Mutta itse asiaan. En tiedä, onko tämä täällä jo käsitelty, kun en jaksa selailla ketjua hirveästi taaksepäin. Mutta siis, jos konservatiivit voittavat Britannian vaalit 2015 ja Britannian pääministeri Cameron pitää lupauksensa, järjestetään Britanniassa vuoteen 2017 mennessä kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Britannia tulee kyseisen äänestyksen jälkeen eroamaan EU:sta.
Linkki Uusi Suomi -nettivuston uutiseen
Mitä tämä tarkoittaisi käytännössä? Olisiko se EU:n loppu?
Niinkuin poliitikoilla usein, niin myos Cameronilla oli viela yksi ehto, jonka unohdit. Se on se, etta brittania haluaa neuvotella EU:n kanssa uudestaan jasenyysehtonsa ja sen tulos sitten vietaisiin kansanaanestykseen 2017. Toistaiseksi ei ole kuulunut mitaan ja EU:han nyt vain odottaa, etta mita ne oikein varsinaisesti haluaa. Epaselvaa on sekin, milloin naita mahdollisia neuvotteluja oikein ryhdyttaisiin kaymaan. Tuntuu silta, etta vasta brittien vaalien jalkeen 2015 ja sita ennenhan on EU-vaalitkin kesakuussa 2014.
Oma valistunut veikkaukseni on tama: Tasta eteenpain brittien vaaleihin 2015 saakka saarivaltiossa kirotaan EU alimpaan helvettiin ja vaaditaan parempia jasenyysehtoja ja lisahelpotuksia Iso-Britannian maksuosuuteen. Cameronille on tarkeaa olla kovis mediassa. Kaytannossa ei kuitenkaan tehda mitaan muutoslistaa uusista jasenyysehdoista, korkeintaan valaytellaan jotain yksityiskohtia.
Taman strategian avulla uskotaan, etta konservatiivit saisivat taas enemmistoaseman Englannin alahuoneen vaaleissa. Jos kuitenkin tyovaenpuolue nousee takaisin valtaan, niin koko Cameronin ajatusrakennelma valuu hiekkaan. Jos konservatiivit kuitenkin sailyttavat johtavan puolueen aseman, niin siina tapauksessa isketaan EU-poytaan jokunen helppo tavoite ja osa niista voi menna jopa lapi.
Lopputulos joka tapauksessa on se, etta jos kansanaanestys 2017 jarjestetaan, niin konservatiivit ja tyovaenpuolue suosittavat aanestamista kylla EU:lle. Cameron on jo nyt sanonut, ettei han henkilokohtaisesti halua eroa EU:sta! Ero olisi hyppy mustaan aukkoon. Sita britit eivat halua tehda, koska heidan taloutensa menestys on niin paljon riippuvainen Euroopan unionista, eritoten sen sisamarkkinoista. Vaikutusvaltainen Lontoo City, siis raha- ja pankkimaailma, ei ole viela hiiskunut sanaakaan.
Lisaksi kannattaa muistaa, etta Iso-Britannia ja USA ovat kaikkein laheisempia liittolaisia. Yhdysvallat on jo nyt varoittanut britteja olla eroamatta EU:sta.
Ja sinun kysymykseesi lyhyt vastaus lopuksi: Jos nyt kuitenkin kavisi niin, etta Iso-Britania eroaa EU:sta, niin se ei ole suinkaan mikaan kuolinisku EU:lle. EU-komission entinen puheejohtaja, ranskalainen Jacques Delors (1985-95) on jo kommentoinut, etta parempi jos britit eroavat, jos EU on heille niin vaikea. Toisin sanoen, haistatti pitkat koko talle jupakalle.