Mainos

EU:n ja euron tulevaisuus?

  • 612 106
  • 4 704

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Eli ovatko ehdotukset toteuttamiskelvottomia koska ne ovat Soinin ehdotuksia, vai koska sinä ja/tai hallitus pidätte niitä toteuttamiskelvottomina? Nyt kerrot varmaan miksi nämä ovat toteuttamiskelvottomia:

Minulle on ihan sama kuka ehdottaa, on sitten kyseessä Kola-Olli, Timo Soini, Paavo Väyrynen tai Timo T.A Mikkonen. Ehdotus voi olla toteuttamiskelpoinen tai kelvoton riippumatta minun mielipiteestäni. Olen tänäkin vuonna ollut ainakin 3 eri kertaa väärässä ja mennään vasta heinäkuuta.

Mutta minun mielestäni, ja olen tässä mielestäni tosioikeassa.

Ei minua kiinnosta euron rikkominen, vaan Suomen etu. Meidän on selvitettävä vaihtoehdot. Ruotsi, Tanska ja Iso-Britannia tarjoavat malleja, joista voidaan oppia. Eikä Sveitsilläkään huonosti mene.

Iso-Britannian malli ei kyllä tunnu talouden lukujen valossa ollenkaan hyvältä. Ilmeisesti oppi siinä tapauksessa kertoo siitä mitä ei pitäisi tehdä?

Ruotsin ja Suomen talouksien ja viennin tilat vaihtelevat euron kurssin mukaan, ja siinä on Suomen etu se mitä heikompi euro on. Eikä siitä kauaa ole kuin Ruotsissa taas oli puheissa että pitäisiköhän siihen euroon sittenkin liittyä.

Silti, on näissä maissa ihan hyviä juttuja joista voi oppia ottaa, ihan jokaisessa. Eroja on vaan muitakin kuin se valuutta. Islannilla on oma mallinsa, "ei makseta velkoja ulkomaille". Sitäkin on kovin joissakin piireissä kehuttu, saattaa vaan olla että tulee vielä vastaan etenkin jos aikovat euroon joskus siirtyä.


Jos hallitus vastoin perussuomalaisten kantaa osallistuu, osuutemme tulee siis olla suhteessa pankkiemme riskeihin. Se ei olisi paljon. Pankkiemme pääomat ovat kunnossa ja kriisisijoitukset minimaalisia. Suomalaiset pankit eivät myöskään olleet velkamaita rahoittamassa ja niistä viime vuosien aikana miljardien eurojen voittoja takomassa. On kohtuutonta, että meistä tehdään nettomaksamisen maailmanmestareita.

Tietysti tuntuu epäoikeudenmukaiselta rahoittaa muiden virheitä, mutta kuten verotuksessa niin näissäkin asioissa maksajiksi joutuvat ne joilla on siihen varaa. Koska ne tahot eniten hyötyvät vakaudesta. Ylikuumentuneesta taloudesta kun ovat hyötyneet muutkin kuin pankit. Kauppa on käynyt, töitä on ollut.

Tuo Kreikan velan leikkaamiskommentti oli varmaan ennen kuin Suomenkin rahoja oli Kreikkaan tungettu leikattavaksi.

Voi olla, onko mieli siitä sitten Soinilla ja perussuomalaisilla muuttunut?
 

julle-jr

Jäsen
Ylikuumentuneesta taloudesta kun ovat hyötyneet muutkin kuin pankit. Kauppa on käynyt, töitä on ollut.
Tämäkin on kyllä varsin totta. Itsekin tiedostan huutelevani vähän mielikuvapohjalta asioita, joten täytyy välillä miettiä toiseltakin kantilta: Se, että "välimeren velttoilijat ovat ostelleet tavaraa velaksi" lienee hyödyttänyt jonkin verran myös suomalaista vientiä. Jokuhan ne tavarat on sinne myynyt. Eiköhän velkarahoilla rakennettuihin taloihin ole myyty Koneen hissejä tai velkarahoilla rakennettuihin tehtaisiin suomalaisten konepajayritysten tuotteita, velkarahalla lienee osteltu Nokian kännyköitä jne. Tuloja on siis varmaankin jonkin verran tullut Suomeenkin sen ansiosta, että jossain muualla on eletty velaksi. Ei silloin Suomesta ole huudeltu, että emme myy kun te ostatte velaksi. Sen sijaan täällä on oltu ikionnellisia, että pajoille on saatu töitä kun vain joku on jotain halunnut ostaa.

Olisimme tietysti voineet ottaa itsekin suoraan velaksi sen rahamäärän, jonka olemme nyt saaneet sitä kautta, että meidän tuotteitamme on ostettu velaksi. Nyt kierrätetään osin samaa rahaa vähän toista kautta, eli autetaan muita sen takia, että he ovat ostaneet velaksi meiltäkin tuotteita.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ylikuumentuneesta taloudesta kun ovat hyötyneet muutkin kuin pankit. Kauppa on käynyt, töitä on ollut.

Kyllä, etenkin Saksan kansantalous. Euro oli itse asiassa joitakin vuosia melkoinen sampo: vahva valuutta, jonka korot matalalla, mikä ylikuumensi monia periferian maita, joille Saksan ja muiden suurten maiden isot pankit lykkäsivät ilolla halpaa lainaa, jolla puolestaan rahoitettiin myös Saksan vientiä näihin maihin. Hieno automatiikka, mutta jokin kumma vaan meni pieleen...
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Hieno automatiikka, mutta jokin kumma vaan meni pieleen...

Usko markkinoiden kaikkivoipaisuuteen ja vauhtisokeus ainakin lienevät osaltaan olleet vaikuttamassa lopputulokseen.

Sitä on kovin vaikea perustella yhdelle ettei saa olla ahne kun toinen vieressä on ahne. Samaan aikaan vaaditaan vapauksia itselle ja rajoituksia toisille, kaikki tuntuu riippuvan siitä millä puolella ruokkivaa kättä on itse.

Ja sitten kun on ruokansa nauttinut todetaan, "en minä tästä mitään maksa kun en ole tällaista tilannut".
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Milloin EKP laittaa ison pyörän pyörimään? Saas nähdä.

Tämähän (eli vähintään tietyssä määrin inflatorinen setelirahoitus) on ollut markkinoiden rationaalinen uskomus kaiken aikaa: eli lopulta ECB kovan paikan tullen tulee ylittämään mandaattinsa ja painamaan rahaa. Ongelmana on tässä ollut se, että Saksa on tehnyt kaikkensa vakuuttaakseen osapuolet siitä, että ennemmin helvetti jäätyy kuin näin tehdään. Toistaiseksi markkinat ovat uskoneet mieluummin järkeä eli setelirahoituksen mahdollisuutta, ja tätä nyt voimistaa Draghin kommentti. Mielenkiintoista nähdä mikä on Saksan reaktio tähän lausumaan.
 
Epäilemättä tuollaiset ajatukset ovat hukkuneet kaikkiin appelsiineihin ja meloneihin ja muuhun loppumattomaan sutkautteluun, mikä ei juuri ole antanut Soinista osaajan vaikutelmaa.

Minä en ymmärrä, miten ihmeessa siihen meloniheittoon olisi voinut asia jotenkin hukkua. Kai siitä nyt herranen aika jokainen ymmärsi, mistä on puhe.
 

Tupu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Tästä asiasta on puhuttu valitettavan vähän. Omaan korvaan on särähtänyt jo pari vuotta tuo "kun Lehman Brothers kaatui, Suomen bkt laski 8 %"
Eli kun Lehmanin ei olisi annettu kaatua, meillä olisi kaikki hyvin ja pelkkää linnunlaulua.
Aivan sama, mikä mätäpaiseen puhkaisi jenkkilässä. Pääasia että puhkesi. Vai olisiko ollut parempi, että se olisi rauhassa jatkanut paisumista. Ykä Puskan ja kamujen mielestä olisi varmaan juu.

Allaolevassa linkissä Taloussanomien Jan Hurri kirjoittaa Lehmanista. Yli kuukauden vanhaa tekstiä, mutta sopinee edelleen luettavaksi:

Suomi luvannut kriisiin tuplasti Lehman-menetysten verran | Taloussanomat
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Koko euro-kriisi vaikuttaa tällä hetkellä vakavalta, mutta en lainkaan epäile etteikö yhteisvaluutta selviäisi nykyisestä kriisistään. Takauksiin ja apupaketteihin liittyen yleisenä oletuksena tuntuu olevan, ettei mitään saada takaisin. Uskon kuitenkin, että todellisuudessa kaikki tai ainakin lähes kaikki "veronmaksajien" rahat saadaan takaisin korkoineen.

Näitä kriisejä tulee aina välillä ja synkimmällä hetkellä kaikki näyttää menevän suoraa perseen reikään, mutta sitten kurssi kääntyy ja sladdi alkaa taas keulimaan ja kaikilla on hyvä olla. Tässä vaiheessa lopun huutajat kaivautuvat taas maakuoppiinsa odottamaan seuraavaa kriisiä. Tälläiset kuplaantumiseen liittyvät kriisit ovat olennainen, mutta negatiivinen osa, markkinataloutta.

Jos on mielenkiintoa sijoittamiseen, osakemarkkinoilla nykyisellään lähes kaikki laatu firmat ovat ostohinnoissa. Pitkässä juoksussa on hyvin vaikea uskoa, ettei nyt ole hyvä aika ostaa osakkeita.
 

julle-jr

Jäsen
Tälläiset kuplaantumiseen liittyvät kriisit ovat olennainen, mutta negatiivinen osa, markkinataloutta.
Tuo on helppo ymmärtää. Sen sijaan minusta kriisin hoito ei ole ihan markkinatalouden periaatteiden mukaista, koska realoisoituneita riskejä hoitamaan on valjastettu tahoja, jotka eivät ole olleet päättämässä otetaanko riskejä vai ei.


Toisaalta en ymmärrä sitä, miksei kuplan hyvänä aikana laiteta rahaa säästöön puskuriksi huonosta ajasta selvitymisen helpottamiseksi. Olen siinä käsityksessä, että nyt hyvänäkin aikana ollaan velkaannuttu, miten se on mahdollista, kun kerran tiedetään pomminvarmasti, että huono aika joskus tulee? Mitä siinä vaiheessa on ajateltu kun on nähty järkeväksi velkaantua jopa lihavien tai liikalihavien vuosien aikana? Millä sitten huonona aikana on ajateltu pärjättävän, kai tässä joku ajatusmalli on ollut pakko olla takana? Vai onko ajateltu yksinkertaisesti, että velkaannutaan sitten kahta kauheammin? Minun korviini se ei kuulosta täysin järkevältä eikä minusta voida ajatella, että tällainen kriisi kuuluu markkinatalouteen tai sitten minä en tiedä mitä markkinatalous tarkoittaa.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Koko euro-kriisi vaikuttaa tällä hetkellä vakavalta, mutta en lainkaan epäile etteikö yhteisvaluutta selviäisi nykyisestä kriisistään.

Niin minäkin uskoin, mutta nyt kun on selvinnyt miten heikolla pohjalla Etelä-Euroopan taloudet ovat rakenteellisesti, niin en usko enää niiden ja Pohjois-Euroopan mahtuvan samaan porukkaan. Rahan pumppaaminen sinne on vain tekohengitystä. Esim. Kreikan on saatava devalvoitua valuuttansa eli erottava eurosta.

Nyt maalataan hometaloja ja kuvitellaan, että kaikki paranee sen ansiosta. Mätiin rakenteisiin taas ei uskalleta kunnolla puuttua.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tälläiset kuplaantumiseen liittyvät kriisit ovat olennainen, mutta negatiivinen osa, markkinataloutta.

Itse asiassa markkinatalous ei ole vakio ja kuplat ovat säätelyn purkamisen jälkeen lisääntyneet, mikä onkin loogista. Mitä vähemmän säätelyä, sitä epävakaampi järjestelmä kapitalismi on. Maailmanlama 30-luvulla johti merkittävään vakauttamiseen, jota sitten alettiin vähitellen purkamaan, mutta vasta 80-luvulta alkaen on tahti todella alkanut kiihtyä. Olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme tilanneetkin, enkä näe että kauppa olisi ollut keskiluokalle kovin edullinen. Suur-sijoittajille ja finanssilaitoksille toki.

Nykyisellään euro-alue ei ole kestävä, ja sen puitteet tullaan uusimaan joka tapauksessa, jolloin taas tulee avoimeksi kysymykseksi Suomelle, onko saavutettava hyöty missään suhteessa menetettyyn suvereniteettiin ja riskinalaiseen asemaan Euroopan periferiassa ja Saksan talouden varjossa. Emme saa EU:sta talouden osalta USA:ta, koska työmarkkinat eivät yksinkertaisesti voi olla reaalisesti yhtenäiset, ja uskon että yrityskin tähän on vahingollinen eikä hyvin todennäköisesti ole Suomen edun mukaista olla siinä mukana.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Itse asiassa markkinatalous ei ole vakio ja kuplat ovat säätelyn purkamisen jälkeen lisääntyneet, mikä onkin loogista. Mitä vähemmän säätelyä, sitä epävakaampi järjestelmä kapitalismi on. Maailmanlama 30-luvulla johti merkittävään vakauttamiseen, jota sitten alettiin vähitellen purkamaan, mutta vasta 80-luvulta alkaen on tahti todella alkanut kiihtyä. Olemme saaneet juuri sitä, mitä olemme tilanneetkin, enkä näe että kauppa olisi ollut keskiluokalle kovin edullinen. Suur-sijoittajille ja finanssilaitoksille toki.
Keskiluokalla ei ole tainnut mennä koskaan niin hyvin, kuin nyt menee. Kaikilla tuntuu olevan pätäkkää riittävästi ja muutenkin keskiluokan finanssimaailma tuntuu olevan ihan jiirissään. Toki aina pitää ihan periaatteesta valittaa, että ennen kaikki oli paremmin. Ihan villinä veikkauksena 70-luvulla keskiluokalla meni huonommin, kuin nyt.

Pohdintaan, ollakko vai eikö olla mukana eurossa, taisi niitä kriisejä olla ihan markka-aikaankin. Mikäli eurosta erottaisi, meillä olisi varmasti edessä ihan uusia ongelmia. Maksettiin laskut siten euroissa tai markoissa aina kulman takana on jokin uusi kriisi.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Suomalaisten hyvinvointi on rapistunut jo vuosikymmeniä | Yle Uutiset | yle.fi
Keskiluokalle bkt:n kasvua tärkeämpi on hyvinvoinnin kasvu ja sillä mittarilla tarkasteltuna suomalaisen keskiluokan elintason lasku on jatkunut jostain 1980-luvun lopulta saakka.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aidon_kehityksen_mittari

Eurooppa tarvitsee tekoja, Draghin puheiden perään, eikä ainakaan lisää sopimuksia ja tukipaketteja, joilla lykätään vain ongelmien ratkaisuja eteenpäin. Johtajuutta ja todellisia, kipeitäkin ratkaisuja pöytään, Euron pelastamiseksi ja mitä nopeammin sen parempi.
Could Draghi Mark a Turning Point for Markets?— Asia Business News - CNBC - CNBC
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Suomalaisten hyvinvointi on rapistunut jo vuosikymmeniä | Yle Uutiset | yle.fi
Keskiluokalle bkt:n kasvua tärkeämpi on hyvinvoinnin kasvu ja sillä mittarilla tarkasteltuna suomalaisen keskiluokan elintason lasku on jatkunut jostain 1980-luvun lopulta saakka.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aidon_kehityksen_mittari

Tämä on äärimmäisen mielenkiintoinen asia tämä - aika tuore - keskustelu hyvinvoinnin mittaamisesta ja mittareista. Olen samaa mieltä, että bkt ei ole kovin kuvaava, mutta vaikea on niellä myös ehdotettuja korvaavia, kuten nyt esim. näissä antamissasi linkeistä.

Hyvinvointi ja onnellisuus on usein subjektiivinen kokemus. Mun onnellisuutta ei lisää esim. tippaakaan se, että tuloerot ovat pienet tai että Lapissa ei ole rakennettu enempää vesivoimaa.

Aukotonta ja täysin toimivaa mittaria tuskin on olemassa.
 

peruna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Suomalaisten hyvinvointi on rapistunut jo vuosikymmeniä | Yle Uutiset | yle.fi
Keskiluokalle bkt:n kasvua tärkeämpi on hyvinvoinnin kasvu ja sillä mittarilla tarkasteltuna suomalaisen keskiluokan elintason lasku on jatkunut jostain 1980-luvun lopulta saakka.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aidon_kehityksen_mittari

Nuo uudet mittarit ovat vähän hankalia, koska niihen on sisäänrakennettu jokin poliittinen agenda ja sen takia ne eivät ole läpinäkyvä. Niillä voidaan rakentaa kaikenlaisia tuloksia mitä halutaan.

Esimerkiksi tuosta sinun aidon kehityksen linkistä:

Työmatkakustannukset laskee GPI:n arvo

Onko tämä hyvä asia? Ehkä joku haluaa asua kaukana isommassa talossa ja sen takia on valmis matkustamaan pidemmälle. GPI rankaisee tästä ja sanoo, että kaikkien pitää asuu lähellä työpaikkaansa. Tämä ei todellakaan ainoa esimerkki vaan melkein jokaisesta komponentista löytyy joku arvovalinta.

BKT on vain mittari siitä miten paljon lisäarvoa / tuotantoa meillä on eikä se ota kantaa siihen, että miten tätä tuotantoa ollaan jaettu. Tulonjakoa ja luonnonsuojelua voidaan tutkia omilla mittareilla.

En vain ymmärrä myöskään miksi kaikki tieto pitää tunkea yhteen mittariin vaan kyllähän se kokonaisuus ratkaisee. Mielestäni BKT on paras mittari, koska se on niin selkeä eikä siihen sisälly mitään kikkailua. Toisin kuin GPI:hin.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Tuo keskiluokan elintason lasku on kyllä täyttä paskaa. Hyvä mittari on "tavallisen" perheen asumisen laatu ja vaikka nyt perheen autot. Kyllä ei taida omakotialueilla juuri löytyvän lapsiperheitä joilla ei kahta autoa ole. 70-80-luvuilla tämä oli harvinaista. Toki velaksi on monella mutta silti.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Keskiluokalle bkt:n kasvua tärkeämpi on hyvinvoinnin kasvu ja sillä mittarilla tarkasteltuna suomalaisen keskiluokan elintason lasku on jatkunut jostain 1980-luvun lopulta saakka.
Myönnettäköön että en Wikipedia-linkkiäsi lukenut juurikaan mutta itse en kyllä osta tätä väitettä. Tai no, se nyt on vähän filosofinen kysymys että mitä se hyvinvointi on. Mielestäni ostovoimaa tärkeämpi on se, että näistä "luksustuotteista" on tullut halpaa kuin saippua. Nykyään 80-luvun ylellisyystuotteet ovat osa arkipäivää. Ja kyllä se osaltaan nostaa elintasoa.

Siis esimerkiksi minusta se on ihan selkeää hyvinvoinnin (tai ainakin elintason) kasvua, että jokaisella koululaisella on oma kännykkä. 80-luvulla ja 90-luvun alussa matkapuhelin oli ylellisyystuote. Saati sitten kun verrataan näitä tämän päivän älypuhelimia vanhoihin NMT-kapuloihin. Mielestäni myös Internetin myötä yleistynyt viihteen ~ilmainen jakelu on kasvanutta elintasoa. Se oli 80-luvulla ylellisyyttä, että nuorisolla oli pitkä rivi populaarimusiikkia C-kasetteina tai myöhemmin CD-levyinä. Nykyään jokaisen saatavilla on lähes kaikki musiikki mitä maailmassa on tehty parin minuutin varoitusajalla Youtuben, Spotifyn yms. myötä. Tämmöisestä palvelusta ei 80-luvulla osattu uneksiakaan. Videokamerat oli vielä 90-luvulla harvojen herkkua, nyt alakouluikäiset kantavat taskussaan fullHD-videokameroita (puhelimissa).

Tai jos vertaillaan vähän perinteisempään tekniseen härveliin eli autoon. 80-luvulla ilmastointi oli ylellisyystuote. Nykyisin ilmastoidun auton saa muutamalla tonnilla. Listaa voisi oikeastaan jatkaa loputtomiin.

Tiedän että oma kokemus on vain yksi otanta ja on tuhansia muita esimerkkejä. Mutta jos nyt vertaan omaa lapsuuttani 80-90 lukujen vaihteessa omiin muksuihin, niin kyllä omien lasteni elintaso on selkeästi korkeampi. Eli jos sitä arvioidaan ihan sen mukaan että minkälaisiin vaatteisiin puetaan, millaisissa rattaissa työnnellään ja millaisen auton takapenkille köytetään turvavöihin jne. Ja mainittakoon vielä että vanhempani olivat/ovat korkeasti koulutettuja ja kumpikin kunnan/valtion töissä. Minä olen osa-aikatöissä oleva opiskelija ja vaimo sairaanhoitaja. Näillä lähtökohdilla minun on vaikea nähdä, että elintaso olisi laskenut.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Keskiluokalla ei ole tainnut mennä koskaan niin hyvin, kuin nyt menee. Kaikilla tuntuu olevan pätäkkää riittävästi ja muutenkin keskiluokan finanssimaailma tuntuu olevan ihan jiirissään. Toki aina pitää ihan periaatteesta valittaa, että ennen kaikki oli paremmin. Ihan villinä veikkauksena 70-luvulla keskiluokalla meni huonommin, kuin nyt.

En itse asiassa ajatellut niinkään keskiluokkaa täällä periferiassa, jossa on näkyvissä vasta kehityksen alku (kiitos vahvana pysyneen pohjoismaisen hyvinvointivaltiomme). USA:ssa, joka on kulkenut tämän kehityksen eturintamassa, keskiluokka on alkanut yhä voimakkaammin polkea paikallaan, eikä siellä ole näkyvissä muutosta tähän trendiin. Me seuraamme hiljalleen perässä.
 

peruna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
En itse asiassa ajatellut niinkään keskiluokkaa täällä periferiassa, jossa on näkyvissä vasta kehityksen alku (kiitos vahvana pysyneen pohjoismaisen hyvinvointivaltiomme). USA:ssa, joka on kulkenut tämän kehityksen eturintamassa, keskiluokka on alkanut yhä voimakkaammin polkea paikallaan, eikä siellä ole näkyvissä muutosta tähän trendiin. Me seuraamme hiljalleen perässä.

Siis ihan mielenkiinnosta onko sulla jotain tukea tätä väitettä? Voin kyllä löytää itsekkin tietoa asiasta, mutta olisi vain hauska lukea myös sun lähteitä.

Koska en vain ihan tältä istumalta lähde allekirjoittamaan tuota "Wkeskiluokka kurjistunut"-väitettä... koska nuo tomageenin luettelemat asiat pitävät myös paikkansa jenkeissä (teknologia on kehittynyt niiiiiiin huimasti).
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Siis ihan mielenkiinnosta onko sulla jotain tukea tätä väitettä? Voin kyllä löytää itsekkin tietoa asiasta, mutta olisi vain hauska lukea myös sun lähteitä.

Koska en vain ihan tältä istumalta lähde allekirjoittamaan tuota "Wkeskiluokka kurjistunut"-väitettä... koska nuo tomageenin luettelemat asiat pitävät myös paikkansa jenkeissä (teknologia on kehittynyt niiiiiiin huimasti).

Välttämättä Yhdysvalloissa keskiluokka ei ole "kurjistunut" siinä määrin kuin alempi keskiluokka, mutta keskiluokka (ja ylempi keskiluokka) joutuvat tekemään entistä enemmän töitä pitääkseen yllä saman elintason, johon he pystyivät selkeästi vähäisemmällä työmäärällä kymmenen tai viisitoista vuotta sitten. Vapaa-ajan määrä on siis monellä vähentynyt ja sen sijaan joudutaan tekemään huomattavasti enemmän töitä, jotta saavutettu elintaso pidetään. Miljoonien kohtalona on jo keskiluokallakin se, että joutuvat tekemään kahta työtä, minusta tätäkin voidaan pitää ainakin jonkin sortin esimerkkinä siitä, että keskiluokallakaan ei mene niin hyvin kuin ennen, jos siis eräänä määräävänä tekijänä otetaan huomioon menetetty vapaa-aika.

Alemmalla keskiluokalla tilanne on sitten vieläkin huonompi ja siihen ryhmään kuuluvilla on todella yleistä se, että tehdään useampaa työtä ja jos toinen työpaikoista menetetään näkyy se välittömästi elämisen tasossa ja tietyssä mielessä myös laadussa kun saavutettua elintasoa ei enää millään kyetä pitämään. Yhdysvaltojen talousongelmat ajoivat miljoonia alempaan keskiluokkaan kuuluneita todelliseen ahdinkoon ja hyvin monet tippuivat "oravanpyörästä" totaalisesti.

vlad.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
En minä väitäkään hyvinvoinnin kasvun tunnuslukua absoluuttiseksi totuudeksi mittarina, mutta mistä nämä sitten johtuvat, jos nykyään menee niin hyvin. Kertooko naapurinne teille avoimesti, jos heillä on maksuhäiriö.
Täältä löytyvät Suomen pahimmat maksuhäiriöt | Kotimaan uutiset | Iltalehti.fi
Osa porukasta taitaa rakentaa "omaa Kreikan talouttaan", kun velkaa saa nykyään paljon helpommin kuin joskus ennen. Ei minusta tavaran hankkimisen ja luoton saamisen helppous kerro mitään hyvinvoinnista, kun se tie saatetaan kulkea loppuun ja seuraukset olla ikäviä, kuten Espanjan pankeille nyt ja en oikein ymmärrä vieläkään miksi me niidenkin maksuhäiriöiden ongelmia Suomen veronmaksajien rahoilla tuetaan, edes vakuuksia saaden 40%:n osuudelle. Lähdetään Tanskan tielle, markka takaisin, sidotaan se Euroon ja annetaan piupaut sille miten Euromaat selviävät jatkossa velkakriisistään, kuten tekee jo nyt Tanska, Ruotsi ja Iso-Britannia.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös