EU:n ja euron tulevaisuus?

  • 615 492
  • 4 704

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
"Loput 14 prosenttia lainoista on kirjattu Britannian lainsäädännön mukaisesti, johon Kreikan lauseke ei ulotu. Osa näidenkin velkakirjojen haltijoista suostui vapaaehtoisesti järjestelyyn."
Tässä on se avainkohta. Eli kun 107 miljardia ei täyty eilen päättyneiden Kreikan lain alaisten bondien leikkauksesta, niin mikä on tilanne näiden brittilainsäädännön mukaisisten velkakirjojen leikkauksessa, sitä tietoa ei oikein missään ole. Voi olla, että tarvittavat miljardit tulee sieltä täyteen, mutta se selviää vasta kuun loppupuolella, kun Kreikan kakkospaketti on (mahdollisesti) hyväksytty.

Tarkoitus on siis tuoda ilmi se omituinen tapa toimia, mikä tässä kriisin hoitamisessa on vallalla, että ensin sovitaan jotain ehtoja, jonka perusteella tehdään päätöksiä, mutta ehtojen noudattaminen jätetään täysin herran haltuun. Toinen tuore esimerkki tästä oli tuo Espanjan toiminta uuden talouskurisopimuksen noudattamisessa.

Pitäisi kysyä Hakkaraiselta, sillä minulla ei ole ollut mahdollisuutta tulkin välityksellä sopimukseen tutustua. Todennäköisesti jättäisin pohdinnan siitä, että mikä elämässä on oikein ja mikä melkein oikein tämänkin jälkeen Lapinlahden lintujen mietittäväksi.
Kysyin mielipidettäsi, mutta ilmeisesti en sitä saa. Hedelmällinen tapa keskustella sinulla. Vakuussopimus on asia erikseen, mutta kyllähän tuo 107 miljardin haircut-ehto on ollut varsin selvästi ollut esillä medioissa, kun tätä Kreikka-pakettia on ruodittu.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nostetaanpas taas tätäkin ketjua pinnalle, kun Kreikassa ja muualla Etelä-Euroopassa taas kuohuu, vaikka EKP tälläsi talvella kahdessa erässä biljoona euroa rahaa markkinoille, jonka avulla tilanne rauhoittui muutamaksi kuukaudeksi. Melko kallista tuo ajan ostaminenkin nykyään.

Anyway - kuten aiemmissa postauksissa tuli ilmi, osa Kreikan velkojista ei suostunut vapaaehtoiseen "tukanleikkuuseen" ja jäi odottamaan tilipäivää siinä toivossa, että Kreikalla ei ole pokkaa laiminlyödä takaisinmaksuja ja yksiselitteisesti "defaultata". Näiden velkojien hallussa oli ulkomaisten lakien alaisia velkakirjoija, joihin ei voitu soveltaa yhteistoimintalauseketta. Tänään (15.5.) sitten erääntyi ensimmäinen potti (~puoli miljardia) näitä velkakirjoja ja niinhän siinä kävi, että riskisijoittajat kuittasivat mukavan tilin:

Kreikka kuittasi lähes puolen miljardin velat

Linkki vie Ylen sivuille.

Kun ottaa huomioon sen, että Kreikka on täysin IMFn ja muiden euromaiden tuen varassa, niin suomalainen veronmaksajakin voi nyt onnitella itseään, kun markkinapelurit tuuttaa sijoittajavastuusta höpiseviä poliitikkoja kuivana kakkoseen.

Samaan aikaan hallituksen muodostamisen kanssa painiskelevalle Kreikalle ollaan taas kerran antamassa siimaa talousuudistusten toteuttamiseen. Mahtaa Angela ja Jykä olla tyytyväisiä, kun ensin ykskantaan toteavat, että mitään muutoksia Kreikan sopimuksiin ei tehdä, kunnes euroryhmän pj Juncker täräyttää takavasemmalta ohi ja toteaa, että "Jos olosuhteet muuttuvat merkittävästi, niin emme voi sulkea pois mahdollista neuvottelua aikarajan venyttämisestä." Koko EU vs. Kreikka -casesta tulee erehdyttävästi mieleen huono lastenkasvatus, jossa vanhempi ensin esittää tiukkaa, kiristää, uhkailee ja lahjoo huonosti käyttäytyvää lastaan, mutta antaa lopulta periksi. Tästä syystä Kreikkalaisten poliitikkojen on helppo käyttäytyä uhmakkaasti ja vastustaa EUn säästöpaketteja, koska he luottavat edelleen siihen, että tiukan paikan tullen EU antaa periksi, eikä toteuta uhkauksiaan.

Ja tosiaan - jos Kreikan kriisin seuraaminen alkaa jo kyllästyttää, niin seuraavana estardille astuu Espanja, jossa neljännes kansalaisista on työttömänä ja maan pankkisektori on kiinteistökuplan puhkeamisen ansiosta täysin kuralla. Maa on EUn tukiluukulla todennäköisesti jo tänä vuonna, joten kohta päästään taas kaik yhes koos rakentamaan palomuuria, tekemään vastuullista politiikkaa ja kuulemaan, kuinka "ei ole muutakaan vaihtoehtoa".

Edit. Loppukevennyksenä saksalaisen tv-kanavan tekemästä dokumentista napattu kuva, jossa näkyy vilaus Kreikan valtiovarainministeriön tiloista. Järjestelmällisen oloisia veijareita nuo kreikkalaiset. Kyllä ne ihan varppina vielä noudattaa säästöohjelmaa, kääntää taloutensa kasvuun ja maksaa velkansa pois. :)

Kuvan linkki vie Talouselämän sivuille.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Toisella palstalla kirjoitin oheisen:

Drakma yhdistyneenä defaultiin on ainoa järjellinen vaihtoehto: se keskittää tuskan lyhyempään aikaan ja tarjoaa edes jonkinlaisen mahdollisuuden uuteen alkuun. Tuhkalle rakentaminen on lopulta paljon parempi vaihtoehto kuin raunioissa eläminen.

1930-luvun alussa kokeiltiin miten toimii, jos laman olosuhteissa sitoutuu vahvaan valuuttaan ja samalla karsii suuresti julkista kulutusta. Tämä ei jostain syystä palauttanutkaan kuluttajien ja markkinoiden luottamusta vaan johti (talouden luonnollisesti romahdettua entisestään) yhteiskunnan kaoottiseen ja demokratialle vaaralliseen tilanteeseen. Nyt kun Kreikka on pari viime vuotta kokeillut uudestaan, että josko tämä kumminkin toimisi niin talous on joutunut entistä pahempaan syöksykierteeseen eikä kuluttajien ja markkinoiden luottamus ole palannut vaan toimet ovat johtaneet yhteiskunnan kaaokseen ja demokratialle vaaralliseen tilanteeseen. Kansleri Brüning, korjaan liittokansleri Merkel, ECB ja Bryssel sanovat, että eikun lisää vaan tätä löylyä pesään, että kunhan selviätte siitä valosta tunnelin päässä, mikä, btw, on korkeanopeus-juna niin ehkä sitten 5-10 vuoden päästä helpottaa, ehkä ei. Ainoa järjellinen ratkaisu on drakman paluu ja velkojen mitätöinti, eikä sekään enää välttämättä pelasta yhteiskuntarauhaa. Hullun hommaa tämä on ollut, täysin absurdia. Historiasta ei näköjään opita yhtään mitään.


Muutenhan voisi pyytää lisää popcornia ja nauttia absurdista showsta, mutta tämä kriisi on jatkuvasti ja vääjäämättömästi hivuttautumassa kohti EU:n ydintä, jota johtavat käsittämättömällä saksalaisella viisaudella Berliinin ja Frankfurtin parhaat voimat. Onnistuisikohan alle vuosisadassa viedä Eurooppa kolmesti vararikkoon - heute Griechenland und morgen die ganze Europa... Taivahan jumala tätä menoa. Ohessa vielä tyypillisen järkevä anglosaksinen kommentti tästä järjen riemuvoitosta:

For Greece – and Europe – the true calamity is to delay exiting the euro | Simon Jenkins | Comment is free | The Guardian
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Jyrki se vaan jaksoi aamutelkkarissa jauhaa pimeästä tuntemattomasta, suomalaisista työpaikoista ja muuta tuttuakin tutumpaa pro-euro jargoniaan. Pahin uhka on tietysti populismi ja ainoa lääke on vastuunkanto....zzzzzzzz.....
 

#76

Jäsen
Toisaalta mediasta kaipaisi kunnon keskustelua mitä eri vaihtoehdoista olisi seuraamusta, mutta toisaalta koko homma on sikäli ongelmallinen, koska "markkinoiden" luottamus voi mennä jos puhutaan liian suoraan. "Markkinat" tuntuu välillä pelokkaalta parvelta, joka voi pelästyä varjoa sännäten sattumanvaraiseen suuntaan aiheuttaen ongelmia tahollaan.

En ole esim. nähnyt mitään spekulaatiota mitä tapahtuisi euron arvolle mikäli Kreikka potkitaan pois eurosta. Olettaisin euron arvon nousevan, jos ongelmamaat potkitaan pois, mutta olisiko sekään toivottavaa Suomen kannalta, koska ymmärtääkseni vientimme ei vedä riittävän hyvin nytkään ja mikäli euron arvon nousisi niin euromaiden ulkopuolinen vientimme todennäköisesti kärsisi.
 
Tuolta löytyy numerotietoa Unionin nettomaksajista ja saajista.
http://www.eurooppatiedotus.fi/public/download.aspx?ID=89775&GUID={82A55D4C-43D3-41DB-848D-05A5C25090DB}

Valtaosalle porukasta oli varmaankin ennakkoon jo tiedossa se, että Suomi maksaa Unionille enemmän kuin sieltä saa. Siinä mielessä puheet maataloustukiaisten menettämisestä on heikkolaatuista pelottelua.

Poliitikot eivät ole ainakaan toistaiseksi onnistuneet perustelemaan minulle sitä, mitä hyötyä kaltaiselleni suomalaiselle veronmaksajalle on siitä, että olen Unioniin päin nettomaksajan asemassa, toisin kuin esim. virolaiset, liettualaiset tai romanialaiset.
 

kovalev

Jäsen
EKP:n setelipaino pääse taas laulamaan Oodia ilolle.
Ehtii tulemaan vielä monet vaalit ja monet paikalliset kokoomukset kaatua ennen kuin tämä pelleily on päätöksessään.
 
Viimeksi muokattu:

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Pahin uhka on tietysti populismi ja ainoa lääke on vastuunkanto....zzzzzzzz.....

Toi on muuten jännä termi tässä koko EU-pelleilyssä, siis vastuunkanto. Katainen ja Urpilainen toitottavat koko ajan sitä, että Suomen pitää kantaa vastuuta, muuten käy huonosti ja blaa blaa. Mutta siis kantaa vastuuta mistä? Toisten virheistä? Kreikan ylenpalttisesta tuhlaamisesta? Mun käsittääkseni vastuuta pitää kantaa silloin, kun on itse mokannut. Mutta mitä Suomi on mokannut, paitsi tietysti ihan alunperin menemällä koko euroon mukaan.
 

Gagne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikenlaiset pörröiset maskotit, kahdella.
Edit. Loppukevennyksenä saksalaisen tv-kanavan tekemästä dokumentista napattu kuva, jossa näkyy vilaus Kreikan valtiovarainministeriön tiloista. Järjestelmällisen oloisia veijareita nuo kreikkalaiset. Kyllä ne ihan varppina vielä noudattaa säästöohjelmaa, kääntää taloutensa kasvuun ja maksaa velkansa pois. :)

Kuvan linkki vie Talouselämän sivuille.

Kuten sanottua, tuon kuvan ero verrattuna muutamaan ugandalaiseen/malawilaiseen ministeriöön on siinä, että en pysty erottamaan tästä tyhjiä viinapulloja ja pitsalaatikoita. Mainitsen tähänkin etten vihjaa Kreikan ja ym. maiden hallinnoilla olevan mitään muita yhteisiä piirteitä.
 

Kyynikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK / HJK + Porin Ässien sympatiakannattaja
Toi on muuten jännä termi tässä koko EU-pelleilyssä, siis vastuunkanto. Katainen ja Urpilainen toitottavat koko ajan sitä, että Suomen pitää kantaa vastuuta, muuten käy huonosti ja blaa blaa. Mutta siis kantaa vastuuta mistä? Toisten virheistä? Kreikan ylenpalttisesta tuhlaamisesta? Mun käsittääkseni vastuuta pitää kantaa silloin, kun on itse mokannut. Mutta mitä Suomi on mokannut, paitsi tietysti ihan alunperin menemällä koko euroon mukaan.

Samaa ihmetellyt minäkin. Sitten tajusin miksi näitä jauhetaan joka välissä. Kun riittävän usein "kannamme vastuuta"- sanoja käytetään niin kyllähän pikkuhiljaa alkaa jengi oikeasti luulemaan että meillä on jonkunlainen vastuu Kreikasta ja koko maailmasta ja se taas helpottaa hallituksemme duunia ja rahaa voidaan jatkossakin lapata kankkulan kaivoihin. Kyllä suomalaiset kantaa vastuun.....
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Edit. Loppukevennyksenä saksalaisen tv-kanavan tekemästä dokumentista napattu kuva, jossa näkyy vilaus Kreikan valtiovarainministeriön tiloista. Järjestelmällisen oloisia veijareita nuo kreikkalaiset. Kyllä ne ihan varppina vielä noudattaa säästöohjelmaa, kääntää taloutensa kasvuun ja maksaa velkansa pois. :)

Siellä ne makaa. Nimittäin suomalainen hyvinvointiyhteiskunta, työpaikat, lasten tulevaisuus. Kaikki. Onneksi on kannettu vastuuta noin fantastisesti, ettei mapit suinkaan loju lattioilla, vaan niitä varten on joku käynyt pöllimässä muutamat ostoskärryt.
 

12961

Jäsen
Samaa ihmetellyt minäkin. Sitten tajusin miksi näitä jauhetaan joka välissä. Kun riittävän usein "kannamme vastuuta"- sanoja käytetään niin kyllähän pikkuhiljaa alkaa jengi oikeasti luulemaan että meillä on jonkunlainen vastuu Kreikasta ja koko maailmasta ja se taas helpottaa hallituksemme duunia ja rahaa voidaan jatkossakin lapata kankkulan kaivoihin. Kyllä suomalaiset kantaa vastuun.....

Entistä vahvemmin alkaa haista siltä, että inflaation kautta tämä koko paska laukaistaan, kaikessa hiljaisuudessa. Inflaatio saadaan liikkeelle käytännössä "yhtäkkiä" ilman isompia poliittisia päätöksiä.

Jos on käteistä, ottaisin lainaa kohtuullisen määrän pitäen kassassa fyrkkaa maksaa velka pois heti haluttaessa. Odottelee korkojen laahaavan inflaation perässä, ja hoitaa korkohuipun jälkeen velkansa pois. Näin häviää vähiten.

Kysymyshän on isossa kuvassa Euron devalvaatiosta.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
NYT: Kreikka maksoi 436 miljoonaa euroa sijoitusrahastolle Caymansaarille | Taloussanomat

Linkki Taloussanomien sivuille.

Eli kyllähän Uuniperna siinä oikeassa oli, että tää on hyvä bisnes. Mutta kenelle, se onkin toinen juttu se.

edit: EU:ssa näköjään valmistaudutaan pimeään tuntemattomaan, taitavat olla niitä pölhöpopulisteja:

EU:sta myönnetään: Kreikan eroon varaudutaan | Yle Uutiset | yle.fi

Linkki YLE:n uutiseen.

Kyllä nyt täytyy nuorkauppakamarin tehoduo Jykä & Alexi lähettää puhumaan näille käpykaartilaisille vastuunkannon puolesta, populismiin ei saa sortua.

http://www.talouselama.fi/uutiset/tama+mies+sai+juuri+kreikasta+400+miljoonan+euron+sekin/a2100465

Linkki Talouselämän sivuille.

Lisätään vielä vähän henkilökuvaa, miten Jyrkin ja Jutan vastuunkantava sijoittajien vastuu-politiikka iski sijoittajien naamaan, kuin märkä rätti.
 
Viimeksi muokattu:

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Jaahas, Alexi riehuu taas:

Stubb jyr - Ilta-Sanomat

Linkki Ilta-Sanomien uutiseen.

Mikäs nyt on? Alkaa kuulostaa poitsun jutut haiskahtaa vahvasti pölhöpopulismilta? Twiittaakohan Jungner nyt, että: "Alexista tuli Timon bitch"...?..
 
Viimeksi muokattu:

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Täyttä häkää eteenpäin menevät suunnitelmat Eurostoliiton kehittämiseksi. Nyt ehdotellaan jo laajempaa talousunionia ja "huolellista kansalaiskeskustelua". Linkit Ylen sivujen uutiseen ja Kataisen kommentteihin asiasta.

http://yle.fi/uutiset/komissio_esittaa_taytta_talousunionia_euron_pelastamiseksi/6144397

http://yle.fi/uutiset/katainen_talousunionin_laajentaminen_vaatisi_huolellisen_kansallisen_keskustelun/6144601

Kiinnostaisi oikeasti tietää mitä on tuo huolellinen kansalaiskeskustelu? Propagandaa ilmeisesti syötetään aikansa ja sitten todetaan että kanta on muodostettu, vaikka tuon kannan kaikki tietävät jo nyt.

Itse olen pyrkinyt olemaan suhteellisen neutraali tämän euro-keskustelun aikana ja seuraamaan mihin tilanne kehittyy mutta viime päivinä on alkanut ottamaan päähän ihan kunnolla. Kaikkiaan tämä vaikuttaa niin amatöörimaiselta puuhailulta ettei ole tosikaan, enkä kyllä usko olevankaan vaan erittäin ammattitaitoista kuppaamista lähinnä. Kesä on sitäpaitsi hyvää aikaa viedä päätöksiä hiljakseltaan läpi kun ihmisiäkään ei juuri kiinnosta muu kuin juhannus, kalja ja makkara.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Täyttä häkää eteenpäin menevät suunnitelmat Eurostoliiton kehittämiseksi. Nyt ehdotellaan jo laajempaa talousunionia ja "huolellista kansalaiskeskustelua".
Jotenkin näistä komissaarien suunnitelmista tulee mieleen itäblokin johtohahmot joskus 1980-luvun lopulla, jolloin kaikki ulkopuoliset näkivät, että ikuinen Neuvostoliitto ja sen satelliittivaltiot jo natisivat liitoksissaan, mutta nämä harhaiset vanhat herrat julistivat edelleen pokkana sosialismin autuutta ja erinäisiä viisivuotissuunnitelmia.

Sinänsä nämä pankkiunioni- ja eurobondisuunnitelmat eivät tulleet kenellekään yllätyksenä ja niiden toteutuminen on loppujen lopuksi kiinni siitä, mitä Saksa haluaa tehdä. Tai siis toisin sanoen, mikä on saksalaisille edullisin vaihtoehto. Toistaiseksi maan kanta on jyrkän kielteinen, mutta mieli saattaa nahkahousuillakin muuttua, jos saavat poliittisilla lehmänkaupoilla tarpeeksi etuoikeuksia "uudessa EUssa". Pian sitten suomalaisetkin löytää itsensä ihanan (yhteis)vastuullisesta talousliitosta yhdessä Välimeren mandoliinimaiden kanssa ja se on hyvä asia, koska "impivaara", "puskista huutelu" ja "eristäytyminen".

Ja tokihan uudessa talousunionissa homma toimii eri tavalla, koska etelän maat on nyt ihan oikeasti varppina sitoutuu talouskurisopimuksiin, eikä ole mitään syytä epäillä vaikkapa italialaisia siitä, etteivätkö he tulevaisuudessa maksa veronsa yhtä kiltisti yhteiseen kassaan, mitä suomalaiset. Pakkohan se on olla niin, koska sopimuksen rikkomisesta seuraa rangaistus = komission puheenjohtaja sanoo soo-soo ja käskee parantamaan taloudenhoitoa.
 

Maglor

Jäsen
Suosikkijoukkue
EDM
Ehkäpä kriisi on jo kehittynyt niin pahaksi, että komissio uskaltaa sanoa ääneen sen, mikä on ollut nähtävissä jo vuosikymmenen. Jäsenvaltioiden täytyy luovuttaa konkreettista valtaa unionille, jotta taloutta pystytään koko unionin alueella koordinoimaan. Kyseessä on kuitenkin vuosia ellei vuosikymmeniä vievä prosessi ennen kuin talousunioni voisi toimia tehokkaasti. Kyse on kuitenkin perussopimusten muuttamisesta ja niihin sopivien kompromissien teko sisäpoliittisista syistä johtuen vie hurjasti aikaa. Esimerkiksi Kreikka ei halua sitoutua kansallisiin säästöihin, sillä se uskoo troikan lappaavan sille rahaa ehdoitta. Menossa on pokeripeli, jossa katsotaan kenen kantti kestää.

Toki, kuten Dennis yllä toteaa, kyse on pitkälti siitä mitä Saksa haluaa tehdä. Suurimman nettomaksajan ohella Saksa on kuitenkin myös suurin hyötyjä, sillä sen viennistä valtaosa katetaan unionin sisäisellä viennillä. Valitettavasti Saksa taitaa olla haluton luopumaan asemastaan, vaan haluaa ajaa omaa politiikkaansa Unionissa. Saksa on haluton hyväksymään sitä, että kun sisämarkkinoilla sille syntyy vaihtotaseen ylijäämää, vastaavasti joillekin valtioille syntyy alijäämää. Jonkinlainen eurobondien tapainen tulonsiirtojärjestelmä yhdistettynä demokraattisten elinten finanssivalvontaan tekisi hyvää koko Unionin alueella.

Lopuksi vielä kysyisin, että mitä luulette Suomessa tapahtuvan, jos taloussopimukset pettävät ja ongelmamaissa paska osuu lopullisesti tuulettimeen? Suomen julkinen talous pyörii tällä hetkellä velkarahalla ja poliitikot luottavat liikaa talouskasvun voimaan. Vielä viime keväänä Keskustan puheenjohtaja Kiviniemi epäili leikkaustarpeen olevan 0-2mrd€, koska talouskasvu hoitaa kaiken. Minulle on edelleen jäänyt epäselväksi se, miten Suomea auttaa sen suurimman vientialueen ostovoiman romahduttaminen. Ei se maailmanloppu tietenkään ole, mutta kun nyt tehdyt leikkaukset saattavat tässäkin tilanteessa olla riittämättömiä, niin taloustilanteen pahentuessa saatetaan jotua leikkaamaan vielä paljon enemmän kuin mitä nyt on tehty.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lopuksi vielä kysyisin, että mitä luulette Suomessa tapahtuvan, jos taloussopimukset pettävät ja ongelmamaissa paska osuu lopullisesti tuulettimeen? Suomen julkinen talous pyörii tällä hetkellä velkarahalla ja poliitikot luottavat liikaa talouskasvun voimaan. Vielä viime keväänä Keskustan puheenjohtaja Kiviniemi epäili leikkaustarpeen olevan 0-2mrd€, koska talouskasvu hoitaa kaiken. Minulle on edelleen jäänyt epäselväksi se, miten Suomea auttaa sen suurimman vientialueen ostovoiman romahduttaminen. Ei se maailmanloppu tietenkään ole, mutta kun nyt tehdyt leikkaukset saattavat tässäkin tilanteessa olla riittämättömiä, niin taloustilanteen pahentuessa saatetaan jotua leikkaamaan vielä paljon enemmän kuin mitä nyt on tehty.
Suomen vuosi vuodelta näivettyvän vientiteollisuuden suunta on jo pidemmän aikaa ollut EUn ulkopuolelle ja tuoreimman valmiin kvartterin katsauksessa vienti EUn ulkopuolelle kasvoi 6% ja EU-maihin väheni 5%. Siinä mielessä käynnissä olevat pyrkimykset euron reilulle devalvoinnille ovat Suomen viennille ihan hyvä asia, joskin rakenteellisia ongelmia sillä ei korjata. Toisin sanoen, ei vienti vedä, jos ei ole mitään maailmalle kelpaavia vientituotteita ja kotimaan teollisuus ajetaan pikku hiljaa alas. Noh - ainahan on vasureiden mieliksi julkinen sektori, johon raha saadaan taikaseinästä.

Kuvaavaa tuossa komission lausumassa oli mielestäni se, että toimenpiteitä halutaan tehdä euron pelastamiseksi. Yhteisvaluuttahan on, kuten tunnettua, hyvin pitkälti pelkkä poliittinen projekti, jonka epäonnistuminen olisi niin mittava arvovaltatappio "eurokraateille", ettei sen anneta tapahtua. Maksoi mitä maksoi ja paljon maksaakin. Kyllä Euroopassa sisämarkkinat toimi hyvin jo 1990-luvulla, kun vielä oltiin kansallisvaluutoissa, eikä esim. Suomella tunnu olevan hankaluuksia käydä kauppaa Ruotsin, Venäjän ja jenkkien kanssa, oli valuutta sitten markka tai euro. Miksei EU ja komissio voisi keskittyä siihen, että Eurooppa säilyy rauhan ja vapaakaupan alueena sen sijaan, että Brysselistä (ja Berliinistä) pyritään sanelemaan jäsenmaille mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Jos euroalue luonnollista tietä hajoaa, niin sitten hajoaa ja jos historiasta olemme mitään oppineet, niin euroa vastaavat valuuttaunionit ovat aina epäonnistuneet. Jos hetkeksi pysähtyy miettimään, niin onhan se täysin ilmeistä, ettei Saksan ja Suomen tyylisten talouksien tulisi toimia samalla valuutalla, kuin vaikkapa Italia ja Espanja. Ei ole sattumaa, että Saksan markka oli aikoinaan vakaa, väkivahva ja dominoiva valuutta samaan aikaan, kun Italiassa paolot printtasivat liiraseteleihin lisää nollia.

Edit. Suomen hallituksen fantastisen vastuullisen politiikan nimissä hyväksymä EVM-sopimus sisältää muuten mielenkiintoisen kohdan, joka menee jotensakin näin: "jos joku jäsenistä ei maksa osuuttaan vaadittaessa maksettavasta pääomasta, muut jäsenet maksavat puuttuvan osan, jotta EVM:llä on riittävä maksettu pääoma". Toisin sanoen, jos (/kun) Espanjasta pian kuuluu kummia, kun Pepellä on fyrkat loppu ja tarvitsisi pikkuisen pikavippiä, niin tällöin Espanja putoaa EVMn maksajamaista saajamaihin, jolloin Suomen osuus luonnollisesti kasvaa. Loppujen lopuksihan tilanne ajautuu siihen, että maksajamaita ei ole kuin Saksa, pieni ja sisukas Suomi, kenties Itävalta sekä Hollanti ja kas, ensimmäinen todellinen tulonsiirtomekanismi on valmis.
 
Viimeksi muokattu:

Maglor

Jäsen
Suosikkijoukkue
EDM
Kuvaavaa tuossa komission lausumassa oli mielestäni se, että toimenpiteitä halutaan tehdä euron pelastamiseksi. Yhteisvaluuttahan on, kuten tunnettua, hyvin pitkälti pelkkä poliittinen projekti, jonka epäonnistuminen olisi niin mittava arvovaltatappio "eurokraateille", ettei sen anneta tapahtua. Maksoi mitä maksoi ja paljon maksaakin. Kyllä Euroopassa sisämarkkinat toimi hyvin jo 1990-luvulla, kun vielä oltiin kansallisvaluutoissa, eikä esim. Suomella tunnu olevan hankaluuksia käydä kauppaa Ruotsin, Venäjän ja jenkkien kanssa, oli valuutta sitten markka tai euro. Miksei EU ja komissio voisi keskittyä siihen, että Eurooppa säilyy rauhan ja vapaakaupan alueena sen sijaan, että Brysselistä (ja Berliinistä) pyritään sanelemaan jäsenmaille mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Jos euroalue luonnollista tietä hajoaa, niin sitten hajoaa ja jos historiasta olemme mitään oppineet, niin euroa vastaavat valuuttaunionit ovat aina epäonnistuneet. Jos hetkeksi pysähtyy miettimään, niin onhan se täysin ilmeistä, ettei Saksan ja Suomen tyylisten talouksien tulisi toimia samalla valuutalla, kuin vaikkapa Italia ja Espanja. Ei ole sattumaa, että Saksan markka oli aikoinaan vakaa, väkivahva ja dominoiva valuutta samaan aikaan, kun Italiassa paolot printtasivat liiraseteleihin lisää nollia.
Eipä se devalvaation toinen puoli, eli inflaatio mitään herkkua ollut. Suomen suurin syy liittyä euroon liittyi devalvaatio-inflaatio-kierteen katkaisuun. Eurohan on tuonut sitä mitä luvattiin, eli vakaan taloudellisen toimintaympäristön, jossa valuuttakurssi on kiinteä ja inflaatio pysyy kurissa. Euroalueen ongelmat eivät siis liity euroon itseensä, vaan pelkistyvät kansallisen tason taloudenpitoon. Sekä eurossa että euron ulkopuolella on maita, jotka ovat hoitaneet talouttaan hyvin ja vice versa. EU on kuitenkin ensisijaisesti talousunioni ja vakaus yksi sen perusperiaatteista. Vakauteen liittyy myös se inhottava piirre, että silloin taikatemppujen tekeminen devalvaation kaltaisilla trikeillä ei onnistu.

Dennis kirjoitti:
Edit. Suomen hallituksen fantastisen vastuullisen politiikan nimissä hyväksymä EVM-sopimus sisältää muuten mielenkiintoisen kohdan, joka menee jotensakin näin: "jos joku jäsenistä ei maksa osuuttaan vaadittaessa maksettavasta pääomasta, muut jäsenet maksavat puuttuvan osan, jotta EVM:llä on riittävä maksettu pääoma". Toisin sanoen, jos (/kun) Espanjasta pian kuuluu kummia, kun Pepellä on fyrkat loppu ja tarvitsisi pikkuisen pikavippiä, niin tällöin Espanja putoaa EVMn maksajamaista saajamaihin, jolloin Suomen osuus luonnollisesti kasvaa. Loppujen lopuksihan tilanne ajautuu siihen, että maksajamaita ei ole kuin Saksa, pieni ja sisukas Suomi, kenties Itävalta sekä Hollanti ja kas, ensimmäinen todellinen tulonsiirtomekanismi on valmis.
Puolet maksetusta pääomasta maksetaan EVM:n perustamisvaiheessa kesällä 2013 ja loppuosa erissä kolmen vuoden kuluessa tämän jälkeen. (lähde: VM)

Eli Espanja on jo budjetoinut tämän vuoden talousarvioonsa EVM-osuutensa. Lopun osansa pääomasta Espanja makselee tulevaisuudessa, josta kukaan ei vielä tässä vaiheessa osaa sanoa tarkkoja arvioita. Mutta käytännössähän asia on niin, että varakkaammat lainaavat varattomille rahaa, jotta talouden pyörät pyörivät. Ei kai se mikään suuri salaisuus ole.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli Espanja on jo budjetoinut tämän vuoden talousarvioonsa EVM-osuutensa. Lopun osansa pääomasta Espanja makselee tulevaisuudessa, josta kukaan ei vielä tässä vaiheessa osaa sanoa tarkkoja arvioita. Mutta käytännössähän asia on niin, että varakkaammat lainaavat varattomille rahaa, jotta talouden pyörät pyörivät. Ei kai se mikään suuri salaisuus ole.
Millä rahalla Espanja nämä pääomansa makselee, jos fyrkat on loppu ja maan pankkisektori levinnyt käsiin? Vai meinaatko, että Espanja saa tukea/lainaa EVMltä, jotta voi maksaa pääomaosuutensa EVMlle? Tulee mieleen se vitsi kahdesta ekonomista, jotka loivat liikevaihtoa syömällä vuorotellen paskaa. Espanjan ongelma on nimenomaan se, että maa on aivan kuilun reunalla putoamassa ulos rahoitusmarkkinoilta, kuten kävi Kreikalle, Portugalille ja Irlannille. Toisin sanoen, kukaan ei enää halua lainata Espanjalle rahaa sellaisella korolla, josta maa selviäisi.
 

Maglor

Jäsen
Suosikkijoukkue
EDM
Millä rahalla Espanja nämä pääomansa makselee, jos fyrkat on loppu ja maan pankkisektori levinnyt käsiin? Vai meinaatko, että Espanja saa tukea/lainaa EVMltä, jotta voi maksaa pääomaosuutensa EVMlle?
--
Espanjan ongelma on nimenomaan se, että maa on aivan kuilun reunalla putoamassa ulos rahoitusmarkkinoilta, kuten kävi Kreikalle, Portugalille ja Irlannille. Toisin sanoen, kukaan ei enää halua lainata Espanjalle rahaa sellaisella korolla, josta maa selviäisi.
Espanjan ouus on siis 9,57Mrd€, josta puolet, eli noin 4,8Mrd€ jää maksettavaa seuraavalle kolmelle vuodelle. Espanjahan on tällä hetkellä sellaisessa tilanteessa, että se joutuu hakemaan jatkoaikaa talouskurin ehtojen täyttämiselle vuodelle 2014 asti, sillä se ei tule täyttämään taloussopimusen budjettialijäämän ehtoja vuonna 2013. Komission ehtona jatkoajalle on se, että Espanja jatkaa julkisen sektorin leikkauksia ja rakennemuutoksia. Toivottavasti Espanja ei tule tarvitsemaan lainaa EVM:stä, sillä silloin vakausmekanismin kantokyky on vähintäänkin kyseenalainen. Tilanne taitaa olla se, että Espanjan hallitus sitoutetaan leikkausohjelmaan, jolloin valtionlainan korko laskee hoidettavalle tasolle. Tällöin myös tulevaisuuden panostukset EVM:ään ovat mahdollisia.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Espanjan ouus on siis 9,57Mrd€, josta puolet, eli noin 4,8Mrd€ jää maksettavaa seuraavalle kolmelle vuodelle.
Tämä siis sillä oletuksella, että maa saa maksettua sen ensimmäisen osan suunnitellusti, eikö vain? Eli Espanjahan joutuu ottamaan lainarahaa tuota pääoman maksua varten, mutta jos maa pullahtaa sitä ennen ulos vapailta lainamarkkinoilta muiden euromaiden tuettavaksi/lainoitettavaksi, niin sillä ei tällöin luonnollisestikaan ole rahaa maksaa tuota ensimmäistäkään osaa.

Espanjahan on tällä hetkellä sellaisessa tilanteessa, että se joutuu hakemaan jatkoaikaa talouskurin ehtojen täyttämiselle vuodelle 2014 asti, sillä se ei tule täyttämään taloussopimusen budjettialijäämän ehtoja vuonna 2013.
Tämä tuskin tuli kenellekään yllätyksenä. Neljännes kansasta työttömänä, puhjennut kiinteistökupla uhkaa romahduttaa koko maan pankkisektorin ja talouselämä muutenkin täysin halvaantunut.

Komission ehtona jatkoajalle on se, että Espanja jatkaa julkisen sektorin leikkauksia ja rakennemuutoksia. Toivottavasti Espanja ei tule tarvitsemaan lainaa EVM:stä, sillä silloin vakausmekanismin kantokyky on vähintäänkin kyseenalainen.
Espanjan ilmestyminen samalle tukiluukulle kuin Kreikka, Irlanti ja Portugali on käytännössä varmaa ja lähinnä ajan kysymys. Itse veikkaisin, että kesän jälkeen nähdään taas kriisikokousten sarja, jossa europäättäjät jälleen kerran ratkaisevat talouskriisin lopullisesti, joskin tämä lopullinen ratkaisu toimii ~1-3kk, kunnes seuraava kriisipesäke roihuaa ilmiliekeissä.

Tilanne taitaa olla se, että Espanjan hallitus sitoutetaan leikkausohjelmaan, jolloin valtionlainan korko laskee hoidettavalle tasolle. Tällöin myös tulevaisuuden panostukset EVM:ään ovat mahdollisia.
Nämä vaikeuksiin joutuneiden maiden leikkausohjelmat tunnetusti toimivat erinomaisesti, eivätkä lainkaan tapa noiden maiden talouksia lopullisesti. Kreikka on erinomainen esimerkkitapaus säästötoimien onnistumisesta.

Meanwhile in Finland, eli ei koske Suomea, tralalalaaa...

Huolettomat suomalaiset: 70% miettii, ettei mikään uhkaa

"POP Pankin tänään julkaiseman tutkimuksen mukaan jopa 70 prosenttia suomalaisista uskoo, että mikään ei uhkaa heidän talouttaan.

Yhtä moni uskoo, että mikään tulevaisuuden uhka ei vaadi suunnitelmallista varautumista etukäteen. Vain 4 prosenttia vastaajista pelkää työttömyyttä."

Linkki vie Uuden Suomen nettisivuille.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tilanne taitaa olla se, että Espanjan hallitus sitoutetaan leikkausohjelmaan, jolloin valtionlainan korko laskee hoidettavalle tasolle. Tällöin myös tulevaisuuden panostukset EVM:ään ovat mahdollisia.

Tuota, hmm, olisin jotensakin vähemmän optimistinen tässä suhteessa... Markkinat toki epätoivoisesti etsivät mitä tahansa signaaleita, joita jollain tasolla voitaisiin tulkita lyhyellä tähtäimellä positiivisesti, eletään jo vähän kädestä suuhun tässä vaiheessa. Olettaisin että best case scenario tässä surkuhupaisessa saagassa on, että eurooppalainen finanssisektori ehtii sen verran vahvistua, ettei se romahda siinä vaiheessa, kun euro hajoaa tai euroalue järjestetään uudelleen. (Tosin kun tämä uudelleenjärjestyminen tulee tapahtumaan Saksan ehdoilla niin epäilemättä siihenkin sisäänrakennetaan taloudellisesti toimimaton lähtökohta - tässä todellakin alkaa ymmärtämään miten Saksa onnistui häviämään maailmansodat 0-16. Germaaneihin verrattuna anglosaksithan ovat joustavia älyn ja empirian jättiläisiä....)
 

Maglor

Jäsen
Suosikkijoukkue
EDM
Espanjan ilmestyminen samalle tukiluukulle kuin Kreikka, Irlanti ja Portugali on käytännössä varmaa ja lähinnä ajan kysymys. Itse veikkaisin, että kesän jälkeen nähdään taas kriisikokousten sarja, jossa europäättäjät jälleen kerran ratkaisevat talouskriisin lopullisesti, joskin tämä lopullinen ratkaisu toimii ~1-3kk, kunnes seuraava kriisipesäke roihuaa ilmiliekeissä.
... Ja tämä seuraava kriisipesäke tulee olemaan se lopullinen kosahdus, joiden piti olla jo kaikki Kreikka I-paketin jälkeiset paketit? Tuo hidas kidutusennustuksesi kyllä on se todennäköisin skenaario, mutta luulisinpa, ettei mitään dramaattista suuntaan tai toiseen tapahdu ennen kuin EVM otetaan käyttöön ja sen kantokykyä ruvetaan tosissaan koettelemaan.

Dennis kirjoitti:
Nämä vaikeuksiin joutuneiden maiden leikkausohjelmat tunnetusti toimivat erinomaisesti, eivätkä lainkaan tapa noiden maiden talouksia lopullisesti. Kreikka on erinomainen esimerkkitapaus säästötoimien onnistumisesta.
Kreikka nyt on täysin oma lukunsa tässä koko farssissa. Kreikan ongelmien ei pitäisi olla mikään yllätys, sillä EU:n omien laskelmienkin mukaan Kreikka rupeaa olemaan hyvässä kunnossa vasta lähempänä 2030-lukua. Kuitenkin säästötoimien teko on ainakin toistaiseksi kansallisen toimivallan piiriin kuuluva asia, eikä Kreikalle anneta rahaa ilman ehtoja. Toisin sanoen Kreikan ei ole pakko tehdä säästöjä, mutta kreikkalaisten eläkeläisten ja virkamiesten on turha odottaa valtion rahojen tippumista tilille heinä-elokuussa.

mjr kirjoitti:
Tuota, hmm, olisin jotensakin vähemmän optimistinen tässä suhteessa... Markkinat toki epätoivoisesti etsivät mitä tahansa signaaleita, joita jollain tasolla voitaisiin tulkita lyhyellä tähtäimellä positiivisesti, eletään jo vähän kädestä suuhun tässä vaiheessa. Olettaisin että best case scenario tässä surkuhupaisessa saagassa on, että eurooppalainen finanssisektori ehtii sen verran vahvistua, ettei se romahda siinä vaiheessa, kun euro hajoaa tai euroalue järjestetään uudelleen.
"Euroalueen uudelleenjärjestely", tarkoittaako tämä samaa kuin Kreikan ero eurosta? Siihen on nähdäkseni varauduttu ihan riittävissä määrin ja jännitys liittyy eroa seuraaviin tapahtumiin. Seuraako Portugali? Entä mitä tapahtuu Espanjalle? En usko mihinkään suureen, isoon äkkirysähdykseen. Sen mahdollisuus näiden tukipakettien ja mekanismien myötä on äärimmäisen pieni.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
"Euroalueen uudelleenjärjestely", tarkoittaako tämä samaa kuin Kreikan ero eurosta? Siihen on nähdäkseni varauduttu ihan riittävissä määrin ja jännitys liittyy eroa seuraaviin tapahtumiin. Seuraako Portugali? Entä mitä tapahtuu Espanjalle? En usko mihinkään suureen, isoon äkkirysähdykseen. Sen mahdollisuus näiden tukipakettien ja mekanismien myötä on äärimmäisen pieni.

Euro ei tule jatkumaan nykyisellään - pelkät erot siitä eivät tule riittämään vaan niiden yhteydessä tullaan ajamaan läpi yhteinen talouspolitiikka. Ellei ajeta niin euro ei tule kestämään. Se on nykyisellään rakennettu perustalle, joka ei yksinkertaisesti ole riittävä vaan joka tulee jatkuvasti johtamaan näihin sinänsä pienten ongelmien absurdeihin eskaloitumisiin. Tämä prosessi on ollut sellaisen tyhmyyden ja lyhytnäköisyyden ylistyslaulu, että itse olen vähitellen muuttumassa EU-skeptikoksi - en usko että Suomen kannattaa jatkaa tästä mihinkään tiukempaan unioniin vaan jäädä sen ulkopuolelle, ehkä lopulta johonkin Norjan/Sveitsin asemaan. Jos vain Britannia olisi tajunnut 40-luvun lopulla, ettei Kansainyhteisöstä tule yhtään mitään ja olisi ottanut Euroopan johtoaseman, minkä se olisi siinä vaiheessa saanut. Sen sijaan tuli tämä Pariisin ja Berliinin byrokratian ja jäykkyyden epäpyhä allianssi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös