En usko hetkeäkään etteikö se korruptoitunut Bulgarialainen poliisi ottaisi samaa lahjusta mitä tähänkin saakka. Oli hän töissä liittovaltiossa tai ei. Tai italialainen politiikko hieman väärentäisi tietoja jotta se tuttu saisi saisi tukia vähän normaalia runsaammin. Ei se toimi niin että liittovaltio toisi valvontakoneistollaan väkisin rehellisyyden/moraalin kulttuuriin jossa sitä ei ole. Sen muutoksen pitää lähteä kansasta ja ihmisestä itsestään.
Jos siellä on saksalainen tai suomalainen byrokraatti vastassa, niin kyllä, myös italialainen tai bulgarialainen taipuu sen edessä. Ihan totta, Pohjois-eurooppalainen tapa toimia asioissa on ihan oikeasti hyvä tapa toimia valtion tasolla, ja se saa loppuviimeksi myös kansalaisten kannatuksen.
Tässä asiassa kannattaa seurata Ukrainan sotaa. Lähtökohtaisesti Ukraina on yksi korruptoituneista Euroopan valtioista koskaan. Heillä on vastassaan Venäjä, joka on jo länsimittapuulta alle Ukrainan. Toivon itse, että sodan seurauksena Ukraina yhtenäistyy, se ei siedä korruptiota lainkaan samassa mittakaavassa kuin ennen, ja se näyttää monille Euroopan maille esimerkkiä siitä kuinka korruptio tuhoaa maan (lue: Venäjä) toimintakyvyn.
Tähän päivään saakka slaavilaisessa maailmassa on ajateltu, että se koneiston voitelu on about pakko, jotta se koneisto pysyy käynnissä. Ukrainan sodan mahdollisena positiivisen seurauksena on sellainen mentaliteetti, että ei, valtion todellinen suorituskyky onkin jossain muissa tekijöissä. Muistutan sitä, että maailmassa on yksi ainoa organisaatio, joka voi järjestää ja voittaa hyökkäyssodan missä päin maailmaa tahansa, ja että Venäjän yritys apinoida Natoa tässä asiassa johti pelkästään maailmanlaajuiseen katastrofiin.
Meillä ehkä Nato-vastaiset kiinnittää huomiota niihin operaatioiden ikäviin jälkiseurauksiin. Maailmalla tullaan paljon kiinnittämään huomiota seuraavan 20 vuoden ajan siihen, että kaikesta raa'asta voimastaan huolimatta Venäjä ei ole Nato, sen operatiivinen kyky on ihan luokaton verrattuna länsimaiden kykyyn tehdä operaatioita.