Olisiko Suomi kiekon kannalta hyvä että usealla paikkakunnalla innostus kiekkoon alkaisi laskea eikä hallilla kävisi enää niin paljon porukkaa? Harrastajamäärät alkaisivat samalla laskea monella paikkakunnalla kun kiekko ei olisi enää niin tapetilla. Kyllä mielestäni 10 joukkuetta on minimimäärä joka pitäisi olla mukana tässä uudessa liigassa.
Tässä on nyt hyvin monta toimintaympäristöä koskevaa väitettä, jotka ansaitsevat vastakommentin.
Liiga suljettiin jo kerran,
samojen henkilöjen toimesta jotka nyt vastustavat jääkiekon edellytysten parantamista ihan joka tasolla. Ketään ei kiinnostanut, että miten jääkiekon käy esimerkiksi Hämeenlinnan ulkopuolella. Hämeenlinnan, joka on monia ei-liigapaikkakuntia pienempi väestömäärältään ja kalastaa juniorinsa laajalta maantieteelliseltä alueelta. Kyllä ne juniorit voisivat ihan hyvin pelata siellä Riihimäelläkin, ja jos aihetta on, niin sitten katsoa tilannetta uudestaan, ilman ennakolta rahastusmielessä mietittyjä kuvioita, jos aihetta kehityksen osalta on.
Toisekseen, juniorimäärien kasvattaminen on
taloudellinen elinehto. Se ei ole sama asia kuin urheilullinen kehitys, mitä esimerkiksi Sihvonen tuo joka kolumnissaan NS-ohjelmaan liittyvien kysymysten osalta esille. Paikkakunnan kuin paikkakunnan edellytys olisi pyörittää mahdollisimman isoa rinkiä, kilpailutilanteessa muiden lajien kanssa, mutta kuitenkin niin, että juniorikiekolle asettavat moninaiset tavoitteet saadaan huomioitua. Mitään fanaatikkoja jääkiekon puolella ei pidä olla, tarjoamme joka tapauksessa enemmän kuin muut, joten esimerkiksi fyysisten ominaisuuksien vahvistamiseksi useamman lajin harrastaminen mahdollisimman pitkään on monissa tapauksissa varsin perusteltua. Keskeinen ongelma harrastajamäärien kasvattamisen ja korkeiden harrastamiskustannusten välillä odottaa kuitenkin edelleen ratkaisuaan, ja myös junioripuolen yhteensovittaminen toiminnan muihin päämääriin ei ole ongelmaton. Kahden sarjan malli voisi yhteistyösopimusten kautta tuoda apua esimerkiksi nykyisin vaikealle siirtymiselle A-juniorista aikuisten tasolle, kun tarjolla olisi Mestistä paremmin pelillisten ominaisuuksien osalta kehittävä sarja. Luistinnopeuden kyllä saa kehitettyä, mutta itse pelin tason pitäisi olla parempi.
Voi hyvinkin olla, ettei ihan kymmentä organisaatiota löydy uuteen tavoiteiltaan kunnianhimoisempaan kv-kilpasarjaan, mutta sitä kiinnostavammaksi se tekee tämän jäljelle jäävän maakuntasarjan.
Yksittäiset henkilöt eivät tätä aja. Sen vastustajat tulevat huomaamaan olevansa hyvin yksinäisiä ihmisiä, kun ei voi enää sählätä.
Muutosta ajaa jääkiekon tilanne. Lajin asemaa ja vetovoimaa voidaan parantaa, niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Esitetty malli on kaikkein konservatiivisin. Kehitystä ajavat eteenpäin arvot ja tavoitteet, missä erinäisten kabinettikikkailujen kautta saavutetut voitot eivät ole
se juttu, miksi unelmia on olemassa ja työtä tehdään.
Pelaajien etu. Lajin tasosta kiinnostuneiden etu. Lajin kehityksestä kiinnostuneiden etu.