EU:n ja euron tulevaisuus?

  • 593 328
  • 4 708

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Soini on nyt näistä kaikista vain epätieteellisin.

Tuo ei pidä ihan paikkaansa mielestäni. Tuo on ehkä vain Soinin avoimissa vaaliväittelyissä tms. käyttämistä kielikuvista syntynyt mielikuva. Esim kai tämä artikkeli Soinin kannasta on poliitikosti kohtuu hyvin perustelu, on ne perustelut sitten häneltä itseltään tai joltakin asiantuntijalta. Eihän tämä mikään tieteellinen artikkeli ole, mutta harvoin kukaan poliitikko kovin selkeästi mielipiteitään perustelee, kunhan suoltavat huttua vain.

Wall Street Journalin artikkeli
 
Suosikkijoukkue
TuTo
Kerrotko minulle millä rahoilla se konkurssivaltio maksaisi noi Suomen "vakuudet"? Ei sinun edes täydy kertoa, koska tiedät itsekkin ettei niitä rahoja kun Kreikka lopulta kaatuu tulla kuitenkaan koskaan näkemään. Koko vakuus-farssi on vain poliittista teatteria äänestäjien hämäämiseksi.

Fatktat ja sinä ette viihdy samassa kopissa. Asiaa selvennettiin jo aikaisemmin laittamissani linkeissä, mutta väännetään vielä rautalangasta. Kreikka maksaa yhteensä 880 miljoonaa euroa tilille, rahat sijoitetaan turvallisesti AAA-periaatteen mukaan. Tähän mennessä Kreikka on maksanut, aikataulun mukaisesti, yli 500 miljoonaa euroa. Ja maksaa loputkin, koska muuten maa syyllistyy sopimusrikkomukseen.

Kreikka ei voi rahoja tililtä pois nostaa, joten vaikka koko maa vajoaisi mereen niin Suomen vakuusrahat ovat muualle.

Kreikka saa rahat korkoineen takaisin jos se maksaa takaisin Kreikka II paketin lainat. Muussa tapauksessa rahat siirtyvät aikanaan Suomelle.

Että sillai.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kerrotko minulle millä rahoilla se konkurssivaltio maksaisi noi Suomen "vakuudet"? Ei sinun edes täydy kertoa, koska tiedät itsekkin ettei niitä rahoja kun Kreikka lopulta kaatuu tulla kuitenkaan koskaan näkemään. Koko vakuus-farssi on vain poliittista teatteria äänestäjien hämäämiseksi.

Hyvä esimerkki tässä ketjussa esiintyvästä tyylistä, haukutaan poliitikkoa hassun hauskoilla nimillä, mutta tietopohja on nolla. Suomi saa ne 880 miljoonaa + tuoton sieltä tililtä, minne Kreikka on ne tallettanut.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Viittasin vain, että ei Soinin ennustuksella ole mitään validiteettia, koska se ei ole käynyt läpi perusteellistä tieteellistä prosessia. Kai ymmärrät, että kuka vaan voi tehdä ennustuksia ja ne voi osua oikein tuurilla ja jos halutaan jotenkin tarkastella, että onko henkilö hyvä ennustamaan on tämän tapahduttava edes jotenkin kontrolloidusti.

Mikäli ei ole aikaa tehdää tieteellistä tutkimusta, niin silloin voi ainakin toimia avoimen tieteellisesti = kertoa mitkä ovat olettamukset, mitä on käyttänyt lähdeaineistona, jne.

Tämä nyt ei koske yksinään Soinia vaan kaikkia kansanedustajia. Soini on nyt näistä kaikista vain epätieteellisin.

ps.
Tästä riippumatta, minun ihannemalli on malli missä valtiolla on mahdollisemman pieni toimivalta ja mikäli tätä toimivaltaa käytetään, niin tätä käyttöä pitäisi perusteella tieteellisin menetelmin - kansanedustajien toimesta.

Millä perusteella Soini on yhtään enempää "epätieteellinen" kuin vaikkapa Katainen tai Urpilainen? Tai Niinistö ja Lipponen aikanaan? Mikä edes on se "tiede", jota niin kovasti kaipailet? Sen sijaan, että heittelet epämääräisiä vaatimuksia, annahan esimerkki jostakin maasta, jossa poliitikot ovat menestyksekkäästi seuranneet "tiedettä", niin voimme todella alkaa pohtia asiaa ja tekemään vertailuja.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tässä todella järkevää pohdintaa eurosta eroamisesta nimenomaan kansantalouden kannalta sen tärkeimmän osa-alueen, eli yritysten, kannalta.

Lindholm: Ero eurosta ei tee Suomesta Ruotsia | Yle Uutiset | yle.fi


Suomen viennin takkuaminen ei ole euron vika, vaan vika on siinä, että meillä on huolestuttavan vähän vietäväksi kelpaavia tuotteita. Suomen viennin ongelmat ovat siinä, että olemme liiaksi riippuvaisia muutamasta suuryrityksestä ja näiden yksittäisten yritysten viennin takkuaminen heiluttaa liiaksi koko laivaa.

Lindholm toteaa valuuttakurssin olevan toissijainen tekijä, mikä onkin totta pitkällä tähtäimellä. Vuosina 2007-2010 esimerkiksi Ruotsi nyt kuitenkin sai todella mukavaa viennin lisäpotkua sen ansiosta, että sillä oli oma devalvoituva valuutta. Toisekseen, aivan kuten tuosta haastattelusta selviää, euro ei myöskään auta vientiteollisuutta. Ylipäätään, eurokritiikki perustuu pääasiassa yhteisvastuun tuomiin uhkiin, jotka sen ulkopuolella tulevat vältetyiksi, ei pohdintoihin vientiteolllisuudesta.
 

kovalev

Jäsen
Tässä todella järkevää pohdintaa eurosta eroamisesta nimenomaan kansantalouden kannalta sen tärkeimmän osa-alueen, eli yritysten, kannalta.

Lindholm: Ero eurosta ei tee Suomesta Ruotsia | Yle Uutiset | yle.fi
Tuo oli tosiaan hyvä haastattelu, ja juuri tällaista pohdintaa ja keskustelua tarvittaisiin enemmän. Yle voisi aloittaa järjestämällä näiden homo- ja känni-iltojen jatkeeksi Euroillan, jossa olisi mahdollisimman kattava edustus alan asiantuntijoita ruotimassa kaikki mahdolliset skenaariot ja spekulaatiot läpi.

Mutta tuossa haastattelussa korvaan pisti se, että Lindholmkin kyseenalaisti matalien korkojen autuaaksi tekevän onnen. Itse asiassa aika yllättävää puhetta yrittäjien edunvalvojalta.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Älä nyt joka kerta vedä hernettä nenään, kun sinun paavistasi puhutaan. Vastasin vain KiVi:n viestiin, jossa hän viittasi Soinin tietämykseen:

Persut olivat euroalueen suhteen oikeassa. Hyvää työtä Soinilta ja muilta samanmielisiltä.

En ole syyttänyt Soinia mistään, mutta en myöskään anna hänelle oraakkelin kunniaa.

En minäkään, mutta hän on niitä harvoja, jotka ovat uskaltaneet tuoda myös EU:n ja euron epäkohtia esiin, kaiken eurouskovaisuuden keskelle. Olen äänestänyt EU:ta vastaan ja silloin en tiennyt Soinista yhtään mitään, muistaakseeni ainakaan. Eli oma euroskeptisyyteni on ihan omaa pohdintaa. Valinta ei ollut nuorena äänestäjänä helppo. Mutta liittovaltio-epäilys oli vahva alusta asti ja missä sitä ollaan nyt? Lipposen mainostamat pimeät pelottelut ovat nyt todella lähellä toteutua.

Varsinkin euroon liittyminen ilman kansan lupaa sai kyllä meikäläisen suorastaan vihaamaan suomalaista politikointia. Varsinkin, kun muut Pohjoismaat jäi ulkopuolelle.

En vedä hernettä nenään, mutta sinun Soini-vihasi menee välillä niin yli äyräiden, että lirinä kuuluu Utsjoella asti. Et muuten vastannut, että miten Soinin olisi pitänyt tiedostaa tämä kriisi vuosikausia ennen Kreikan liittymistä euroon, puhumattakaan Suomesta?
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...En vedä hernettä nenään, mutta sinun Soini-vihasi menee välillä niin yli äyräiden, että lirinä kuuluu Utsjoella asti. Et muuten vastannut, että miten Soinin olisi pitänyt tiedostaa tämä kriisi vuosikausia ennen Kreikan liittymistä euroon, puhumattakaan Suomesta?

Viha on liian voimakas sana, en vihaa Soinia. En vain pidä hänen tavastaan tehdä politiikkaa tyhjillä sloganeilla ilman todellisia vaihtoehtoja.

Mikäli esiintyy, mitä minä sanoin, menttaliteetilla, silloin olisi pitänyt todella tietää. Soini ottanut tämän viitan itselleen, poliittisista syistä tietenkin. Riskinotto näyttää kannattavan.
 
Viimeksi muokattu:

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Mikäli esiintyy, mitä minä sanoin, menttaliteetilla, silloin olisi pitänyt todella tietää. Soini ottanut tämän viitan itselleen, poliittisista syistä tietenkin. Riskin otto näyttää kannattavan.

Eli kun Kreikka ykkönen lyötiin tulille ja sittemmin selvisi, ettei mitään muutoksia pellossa elämiseen tehty, eikä mitään erityiseurantaa laitettu, niin annettiin Kreikka kakkonen. Kun on ollut jo konkreettista paskaa pöydällä, niin sinä olet hyväksynyt kaiken, kritiikki on ollut mielestäsi populismia. Nyt kuitenkin väität tosissasi, että Soinin olisi pitänyt tietää nämä jutut jo vuosia ennen Kreikan tai Suomen liittymistä euroon? Mitä vitun väliä silloin edes oli esim. Kreikan pöyristyttävällä eläkesysteemillä Suomen kanssa? Kukahan tässä on nyt se populisti?
 
Millä perusteella Soini on yhtään enempää "epätieteellinen" kuin vaikkapa Katainen tai Urpilainen?

No pääministerimme sentään nappasi lyhyestä matikasta kutosen satsattuaan omien sanojensa mukaan aineen opiskeluun ihan tosimielellä. Siihen ei ihan joka jätkä pysty, ja kyllähän moinen huippuälykkyys antaa messevät eväät tieteelliseen ja analyyttiseen ajatteluun.
 

Tuen Vety

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lätkä Lentää Oy
Rattijuoppo, pahoinpitelijä ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohta Jan Vapaavuori kertoo päivän Hesarissa ettei pienen ja piskuisen Suomen edes kannata Jutan johdolla vaatia takuutuksia Espanjalta. Vapaavuori perustelee näkemystään mm. koska se viivästyttää prosessia ja koska Espanja on vanha suurvalta.

Viime vaaleissa äänestin Kokoomuksen ehdokasta, tulevissa en äänestä.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Jan Vapaavuori kertoo päivän Hesarissa ettei pienen ja piskuisen Suomen edes kannata Jutan johdolla vaatia takuutuksia Espanjalta. Vapaavuori perustelee näkemystään mm. koska se viivästyttää prosessia ja koska Espanja on vanha suurvalta.

"Vapaavuoren mielestä vakuuksien vaatiminen Kreikalta oli ymmärrettävää, koska maa on niin heikossa kunnossa. Espanja on jättimäinen talous, ja jos se ei suoriudu veloistaan, koko maanosa on niin syvissä vaikeuksissa, että siinä eivät vakuudet auta." (Sama HS:n juttu)
Minusta ihan järkeenkäypää tekstiä.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Talouden kannalta kyllä. Minusta suomalaisten puolueiden edut (ja hallitusohjelmatkin) ovat siinä aika toisarvoinen asia.

Pitkällä aikavälillä taloudenkin kannalta kerta rysäys olisi parempi vaihtoehto kuin nämä toimimattomat ja kalliiksi tulleet tukipaketit. Jos Kreikan oltaisiin annettu kaatua silloin heti alkuunsa maa olisi jo todennäköisesti jo orrastavassa kasvussa. Nämä nykyiset toimet vain pitkittävät kriisiä ja uusi nousukausi häämöttää yhä kauempana edessä päin.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Pitkällä aikavälillä taloudenkin kannalta kerta rysäys olisi parempi vaihtoehto kuin nämä toimimattomat ja kalliiksi tulleet tukipaketit.

Voi olla. Tuo ei sinänsä liittynyt siihen lainaamaani kohtaan, eli onko vakuuksista Espanjan tapauksessa oikeasti hyötyä.
 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Yllättävän paljon muuten taloustieteilijöitä täällä kun unohdetaan lauseista esimerkiksi "saattaisi olla" ja "mahdollisesti" ja sen sijaan käytetään sanoja "on", "olisi" ja "tulee olemaan" jotka selkeästi osoittavat että tiedetään mitä tulee tapahtumaan.

Perhana, jos kerran on varmaa tietoa niin kannattaisiko se kertoa muuallakin kuin Jatkoajassa
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Voi olla. Tuo ei sinänsä liittynyt siihen lainaamaani kohtaan, eli onko vakuuksista Espanjan tapauksessa oikeasti hyötyä.

Eihän niistä olekkaan mitään hyötyä. http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/10/04/naista-vakuuksista-ei-ole-hyotya/201114157/12

Tämä avaus oli tarkoin harkittu avaus Vapaavuorelta. Demareiden gallup-kannatus on ollut nousussa näiden "vakuuksien" vuoksi ja kyseenalaistamalla vakuuksien toimivuus ja tarve kyseenalaistetaan myös Urpilaisen aikaansaannokset. Kokoomuksessa laskeskellaan, että Demareiden orrastava kannatuksen kasvu on parempi yrittää pysäyttää nyt ennen kuin on liian myöhäistä.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Perhana, jos kerran on varmaa tietoa niin kannattaisiko se kertoa muuallakin kuin Jatkoajassa

Ymmärrän, että kirjoituksesi on ironiaa, mutta tulevaisuuden ennustamisessa on vain todennäköisyyksiä ja menneisyyden voi lukea vanhoista lehdistä ja muista dokumenteista. Koko Euro-paska kaatuu vielä päälle, mutta koska ja miten, sitä odotellaan ja vaikutuksia Suomessa. Warren Buffett kutsuu Euroopan taloustilannetta hidastetuksi filmiksi junaonnettomuudesta, jos en muista väärin.
 
"... Espanja on jättimäinen talous, ja jos se ei suoriudu veloistaan, koko maanosa on niin syvissä vaikeuksissa, että siinä eivät vakuudet auta." (Sama HS:n juttu)
Minusta ihan järkeenkäypää tekstiä.
Kysymys on siitä, kuka nuo velat maksaa. Niin kauan kuin muut euromaat pitävät veronmaksajiensa kukkarot ammollaan, ei Espanja tule laittamaan talouttaan kuntoon. Tällä hetkellä siellä pakerretaan jotain marginaalisia muutoksia.

Olli Rehn totesi taannoin, että euron valuvika tulee korjata. Euron valuvika on se, että mukana on liian paljon ja liian suuria maita, jotka ovat täysin vastuuttomia taloudenpidossaan. Valuvika voidaan korjata vain siten, että kaikilta Välimeren mailta viedään kansallinen budjettivalta ja kaikki päätäntävalta EU:n elimissä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös