EM-kisat 2016 – kannattajat, huligaanit ja väkivalta

  • 44 366
  • 295

Taze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings
No kyllä minä välttäisin paikkaa, jossa kaikki tietävät, että uusnatsit ottavat yhteen ladien kanssa.

Mun nähdäkseni tolla asenteella pitäisi justiin olla tuolla paikan päällä. Päästäisiin ehkä yhdestä vatipäästä lisää eroon.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
En osaa varmaksi sanoa mutta niistä videoista joita olen ohimennen katsonut olen saanut vaikutelman että eivät nämä tappeluiden kumpikaan osapuoli ihan sattumalta näihin myllyihin ajaudu. Siinä vaiheessa kun pullot ja tuolit alkaa lentämään niin normaali ihminen ottaa jalat alle ja juoksee niin pitkälle kuin kunto riittää. Toista se on näissä. Ihan rehellisesti sanottuna musta vähän tuntuu että nämä turpiin saannit on ollut sen vuoksi niin kova kolaus briteille. Sitten tulee tämä legendaarinen "vittu jätkä löi oikeasti" havahtumiset kun vastassa onkin hommaansa vakavasti suhtautuvia juntteja. Samalla tavalla tämä sanakarikuvan maalaus kertoo siitä miten junttia toimintaa itänaapurissa on meneillään.

Britit on aina näissä kahakoissa mukana joten en minä jaksa olla turpaan saaneiden brittien puolella mutta tietysti kaikki mahdolliset sivulliset uhrit joita varmasti myös on saavat sympatiani. Brittejä ja venäläisiä turisteja muutenkin yhdistää ylimielinen öykkäröinti joten molempia vedetään käkättimeen ihan "perusturisteinakin" tuon tuosta.

Katutappeluissa on vain yksi sääntö. Ei ole mitään sääntöjä. Tämä on myös tarpeeksi helppo eri maiden natseille ja muulle ihmisroskalle muistettavaksi.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Voi taivahan luoja tätä keskustelua... Olen selvästi jäänyt jälkeen erään alakulttuurin kehittymisestä JA:ssa.

Anyway, tässä aika murhaava arvio järjestäjien turvatoimista:

Clashes of England and Russia fans in Marseille exposes failure of planning | Barney Ronay | Football | The Guardian

Kyllähän tätä keskustelua seuraa - hmmm - kiinnostuneena, tavallaan yllättävää (ja ei yllättävää samanaikaisesti) havaita se, että joidenkin mielestä toiminta on vähintäänkin normaalia - tiedä vaikka olisi hyväksyttävääkin. Jotenkin voin vielä ymmärtää sen, että otetaan keskinäisesti yhteen jossain syrjässä, mutta olennaisesti vaikeampaa on ymmärtää kaaoksen luominen ympäristöön ja täysin sivullisten pahoinpitely. Mitä iloa se tuottaa? Onko se jokin päänahka vyölle, että saa vedettyä joukolla turpiin jotain ulkopuolista, joka a) kannattaa väärää joukkuetta b) on väärästä maasta.

Itsekin törmännyt arvioihin joissa kritisoidaan kovastikin kisajärjestelyjä, turvallisuusjärjestelyjä ja yleisesti turvatoimia. Joku brittien turvallisuusalan ekspertti taisi todeta sen suuntaisesti, että "pöytä on katettu ISIS:lle ja muille ryhmille". Vaikka terroristit eivät onnistuisikaan iskuissa, niin kyllähän stadionien turvatoimissa ja voimankäytön valmiudessa on paljon parannettavaa vrt. Euro 2012 kisat youtube-videolla esimerkki Puolasta Puola-Venäjä-ottelun loppuhetkiltä: EURO 2012: Polska - Rosja - Policja wchodzi na stadion / Police entering to the stadium - YouTube

vlad
 

Patapakka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllähän tuo meininki on nyt kertakaikkiaan aivan sairasta. Ja hyvin sairasta on myös sen ihannointi. Esimerkiksi tämä Callahan aivan selvästi tuollaista ihannoi. Aika pimeältä tyypiltä vaikuttaa, ei mulla muuta.

No, meitä on moneen junaan toki.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Toivottavasti siellä ei ole näkynyt äärioikeistoon viittaavaa lippua missään.

Kyllä siellä on näkynyt ja näkyvällä paikalla stadionilla Englanti-Venäjä ottelussa - venäläiskannattajilla oli myös lukuisia White Legion 88 kannatusviirejä ison lipun lisäksi (liite). White Legion 88 on näitä venäläisiä uusnatsi-organisaatioita.


vlad
 

Liitteet

  • Rus20.png
    Rus20.png
    536,2 KB · kertaa luettu: 430
Tuossa vähän ajatuksia venäläishulien suusta:

"The aim is to come and prove that English fans aren’t hooligans, they don’t know how to fight. A lot of Russian guys come specially with this aim. It’s like sport."

"Not so long ago I read some publication that arguably crowds of Russians are preparing to go to Euro and kill English fans."

"All Russian hooligans are more interested in Poles, Croats, Swedes."


Tuosta voi ehkä tulkita hieman sitä ajatusmaailmaa missä tuolla mennään. Kysymys on pelistä näille huleille, eikä se ole Suomen katsomoista tuttua nuorten poikien kukkoilua, vaan raavaiden miesten leikkiä, jossa on suuri mahdollisuus aina kuolemaan.

Toki arvostan englantilaisten nyrkkiä päähän asennetta, jossa oli sentään jonkinlaista koodistoa, mutta slobomaiden edustajat ovat nyt uudistaneet pelin ja vetelevät tarvittaessa kaverit kasvamaan horsmaa. MM-kisoissa teurastetaankin jo ihmisiä, vaikkakin uskon, että suurin osa ulkomaalaisista välttelee menoa edes itänaapuriin.

Tietysti on eri asia mennä ja jäädä johonkin faniporukan marssiin sylilapsen kanssa, kun tilanne kiristyy ja poliisi on paikalla. Kuitenkin on se nyt kumma jos meilläkin fanikulttuuri ns. eurooppalaistuisi ja vaikkapa minun pitäisi olla valmiina ottamaan hatkat aina ulkona liikkuessani jos HJK:n tai HIFK:n värejä lähistöllä vilahtaakaan, tai muuten jotenkin passiivisesti hyväksyn että minua saa puukottaa tai hakata rautaputkella.
Harvassa urheilukaupungissa näin voi edes tehdä, että kulkisi jonkin derbyjoukkueen väreissä väärällä alueella. Monessa maissa sinut lahdattaisiin siihen paikkaan tai ainakin hammaskirurgiaan pääsisit tutustumaan.
 

VilleLeino

Jäsen
Suosikkijoukkue
NATO, Barca&Pep, Argentiina, Canada
Kuten sanoin lakatkaa se ladien mustamaalaaminen, kun siellä on kasa aseistautuneita venäläisiä ketkä siellä kisoja terrorisoivat suunnitelmallisesti. Ei yhtään ihmetyttäisi vaikka Putin olisi homman takana. Kisat pois Venäjältä ja ulos kansaivälisestä jalkapallosta ja urheilusta.
Ladit eivät ole pitkään aikaan hulinoineet, ja he käyttävät rehdisti paljaita nyrkkejä eivätkä tapa ketään, toisin kuin nämä hampaisiin asti aseistautuneet venäläiset, jotka pitävät itseään tosi miehinä kun menevät nyrkkitappeluun puukot tanassa.
Kyllä normaalin ihmisenkin kannattaa ensin noutaa arvoesineensä pois sota-alueelta. Tähän tapaan:
David Norris's post on Vine
Siinä on kyllä kylmän viileä kaveri, kun helvetti on irti ja taivas täynnä tuoleja, niin mies käy kylmästi kävellen hakemassa pöytään jääneen oluensa. Itsellä olisi jäänyt olut hakematta.
 
Toivottavasti siellä ei ole näkynyt äärioikeistoon viittaavaa lippua missään.

On näkynyt, mutta ne eivät liity mitenkään mihinkään ja vaikka liittyisivätkin, niin ne ovat nissalaisten ja kukaan ei ymmärrä niiden merkitystä.

Tuopinhakijamieheltä tyylikäs suoritus.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Harvassa urheilukaupungissa näin voi edes tehdä, että kulkisi jonkin derbyjoukkueen väreissä väärällä alueella. Monessa maissa sinut lahdattaisiin siihen paikkaan tai ainakin hammaskirurgiaan pääsisit tutustumaan.

En siis tuossa meinannut että minulla itselläni olisi mitään värejä ylläni, vaan saattaisin olla ihan nautiskelemassa päiväkahvia tai kävelyllä. Mikähän olisi väärää aluetta, kun molempien värejä näkyy niin Kalliossa, Töölössä kuin vaikkapa Pasilassa. Tämä idiotismi tuntuu tiivistyvän siihen, että muilla ihmisillä on joku velvollisuus olla selvillä pelipäivistä ja skeneuutisista sekä kulkea pää ylhäällä kaduilla koska muuten on tilannut turpasaunan tai puukotuksen.

Monissa maissa on paljon sairasta settiä, ja vääristä mielipiteistä sekä seksuaalisesta suuntautumisesta saatetaan "lahdata siihen paikkaan". Minulle se näyttäytyy enemmänkin syynä ko. toiminnan tuomitsemiseen ja vastustamiseen kuin sen hyväksymiseen ja normaalina pitämiseen.

Ja joo, tietenkin minä lähtisin menemään jos alkaisi hulinaa tapahtua lähellä, enkä jäisi taistelun keskelle "koska minulla on oikeus". Tuo on kuitenkin täysin naurettava peruste vähätellä ongelmaa tai tuoda siihen jotain oikeutusta. Kadut ja kaupungit kun on nimenomaan tehty rauhanomaisesti eläviä yhteiskunnan jäseniä varten, eikä miksikään larppausidioottien temmellyskentäksi. Yhteiskunnan tehtävä on sitten puuttua tuollaiseen tarvittavin keinoin ja suojella kansalaisia lieveilmiöiltä.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Kuten sanoin lakatkaa se ladien mustamaalaaminen, kun siellä on kasa aseistautuneita venäläisiä ketkä siellä kisoja terrorisoivat suunnitelmallisesti.

Ei kai se mitään lädien mustamaalaamista ole kun sanotaan että ovat olleet mukana tappeluissa. Siitä voit etsiä videomateriaalia youtubesta jos et usko. Turpaansa ovat saaneet ja se on käynyt lädien ylpeyden päälle. Luulisi että jos jossain niin englannissa tiedettäisiin että tuo on täysin älyvapaata spedeilyä. Jos lähtee tukkanuottasille ja saa turpaansa niin ihan turha ruveta sitten pillittämään että jätkät on sporttisia, tappelee selvänä sekä suojaavat hampaansa ja rystyset. Ei pidä tippaakaan ymmärtää kumpaakaan osapuolta näissä asioissa.
 
Ei kai täällä nyt mitään tarvi oikeuttaa, mutta kun asioihin ei voi mitenkään täältä käsin vaikuttaa, niin samapa se sitten suhtautua siihen neutraalisti ilman pahoittelua tai ihannointia. Ikävä kyllä laita-Euroopan maissa tilanne on aika helvetin hämärä ja tämä tulee pikkuhiljaa leviämään myös tänne meille läntisempään maailmaan. Itä-Euroopan maissa fasismi nostaa päätään vahvasti ja taas länsi-eurooppalaisissa maissa maahanmuuttajataustaisten jengien viharikokset. Kaiken tämän kataklysmina on ollut arabikevät, mikä näkyy myös jalkapalloilun kautta näissä asioissa.

Romantiikkahan näistä myllyttämisestä on kadonnut aika lailla, kun enää ei kaljamahaiset perheen isä / insinööri-combokaljamahat Yorkshiresta myllytä sikalätsä päässä muita kännisiä hassuhattuja vastaan, vaan siellä on sattuu olemaan vastassa sterkalla pumpattuja vaparitaustaisia ryssäluupäitä, jotka potkivat päähän.

BigRedCatille: Se, että ihminen/turisti ei ota selvää kaupungin turvallisuusasioista on ihan oma murhe.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ei pidä tippaakaan ymmärtää kumpaakaan osapuolta näissä asioissa.

No, ei varmaan osapuolta, mutta olen kyllä ymmärtänyt, että tuolla on ollut runsaasti sivullisiakin vähän olosuhteiden pakosta, mukaanlukien lapsiperheitä, ilman kovin merkittävää Ranskan poliisin suojelusta. Myöskin jos turvallisuusviranomaiset melko konsensusmaisesti löytävät päävastuulliseksi yhden osapuolista niin en nyt lähtisi sitäkään kovin helposti kiistämään.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Harvassa urheilukaupungissa näin voi edes tehdä, että kulkisi jonkin derbyjoukkueen väreissä väärällä alueella. Monessa maissa sinut lahdattaisiin siihen paikkaan tai ainakin hammaskirurgiaan pääsisit tutustumaan.

No, toivottavasti tässä suhteessa pysymme ulkopuolella eurooppalaisesta laji"kulttuurista".
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Se, että ihminen/turisti ei ota selvää kaupungin turvallisuusasioista on ihan oma murhe.

Höpö höpö. Ei turistin tartte ottaa selvää moisista, on kisaorganisaation ja yhteiskunnan vastuulla pitää huoli, että kaupungissa liikkuminen on AINA turvallista.

Minkälaisessa yhteiskunnassa sää niikun haluat asua? Tätä tulee monasti nykypäivinä mietittyä, kun on ilmeisesti ok vedellä ihmisiä turpaan ja riehua omien aatteiden puolesta julkisilla paikoilla... ja se nyt vaan on niin... oma moka jos sekaan joudut.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä idiotismi tuntuu tiivistyvän siihen, että muilla ihmisillä on joku velvollisuus olla selvillä pelipäivistä ja skeneuutisista sekä kulkea pää ylhäällä kaduilla koska muuten on tilannut turpasaunan tai puukotuksen.
Sivullisena voi joutua väärään aikaan väärään paikkaan, mutta aika paljon omalla tekemisellä voi vaikuttaa siihen, joutuuko hankaliin tilanteisiin vai ei. Otteluita ennen pubissa tai julkisella paikalla näkee aika helposti, ovatko ympärillä olevat fanit pitämässä hauskaa vai hakemassa rähinöitä ja jos jälkimmäistä, on oma valinta jäädä seuraamaan tapahtumia.

Lisäksi esim. se lapsi, joka sai kyynelkaasua naamaansa Stadin derbyssä pitäisi ottaa viranomaisten huostaan, koska isältä täysin edesvastuutonta viedä lasta tollaiseen kulkueeseen.
 
Höpö höpö. Ei turistin tartte ottaa selvää moisista, on kisaorganisaation ja yhteiskunnan vastuulla pitää huoli, että kaupungissa liikkuminen on AINA turvallista.

Minkälaisessa yhteiskunnassa sää niikun haluat asua? Tätä tulee monasti nykypäivinä mietittyä, kun on ilmeisesti ok vedellä ihmisiä turpaan ja riehua omien aatteiden puolesta julkisilla paikoilla... ja se nyt vaan on niin... oma moka jos sekaan joudut.
No aika pumpulissa on saanut elää, jos näin uskoo olevan. Jos turisti ei ota selvää, että jossakin paikassa voi käydä köpelösti, niin minkäs teet. Jos ihminen ei tunnista, että kohta rytisee, kun känniset englantilaiset huutelevat Putinia homoksi venäläisultrien ollessa läsnä, niin kai siinä jo ansaitseekin pienen luunapin. Ei kai missään isossa kaupungissa ole järin turvallista enää kulkea, jos painelee menemään laput silmillä.

Nykypäivänä on niin paljon vihaa, että se purkautuu näin myös läntisessä Euroopassa. Ainahan tämä on ollut tällaista noissa syrjämaissa.

Mielenkiintoista, että moni ottaa asian niin henkilökohtaisesti, vaikkei varmasti pysty ikinä asettumaan asioiden toteuttajien olotilaan. En pysty minäkään, mutta voin yrittää edes ymmärtää.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Höpö höpö. Ei turistin tartte ottaa selvää moisista, on kisaorganisaation ja yhteiskunnan vastuulla pitää huoli, että kaupungissa liikkuminen on AINA turvallista.

Minkälaisessa yhteiskunnassa sää niikun haluat asua? Tätä tulee monasti nykypäivinä mietittyä, kun on ilmeisesti ok vedellä ihmisiä turpaan ja riehua omien aatteiden puolesta julkisilla paikoilla... ja se nyt vaan on niin... oma moka jos sekaan joudut.

Samaa mieltä, mutta ehkä muokkaisin tätä "turistin ei tartte" muotoon "turistin ei pitäisi tarvita". Todellisuushan on se, että näistä asioista on syytä olla selvillä oman turvallisuutensa takia, ja se on yksilöltä kyllä liikaa huolettomuutta jos lähtee esim. ulkomaille ottamatta selvää paikallisista oloista. On kuitenkin totaalisen eri asia ottaa tällä vastuuta pois häiriökäyttäytyjiltä ja yrittää maalata näistä ilmiöistä jotain normaaleja ja väistämättömiä asioita, joihin nyt vaan muiden tulee mukautua sen kummemmin vastaanpanematta.


Sivullisena voi joutua väärään aikaan väärään paikkaan, mutta aika paljon omalla tekemisellä voi vaikuttaa siihen, joutuuko hankaliin tilanteisiin vai ei. Otteluita ennen pubissa tai julkisella paikalla näkee aika helposti, ovatko ympärillä olevat fanit pitämässä hauskaa vai hakemassa rähinöitä ja jos jälkimmäistä, on oma valinta jäädä seuraamaan tapahtumia.

Lisäksi esim. se lapsi, joka sai kyynelkaasua naamaansa Stadin derbyssä pitäisi ottaa viranomaisten huostaan, koska isältä täysin edesvastuutonta viedä lasta tollaiseen kulkueeseen.

Myös sinä sorrut yllä mainitsemaani sekoitukseen. Jos halutaan tehdä kärjistys, suhtautuisitteko samalla tavalla jos kisoissa sattuisi terrori-isku? On täysin selvää että sen todennäköisyys on suurempi kuin vaikkapa Helsingissä ja näin ollen mahdollisilla uhreilla on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa joutuvatko pommituksen kohteeksi. Pysyisivät siis kaikki pois tieltä ja kotonaan, mieluiten kaukana maaseudulla etteivät ole vaan minkään myllyttäjien tai pyssymiesten tiellä. Tämä tuntuu osan logiikka olevan.

Ja minustakin isän toiminta Stadin derbyssä oli idioottimaista. Se ei silti tee hulinoimisesta yhtään sen fiksumpaa tai hyväksyttävämpää.
 
Myös sinä sorrut yllä mainitsemaani sekoitukseen. Jos halutaan tehdä kärjistys, suhtautuisitteko samalla tavalla jos kisoissa sattuisi terrori-isku? On täysin selvää että sen todennäköisyys on suurempi kuin vaikkapa Helsingissä ja näin ollen mahdollisilla uhreilla on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa joutuvatko pommituksen kohteeksi. Pysyisivät siis kaikki pois tieltä ja kotonaan, mieluiten kaukana maaseudulla etteivät ole vaan minkään myllyttäjien tai pyssymiesten tiellä. Tämä tuntuu osan logiikka olevan.

Ja minustakin isän toiminta Stadin derbyssä oli idioottimaista. Se ei silti tee hulinoimisesta yhtään sen fiksumpaa tai hyväksyttävämpää.
Käsittääkseni moni on näin myös tehnyt ja pysyttelee kisakaupungeista varmuuden vuoksi poissa. Jerome Boatengkin kielti sukulaisiaan tulemasta Ranskaan, jotta voi keskittyä pelaamaan jalkapalloa, eikä huolehtimaan perhen turvallisuudesta.

Kieltämättä itseänikin voisi hieman kuumottaa istuessa jossain korkean riskin matsissa, että mitäköhän jos kohta pamahtaa?
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Myös sinä sorrut yllä mainitsemaani sekoitukseen. Jos halutaan tehdä kärjistys, suhtautuisitteko samalla tavalla jos kisoissa sattuisi terrori-isku? On täysin selvää että sen todennäköisyys on suurempi kuin vaikkapa Helsingissä ja näin ollen mahdollisilla uhreilla on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa joutuvatko pommituksen kohteeksi. Pysyisivät siis kaikki pois tieltä ja kotonaan, mieluiten kaukana maaseudulla etteivät ole vaan minkään myllyttäjien tai pyssymiesten tiellä. Tämä tuntuu osan logiikka olevan.

Ja minustakin isän toiminta Stadin derbyssä oli idioottimaista. Se ei silti tee hulinoimisesta yhtään sen fiksumpaa tai hyväksyttävämpää.
Selvyyden vuoksi, että pidän tuota myllyttäjien toimintaa täysin idioottimaisena eikä sitä pidä puolustella. Olen myös samaa mieltä siitä, että kisakaupungissa pitäisi pystyä kulkemaan ilman suuria huolenaiheita eikä näissä kisoissa ainakaan Marseillessa tähän selvästi ole pystytty.

Parasta kaikille, jos larppaajat ottaavat yhteen jossain syrjäisessä metsässä. Venäläisille tämä ei vaan sovi, kun haluavat selkeästi julkisesti näyttää voimansa.
 

morningstar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Buffalo Bills
On kuitenkin totaalisen eri asia ottaa tällä vastuuta pois häiriökäyttäytyjiltä ja yrittää maalata näistä ilmiöistä jotain normaaleja ja väistämättömiä asioita, joihin nyt vaan muiden tulee mukautua sen kummemmin vastaanpanematta.
Samaa mieltä. Lisäksi on mielestäni tyystin eri asia selvittää etukäteen jonkin suurkaupungin tunnetusti vaaralliset korttelit, kuin olla tietoinen siitä, että tiistaina klo 21.25 tämän rauhallisen katukahvilan penkit alkavat lentää, koska skene.
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pari videota katsoneena niin aika nopasti noi tilanteet tuntuvat eskaloituvan ja toiminnan alkaessa massat liikkuvat hetkessä jopa korttelien verran. Voin hyvin kuvitella suosituilla julkisilla alueilla kuten kaupunkien keskustoissa jopa tiedostavien sivullisten jäävän tuollaisissa tilanteissa alle, puhumattakaan, jos mukana on lapsia, vanhuksia tai liikuntarajoitteisia.

Huliganismin taustalla ovat sosiaaliset ja taloudelliset ongelmat, joista eurooppalaisissa yhteiskunnissa kasvavassa määrin kärsitään. Vihaiset, omaan tilanteeseensa äärimmäisen turhautuneet ja epätoivoiset nuoret miehet oireilevat.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös