Eri urheilulajien vertailua

  • 175 447
  • 902

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
90-luvulla steroidien MLB:ssä ei ollut sääntöjen mukaan edes kiellettyä. 2002 tuli ensimmäistä kertaa sääntö, että doping-kärystä tuli rangaistu. Se ei tosin ollut pelikielto ollenkaan, vaan "hoitoonohjaus". Vasta 2005 säännöksi määriteltiin, että ekasta kärystä tulee 10 peliä, tokasta 30, kolmannesta 60 ja neljännestä koko kausi. Viidennen jälkeen piti saada komissionäärin lupa paluulle. Jos nykyään tosiaan tulee 50, niin sitten sääntöä on viime vuosina tiukennettu.
Jos en väärin muista niin Manny Ramirez kärähti 2009 ja sai 50 ottelun pelikiellon (en jaksa tarkastaa). Ihan "viime vuosina" 50 pelin banni ei ole tullut.
 

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Jalkapalloilijan pitää olla sekä nopea että kestävä. Sopiva kombinaatio molemmista. On selvää ettei edes maailman paras futari voi pärjätä parhaille satasen juoksijoille tai kymppitonnin juoksijoille kun siinä samassa pitää harjoitella myös pallonhallintaa. Vastaavasti voitaisiin tehdä vertailu pärjäisikö Bolt Messille 10.000 metrin juoksussa tai Farah 40 metrin juoksussa. Eivät varmasti pärjäisi.

Aki Riihilahti taisi aikoinaan jossain kisastudiossa sanoa että analysoivat aikoinaan jotain pelaamaansa Crystal Palace-Arsenal peliä. Palacen pelaajat olivat juosseet pelin aikana paljon enemmän kuin Arsenalin vastaavat mutta turpiin tuli silti rumin lukemin. Sitten kun pelistä oli tehty tarkempaa analyysiä niin kävi selville että Arsenalin pelaajat juoksivat huomattavasti enemmän silloin kun pelitilanne sitä vaati. Fyysisesti jalkapalloilijat eivät ehkä ole mitään olympiaurheilijoita, mutta parinkymmenen vuoden treenaus tähtääkin siihen että pelaaja ei ole kentällä mikään aasi joka osaa juosta päättömästi satasen 10 sekuntiin tai kymppitonnin 27 minuuttiin.

En usko Messin voittavan Farahia 40 m ainakaan lentävällä lähdöllä. Farah on yksi nopeimmista kestävyysjuoksutähdistä.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jalkapallossa douppaajia on vähemmän kuin jääkiekossa, baseballissa tai jenkkifutiksessa. Syy on selvä jalkapallo on selvästi fyysisesti vähemmän vaativa laji kuin nämä muut. Jalkapallossa fysiikka ei näyttele suurta roolia, kuin esim. jenkkifutiksessa joillekin pelaajille fysiikka on kaikki kaikessa. Jalkapallo on ensisijaisesti laji, jossa lajitaito on paljon fysiikkaa tärkeämpää.

Valehtelet itsellesi.

Doping, kaikenlainen "huijaaminen" ja kilpailuedun hakeminen on tietysti hyvin yleistä kaikkialla, missä pelissä on isot panokset ja sitä kautta kilpailu kovaa. Sellainen ihmisluonto yksinkertaisesti on, oli kyse sitten opiskelusta, liike-elämästä, politiikasta, urheilusta tms. Huippu-urheilu on raaka maailma, jossa pärjää vain kunnianhimoisimmat ja kaikkensa menestyksen eteen tekevät yksilöt. Huipulla erot ovat pienet ja aina löytyy takaa joku toinen, joka on valmis tekemään menestyksen eteen enemmän kuin kilpakumppanit. Jalkapallo on maailman harrastetuin laji, jossa pyörii suurimmat(?) rahat. On lapsellista ajatella, ettei doping olisi laajalle levinnyttä lajin parissa.

FIFA ja UEFA eivät ole suostuneet WADA:n valvonnan alaisuuteen samoin kuin eivät ole Pohjois-Amerikan suuret urheilusarjatkaan. Kaikki haluavat "hoitaa" "ongelman" itse, luonnollisesti.
 
Viimeksi muokattu:

TomiP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Suomi
Olet yksinkertaisesti väärässä: Olympic Superstars 100 metres, with Mo Farah etc - YouTube

Linkki vie Mo Farahin sadan metrin juoksuun. Messi veisi satasellakin Farahia kuin märkää rättiä, puhumattakaan 40 metristä.

Montako Messin ratajuoksua olet nähnyt? Veikkaan, että et ainuttakaan, koska mies ei ole radalla koskaan juossut. Ja muista, että puhuin lentävästä lähdöstä. Telinelähdössä Farah häviää monille, koska hän ei äärimmäisen voimakas.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Juoksikohan Farrah tuossa ihan tosissaan, 12.98 tuntuu todella hitaalta ajalta. Toki tuolla oli vesisade (tai ainakin märkää radalla), ehkä myös vastatuulta.
 

Watson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Arsenal
Juoksikohan Farrah tuossa ihan tosissaan, 12.98 tuntuu todella hitaalta ajalta. Toki tuolla oli vesisade (tai ainakin märkää radalla), ehkä myös vastatuulta.
Jossakin kansainvälisessä juoksijafoorumissa tätä aikoinaan pohdittiin. Vesisade & tuuli vei varmasti kymmenyksiä, mutta Farah hävisi siltikin kärkimiehille todella paljon. Farahin juoksu ei näytä miltään lönköttelyltä, vaan kyllä siellä näyttää olevan kaikki pelissä. Fakta on yksinkertaisesti että kestävyysjuoksijan lihaksilla ei pärjää sadan metrin juoksussa. Farah pystyy kyllä juoksemaan varmaankin joku 400-800m tuota vauhtia lähes hidastumatta, mutta hänellä ei yksinkertaisesti ole pikajuoksijan lihaksistoa eikä herkkyyttä.

Pitkillä matkoilla Farah näyttää nopealta (ja onkin sitä), mutta ei niissä 10.000 metrin loppukireissä tosiaankaan tarvita mitään 10 sekunnin aikoja. Silmä valehtelee kun kaikki kilpailijatkin on pitkänmatkan juoksijoita.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Olet yksinkertaisesti väärässä: Olympic Superstars 100 metres, with Mo Farah etc - YouTube

Linkki vie Mo Farahin sadan metrin juoksuun. Messi veisi satasellakin Farahia kuin märkää rättiä, puhumattakaan 40 metristä.

Messi voittaa mikäli lähdetään paikalta tai sitten lönköttelystä. Mutta mikäli ollaan juostu pari kilometriä kovalla vauhdilla, niin silloin Mo kyllä vie. Toki silloinkin Messi antaa hyvän vastuksen. Muutankin mielipidettäni vähän. Messi vie kaikki kiihdytykset nimiinsä ja Mo jää armotta kakkoseksi, mikäli juokseminen loppuu siihen kiihdytykseen. Ratakierros olisikin hienoa nähdä, että pystyykö Messi pitämään koko kierroksen kaasun pohjassa. Veikkaan, että Mo saisi Messin kiinni noin 300 metrin kohdalla ja voittaisi kierroksen.

Soittakaas niille ja viedään ne Olympiastadionille.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Farahin juoksu ei näytä miltään lönköttelyltä, vaan kyllä siellä näyttää olevan kaikki pelissä. Fakta on yksinkertaisesti että kestävyysjuoksijan lihaksilla ei pärjää sadan metrin juoksussa. Farah pystyy kyllä juoksemaan varmaankin joku 400-800m tuota vauhtia lähes hidastumatta, mutta hänellä ei yksinkertaisesti ole pikajuoksijan lihaksistoa eikä herkkyyttä.

No ei varmasti pysty juoksemaan samaa vauhtia 400m tai 800m mikä on maksimivauhti satasella.

Käytännössä on varmaa että tuo n.13s aika ei ole lähellekään maksimia Mo Farrahlle. Tuo n.13s aika antaisi erään laskurin arvioksi 400m ajaksi n.56.3, on täysin selvää että Farah pystyy juoksemaan 400m huomattavasti nopeammin. Hänen 1500m ennätys on kuitenkin 3:28.81, joka antaisi keskimäärin 400m ajaksi (siis tuossa 1500m juoksussa) n.55.7s, keskimäärin satasen vauhti oli tuossa 1500m juoksussa n.13.9s. Sama laskuri antoi tuolla Farahin 1500 ajalla 400m arvioksi 51.29 ja 100m arvioksi 11.5.

No laskurit on laskureita mutta on mielestäni selvää että ei Frahin juokseminen voi niin paljon näistä arvioista poiketa että hänen maksiminsa oikeasti olisi n.13s satasella. Mielestäni on selvää että syystä tai toisesta tuo ei ollut lähelläkään hänen maksimia, ehkä olosuhteet vaikutti, ehkä muuten ei pystynyt juoksemaan maksimia, oliko tuo kisa esim. kisakauden jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Ratakierros olisikin hienoa nähdä, että pystyykö Messi pitämään koko kierroksen kaasun pohjassa. Veikkaan, että Mo saisi Messin kiinni noin 300 metrin kohdalla ja voittaisi kierroksen.

Et ehkä tiedä miten 400m juoksu juostaan, ei sitä lähdetä täysillä juoksemaan vaan vauhti suhteutetaan tavoiteltuun loppuaikaan (tai jos lähdetään täysillä niin aivan armottomat hapot iskevät kyllä ennen 300m kohtaa ja lopputulos on huono). Ei edes Messi on sellainen superihminen että pystyy vetämään omaa maksimivauhtiaan 400m. Jos Farah olisi lähtökohtaisesti nopeampi 400m matkalla niin todennäköisesti johtaisi koko matkan, tai toki voi olla hieman erilainen rytmi, mutta jos Messi lähtee erityisen kovaa niin aivan varmasti hyytyisi ja lujaa.

No en osaa ollenkaan arvioida mikä voisi olla Messin aika 400m, Farah todennäköisesti pystyisi juoksemaan 51-52s nelosella, ehkä nopeamminkin. En tiedä onko mitään syytä arvioida että Messi pystyisi lähellekään samaan?
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Kerhon Pallo, Capitals, Liverpool, Real Madrid
tuossa satasella on kuitenkin huomioitava että lähdettiin telineistä, joka varmasti syö Farahin aikaa koska kestävyysjuoksijoiden lihakset ja hermotukset eivät ole millään tavalla rakennettu nopeaan, äkkinäiseen kiihdytykseen ja liikkeellelähtöön. Siihen, juoksiko Farah täysiä en ota kantaa, ja tosiaan varmasti 400m matkalla tulisi jo ohi koska suhteellisestihan hänen aikansa paranee näihin verrokkikohteisiin mitä pidempi matka juostaan.

ja kyllä, futiksen fyysiset vaatimukset ovat muuttuneet melko paljon sitten 80-90 lukujen. En ota kantaa sen suuremmin lajien välisiin vertailuihin mutta on ihan idioottimaista väittää etteivätkö nykyään huippufutarit olisi fyysiseltä kunnoltaan aivan huippu-urheilijoita siinä missä muidenkin lajien huiput
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
tuossa satasella on kuitenkin huomioitava että lähdettiin telineistä, joka varmasti syö Farahin aikaa koska kestävyysjuoksijoiden lihakset ja hermotukset eivät ole millään tavalla rakennettu nopeaan, äkkinäiseen kiihdytykseen ja liikkeellelähtöön.

Mihinkään tykkilähtöön ei pysty, mutta ei siinä lähdössä kuitenkaan niin järkyttävästi mene aikaa(että selittäisi esim. odotusarvoa sekunnin tai puolitoista hitaamman ajan), tai muutenkaan kun puhutaan 12-13 sekunnin ajoista niin lähtö ei ole niin merkittävä tekijä kun mitä se on kun puhutaan siitä juostaanko 10.10 vai 9.9 aikoja.

Itse olen kestävyysjuoksija, enkä missään nimessa mikään tykkilähtijä. Satasen olen juossut karvan alle 14 ja 400m n.60 sekunnin aikaan, Farahin odotusarvo neloselle on noin 10 sekuntia nopeampi joten pitäisi kyllä juosta selvästi enemmän kuin sekunnin nopeamman satasen. Muutenkin erilaiset laskurit antavat selvästi kovempia satasen aikoja perustuen hänen muiden matkojen aikoihin että ei hänessä voi mitään niin erityisen poikkeuksellista olla että juuri satasella juoksisi niin paljon hitaammin kuin oletusarvo on. Joko ei juossut täysiä, tai olosuhteilla oli merkittävä vaikutus, tai kisa käytiin sellaiseen aikaan vuodesta että ei ollut erityisen hyvässä kunnossa(joka ehkä vaikutti myös että ei mahdollisesti saanut itsestään kunnolla irti), oli syy mikä tahasta niin varmasti pystyisi parhaassa kunnossa hyvissä olosuhteissa juoksemaan selvästi nopeammin, arvioisin että ainakin sinne 12 s tuntumaan, ehkä hieman alle.
 
Aki Riihilahden mukaan jalkapallossa keskimäärin keskikenttämies juoksee coopperin 3000m-3400m.

Krista Pärmäkoski juoksee coopperin 3475m.

Jalkapalloilijat ovat lajista johtuen suhteellisen hyviä juoksussa, mutta ovat lihasvoimaltaan täysiä rimpuloita ainakin verrattuna lätkäpelaajiin

Tossa löysin videon, kun Mikael Granlund vetää leukoja 8.
http://www.iihce.fi/suomeksi/Testaaminen/Liiga,Mestis,A-B-C/Leuanveto/tabid/563/Default.aspx

Esim. Krista Pärmäkoski vetää leukoja 26. Vetää jalkakyykkyä 160cm:nä 65kg-70kg ja tämä on hänen heikoin kohtansa. Paljon itse vedät jalkakyykkyä?
http://www.hs.fi/urheilu/a1414650297491

Korostan, että Krista on nainen.

Siis kyllähän nämä kovimmat urheilijat löytyvät maastohiihosta. Ei kahta sanaa.
 

Japi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh, Jokerit, Saipa, Jokipojat, Titaanit
Et ehkä tiedä miten 400m juoksu juostaan, ei sitä lähdetä täysillä juoksemaan vaan vauhti suhteutetaan tavoiteltuun loppuaikaan (tai jos lähdetään täysillä niin aivan armottomat hapot iskevät kyllä ennen 300m kohtaa ja lopputulos on huono). Ei edes Messi on sellainen superihminen että pystyy vetämään omaa maksimivauhtiaan 400m. Jos Farah olisi lähtökohtaisesti nopeampi 400m matkalla niin todennäköisesti johtaisi koko matkan, tai toki voi olla hieman erilainen rytmi, mutta jos Messi lähtee erityisen kovaa niin aivan varmasti hyytyisi ja lujaa.

No en osaa ollenkaan arvioida mikä voisi olla Messin aika 400m, Farah todennäköisesti pystyisi juoksemaan 51-52s nelosella, ehkä nopeamminkin. En tiedä onko mitään syytä arvioida että Messi pystyisi lähellekään samaan?

En tiedä Messistä, mutta eikö tuo Farah ole juossut 53 sekunnin viimeisiä kierroksia sekä 5000 metrin että 10000 metrin juoksuissa. Ihan arvokilpailuissa siis. Tietenkin lentävällä lähdöllä, mutta luulisi tuon aika lähelle 50 sekuntia pystyvän kylmiltään.
 

Malaco

Jäsen
En tiedä Messistä, mutta eikö tuo Farah ole juossut 53 sekunnin viimeisiä kierroksia sekä 5000 metrin että 10000 metrin juoksuissa. Ihan arvokilpailuissa siis. Tietenkin lentävällä lähdöllä, mutta luulisi tuon aika lähelle 50 sekuntia pystyvän kylmiltään.

Tässä yksi video, jossa Mo Farah vetää 5000m kisassa viimeisen 400m hiukan alle 51s. En usko, että Messi pärjäisi tositilanteessa edes satasella Mo:lle, siitä pidemmistä matkoista puhumattakaan. https://www.youtube.com/watch?v=-XCmEqSGpjY (Linkki vie youtubeen ja Mo Farahin juoksuun)
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
En tiedä Messistä, mutta eikö tuo Farah ole juossut 53 sekunnin viimeisiä kierroksia sekä 5000 metrin että 10000 metrin juoksuissa. Ihan arvokilpailuissa siis. Tietenkin lentävällä lähdöllä, mutta luulisi tuon aika lähelle 50 sekuntia pystyvän kylmiltään.

No varmaan pystyisikin, tuo aiempi oli varovainen arvio johon tasoon hyvin todennäköisesti pystyy, mutta täysin mahdollista (todennäköistäkin) että alle 50s pystyy juoksemaan.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Yleisurheiluketjussa on puhuttu hiihtäjien hyvistä juoksunoteerauksista, jotka eivät ainakaan minulle ole yllätyksiä. Monella hiihtäjällähän on juoksutaustaa, joten on ymmärrettävää, että hiihtäjät tekevät mainioita tuloksia juoksuradallakin.
 
Tossa otin näitä maastohiihtäjien juoksuaikoja huomioon, kun pari vuotta sitten Suomen kaikkien aikojen lahjakkain kestävyysjuoksija Annemari Sandell kävi sm-hiihdoissa hiihtelemässä sijoille 30 ja risat, alettiin jälleen väheksymään maastohiihtoa ja alettiin kyselemään, mikä on maastohiihdon taso, kun juoksijakin pääsee sijalle 37. Alettiin puhumaan siitä kuinka globaali ja kilpailtu laji juoksu on ja kuinka marginaalinen laji maastohiihto on.

No sitten heitin, että maastohiihtäjä Steira pääsi juoksun nm:ssa sijalle 1. Mikä on tämän maailman kilpailluimman ja globaaleimman lajin juoksun taso?

Kenties maastohiihto on niin marginaalinen laji, koska se on sen verran kova laji, että esim. keski-eurooppalaiset pullamössöt - siellä missä isot markkinat ovat - eivät sitä kestä.

Kenties juoksu on niin globaali laji, koska sitä on helppo harrastaa ja lajivaatimukset on matalemmalla kuin maastohiihdossa . Tämä on myös se syy miksi arvostan maastohiihtäjiä.
 
Viimeksi muokattu:
Saman kysymyksen voi hetttää esim joukkuelajeihin. Mikä on jalkapallon taso?

Sports Illustrated -lehti rankkasi paremmuusjärjestykseen kymmenen maailman kovinta urheilutähteä.
http://www.iltasanomat.fi/muutlajit/art-1288723661999.html

Pisteissä maailman kovimmaksi urheilijaksi nousi koripalloilija LeBron James, joka sai kaikilla arvosteluasteikoilla täyden kympin.

Tämä Sports Illustratedin juttu on tieteellisesti täysin epäluotettava. Huvittavaa on se, että C.Ronaldolle ja Usain Boltille molemmille annettiin nopeudesta 10. Todellisuudessa Bolt juoksee 100m ainakin sekunnin nopeammin kuin C.Ronaldo.

Kukaan näistä maailman supertähdistä ei kuitenkaan pärjää kokonaisvaltaisesti maastohiihtäjille. C.-Ronaldo häviäisi Iivo Niskaselle 10-nolla lähes joka osa-alueella.
 
Viimeksi muokattu:

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Kenties maastohiihto on niin marginaalinen laji, koska se on sen verran kova laji, että esim. keski-eurooppalaiset pullamössöt - siellä missä isot markkinat ovat - eivät sitä kestä.
Tai sitten on niin, että Keski-Eurooppa on kiinnostunut jostain ihan muusta kuin maastohiihdosta. Siellähän jalkapallo on ykkönen, talvilajeista alppihiihto jyrää muut. Hiihto ei vaan ole suosittua K-Euroopassa.
 

Fiftie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku
Saman kysymyksen voi hetttää esim joukkuelajeihin. Mikä on jalkapallon taso?

Sports Illustrated -lehti rankkasi paremmuusjärjestykseen kymmenen maailman kovinta urheilutähteä.
http://www.iltasanomat.fi/muutlajit/art-1288723661999.html

Pisteissä maailman kovimmaksi urheilijaksi nousi koripalloilija LeBron James, joka sai kaikilla arvosteluasteikoilla täyden kympin.

Tämä Sports Illustratedin juttu on tieteellisesti täysin epäluotettava. Huvittavaa on se, että C.Ronaldolle ja Usain Boltille molemmille annettiin nopeudesta 10. Todellisuudessa Bolt juoksee 100m ainakin sekunnin nopeammin kuin C.Ronaldo.

Kukaan näistä maailman supertähdistä ei kuitenkaan pärjää kokonaisvaltaisesti maastohiihtäjille. C.-Ronaldo häviäisi Iivo Niskaselle 10-nolla lähes joka osa-alueella.

Noissa on varmaan kaikissa se joku tietty taso johon täytyy päästä, että saa sen kympin arvosanaks eli ei ole väliä onko Bolt saanut enemmän kuin muut, jos ne muutkin on saavuttanut sen tietyn pisteen. Toisekseen on absoluuttisesti vaikea rankata urheilijoita järjestykseen, mutta onhan esim. Lebron James kyllä aika helvetin kova urheilija kaikin tavoin. Järjettömän kimmoisa, nopea, kestävä ja vahvakin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös