EU:n ja euron tulevaisuus?

  • 597 918
  • 4 708

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kyllä se on nyt käytännössä sellainen homma, että Jyrki nyt siellä kokouksessa päättää, että mennäänkö liittovaltioon vai ei? Eli nyt on kuitenkin tällainen tilanne käsissä, minkä eurokratia-fanaatikot ovat tuominneet populismina. Mutta tuskin siitä täällä mitään kummempaa seuraa, vaikka Jyrki pyyhkisi perseensä Suomen perustuslailla, kuten Sasi eilen telkkarissa vaati pää märkänä.

Kibe jatkoi samoilla teeseillä vielä tänäänkin. Jäi valiokunnassa aika yksin näkökantansa kanssa. Kyllä vallan menettäminen näkyy tuossa kaverissa pahasti läpi.

Ei sillä että tästä sopasta mitään hyvää seuraisi[ kävi niin tai näin. Mutta ainakin Sasin epätoivoinen hikoilu ja sättääminen edes vähän lämmittää vaikka kallista lystiä onkin. Katainen ja Jutta sentään edes esittävät kansanvallan puolustajia.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Mikä EU:ssa on mielestäsi kaikkein pahinta?

EU itsessään. Läpimätä-, byrograattinen- ja kallis laitos, jota ohjaillaan ihan muualta kuin Suomesta. Monta kansallisuutta joilla on ihan liian erilaiset kulttuurit, toimintatavat ja sisäinen politiikka. Jos EU olisi liittovaltio, sen jälkeen olisimme se Venäjän vieressä oleva jätelaitos, johon voidaan kipata kaikki ja josta voidaan repiä kaikki irti. Kriisitilanteissa maat yleensä, varsinkin etelä- sekä itä-eurooppalaiset alkavat vetämään kotiinpäin kaikessa missä vaan voi. Suomella ei ole mitään oikeata sananvaltaa tuossa järjestelmässä vaan olemme pelkkä ulkopuolinen provinssi ja siihen nähden kuinka paljon meidän idiootit päättäjät ovat sinnepäin niiailleet ja suostuneet kaikkeen, meille ei ole annettu mitään. Kaikki on kallistunut, ihan kaikki, tosin rikkaille se ei tietenkään ole ongelma.

Naurettavaa, että yhteisistä sopimuksista pidetään kiinni? Olisiko Suomenkin kannattanut ottaa lainaa yli Maastrichtin sopimuksen rajojen? Suomen suhteellinen vaikutusvalta AAA-maana on kasvanut juurikin siksi, koska on pidetty sopimuksista kiinni. EU:ssa on omat sanktionsa niille maille, jotka eivät noudata yhteisiä sopimuksia.

Kyllä, on monesti hyvä pitää sopimuksista kiinni, mutta olisivat ensin tarkistaneet, että millä ehdoilla mihinkin sopimukseen se nimi laitetaan alle. Suomen vaikutusvalta vaikka olisi mikä AAA-maa, tarkoittaa ainoastaan sitä, että meiltä viedään enemmän ja se AAA-maa muuttu nopeasti ÖÖÖ-maaksi. Edelleen siellä se itsesuggestio toimii, ymmärrän jos olet ollut EU:n ja Euron kannalla, mutta katso faktat, ajattele omilla aivoillasi, äläkä usko kaikkea mitä sinulle lehdissä sanotaan ja miten päättäjät sinua pelottelevat. Virheiden myöntäminen ei ole häpeä, se on suoraselkäistä ja vapauttavaa.

Kauppasuhteet eivät välttämättä liiemmin häviä. Mutta jos maailmantalous ajautuu syvään lamaan, kauppakumppanit ovat vähissä, vienti tyrehtyy ja veikkaanpa monen tässäkin ketjussa EU:n epäreiluutta itkevän olevan about pysyväisluonteisesti työtön... Olettaen tietysti, että jonkinlainen työpaikka siis heillä on tällä hetkellä. Siinä ei paljon devalvaatiot auta, kun jokainen Euroopan valtio devalvoi kilpaa.

Eihän sinun tekstissä ole päätä eikä häntää. Se on ihan sama, olemmeko EU:ssa tai emme ja siis uskon, että parempi, että emme jos maailmantalous ajautuu syvään lamaan. Nämä samat sählärit säätävät vaikka moni on sanonut heille, että älkää tehkö noin vaan tehkää toisin ja nyt he sitten pelottelevat lehdissä katastrofeilla kun ovat mokanneet kaiken. Jos se tulee, se tulee ilman Suomea jokatapauksessa, Suomella on maailmantalouden lamaan yhtäpaljon vaikutusmahdollisuuksia kuin siivettömällä paskakärpäsellä selviytyä hengissä kaarnalaivalla Atlantilla.
 

Maglor

Jäsen
Suosikkijoukkue
EDM
Kerrotko lisää tästä suhteellisen vaikutusvallan kasvusta. Missä se näkyy käytännössä ja mitä sille tapahtuu, jos (ja kun) Suomi menettää AAA-luokituksensa?
Suomi on päässyt kokoustamaan muiden AAA-maiden kanssa ja päässyt vaikuttamaan suoraan Saksan linjaan. Lisäksi Suomea ja Ruotsia, pohjoismaisia menestystarinoita kuunnellaan ihan eri mentaliteetilla, koska ovat olleet kolme vuosikymmentä hyvinvointi- ja talousmittareilla Euroopan kärkeä. Esim. Espanjalla tuskin on ollut kauheasti sananvaltaa Kreikan kriisin hoidossa, vaikka maa kuuluu Euroopan suurimpiin talouksiin heti Saksan, Ranskan ja Italian jälkeen.

Mitä nämä sanktiot ovat ja miten niiden toimeenpanoa käytännössä valvotaan ja kuka ne ylipäätään toimeenpanee? Itse jo tuossa aiemmin pohdiskelin, että miten käytännössä toimii itsenäisen valtion rankaisu EUn/EMUn kaltaisissa liitoissa?
EU:lla on tarkastuselimiä, jotka toimivat komission alaisuudessa ja jotka valvovat direktiivien ja asetusten noudattamista. Mikäli jokin maa ei saata direktiiviä määräajan puitteissa voimaan, löytyy rangaistuskeinoja aina huomautuksesta varoitukseen ja siitä euromääräisiin sakkoihin (miljoonia euroja) asti. Pahimmillaan maalta voidaan viedä äänivalta kokouksissa. Lissabonin sopimuksen myötä tuli mahdolliseksi valtion ero Euroopan unionista, mutten ole varma pystytäänkö jokin jäsenmaa erottamaan.

Ck:lle sen verran, että asioita kannattaa miettiä myös globaalilla tasolla. Suomi on Euroopan ja maailman mittakaavassa pikkutekijä, mutta vakaa talousympäristö on epäilemättä sunnaton etu ihan kansantalouden ennustettavuuden kannalta. Kun talous koordinoidaan koko Euroopan tasolla, se itse asiassa vähentää byrokratiaa, kun kaiken kaupan ei tarvitse perustua kahdenvälisiin sopimuksiin. Lisäksi sopimusten muutokset olisi kauhean vaikea viedä läpi ja jonkinlaista ylikansallista instituutiota tarvittaisiin joka tapauksessa.

Eihän EU täydellinen ole. Etenkin Saksan ja Ranskan keskenään sopiminen ilman neuvotteluja muiden kanssa närästää täälläkin. Itse peräänkuuluttaisin kaksoisenemmistövaatimusta kaikessa päätöksenteossa, jossa kansalliset hallitukset ovat keskenään tekemisissä. Silloin ei yhdelläkään suurella tai pienellä maalla olisi veto-oikeutta asioiden suhteen. Lisäksi komissiolle pitäisi antaa lisää toimivaltaa ja ruveta "ajattelemaan pois" kansallisten hallitusten tasolta. Eurooppalainen yhteistyö kun ei ole nollasummapeliä, vaan pidemmän päälle yhteistyöstä hyötyvät kaikki.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Ck:lle sen verran, että asioita kannattaa miettiä myös globaalilla tasolla. Suomi on Euroopan ja maailman mittakaavassa pikkutekijä, mutta vakaa talousympäristö on epäilemättä sunnaton etu ihan kansantalouden ennustettavuuden kannalta.

Ilman muuta pitää miettiä globaalillakin tasolla, myös täällä pikkuisessa Suomessa, joka itseasiassa maantieteellisesti on suurempi kuin moni muu EU maa vaikka väkeä ei niin tungokseksi asti olekaan. Silti kun mietitään globaalisti näitä asioita, niin se ei tarkoita sitä, että jokapaikassa niiaillaan ja sanotaan kaikkeen yes, yes sekä allekirjoitetaan kaikki paperit mukisematta. Näin on tehty nyt 15 vuotta, koska ollaan haluttu olla ytimessä, mikä on ihan paska ajatus. Ei siis niin, etteikö siellä ytimessä voisi olla, mutta ei hinnalla millä hyvänsä kuten aikaisemmin ollaan näitä asioita hoidettu. Meidän siis todellakin pitää miettiä jokakerta, mitkä ovat meille tärkeitä asioita ja lähteä niistä lähtökohdista, se tarkoittaa sitä, että joskus pitää sanoa ei, joskus ehkä - neuvotellaan - halutaan tähän ja tähän kohtaan meidän osaltamme muutos, koska se on epäedullinen meille. Se ei tarkoita olemista kokoajan vastarannan kiiski vaan se tarkoittaa sitä, että pidetään kortit käsissämme, pidetään huolta, että meidän asiat otetaan huomioon, eikä anneta kenenkään kävellä yli, ei tämän lihavahkon naisen tai varsinkaan tämän Napoleon syndroomaa kärsivän kääpiön. Silloin tehdään järkevää Eurooppa politiikkaa.


Eihän EU täydellinen ole. Etenkin Saksan ja Ranskan keskenään sopiminen ilman neuvotteluja muiden kanssa närästää täälläkin. Itse peräänkuuluttaisin kaksoisenemmistövaatimusta kaikessa päätöksenteossa, jossa kansalliset hallitukset ovat keskenään tekemisissä. Silloin ei yhdelläkään suurella tai pienellä maalla olisi veto-oikeutta asioiden suhteen. Lisäksi komissiolle pitäisi antaa lisää toimivaltaa ja ruveta "ajattelemaan pois" kansallisten hallitusten tasolta. Eurooppalainen yhteistyö kun ei ole nollasummapeliä, vaan pidemmän päälle yhteistyöstä hyötyvät kaikki.

Jos ymmärsin oikein, niin nyt ollaan ainakin jotenkin samalla kartalla. Eli kun Eu:ssa ollaan, niin mihin hemmetin jämäpaikkoihin me ollaan suostuttu? Sarkozy sanoo seuraavasti IS:n uutisessa: "Hänen mielestään koko Euroopan käsite pitää nyt ajatella uusiksi." Linkki: - Ilta-Sanomat. Eli olen tästä samaa mieltä ja Eurooppa ei ole yhtä kuin Saksa, Englanti, Ranska tai varsinkaan Italia, Espanja sekä Puola. Sama edustajamäärä jokaiselle maalle, sitten voisin jo ajatuksen tasolla hyväksyäkin EU:n, sillä vaikka nuo ovat niin sanottuja isoja maita, niin silloin kun he perseilevät, niin he myös perseilevät isosti, joten en näe mitään syytä, että heillä olisi jotenkin enemmän valtaa EU:ssa. Ymmärrän jos heidän olisi se vaikea hyväksyä, mutta jos halutaan tasaväkinen ja järkevä EU sekä tasapuolinen kohtelu kaikille maille, niin edustuspaikat silloin jakoon myös. Muuten minun mielestä irti tästä roskasta ja sassiin! Ei me millään muutamalla edustajalla saada mitään ääntä kuuluviin, ehkä nyt joku on kysellyt, että "mites näitä rahajuttuja siellä Suomessa -90 luvulla hoidettiin", mutta tuo ei ole mitään vaikuttamista tai valtaa vaan ainoastaan hyväksikäytetään meidän tietoutta, mutta me kuitenkin maksamme, eli niin sanottu likainen perseraiskaus!
 

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Huoh, syvällä uidaan. Faktahan on se, että herra Käteinen tulee siellä the kokouksessa myöntymään tasan kaikkeen, mitä Euroopan isot pojat(sekä iso mutter) Suomelta haluavat. Se hermokimppu ei paljoa painostusta tule edes vaatimaan, kun juuri se jengi, jonka jäseneksi se haluaa vähän alkaa hiillostamaan. Näillä pepsodent-kokkareilla on focus muutenkin jossain ihan muualla, kuin suomalaisten eduissa.
 

Maglor

Jäsen
Suosikkijoukkue
EDM
Ilman muuta pitää miettiä globaalillakin tasolla, myös täällä pikkuisessa Suomessa, joka itseasiassa maantieteellisesti on suurempi kuin moni muu EU maa vaikka väkeä ei niin tungokseksi asti olekaan. Silti kun mietitään globaalisti näitä asioita, niin se ei tarkoita sitä, että jokapaikassa niiaillaan ja sanotaan kaikkeen yes, yes sekä allekirjoitetaan kaikki paperit mukisematta. Näin on tehty nyt 15 vuotta, koska ollaan haluttu olla ytimessä, mikä on ihan paska ajatus. Ei siis niin, etteikö siellä ytimessä voisi olla, mutta ei hinnalla millä hyvänsä kuten aikaisemmin ollaan näitä asioita hoidettu. Meidän siis todellakin pitää miettiä jokakerta, mitkä ovat meille tärkeitä asioita ja lähteä niistä lähtökohdista, se tarkoittaa sitä, että joskus pitää sanoa ei, joskus ehkä - neuvotellaan - halutaan tähän ja tähän kohtaan meidän osaltamme muutos, koska se on epäedullinen meille. Se ei tarkoita olemista kokoajan vastarannan kiiski vaan se tarkoittaa sitä, että pidetään kortit käsissämme, pidetään huolta, että meidän asiat otetaan huomioon, eikä anneta kenenkään kävellä yli, ei tämän lihavahkon naisen tai varsinkaan tämän Napoleon syndroomaa kärsivän kääpiön. Silloin tehdään järkevää Eurooppa politiikkaa.
Asioita päätettäessä on se mahdollisuus vaikuttaa. Sitten kun lopullisesti jotain päätetään, niin se implementoidaan kansalliseen lainsäädäntöön oli se edullista tai ei. 27 maan unionissa on mahdotonta miellyttää kaikkia. Siksi kannatan kaksoisenemmistöä, jolloin saadaan sekä suhteessa äänivaltaan että asukasmäärään enemmistö, eikä yhdelläkään jäsenmaalla ole veto-oikeutta. Kompromissien tekeminen on kuitenkin olennainen osa politiikkaa.

(linkki vie europa.eu -sivustolle, jossa selitetään mm. kaksoisenemmistön merkitys EU:n päätöksenteossa).

Ck kirjoitti:
Jos ymmärsin oikein, niin nyt ollaan ainakin jotenkin samalla kartalla. Eli kun Eu:ssa ollaan, niin mihin hemmetin jämäpaikkoihin me ollaan suostuttu? Sarkozy sanoo seuraavasti IS:n uutisessa: "Hänen mielestään koko Euroopan käsite pitää nyt ajatella uusiksi." Linkki: - Ilta-Sanomat. Eli olen tästä samaa mieltä ja Eurooppa ei ole yhtä kuin Saksa, Englanti, Ranska tai varsinkaan Italia, Espanja sekä Puola. Sama edustajamäärä jokaiselle maalle, sitten voisin jo ajatuksen tasolla hyväksyäkin EU:n, sillä vaikka nuo ovat niin sanottuja isoja maita, niin silloin kun he perseilevät, niin he myös perseilevät isosti, joten en näe mitään syytä, että heillä olisi jotenkin enemmän valtaa EU:ssa. Ymmärrän jos heidän olisi se vaikea hyväksyä, mutta jos halutaan tasaväkinen ja järkevä EU sekä tasapuolinen kohtelu kaikille maille, niin edustuspaikat silloin jakoon myös. Muuten minun mielestä irti tästä roskasta ja sassiin! Ei me millään muutamalla edustajalla saada mitään ääntä kuuluviin, ehkä nyt joku on kysellyt, että "mites näitä rahajuttuja siellä Suomessa -90 luvulla hoidettiin", mutta tuo ei ole mitään vaikuttamista tai valtaa vaan ainoastaan hyväksikäytetään meidän tietoutta, mutta me kuitenkin maksamme, eli niin sanottu likainen perseraiskaus!
Olemme samaa mieltä tietyllä tasolla Ranskan ja Saksan roolista, mutta olennainen eromme tulee näkökulmissa. Tulkitsen sinun katsovan asioita Suomen näkökulmasta, minä taas systeemin ja unionin näkökulmasta. Mielestäni EU:ta tulee tarkastella kokonaisuutena, ja silloin paikkajaon tulee perustua kansallisvaltioiden asukaslukuun. Äänestykset sellaiseen kuosiin, etteivät suuret valtiot ole tasa-arvoisempia kuin pienemmät valtiot ja komission roolia tulee vahvistaa. Lisäksi Ashtonin ja Rompuyin on saatava ottaa roolia unionin johdossa. Ehkä on hieman utopistista toivoa, että Iso-Britannia, Ranska ja Saksa etunenässä luovuttaisivat suurvalta-asemaansa yhteistyön nimissä ja EU puhuisi yhteisellä äänellä "ulkoministerin" ja "presidentin" kautta.

Mukava muuten keskustella kiihkottomasti ja asiallisesti näinkin kuumasta aiheesta. Tällaista toivoisi useamminkin.

Paul Kemp kirjoitti:
Huoh, syvällä uidaan. Faktahan on se, että herra Käteinen tulee siellä the kokouksessa myöntymään tasan kaikkeen, mitä Euroopan isot pojat(sekä iso mutter) Suomelta haluavat. Se hermokimppu ei paljoa painostusta tule edes vaatimaan, kun juuri se jengi, jonka jäseneksi se haluaa vähän alkaa hiillostamaan. Näillä pepsodent-kokkareilla on focus muutenkin jossain ihan muualla, kuin suomalaisten eduissa.
Perustuslakivaliokunnan kanta oli kuitenkin se, ettei Suomi voi hyväksyä 85% enemmistövaatimusta kuin eduskunnan äänestyksen kautta. Katainen ei kerta kaikkiaan voi luvata sellaista, mikä ei ole varmaa. Eduskunta voi 2/3 enemmistöllä äänestää tuon käytännön toteutumisen, mutten usko sen toteutuvan, koska siihen liittyy liikaa epävarmuustekijöitä. En sitten tiedä tarkoititko pelkästään enemmistövaatimusta vai koko eurooppalaista yhteistyötä unionissa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Varmasti on ollut etumme mukaista olla valtioliiton jäsen - mutta vuonna 1995 ei äänestetty siitä, menemmekö liittovaltion osavaltioksi ja pysyvästi luovutamme merkittävän osan suvereenisuuttamme EU:n keskushallinnolle. Totta puhuen luotan enemmän Suomen keskushallintoon kuin Brysselin, joka ei oikein ole tässäkään suuressa kriisissä loistanut.

Perustuslain muutoksen joka tapauksessa tälläinen pysyvä useiden valtiovallan keskeisten osien luovuttaminen ulkopuolelle tarvitsee. Luulenpa että itse taidan vastustaa sitä. En oikein tiedä, onko kovin nerokas veto luovuttaa merkittävän osan taloudellista itsenäisyyttämme Italian veto-oikeuden varaan (se varmaan sai sen palkkioksi vastuullisesta taloudenpidostaan).
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Paljon puhuttu sijoittajavastuu ei siis toteudu, vaikka Katainen näin yritti muotoilla. Urpilaiselta kommentteja?

Herman Van Rompuy: "Tai jos sanotaan suoraan: meidän alkuperäinen vaatimuksemme sijoittajavastuusta, jolla oli erittäin negatiivisia vaikutuksia velkamarkkinoilla, on nyt virallisesti ohi."

Kauppalehden uutinen
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mielenkiintoista nähdä, miten Jutta ja demaritoverit suhtautuu tähän uutiseen:

Van Rompuy: Sijoittajavastuusta luovutaan jatkossa Linkki vie Kauppalehden sivuille.

Jykä kyllä yrittää selittää mustaa valkoiseksi (suora lainaus teksistä): "Pääministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan Suomi sai tahtonsa läpi euromaiden pysyvän vakausmekanismin sijoittajavastuukysymyksessä.Kataisen mukaan yksityisen sektorin vastuu säilyy pysyvässä vakausmekanismissa ”kutakuinkin sellaisessa muodossa kuin se on pitempään ollut”.

, mutta karu fakta on se, että IMFn standardien mukainen sijoittajavastuu on merkittävästi kevyempi, mitä EUn taholla yritettiin saada läpi. Sijoittajavastuun toimivuus tai toimimattomuus on tosin todettu hyvin jo Kreikan kohdalla, jossa neuvottelut "haircuteista" on täysin jumissa.

Huvittavaa muuten huomata, että vaikka joku täällä Jatkoajassakin päivitteli sitä, että Suomi ajaa yksimielisyysvaatimuksellaan Euroopan tuhoon, niin eurooppalaisissa medioissa asia on mainittu lähinnä sivulauseissa ja EU-julkilausumassakin Suomi sai ainoastaan oman alaviitteen. Toisin sanoen, kyseessä tulkitaan olevan pieni este/hidaste, joka jollain tapaa tullaan kiertämään ja hoitamaan pois päiväjärjestyksestä.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Paljon puhuttu sijoittajavastuu ei siis toteudu, vaikka Katainen näin yritti muotoilla. Urpilaiselta kommentteja?

Herman Van Rompuy: "Tai jos sanotaan suoraan: meidän alkuperäinen vaatimuksemme sijoittajavastuusta, jolla oli erittäin negatiivisia vaikutuksia velkamarkkinoilla, on nyt virallisesti ohi."

Kauppalehden uutinen

Eli SDP:n osalta homma on hyvin selvä, kuten Urpilainen on jaksanut kyllästymiseen asti kertoa.

Mutta Jyrki sanoi kyllä näin:

Katainen: Suomi sai tahtonsa lpi sijoittajavastuussa - Ilta-Sanomat

Linkki Ilta-Sanomien uutiseen
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli SDP:n osalta homma on hyvin selvä, kuten Urpilainen on jaksanut kyllästymiseen asti kertoa.

Mutta Jyrki sanoi kyllä näin:

Katainen: Suomi sai tahtonsa lpi sijoittajavastuussa - Ilta-Sanomat

Linkki Ilta-Sanomien uutiseen
Eiköhän siinä käy niin, että Juttakin tuulettaa tätä hienona ja vastuullisena neuvottelutelutuloksena.

Suora lainaus tuosta Ilta-Sanomien jutusta:

Kataisen mukaan EU-huippukokouksen julkilausumaan saatiin liitettyä Suomen vaatima maininta niin sanotuista yhteistoimintalausekkeista, joiden myötä yksityisen sektorin vastuu toteutuu.

Tämä 'yhteistominta' tarkoittaa siis käytännössä sitä, että sijoittajat suostuvat neuvottelemaan mahdollisen velkajärjestelyn yhteydessä, mutta niiden ei tarvitse suostua yhtään mihinkään, eivätkä myöskään suostu. Kuten jo edellisessä postissa totesin, sijoittajien vastuunkantohalukkuus on tullut hyvin esiin Kreikan kriisiä ratkaistaessa, joka btw. ei ole ratkennut mihinkään, mutta se on taas hetkeksi unohdettu, kun pitää kokoustaa muista asioista.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Voi vittu, taitaa olla oikeat saivartelun ja sanaleikin MM-kisat käynnissä tuolla.

Ja kuten Dennis sanoi, lopputulema lienee se, että Jutta hehkuttaa Jyrkin suurenmoista ja isänmaallista tekoa Suomen hyväksi, vaikka käytännössä tuli all the three holes-raiskatuksi vakuusperiaatteidensa osalta.

Eihän tuosta duunari nyt paljon selvää ota, mutta eiköhän sanasepot muotoile sellaisen lauselman, että kokouksen lopputulos oli fantastinen ja kaikki asiat on sovittu... siihen seuraavaan hätäkokoukseen asti...
 

TJ MACKEY

Jäsen

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Siis Katainen ilmeisesti valehtelee nyt Suomen kansalle? Homman ei pitäisi olla niin vaikea, joko sopimukseen kirjataan sijoittajien vastuu tai sitten ei. Näyttäisi siltä, että sitä ei kirjattu, Jyrki nyt vaan ajattelee että voi kertoa sellaista "vähän sinne päin" totuutta. Fantastista, sanoisi Alex.


Jyrkin on pakko valehdella. Myöntämällä että mitään sijoittajavastuuta ei tullut niin persujen kannatus nousisi heti 5% yksikköä. Valitettavasti useimmat äänestäjät eivät ota asioista lainkaan selvää ja on hallitukselle huomattavasti helpompaa valehdella kuin kertoa totuus.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Siis Katainen ilmeisesti valehtelee nyt Suomen kansalle? Homman ei pitäisi olla niin vaikea, joko sopimukseen kirjataan sijoittajien vastuu tai sitten ei. Näyttäisi siltä, että sitä ei kirjattu, Jyrki nyt vaan ajattelee että voi kertoa sellaista "vähän sinne päin" totuutta. Fantastista, sanoisi Alex.

Ehkä sixpack-eliitti kertoo meille pöhlöpopulisteille totuuden tai sitten ei. Joka tapauksessa tässä meillä on nyt Käteisen lausunto ja Rompetorin vastaava ja ne ovat täydellisessä ristiriidassa keskenään.

Kokoomus-koneiston pitäisi ehkä alkaa mediavahtiin, kun Rompetori ampuu omasta loosistaan fantastiset lausunnot alas sitä mukaa, kun Jyrki kerkiää niitä keksimään.
 

Brett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Peliitat, kehä-III:n ulkopuolinen Suomi
Minkälaisia sanktioita olisi luvassa maalle, joka eroaisi tästä koko EU -ja Europelleilystä ja lähtisi ns. omille teilleen ? Onhan tuosta liittoutumaan kuulumisesta kai joitain hyötyjäkin ollut ?, mutta kyllähän siitä on jouduttu maksamaankin ja koko ajan joudutaan kylvämään enemmän rahaa tuonne. Ja vahvasti näyttää siltä, että tuo on kohti liittovaltiota menossa ja päätösvalta tulee hivuttautumaan yhä enemmän K-Eurooppaan. Ei hyvä.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Minkälaisia sanktioita olisi luvassa maalle, joka eroaisi tästä koko EU -ja Europelleilystä ja lähtisi ns. omille teilleen ? Onhan tuosta liittoutumaan kuulumisesta kai joitain hyötyjäkin ollut ?, mutta kyllähän siitä on jouduttu maksamaankin ja koko ajan joudutaan kylvämään enemmän rahaa tuonne. Ja vahvasti näyttää siltä, että tuo on kohti liittovaltiota menossa ja päätösvalta tulee hivuttautumaan yhä enemmän K-Eurooppaan. Ei hyvä.

No kyllä minusta ainakin on mukavaa liikuskella ulkomailla kun ei tarvi vaihdella rahoja eikä opetella hintoja.

Pienen maan itsenäisyys rahapolitiikassa on ylipäätäänkin aika marginaalinen. Vai muistatteko vielä aikoja, jolloin kansainväliset suhdanteet näkyivät Suomessa siten, että ensin korkotaso nousi yli kymmeneen prosenttiin, sitten alennettiin devalvoimalla suomalaisten rahan arvo. En minä noita aikoja hirveästi ikävöi.
 

kovalev

Jäsen
No kyllä minusta ainakin on mukavaa liikuskella ulkomailla kun ei tarvi vaihdella rahoja eikä opetella hintoja.
Valitettavasti juuri tämä nousee esille vakiovastauksena katugallupeissa, kun ihmisiltä kysytään EU:n hyödyistä.

Ei voi käsittää. Ei voi mitenkään käsittää.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Valitettavasti juuri tämä nousee esille vakiovastauksena katugallupeissa, kun ihmisiltä kysytään EU:n hyödyistä.

Ei voi käsittää. Ei voi mitenkään käsittää.

Mitä vikaa? Rivien välistä saattoi edellisessä viestissäni olla luettavissa myös valuutan vakaus.

Itse muuten Eurooppaan reissuja suunnitellessani suosin maita joilla on käytössä sama valuutta. Kyllä sillä asialla merkitystä on.
 

Maglor

Jäsen
Suosikkijoukkue
EDM
Tuo sijoittajavastuun toteutuminen tuskin kirjataan yleislausekkeena tyyliin "se joko on tai ei." Itse tulkitsen Rompuyita siten, että tuollaiset 50% haircutit jatkossa unohdetaan. Suomelle sijoittajavastuu tarkoittaa taas sitä, että sijoittajat kärsivät edes jotain tappioita. Everybody wins.

mjr kirjoitti:
Perustuslain muutoksen joka tapauksessa tälläinen pysyvä useiden valtiovallan keskeisten osien luovuttaminen ulkopuolelle tarvitsee. Luulenpa että itse taidan vastustaa sitä. En oikein tiedä, onko kovin nerokas veto luovuttaa merkittävän osan taloudellista itsenäisyyttämme Italian veto-oikeuden varaan (se varmaan sai sen palkkioksi vastuullisesta taloudenpidostaan).
Ei tarvitse perustuslain muutosta, vaan toimivallan siirrosta täytyy tehdä ratkaisu supistetussa perustuslainsäätämisjärjestyksessä, jolloin toimivallan siirtoon EVM:n varainkäytön osalta tarvitaan eduskunnassa 2/3 enemmistö. Suostuuko Kiviniemi lehmänkauppoihin hallituksen kanssa, jos Keskustalle luvataan esim. kuntauudistuksen lykkääminen? Aamulehdessä oli selitetty noita äänestyssuhteita, ja se perustuu euroryhmän sisäisiin suhteisiin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ei tarvitse perustuslain muutosta, vaan toimivallan siirrosta täytyy tehdä ratkaisu supistetussa perustuslainsäätämisjärjestyksessä, jolloin toimivallan siirtoon EVM:n varainkäytön osalta tarvitaan eduskunnassa 2/3 enemmistö. Suostuuko Kiviniemi lehmänkauppoihin hallituksen kanssa, jos Keskustalle luvataan esim. kuntauudistuksen lykkääminen? Aamulehdessä oli selitetty noita äänestyssuhteita, ja se perustuu euroryhmän sisäisiin suhteisiin.

Taidatpa olla oikeassa, anyway kysymys on äärimmäisen merkittävästä asiasta eli on hyvä, että eduskunnassa edes vaaditaan tuo 2/3 hyväksyntä. En hetkeäkään epäile sitä, etteikö Keskusta tule herkullisten ja loistavasti taitamiensa iltalypsyjen jälkeen asian taakse - kuntauudistus lienee juuri sellainen, josta vedetään irti kaikki mahdolliset järjettömät ja kalliit myönnytykset. No, se nyt kai on pieni murhe tässä välittömässä kriisissä.
 

kovalev

Jäsen
Mitä vikaa? Rivien välistä saattoi edellisessä viestissäni olla luettavissa myös valuutan vakaus.

Kyllä.
Mutta jos kärjistetään hieman, niin toiset ovat halunneet vaihtaa valuuttanasa kerran ja yhdessä ettei tarvitsisi vaihtaa monta kertaa yksin.

En ole mikään patriootti, mutta jos ainoa peruste omasta valuutasta luopumiseen (niin kuin näissä katugallupeissa useilla tuntuu olevan) on se, että matkustaminen on vaivattomampaa, niin ei tällaisiakaan ihmisiä voi aivan "leijonamieliksi" kutsua.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
En ole mikään patriootti, mutta jos ainoa peruste omasta valuutasta luopumiseen (niin kuin näissä katugallupeissa useilla tuntuu olevan) on se, että matkustaminen on vaivattomampaa, niin ei tällaisiakaan ihmisiä voi aivan "leijonamieliksi" kutsua.

Fyrkka kuin fyrkka, tokaisi muuan patriootti nimeltä Adolf Ehrnrooth taannoin. Ei minun kansallistunnolleni ole ainakaan paskaakaan merkitystä sillä, mistä kaupungista maassa käytettävää rahaa hallinnoidaan. Yhteisellä kielellä ja kulttuurilla on. Rahahan on itse asiassa materialismin puhtain ilmentymä.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Mitä vikaa? Rivien välistä saattoi edellisessä viestissäni olla luettavissa myös valuutan vakaus.

Tässä kohtaa taisi olla sarkasmia?

Valuutan suhteen ei ole koskaan ollut ongelmia ottaa haltuun valuuttaa, jota käytän eri kolkilla maailmaa viheltäessäni. Tuota huonompaa syytä roikkua epätoivoisesti valuuttaunionissa, joka ei toimi, on vaikea keksiä.

Huvitti eilen, kun jossain ajankohtaisohjelmassa joku nk. asiantuntija tilitti, että koko sotkua on mahdotonta kenenkään käsittää niin, että sen ymmärtäisi. Kyseinen herra oli vielä ns. pro euro heeboja. En tiennyt itkeäkö vai nauraa, kun ollaan valmiit pumppaamaan miljardikaupalla fyffeä johonkin, josta ei edes itse mitään ymmärrä ja samaan aikaan täällä ihmiset seisoo leipäjonoissa ja vanhukset makaa märissä vaipoissaan.

Viisas raha ei usko anttilaan, kyllä jämpti on näin. Hoitakoot saksa ja ranska omat pankkikriisinsä, niin hoiti suomalaisetkin omansa.

Yhtenäinen eurooppa olis ihan ok. mutta perusta, jolle se rakentaa pitäis olla joku muu, kuin finanssisuo, eli rahapiirien keekoilubileet vailla huolta huomisesta. En kuitenkaan näe mitään pohjaa millekään liittovaltiolle, kuin en toimivalle euroopan änärillekään, kulttuuriset erot on liian suuret, eikä kontinentin historiakaan tue kovin kiinteää liitosta.

Koko velkaantunut etelän poppoo irti eurosta mitä pikimmiten, valuutat kellumaan ja töihin omaan kansalliseen kulttuuriin tukeutuen, ehkä selviävät ilman sukupolvien velkavankeutta.

Mielenkiintoista ajatella, että saksa olisi taloudella onnistumassa siinä, mihin asein eivät muutamalla yrittämällä pystyneet, tässä tilanteessahan eurooppa on saksan velkavankina melko kattavasti ja pysyy, elleivät ymmärrä katkoa ajoissa kahleitansa.
 

Brett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Peliitat, kehä-III:n ulkopuolinen Suomi
No kyllä minusta ainakin on mukavaa liikuskella ulkomailla kun ei tarvi vaihdella rahoja eikä opetella hintoja.

Pienen maan itsenäisyys rahapolitiikassa on ylipäätäänkin aika marginaalinen. Vai muistatteko vielä aikoja, jolloin kansainväliset suhdanteet näkyivät Suomessa siten, että ensin korkotaso nousi yli kymmeneen prosenttiin, sitten alennettiin devalvoimalla suomalaisten rahan arvo. En minä noita aikoja hirveästi ikävöi.

Rahojen vaihdon ja liikuskelun voi laskea kohtaan "tyhjänpäiväiset asiat". Tuo on vähän sama kuin että jokaisella suomalaisella autoilijalla pitää olla tuliterä Mersu, muutoin ei suostuta enää ajamaan autolla. Kyllä ihminen maailmaa pystyy kiertämään ja rahoja vaihtelemaan ilman ylivoimaisia vaivannäköjä. Vai eikö ennen EU:hun liittymistä matkusteltu Euroopassa ? Vain laiskat ja helpolla kaikesta selvitä haluavat voivat vedota tuollaisiin asioihin puolustaessaan liittovaltiota.

Rahapolitiikassa on sitten kai saatu tähän asti nauttia vakaudesta, mutta nythän ollaan kusessa yhteisen valuutankin kanssa siinä missä markankin kanssa aikanaan. Tai siis eri tavalla, mutta tästä kriisistähän on povattu 1990-luvun vastaavaa huomattavasti pahempaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös