Vaikea sanoa, mikä on lopullinen kosahdus ja milloin se tapahtuu, mutta nykymenolla se on todennäköisyys kasvaa koko ajan. Kosahdus voi tapahtua ensi syksynä, vuoden päästä tai kolmen vuoden päästä - vaikea sitä on ennustaa. Loppujen lopuksi tilanne tullee "päälle" varsin yllättäen, eli vaikkapa joku iso pankki menee nurin ja tästä seuraa hallitsematon ketjureaktio, jota ei saada pysäytettyä. 2008 käytiin jo erittäin lähellä sen suhteen, että koko dominorivi olisi mennyt nurin. Palikat jäivät nipin napin pystyyn, mutta uutta huojumista on nähtävissä.... Ja tämä seuraava kriisipesäke tulee olemaan se lopullinen kosahdus, joiden piti olla jo kaikki Kreikka I-paketin jälkeiset paketit? Tuo hidas kidutusennustuksesi kyllä on se todennäköisin skenaario, mutta luulisinpa, ettei mitään dramaattista suuntaan tai toiseen tapahdu ennen kuin EVM otetaan käyttöön ja sen kantokykyä ruvetaan tosissaan koettelemaan.
Jos jotain oppia historiasta haluaa hakea, niin esim. Berliinin muurin loppuvaiheet on melko hyvä analogia sen suhteen, mitä euron kanssa nyt on tapahtumassa. 80-luvun lopulla kaikki tiesivät, että on vain ajan kysymys, milloin muuri murtuu. Kukaan ei tietenkään osannut sanoa tarkkaa päivämäärää romahdukselle ja lopulta koko muurin murtumiseen johtanut vyöry käynnistyikin varsin yllättäen.
Kreikkalaisethan pelaavat troikan kanssa tuijotuspeliä ja nyt näyttäisi siltä, että troikalla pettää pokka ensin. Kreikka ei ole tainnut päästä yhteenkään tavoitteeseen, mikä sen lainaohjelmalle on laitettu ehdoksi, mutta silti maksuerä toisensa jälkeen on kilahtanut tilille. Tästä syystä esim. paikallinen vasemmistopuolue Syriza uskaltaa käyttäytyä uhmakkaasti, koska he eivät usko, että troikalla on loppujen lopuksi pokkaa vetää töpseliä irti, koska seuraukset voivat olla arvaamattomia. Itse olen samassa uskossa, eli rahavirta Kreikkaan tullee jatkumaan vielä pitkään ja poliitikkojen tehtävä on neuvotella sopimuksia ja takuutuksia, jotta voivat pokkana perustella kansalle, että tekevät vastuullista politiikkaa. Sillä ei lopulta ole mitään merkitystä, että mm. kreikkalaiset pyyhkivät takapuoltaan näillä sopimuksilla ja niiden ehdoilla.Kreikka nyt on täysin oma lukunsa tässä koko farssissa. Kreikan ongelmien ei pitäisi olla mikään yllätys, sillä EU:n omien laskelmienkin mukaan Kreikka rupeaa olemaan hyvässä kunnossa vasta lähempänä 2030-lukua. Kuitenkin säästötoimien teko on ainakin toistaiseksi kansallisen toimivallan piiriin kuuluva asia, eikä Kreikalle anneta rahaa ilman ehtoja. Toisin sanoen Kreikan ei ole pakko tehdä säästöjä, mutta kreikkalaisten eläkeläisten ja virkamiesten on turha odottaa valtion rahojen tippumista tilille heinä-elokuussa.
Oma arvaukseni hyvän vaihtoehdon, eli 10-20 vuotta hidasta kasvuaa, "growsterityä" ja kurjuusunionia sekä äkkirysäyksen välillä on noin 30-70%. Nykyiset mekanismit eivät riitä torjumaan Espanjasta ja Italiasta tulevia uhkia, mutta näitä varten kyllä kaivetaan veronmaksajien kuvetta kysymättä, mikäli kakka uhkaa osua tuulettimeen. Johan EKP mm. täräytti biljoona euroa karkkirahaa markkinoille, jolla tosin "ratkaistiin" ongelma vain muutaman kuukauden ajaksi.En usko mihinkään suureen, isoon äkkirysähdykseen. Sen mahdollisuus näiden tukipakettien ja mekanismien myötä on äärimmäisen pieni.
Kuten aiemmin totesin, niin mahdollinen äkkirysäys tulee (jos tulee) lopulta varsin yllättäen ja mahdollisesti euroopan ulkopuolelta. Nythän esim. yksi maailman talousvetureista, eli Kiina, ilmoitti tuoreeltaan hiipuvia kasvulukuja teollisuudesta. Eikös sitä sodassakin sanota, että viheltävät menee aina ohi - kun osuu kohdalle, se vaan hönkäsöö.