennusta millään tavoin, että suuria yhteiskunnallisia muutoksia ei voisi tapahtua. Se ennustaa, että ihmisen vaistomaiset ja evolutiivisesti tärkeät käyttäytymismallit pysyvät perustavanlaatuisesti samanlaisena, jos geenit eivät muutu. Ne ovatkin pysyneet sellaisina suurista yhteiskunnallisista muutoksista huolimatta.

Miten geenit eivät muuttuisi, kun erilaisia mutaatioita tapahtuu jatkuvasti ja sinäkin voisit olla vaikkapa homo?

Päin vastoin, ihmisen suuri adaptaatiokyky ennustaa sopeutumista mitä erilaisimpiin elinympäristöihin ja yhteiskuntiin.

Ympäristö muokkaa enemmän ihmistä kuin toisinpäin, vaikka jokainen tietää, että nämä ovat kovassa vuorovaikutuksessa.

Naisien pakottaminen jahtaamaan uraputkea muiden tekijöiden kustannuksilla lienee enemmän haitallista kuin hyödyllistä hyvinvoinnin suhteen. Naisten menestyminen ja sen vaikutus esimerkiksi parisuhteisin on jo nyt näkyvillä. Naisille pitäisi toki antaa ihan samanlaiset mahdollisuudet jahdata haluamiaan asioita. Mahdollisuuksien tasa-arvo kaikille ihmisille, mutta ilman tätä typerää ajatusta, että miesten ja naisten tavoitteet elämän eri osa-alueiden suhteen pitäisivät aina olla samanlaisia ja päätyä samaan lopputulokseen.

Korkeasti koulutettujen, uraputkessa olevien naisten todellakin on jo nyt usein hankalaa löytää haluamaansa partneria. Tämä johtaa helposti siihen, että 30-40 vuotiaana pitääkin tyytyä sellaiseen partneriin, jota ei ensisijaisesti valitsisi, jos olisi mahdollisuutta tai varaa. Ei järin hyvä kehityskaari näille asioille.

Ihmisten pitäisi tehdä niitä valintoja, joita haluavat, olipa kyse kenestä tahansa henkilöstä. Naisilla uraputkeen keskittymisellä on vain suurempia haittavaikutuksia keskimäärin kuin miehellä. Tämän asian kiistäminen ei ole kenellekään hyödyllistä.

Kukaan ei pakota naisia mihinkään, vaan he haluavat muutosta, koska ihminen on luontaisesti egoisti - se heikompikin yksilö sukupuolesta riippumatta. Naisella on nyt vain vapaus valita se kumppani jota voi hallita, ja jos ei voi, niin kenkää tulee. Jos ei sitten mies kelpaa kuin ylemmästä luokasta, niin se on oma häpeä, jolloin ylimieliset naiset jäävät helposti ilman kumppania. Alleviivaan vielä, että tällaisella uraputkessa olevalla naisella kyse ei välttämättä ole älystä siten kuin perusporvari sen ajattelee, vaan pelkästään taloudellisesta pärjäämisestä. Tyhmää sellaisella tavalla tehty jaottelukin minusta on.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Pariutuvat. Se vaan vaikenee ja on vaikeutunut korkeasti koulutetuilla uranaisille. Ja tämän myötä toki vadtaavasti samalle joukolle alhaisesti koulutettuja miehiä. Ihmisten pitää ajautua pakostikin enemmän sellaisiin suhteisiin, joihin eivät haluaisi ajautua, jos valinnan varaa olisi. Lähemmäs 50 prossan avioeromäärä ei ole tällä hetkellä järin optimistinen luonnehdinta parisuhteiden laadusta.
Ensinnäkin se että avioerojen määrä on 50% ei välttämättä kerro siitä, että parisuhteiden laatu on huono vaan siitä että huonoista parisuhteista voidaan lähteä ja etsiä parempia tilalle kun ei olla taloudellisesti tai juridisesti sidottuja huonoon suhteeseen. Logiikka on vähän sama kuin neukkujen 100% äänestysprosentti ei välttämättä kertonut demokratian toimivuudesta paremmin kuin Suomen 70%.
Tiedän tutkimuksista, että koulutetut naiset menevät keskimäärin vanhempina naimisiin ja hankkivat lapset myöhemmin. Kuitenkin oleellinen kysymys on, että ovatko he onnettomampia verrattuna keskiarvoon tai 25 vuotiaisiin lestadiolaisiin 8 lapsen äiteihin? Jos kyseessä on oma valinta olla menemättä naimisiin niin miksi se olisi ongelma?

Eikö parinvalintakilpailu ole aika lailla nollasummapeliä ja eikö siinä pärjääminen ole täysin suhteellista muihin osallistujiin? Nykyään kaikkien Miesten tulotaso on esim noussut moninkertaiseksi sadan vuoden takaiseen, mutta pariutumisen määrä on pysynyt about vakiona sille vaatimukset ovat nousseet samassa suhteessa, eikö?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Siitä tämä on merkillinen liike, että minä en arkisessa elämässäni törmää missään tähän feminismipuheeseen. Kukaan työpaikkani naisista ei itke naissorron perään, enkä läheisten tai ystävieni kanssa koskaan puhu näistä asioista.
Minäkään en törmää rasismiin enkä lasten kaltoin kohteluun arkielämässään juuri koskaan. Eivät naapurien lapset kerro pahoinpitelyistä tai laiminlyönneistä, eikä meidän siivooja ole mitään valittanut.

Kuitenkin kun lukee tätäkin ketjua ja suhtautumista feministiseen puheeseen, niin ei tarvi olla ruudinkeksijä ymmärtääkseen ettei monet julkisesti ole valmiita asiasta puhumaan. Monet naiset toteavat etteivät halua feministin leimaa ja se on ymmärrettävää. Asia muotoilullaan usein hyvin eri tavoin.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Tämä johtaa helposti siihen, että 30-40 vuotiaana pitääkin tyytyä sellaiseen partneriin, jota ei ensisijaisesti valitsisi, jos olisi mahdollisuutta tai varaa. Ei järin hyvä kehityskaari näille asioille.

No jaa, milloin naisilla yleisesti on sitten ollut mahdollisuus valita partneri jonka haluaa aina. Oliko sata vuotta sitten naisille varaa olla erityisen ronkeli ja valita partneri sen mukana jonka ensisijaisesti valitsee, tai edes esim. Suomessa sotien jälkeen? Toki nykyisin on enemmän naisia ja miehiäkin sinkkuina pidempään joka sanoisin että lähinnä johtuu siitä että erityisesti naisilla on varaa olla sinkku, ei ole pakko ripustautua mieheen.

Sitä voi tietenkin spekuloida mikä on hyvä asia ja mikä ei, mutta itse en tuota yleisellä tasolla kovin suureksi ongelmaksi näe, tai varsinkin jos asenteet myös muuttuisivat niin tuosta tulisi merkityksetön asia kun ei oltaisi esim. statuksissa ja varallisuudessa niin merkittävästi kiinni. Toki syntyvyyden aleneminen on asia josta voi ihan oikeasti olla huolissaan, mutta ei siihenkään mielestäni ainakaan ratkaisu ole se että naisten mahdollisuuksia ruvetaan rajoittamaan ja ajetaan naiset takaisin hellan ja nyrkin väliin synnyttämään lapsia.

edit. Toki syntyvyyden aleneminen pitäisi jotenkin ottaa politiikkaa tehdessä esimerkiksi huomioon mutta en kyllä itse osaa sanoa mikä kikka siihen auttaisi.
 

sinikettu

Jäsen
Eikö parinvalintakilpailu ole aika lailla nollasummapeliä ja eikö siinä pärjääminen ole täysin suhteellista muihin osallistujiin? Nykyään kaikkien Miesten tulotaso on esim noussut moninkertaiseksi sadan vuoden takaiseen, mutta pariutumisen määrä on pysynyt about vakiona sille vaatimukset ovat nousseet samassa suhteessa, eikö?
Periaatteessa kyllä, mutta naisten ja miesten suhteen vallitsee tietynlainen epäsymmetria pariutumisessa. Miehet eivät keskimäärin välitä naisen varallisuudesta, statuksesta ynnä muusta. Naiset välittävät. Tulotaso ei toki ole ainoa tekijä, vaan esimerkiksi korkeakoulutus, intellektuaalinen kapasiteetti ynnä muu vaikuttavat. Naiset ovat vasta parina viime vuosikymmenenä nousseet miesten ohi mm. korkeakoulutuksessa, joten tämä ilmiö ei ole kovin vanha. Suosittelen lukemaan tämä David Bussin jutun aiheesta: Edge.org

Edit: lisään tähän kohtaan vielä, että usein laadukkat, korkean parisuhdemarkkina-arvon miehet eivät halua sitoutua pitkiin suhteisiin niin usein kuin naiset keskimäärin. Tämä itsessään mahdollisesti vaikeuttaa laadukkaitten pitkän linjan partnerien etsintä naisilla.

Kuitenkin oleellinen kysymys on, että ovatko he onnettomampia verrattuna keskiarvoon tai 25 vuotiaisiin lestadiolaisiin 8 lapsen äiteihin? Jos kyseessä on oma valinta olla menemättä naimisiin niin miksi se olisi ongelma?
Ei olekaan ongelma. Ihmisten pitäisi tehdä niitä asioita, joita haluavat tehdä. Hyvin useat naiset vaan tuppaavat esimerkiksi siinä 30-40 kieppeillä huomaamaan, että jatkuva työskentely ja jatkuva uraputkessa oleminen eivät olekaan, niin houkuttelevia asioita käytännössä olekaan muiden elämän osa-alueiden kustannuksilla. Naisilla pitkien parisuhteiden tai vaikka perheen perustaminen on hankalampaa vaikka 35-vuotiaana kuin miehillä.

Pointtini tässä keskustelun mittaan on pääasiassa tuoda esille, että työelämässä menestymisellä ei ole naisille läheskään niin suurta etua kuin miehillä näissä jutuissa. Mies voi uhrata ihan hyvin 15 vuotta nuoruudessan uran ja statuksen rakentamiseen ilman, että tällä olisi juuri mitään negatiivista vaikutusta esimerkiksi parisuteiden tai perheen rakentamiseen. Menestymisellä puolestaan on todella suuria positiivisia vaikutuksia. Menestyvällä 35-vuotiaalla miehellä on käytännössä mahdollisuus saada pitkän ajan partnerikseen kaikkia naisia ikähaitarilta 20-35. Menestyvällä 35-vuotiaalla naisella haitari on rajatumpi ja se osoittaa pääasiassa ylöspäin. Tosiaan vielä menestyvät samanikäiset miehet haikailevat enimmäkseen nuorempien naisten perään. Samoin iso osa miehistä ei tykkää työnarkomaaneista naisista. Itse kuulun samaan joukkoon.

Käytännössä kaikilla valinnoilla on trade-offeja eli siinä missä niillä saavutetaan jotain, niiden seurauksena myös menetetään jotain.
 
Viimeksi muokattu:

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
Ihmettelen näin lähempänä puolen vuosisadan ikää näitä analyysejä kaikenlaisista statuksen rakentamisista ja niillä saavutettavista parisuhteista. Jotenkin umpi-insinöörimäinen ajattelutapa mielestäni. Entäs jos ihan kaikki ei elämässä menekään niin kuin 25v iässä suunnittelee? Kaikkia naruja ei vain voi pitää koko ajan näpissä tässä elämässä. Voi tietysti yrittää mutta saattaa käydä vitun raskaaksi jossain vaiheessa. Tietty tiedostan että meitä on täällä hyvinkin erilaisia ihmisiä ja ajattelutapoja mutta kuitenkin.

Ehkä tässä vain vanha äijä höpisee omiaan mutta pointti se että asiat ihmissuhde rintamalla helpottuu kovin paljon kun ei koko aikaa analysoi asioita vaan antaa mennä. Siitä se 18v vuoden parisuhdekin jossain vaiheessa syntyy ilman että on tarvinnut taulukkolaskentaa harjoittaa. Asiat tapahtuu kyllä.

Toivottavasti joku saa tästä edes jotain tolkkua, kirjallinen ulosanti ei kuulu vahvuuksiin. Ääneen voin kyllä höpistä järkeviäkin.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Edit: lisään tähän kohtaan vielä, että usein laadukkat, korkean parisuhdemarkkina-arvon miehet eivät halua sitoutua pitkiin suhteisiin niin usein kuin naiset keskimäärin. Tämä itsessään mahdollisesti vaikeuttaa laadukkaitten pitkän linjan partnerien etsintä naisilla.

Hauskasti määrität laadukkaat könsikkäät niin, ettei sitoutumishalu ole laatua alentava tekijä. No, voihan se olla niinkin, mutta luulisi sen olevan sen verran tärkeä asia, ettei näillä jepeillä olisi partnerina paljoakaan asiaa määreen "laadukas" alle.

Ymmärrän kyllä pointtejasi. Silti toisinaan tulee mieleen, hiihteletköhän pikkaisen kapeaa latua laput silmillä.

Kuinkahan paljon kumppaninvalintaan tekee ylipäänsä kynnystä omien vanhempien parisuhteen malli? Tämä näin yleisenä kysymyksenä, ei niinkään jatkona ensimmäiseen kappaleeseen.
 

sinikettu

Jäsen
Tässäpä muuten A-luokan esimerkki siitä, miten sukupuolisuhteet vaikuttavat naisten seksuaalikäyttäytymiseen: Twitter

Kun naisia on enemmän suhteessa miehiin, kilpailu kovenee ja naiset alkavat jakamaan oikein olan takaa. Naisten ollessa harvempi osapuoli, seksuaalikäyttäytyminen muuttuu konservatiivisemmaksi.
 

sinikettu

Jäsen
Hauskasti määrität laadukkaat könsikkäät niin, ettei sitoutumishalu ole laatua alentava tekijä. No, voihan se olla niinkin, mutta luulisi sen olevan sen verran tärkeä asia, ettei näillä jepeillä olisi partnerina paljoakaan asiaa määreen "laadukas" alle.
Se riippuu. Kaikki suhteet eivät ole pitkän linjan suhteita naisillakaan. Ympäripyöreästi sanoisin, mitä korkeampi arvo parisuhdemarkkinoilla, sitä helpompi on luoda lyhyemmän ajan suhteita. Ei tosin liene ihan mustavalkoinen juttu.
Ymmärrän kyllä pointtejasi. Silti toisinaan tulee mieleen, hiihteletköhän pikkaisen kapeaa latua laput silmillä.
Eivät nämä minun omia ideoitani ole, vaan varsin hyvin dokumentoituja asioita eri kulttuurialueilla ympäri maailman. Eivätkä toki ainoita asioita, jotka seksuaalikäyttäytymiseen vaikuttavat.
 

sinikettu

Jäsen
Kuinkahan paljon kumppaninvalintaan tekee ylipäänsä kynnystä omien vanhempien parisuhteen malli? Tämä näin yleisenä kysymyksenä, ei niinkään jatkona ensimmäiseen kappaleeseen.
Jos kontrolloidaan geneettisiä tekijöitä, niin hyvin vähän. Näin lyhyesti ilmaistuna, suurin osa käyttäytymismalleista tulee geneettisistä tekijöistä ja satunnaisista, kodin ulkopuolisista ympäristötekijöistä. Tässä on esimerkiksi hyvin informatiivinen taulukko sosiaalisesta käyttäytymisestä . Muutamissa tapauksissa jaettu elinympäristö vaikuttaa, mutta selittää varianssista max 20 prossaa, kun taas geneettiset ja satunnaiset ympäristätekijät 80-100 prossaa eroavaisuuksista.

Toinen ihan hyvä ja laadukas tutkimuspaperi aiheesta liittyen partnerin valintaan:

Variation in human mate choice: Simultaneously investigating heritability, parental influence, sexual imprinting, and assortative mating

Naisilla kotiympäristö näyttää vaikuttavan partnerin ikään ja varallisuuten, mutta selittää vaan 20 prossaa varianssista. Muutoin näyttää kotiolojen vaikutus olevam lähellä nollaa.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Tiedä häntää, voipi toki olla tyystin väärä ketju mutta jonkinlainen tasa-arvon asia lienee pohjavireenä. Jopa kahteen suuntaan, paitsi että hommassa on osallisena sukupuolitieteilijöitä, niinpä kaikki luultavasti pystymään vääntämään helvetin kimurantiksi. Siispä se juttu, persuvaroitus:
Turun yliopisto jakoi opintopisteitä mielenosoitukseen osallistumisesta – perussuomalaiset nuoret tuomitsevat toiminnan jyrkästi | Turkulainen

Joskus palasen akateemista sivistystä haukanneesta tuntuu merkilliseltä meiningiltä. Taisi kahetksluvun yliopisto- tai korkeakoulumaailma olla sitten varmaan hyvin vanhakantaista, jämähtänyttä objektiivisuuteen pyrkimistä. Ai kun joo, yritinkin tekniikkaa opiskella, en mitään yhteiskuntatieteitä, mutta ei tosiaan mielenosoituksista opintoviikkoja herunut. Pro-ydinvoima miekkareita olisi pitänyt järjestää...
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Ihmettelen näin lähempänä puolen vuosisadan ikää näitä analyysejä kaikenlaisista statuksen rakentamisista ja niillä saavutettavista parisuhteista. Jotenkin umpi-insinöörimäinen ajattelutapa mielestäni.
Sama tulee mieleen. Oiskohan jossain näissä ketjun asioissa sellainen häilyvä raja jossa siirrytään ihan tosiasiallisista ilmiöistä vain kirjoittajien omien ajatusharhojen pariin.
 
Viimeksi muokattu:

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Harva varmaan tietääkin. Sen sijaan moni "tietää" että feministit ovat tieteen kieltäviä visuaalisia toimittajia ja hömppäporukkaa jota ei kuulu ottaa vakavasti.
Olipas melkoinen kutsu keskusteluun. Ihan tuli sellainen fiilis, että hei, ehkä tästä syntyy vielä jotain hedelmällistä.

Olen asiasta aiemminkin puhunut, mutta toistonkin uhalla: ihmisten välistä kanssakäymistä ei voi mallintaa aukottomasti biologis-matemaattisilla kokeilla; sillä voi olla lähinnä johtopäätöksiä tukevaa käyttöä rajatuissa kysymysasetteluissa, mutta kokonaiskuvaan liittyy aina niin paljon muuttujia ja tutkimusteknisiä ongelmia, joten tarkkaa totuutta on vaikea löytää. Tämän vuoksi yhteiskuntatieteissä tutkimusote on diskursiivisempi ja moniäänisempi kuin "kovissa tieteissä", jotka operoivat toistettavuuden ja kontrolloitujen tutkimusympäristöjen äärellä.

Minun silmissäni feminismi on poliittista ja yhteiskunnallista vaikuttamista siinä missä mikä tahansa muukin ihmisten järjestäytymistä tutkiva ja siihen vaikuttamaan pyrkivä aate. Sillä on tukenaan vankka, teoriaan perustuva tutkimuspohja, joka antaa suuntaviivoja ja käsitteellistää keskustelua.

Oikeastaanhan tässä on kyse vähän samasta asiasta kuin 80-luvulla alkaneen uusliberalismin hegemonian kehittymisesä "talousimperatiiviksi". Poliittisia päätöksiä jäsennellään ehdottomina ja talouden sanelemina, jolloin poliittiset päätökset häivytetään taustalle. Tässäkin ilmiössä on sama dilemma kuin kovien tieteiden soveltamisessa ihmistieteisiin: poliittiset ratkaisut typistetään vaihtoehdottomiksi. Jää huomioimatta, miten monimutkainen prosessi poliittinen vaikuttaminen on ja miten vaikeaa sen arviointi taloudellisesta näkökulmasta on.

Ei ole olemassa vaihtoehtoisia, kokeellisia olosuhteita. Ei voida esimerkiksi arvioida, millainen olisi feminismin pohjalta rakennettu yhteiskunta. Voidaan ainoastaan arvailla, miten ihmiset toimisivat. Ainoa keino saada tietoa on vertailla eri maiden yhteiskunnallisia järjestelyjä ja niiden toimivuutta. Tällainen tarkastelu nostaa varsin johdonmukaisesti pohjoismaisen, sekatalouteen ja vahvaan julkiseen sektoriin perustuvan, universalistisen hyvinvointivaltion korkealle hyvinvoinnin mittareilla.

Syy, miksi laajennan keskustelua näinkin kauas lähtöpisteestä, on siinä, että näitä asioita ei voida tarkastella irrallisina ja kontekstistaan eroteltuina entiteetteinä. On aivan johdonmukaista osoittaa, että miesten ja naisten palkkaero on noin 20%. Tällainen väite ei ota kantaa siihen, onko erotukselle muita syitä, kuten ylityötunnit tai hakeutuminen matalapalkka-aloille. Ainoa asia, minkä se osoittaa, on miesten vahvempi asema työmarkkinoilla ja palkkauksessa.

Voiko joku oikeasti väittää, että tänä päivänä syntyvällä tyttölapsella olisi samanlaiset mahdollisuudet nousta huippu-urheilijaksi, yritysjohtajaksi, poliittisen puolueen puheenjohtajaksi tai sanomalehden päätoimittajaksi kuin poikalapsella? Tälle tyttölapselle iskostuu jo hyvin varhain tietoisuuteen se, että hänen pitää yhteensovittaa sekä työura että perhe-elämä - yleensä jommasta kummasta karsien. Näin ei tarvitse olla; kyse on poliittisista päätöksistä. Samalla logiikalla myös syntyvällä poikalapsella on noin kuuden vuoden lyhyempi elinajanodote, moninkertainen itsemurha- ja työtapaturmariski sekä kohonnut todennäköisyys syrjäytyä. Näinkään ei tarvitse olla.

Ihmisten pitäisi tehdä niitä valintoja, joita haluavat, olipa kyse kenestä tahansa henkilöstä. Naisilla uraputkeen keskittymisellä on vain suurempia haittavaikutuksia keskimäärin kuin miehellä. Tämän asian kiistäminen ei ole kenellekään hyödyllistä.
Onko joku kiistänyt tämän? Tässähän sinä luettelet ongelmia, joita naisilla on mutta joita ei myöskään ole mikään pakko olla. Perhevapaajärjestelmä voidaan aivan hyvin järjestellä niin, että vastuu lapsista jakautuu - kuten sen itsestään selvästi pitäisikin jakautua - tasapuolisesti.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Joskus palasen akateemista sivistystä haukanneesta tuntuu merkilliseltä meiningiltä.
Eipä tuo nyt kovin kummoinen asia ole, enkä ihmettele, että ainoa asiasta jurnuttava ryhmä on perussuomalaiset nuoret.

Yliopistolla saa monella tapaa keräiltyä opintopisteitä. Monien kohdalla tuollainen käytännön oppiminen ja tutustuminen kansalaisvaikuttamiseen ruohonjuuritasolla voi olla hyvinkin parempi tapa hahmottaa yhteiskunnallista toimintaa.

Paljon helpompi on mielestäni mennä tenttimään sähköisesti yksi kirja, jonka lukee illassa - tai no, ei välttämättä tarvitse edes lukea.
 

Undrafted

Jäsen
On aivan johdonmukaista osoittaa, että miesten ja naisten palkkaero on noin 20%. Tällainen väite ei ota kantaa siihen, onko erotukselle muita syitä, kuten ylityötunnit tai hakeutuminen matalapalkka-aloille. Ainoa asia, minkä se osoittaa, on miesten vahvempi asema työmarkkinoilla ja palkkauksessa.
Kun tiedämme erot palkkauksessa alueellisesti ja työntekijän iän mukaan, niin miten sukupuolten yhteenlaskettu palkkapotti voisi olla tasoissa, kun ikäryhmissä tai alueellisesti sukupuolijakauma ei mene tasan?
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kun tiedämme erot palkkauksessa alueellisesti ja työntekijän iän mukaan, niin miten sukupuolten yhteenlaskettu palkkapotti voisi olla tasoissa, kun ikäryhmissä tai alueellisesti sukupuolijakauma ei mene tasan?
Siis tämä lukuhan luonnollisesti sisältää vakioituna esim. alueelliset erot sukupuolien jakautumisessa alueittain?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Periaatteessa kyllä, mutta naisten ja miesten suhteen vallitsee tietynlainen epäsymmetria pariutumisessa. Miehet eivät keskimäärin välitä naisen varallisuudesta, statuksesta ynnä muusta. Naiset välittävät.

Menestymisellä puolestaan on todella suuria positiivisia vaikutuksia. Menestyvällä 35-vuotiaalla miehellä on käytännössä mahdollisuus saada pitkän ajan partnerikseen kaikkia naisia ikähaitarilta 20-35. Menestyvällä 35-vuotiaalla naisella haitari on rajatumpi ja se osoittaa pääasiassa ylöspäin. Tosiaan vielä menestyvät samanikäiset miehet haikailevat enimmäkseen nuorempien naisten perään.
Ihan helvetin varmasti miehet välittävät statuksesta. Olisihan se nyt eri asia laittaa jotain Britney Spearsia kunnolla kuin jotain ramdom tyttöä vaikka tämä olisi yhtä nätti. Pitkin hampain tosin jälkimmäiseenkin suostua.

Voit olla oikeassa siitä, että koulutetut naiset yliarvioivat oman markkina-arvonsa tai sen että miten koulutus siihen vaikuttaa. Asian voi muotoilla niinkin että se voi olla pettymys, että osa koulutetuista miehistä valitsee mielummin blondin bimbon kuin fiksun muijan. Markkinat eivät tosiaan ole symmetriset ja biologinen ikä vaikuttaa kuvioon.

Uskoisin että koulutetut kauniit naiset saavat varmasti todennäköisesti markkina-arvoltaan haluttuja miehiä, mutta vähemmän nätit välttämättä eivät. Henkilökohtaisesti en usko että heidän tosiasiallinen tilanteensa olisi sen parempi, vaikka koulut olisi jätetty käymättä. Tämä vaikka silloin tilanteen käsittely ja hahmottaminen voisi helpompaa olla.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Suomessa naiset ovat pääosin töissä lukuunottamatta aikaa kun lapset ovat hyvin pieniä. Vähässä on alakouluikäisiä kotona kaitsevat ihmiset. Isoin osa lasten lapsuudesta molemmat vanhemmat ovat töissä, jos töitä saavat. Yhteiskunta ei siis tuilla ohjaa ihmisten valintaa tällä ajalla
Totta kai ohjaa. Vai etkö ole tietoinen, mitkä ihmisryhmät kotihoidon tukea ahkerimmin käyttävät? Annan vinkin: tämä ryhmä sisältää runsaasti keskusta-puolueen äänestäjiä.

Mitä mieltä muuten Walrus21 olet, että vahemmat ihmiset tienaavat tilastojen mukaan enemmän kuin nuoret? Ymmärrettävää vai epätasa-arvoista?
Jokainen meistä vanhenee jossain vaiheessa. Ei ole kovin epäreilua, että työkokemuksen karttuessa myös palkkataso paranee. Sukupuoleen ei sen sijaan voi vaikuttaa.
 

Saxon-747

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chelsea
Totta kai ohjaa. Vai etkö ole tietoinen, mitkä ihmisryhmät kotihoidon tukea ahkerimmin käyttävät? Annan vinkin: tämä ryhmä sisältää runsaasti keskusta-puolueen äänestäjiä.

Jokainen meistä vanhenee jossain vaiheessa. Ei ole kovin epäreilua, että työkokemuksen karttuessa myös palkkataso paranee. Sukupuoleen ei sen sijaan voi vaikuttaa.

Melkoista transihmisten vähättelyä!
 

Undrafted

Jäsen
Siis tämä lukuhan luonnollisesti sisältää vakioituna esim. alueelliset erot sukupuolien jakautumisessa alueittain?
Eikös mainitsemasi 20% palkkaero tule, kun lasketaan keskiarvo kaikkien miesten ansioista verraten kaikkien naisten keskiarvoa? Tällöinhän alueellinen tai ikäjakauma tuo kuvioon omat vaikutuksensa ja vaikea nähdä miten sukupuolten palkat voisi ikinä mennä tasan. Vähän sama kuin verrattaisiin Matteja ja Villejä keskenään.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Eikös mainitsemasi 20% palkkaero tule, kun lasketaan keskiarvo kaikkien miesten ansioista verraten kaikkien naisten keskiarvoa? Tällöinhän alueellinen tai ikäjakauma tuo kuvioon omat vaikutuksensa ja vaikea nähdä miten sukupuolten palkat voisi ikinä mennä tasan. Vähän sama kuin verrattaisiin Matteja ja Villejä keskenään.
Minusta olisi oletettavaa, että työelämässä olevat miehet ja naiset ovat keskimäärin about samanikäisiä ja jakautuvat maantieteellisesti about samoin. Myös Matit ja Villet jakautuvat todennäköisesti melko sanoin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös