EU:n liittovaltion suurimmat kysymykset Suomen kannalta ovat nähdäkseni yhteinen budjetti, yhteinen budjettikuri ja tätä kautta yhteinen talouspolitiikka. Jos nämä toimivat, muu tulee mukana - kuten yhteinen pakolaispolitiikka jne. Tällä hetkellä ei ole selvää käsitystä kenelläkään, miten EU:n yhteinen talouspolitiikka kaikkineen luodaan. Toki on olemassa erilaisia näkemyksiä, mutta ne eivät nauti tukea esimerkiksi Suomen nykyisessä hallituksessa mm. pankkivastuiden osalta.
Olen tässä asiassa mm. Urpilaisen kanssa samoilla linjoilla. Suomi (Sipilä, Soini + pressa Niinistö) on liian hiljainen, ei tuoda Suomea ja Suomen tavoitteita esille. Nyt vaan odotellaan, että mitä joku muu esittää. Typerä tapa toimia, kun kyse on isosta asiasta. Mutta hyvin suomalainen...
Mitä tulee EU:n turvallisuuspolitikkaan, Suomen kannalta on merkittävää ymmärtää faktat. EU:n NATO-maat eivät tule rakentamaan EU:n sisälle toista puolustusjärjestelmää, kuin sanoissa. Niille riittää se, että NATO puolustaa jäseniään ja jos puolustusta kaipaa, voi liittyä NATO:n jäseneksi. Ainoa mikä tämän voisi muuttaa, olisi EU:n ja USA:n välirikko. Sellaista ei ole näkyvissä, Trumpista huolimatta.
e: jos Ruotsi, Tanska ja Norja (ja toki Islanti) jäävät pois EU:n liittovaltiosta, pitäisin yhtenä mahdollisuutena Suomen jäämistä samaan riviin Pohjoismaiden kanssa + jokaisen Pohjoismaan kuulumista NATO:n jäsenyyteen + Pohjoismaiden ja EU:n liittovaltion välistä kattavaa sopimusta, kuten tulli, kauppa ja verotus.