Tarinankertoja
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Ipa, ipa, ipa, ipaa...
mutta ei kai kukaan täysjärkinen kiistä keynesiläisen valtiontalouden johtamisen toimivuutta vuosikymmenien empiirisen todistusaineiston myötä.
Kyllähän uusliberalistisessa ns, "monetaristisessa" koulukunnassa on useita ihan huipputalousihmisiä, joiden mielestä ”montaristinen” tapa, eli valtio EI säätele markkinoita, olisi parempi tapa kuin Keynsiläinen tapa, jossa suhdannevaihteluja tasataan.
Tätä kohtihan Suomessakin oltiin menossa kunnes laman myötä Keynsiläisyys otettiinkin uudelleen käyttöön (mutta kun sitä ei oltu käytetty nousukaudella, ei ollut puskureita ja suhdannetasaaminen joudutaan tekemään velaksi)
Hän ihmetteli sitä, että EU:sta kerrotaan olevan Suomelle taloudellista hyötyä, vaikka sille ei mitään tieteellisiä todisteita ole
Suppea on näkemys.
Jos vaikka lähtee ihan siitä liikkeelle, että niin kauan kun Euroopassa on rauha, siitä on taloudellista hyötyä KAIKILLE. Elämme meinaan pisintä rauhanaikaa Euroopassa sitten Pax Romanan 300 luvulla.
EU:n ja sitä ennen ETA:n myötä kaupalla ei ole rajoitteita, eli meillä ei ole tulleja viennille EU maihin. Jos joku kirkkain silmin väittää, että 2 – 5 % lisähintaa vientituotteille ei tarkoita mitään, niin enpä tämän herran talousneuvoja paljoa kuuntelisi.
Standardisointi, jossa koko EU alueella on yhteismitalliset arvot ja säädökset on myös erittäin iso taloudellinen etu, sillä kaikkien eri maiden erilaisia säädöksiä varten tehtävät modifikaatiot tuotteille nostavat tuotteen hintaa. Nyt voi kilpailla samoilla tuotteilla jokaisessa maassa lukemattoman monilla aloilla. Laske se nyt rahassa sitten… kai se teoriassa olisi mahdollista, mutta siis päivänselvää on, että on Suomelle taloudellisesti edullisempaa että standardointi ja harmonisointi eri aloilla on toteutettu EU:ssa kuin että kaikilla olisi omat mittayksiköt ja säädökset.
Euro. Nykyisestä kriisistään huolimatta se takasi meille kymmenenvuotta vakaan valuutan, kaupan ilman valuuttakurssi riskiä Euroopassa (ja vakaat hinnat sekä alhaiset korot). Paljonko enemmän olisi rahaa menetetty jos nämä kulut ja riskit olisivat olleet ulkomaankaupan esteenä?
Lisäksi EU:n mukana yhteistyö rikollisuuden torjunnan, luonnonsuojelun ja rajavalvonnan osalta on tiivistynyt jäsenmaiden välillä. Myös kulttuurinen yhteistyö eri EU-maiden välillä on lisääntynyt erilaisten yhteisten hankkeiden ja kulttuurivaihdon kasvun myötä. Laske tälle rahallinen arvo? Sellainen sillä taatusti on, ja taatusti positiivinen Suomen kannalta,
EU:n vaikutusvalta kansainvälisillä areenoilla on huomattavasti merkittävämpi kuin yhdenkään sen jäsenmaan oma vaikutusvalta, joten esimerkiksi ihmisoikeuksiin ja demokratiaan liittyvissä kysymyksissä EU kykenee vaikuttamaan vahvemmin. Molempien edistäminen Euroopassa ja maailmassa edistää myös rauhan ja inhimillistä kehityksen edistymistä = eli vähemmän sotia, enemmän kauppaa, enemmän mahdollisuuksia Suomelle.
Aivan kuten valtio käyttää veroja, käyttää EU jäsenmaksurahoja mm. maatalouden tukemiseen, työllisyyttä ja kasvua tukeviin hankkeisiin sekä ylikansallisten ja kansallisten projektien, kuten luonnonsuojeluhankkeiden, tukemiseen.
Joo, ethän sinä veroistaksiaan päätä mihin ne käytetään, vaan niiden käytöstä päätetään yhteisesti. Siis tarpeet koitetaan kartottaa. Suomi nyt sattuu olemaan se rikas maa tässä kuviossa, aivan kuten Kauniainen maksaa Kainuulle Helsingin kautta.
Tietysti jos on ”suomi suomalaisille” tai muu ideologinen peruste, niin sitten on, mutta olisi koitettava ymmärtää oman käytöksen olevan tällöin ideologista, eikä koittaa pukea sitä pseudofaktapohjaisilla perusteilla johonkin järkiperäisyyden kaapuun.
Ottamalla aktiivisemmin osaa EU-politiikkaan, muutenkin kuin vain europarlamenttivaalien aikana, voivat yksittäiset kansalaisetkin edesauttaa yhteisten päämäärien saavuttamista. Yhtenä esimerkkinä on Anti-Counterfeiting Trade Agreementin (ACTA) kaatuminen laajan kansalaisvastustuksen painostuksesta. Päteekö tähänkin ”missä EU, siellä ongelma”?