Riita poikki ja voita väliin?
EU on ensisijaisesti talousliitto, NATO on ensisijaisesti puolustusliitto. Molemmilla on kuitenkin tarve jonkunlaiseen yhtenäisyyteen ihan sen päätöksenteon takia, mutta myös siksi, etteivät yksittäiset jäsenvaltiot vaarantaisi toimillaan liittolaisiaan tai käyttäisi liittolaisiaan hyväksi omien itsekkäiden intressien ajamiseksi.
Jos puhutaan EU:n ja NATO:n arvoista, niin sehän on aina fluidi käsite - molempien liittojen arvot syntyvät pääsääntöisesti liittojen vahvimpien jäsenten arvojen pohjalle, eivätkä nekään ole mitään kiveen hakattuja juttuja, vaikka toki jonkinlainen selkeä tendenssi on havaittavissa. EU tietysti ensisijaisesti pyrkii mahdollisimman suureen talouteen, NATO puolestaan mahdollisimman suureen sotilaalliseen suorituskykyyn, jäsenet toki huomioiden.
Minusta
@Cobol on oikeassa postauksessaan. Ei EU ole "valmis" järjestelmä, eikä ole NATO:kaan. Rautaesiripun takaa tulleilla mailla on vielä pitkä polku käytävänä. Jos nyt Unkarin Orban herättää vahvoja mielipiteitä, niin olihan meilläkin Kekkosen aika. Jossain mielessä minusta me tarvittaisiin jonkun verran kärsivällisyyttä, ja myös toisaalta ripeitä keinoja (keppiä ja porkkanaa), jotta kehityssuunta pidetään oikeana kaikista epätäydellisyyksistä huolimatta.
Vaikka se aina silloin tällöin ahdistaa, niin kannattaa muistaa, että niin NATO:on kuin EU:hunkin on eurooppalaisilla valtioilla hinkua, ja eroaminen on harvinaista, vaikkei poikkeuksellista. Molemmat liittoutumat vaikuttavat joka tapauksessa myös niihin kuulumattomiin maihin. Aivan samalla Norjan kaupallinen lainsäädäntö on yhteensopiva EU:n kanssa kuin Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat käytäntöineen ja kalustoineen kaikkineen ovat NATO-yhteensopivia. Molemmille on olemassa ihan oikea reaalimaailman tarve, ja molempiin liittyy tämä demokratioille tuttu soutaminen ja huopaaminen, sekä jatkuva riitely.
EDIT: Lisäyksenä, minusta Ukraina osoittaa, että kaikesta riitelystä ja vääntämisestä huolimatta on jo olemassa tietynlainen "eurooppalainen perhe". Ukraina ei ole sen enempää EU- kuin NATO-maakaan, mutta siitä huolimatta se saa suht selkeän tuen Euroopan maiden _kansalaisten_ keskuudessa. Ei sitä nyt ihan älyttömästi kyseenalaisteta, että onko Ukrainaa pakko auttaa. Olen melko varma, että katastrofitilanteessa myös Unkaria, Puolaa ja myös Turkkia autettaisiin.