Mikä olisi tämä talouden logiikan muutos? Tällä hetkellä talouden logiikka perustuu vaihdantaan, jossa hyödykkeiden arvon ratkaisee kysyntä. Jokainen omistaa vaihdossa saamansa hyödykkeet ja omaisuus on suojattu. Miten muuttaisit tätä? Minkälaista talousjärjestelmää ajattelisit tilalle ja miten se toimisi, kun siihen yhdistetään ulkopuoliset muuttujat, joista suurimpana ihmisluonto?
Miksi talouskasvu on pahasta? Sitähän tälläkin hetkellä haetaan hyvin vahvasti sellaisista asioista, jotka korvaavat aiempaa teknologiaa ympäristölle ja ilmastolle ystävällisempään suuntaan. Talous Suomessa kasvaa vahvasti jos pystymme tuottamaan Keski-Eurooppaan synteettisiä kaasuja tai polttoaineita tai lannoitteita. Samalla se poistaa ympäristökuormitusta valtavasti ja se jakaa taloudellisia resursseja oligarkien sijasta paljon laajemmalle joukolle eli tasa-arvoistaa pääomien jakautumista. En jotenkin oikein saa kiinni, miksi talouskasvu olisi niin pahasta kuin jatkuvasti annat ymmärtää. Muuttuva tekijä ihminen voi väärinkäyttää työkalua, mutta vika on etupäässä ihmisessä. Ei silti, kyllähän markkinatalous tarvitsee jonkinlaista sääntelyä ja lait muuttuvatkin jatkuvasti ottaen kaiken aikaa muun muassa ympäristöä paremmin huomioon.
Jos markkinatalous määritellään siten, että se tuottaa hyviä tuotteita oikeisiin tarpeisiin, kannatan sitä. Kapitalismi, joka tuottaa huonoa laatua jätteestä piittamatta vain jatkuvan voitonkasvun takia, saa mennä. Perus omaisuudensuoja pitääkin olla, mutta yhteisiä varoja kuten vettä ei pitäisi yksityistää.
Talouskasvuakaan vastaan ei mitään, kun sille on perusteet eli se näkyy positiivisesti ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnissa. Mutta tuo nykyinen talouskasvun riippuvuus jossa ilman sitä ei edes peruspalvelut pyöri, niin siitä pitäisi luopua, siinä on vikaa. Toki kun talous on linkittynyt globaalisti, yksittäisen maan irtautuminen ei ole mikään helppo rasti ja vaati itseäni pätevämpiä päitä. Mutta jos vaihtoehtona on joka tapauksessa järjestelmän seinään ajo, ympäristötuho ja sekasorto, niin luulisi niitä jo löytyvän pohtimaan. Uskon että työkalupakkiin kuuluisi ainakin kiertotalous, paikallinen tuotanto, markkinoinnin rajoitukset, laadun ja tuotteiden pitkäikäisyyden vaatiminen, jonkinlainen omaisuuskatto, perustulo... Yleensäkin hallittu asteittainen taloudellisen toimeliaisuuden purku ja yhteiskunnan "aineenvaihdunnan" muutos kestävämmäksi. Turhan kulutuksen vastapainoksi tulisi enemmän vapaa-aikaa ja yhteisöllisyyttä.