En tiedä onko yllä oleva poliitikon kirjoittamaa, mutta voisi olla. Lahjakkaasti siinä vedotaan johonkin tutkimukseen, jotta voidaan levitellä käsiä.
Tarkoitus ei ole levitellä käsiä. Tutkimuksia on paljon, niin paljon, ettei kaikkea pysty kukaan lukemaan. MIT:n tutkimikseen on vaan kerätty hyvin pakettiin paljon dataa asiasta. Sen luulisi kiinnostavan kaikkia ydinenergiasta kiinnostuneita. siinä puhutaan myös loppusijoituksesta jne. Tutkimus on nimenomaan Pro ydinvoimatutkimus.
Mitään ei voida siis tehdä. Koska energian tarve kasvaa, on siis pakko rakentaa hiilivoimaloita, jotta vihreä liikkeen tavoiteet eivät vain vahingossakaan täyttyisi. Näin voidaan saada lisää kannatusta jatkossa. Aika oksettavaa.
Missä sanoin ettei mitään voi tehdä?
Kyse on siitä, millä keinoilla oikeasti voidaan vähentää Co määrää ilmakehässä. Korjasin sitä harhakäsitystä, että ydinvoimalla olisi mitään merkittävää roolia tässa operaatiossa. Sen rooli on pitää teollisuussähkö halpana, ei ratkaista ilmastonmuutoksen ongelmia. Suomessa päästöt eivät vähene ydinvoimaa lisäämällä, koska päästöt syntyvät CHP voimaloissa , joiden käyttötunnit ei vähene, vaikka pykättäisin kymmenen ydinvoimalaa.
Co määrän vähentäminen tarkoittaa monia toimia, ja ratkaisevassa asemassa on hiilen käyttö. Miten sitä voidaan korvata ja miten sen päästöjä voidaan säilöä
Jos asiasta haluaa helppolukuisen opuksen, joka on myös viihdyttävä ja hauskaa luettavaa, suosittelen Risto Isomäki - 34 tapaa estää maapallon ylikuumeneminen
Tulevaisuuden arvioinnissa en luottaisi kauheasti mihinkään yksittäiseen tutkimukseen, enkä varsinkaan Bushin hallinnon tilaamaan, vaikka tekijänä olisikin tiedollisesti varmasti maailman kärkeä oleva MIT.
Kyse ei ole yhdestä tutkimuksesta, mutta se on vapaasti kenen tahansa luettavissa. Ja se teetettiin ydinvoiman lisäämiseksi. Se käsittelee mm. myös hyötöreaktoriteknologiota jne.
Samalla tavalla voitaisiin vastustaa vesivoimaa, jolla on vielä pienempi osuus energian tuotannossa. Vai aletaanko vastustamaan tuulivoimaa? Se nyt ei tule täyttämään taloudellisteknisiä reunaehtoja näkyvässä olevassa tulevaisuudessa puhuttaessa maailman kasvavan energiantarpeen tydyttämisestä.
Sekä vesivoima että tuulivoima ovat luontokirtoisia voimalatyyppejä, josisa ei ole huolta polttoaineesta ja jätteistä.
Lisäksi ydinvoima ei ole Co vapaata voimaa, ja ennen kaikkea se ei ole päästövapaata voimaa. Uraanikaivostoiminta aiheuttaa radonpäästöjä, ja esim Kanadassa varoalue asutukseen on 70 km (ei koske alkuperäiskansoja, tietenkään). Nyt suomeen tuotava uraani on Kanadan lisäksi peräisin Kazakstanista ja Nigeristä, maista jossa ympäristönormit on ”tosi tiukat”. Ydinvoima ei siis myöskään ole kotimaista, koska sen poltoaine tulee ulkomailta. Se ei olisi kotimasta siinäkään tapauksessa, etät uraani louhittasiin suomessa, sillä suomi ei rikastaisi itse uraania polttoaineeksi. Eikä saisikaan, koska se olis ydinsulkusopimuksen vastaista. Toki jos liitytään NATOoon, voitasiin se ehkä sallia
On tyypillistä poliitikointia vastustaa kaikkea toimintaa, joka ei edistä oman puolueen kannatusta. En nyt väitä, että lainauksen kirjoittaja olisi poliitikko, mutta saman typpistä jargonia he käyttävät kansan sumuttamiseen.
Sumuttamiseen? TIEDON jakamiseen. Minä luotan tietoon, ja siihen että kun tutustuu asioihin tarpeeksi, osaa muodostaa siitä oman kantansa. Ei niin, että suodatetaan kaikki etukäteen päätetyn mielipiteen vastaiset tieto pois, vaan otetaan ja tutkitaan, sitten sanotaan, että ”mun mielestä”
Ja ydinvoiman suhteen on olemassa toki puoltaviakin argumentteja. Esimerkiksi se halpa sähkö. Se on vain kaksiteräinen miekka voimalainvestoinnin ajalle (n 70 vuotta). Mihin suuntaan maaliman energiatalous tuona aikana on menossa? Kauha ennustaja ei tarvitse olla, jos veikkaa uusiutuvien energioiden teknologioiden olevan kova bisnes tulevina vuosikymmeninä. Kumpaan satsata, nykypaperiteollisuuteen vai tulevaan buumiin? Suomessa ollaan nyt jo pahasti jäljessä energiateknologiakehityksessä. Meillä ei esimeriksi ole yhtään yritystä joka kehittäsi aurinkoenergiaa. OL3:n rakennuspäätös lopetti kaikjen uusiutuviin liittyvän bisneksen suomesta, vaikka eduskunta teki ns. risupaketin. Onneksi tuulivoimayrittäjä rimpuili hengissä, ja tällä saralla ollaan hyvässä myötätuulessa… ulkomailla.