No nyt tuli niin kovaa settiä, että pakko kääntää kortit ja painua pehkuihin. "taisi olla", "jommassa kummassa", "jonkun" ja "varsin pienellä"...:)
Aiheeseen voisi sen verran kirjoitella liittyen juuri tuohon lahjakkuuteen sekä muuhun, että tämän vuoden Kalevan Kisojen naisten kympin voittaja onkin harjoitellut juoksua tosissaan vasta noin 1,5 vuotta ja on 17 vuotias. Sitä ennen tulikin pelailtua jääkiekkoa. Pääsi naisen alku heti ensimmäisessä, siis ensimmäisessä 10 km kisassaan alle 33 minuuttia ja vasta muistaakseni viidentenä suomalaisena naisena/tyttönä. Voisi tuohon vielä laittaa, käytännössä soolojuoksuna tuon aikansa teki. Kovempaakin olisi mennyt, mutta pohkeet eivät antaneet periksi, sanoi tytttö.
Mitä tämä kertoo yleisurheilijoiden yleisestä harjoittelusta kestävyysjuoksussa? Varsinkin nähtyään tytön juoksun, ei se kerro toisten harjoittelusta yhtään mitään, vaikkakin täytyy todeta, että aika monta naista oli aivan väärän lajin parissa jo noin ulkomuodollisestikin. Poikkeuksellinen lahjakkuus piilee tässä tytössä ja hänellä on aivan poikkeuksellinen juoksutyyli suomalaisnaisena ehkäpä koko suomalaisjuoksukartan harrastajistakin. Ilman suurempia vammoja tai ylirasitustiloja hänestä tulee ainakin Eurooppalaisen kestävyysjuoksun huippu. Avainsana piilee lahjakkuudessa sekä ominaisuuksissa. En väitä, että muut harjoittelisivat huonosti, mutta tekninen etu ja lahjakkuus on valtava hänellä verrattuna muihin.
Lahjakkuudella on tosiaan äärettömän kova merkitys minkä tahansa asian harrastamiseen, ei pelkästään urheilussa, vaan aivan kaikissa asioissa. Harjoittelelmalla ja jalostamalla näitä lahjoja heistä tulee maailman huippuja, mutta maailman huippua ei tule ilman lahjoja, siis pelkällä treenaamisella.
Mitä tulee fyysisiin ominaisuuksiin kiekkoilijoiden sekä kestävyysurheilijoiden, ei ne hapenottokyvyn lukemat tule koskaan olemaan lähellekään heidän lukemiaan, mutta kait sitä kuilu pysytään kaventamaan. Voimatasot maksimissa ovat taasen varmasti keksimäärin taas paremmat. Jääkiekossa pitää ymmärtää nyt taas eräs spesifinen asia, joka on luistimilla liikkuminen. Sen taidon kehittämiseen, kuten myös taitoluistelussa, menee tuhottomasti aikaa. Tähän kun lisätään vielä eräs ikävä asia, joukkuepelaaminen, jota myös pitää harjoitella, vie se aikaa varsinaiselta fyysiseltä harjoittelulta. On aivan selvää, että fyysiset ominaisuudet eivät ole samalla tasolla kuin monessa muussa urheillajissa, mutta laita sille maastohiihtäjälle tai pitkän matkan juoksijalle tai sille syvän etelän tummalle koripalloilijalle tai jollekun muulle huipulle luistimet jalkaan, niin voi voi ...
Väitän, että jääkiekoilija pärjää kuitenkin keskimäärin paremmin lajissa kuin lajissa kuin taas päinvastoin, paitsi uimahypyissä. Jääkiekkoiija kuitenkin omaa ne perustaidot liikkumiseen, joita tarvitaan lähes kaikissa muissa lajeissa, mutta muiden lajien edustajat eivät ole kuulleetkaan välttämättä sanaa jääkiekko. Ehkä tuntuu absurdilta väitteeltä, mutta minä tosiaan uskon niin. Ei kuitenkaan toteudu aivan huipputasolla ainakaan kansainvälisesti. Sitä en ole väittänytkään.