Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 418 891
  • 11 692

sinikettu

Jäsen
Eli ei sitten tarvinnut rueta "marttyyriksi", mutta takinkääntäjäksi kylläkin!
Toisaalta ehkä vähän ironisesti Jukurit nousivat kabinettipäätöksellä Liigaan.
Takinkääntäminen on ihan arvostettavaa silloin, kun mielipide muuttuu siihen realistisempaan ja parempaan versioon.

Ostaisitko tältä mieheltä käytetyn auton?
Tämä on vertautuva siihen, että Wiljami myisi köyhänä ja persaukisena pikkukorstona paskaa autoa 7000€ ylihintaan viilaamalla vähän keinotekoisesti parempaan kuntoon, mutta voittaisikin lotossa seuraavana päivänä ja huomaisi, ettei paskaa autoa kannata ylihintaan yrittää myydä ja laskisi sen 4000 euroon.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Jos lainataan niin olisi ehkä ihan fiksua lainata koko viesti:
Mutta kuka uskaltaa ruveta marttyyriksi? Avoimia sarjoja ja rehtejä karsintoja olen toivonut ensimmäisestä silloisen Liigan sulkemisesta lähtien, mutta toivomalla ne eivät ole tulossa takaisin. Nyt on vihdoin todellinen mahdollisuus vuosikausia alasarjoissa tahkonneilla nousuun. Idealistista olisi ollut ilmoittaa ettei kelpaa, mutta käytännössä tuo porkkana riittää tuhoamaan vahvankin yhteisrintaman ja Mestiksessä seurat eivät kuitenkaan ole yhteistä köyttä vetäneet, kuin korkeintaan eri suuntiin.

Parhaassa tapauksessa Lüga laajenee niin suureksi, että se käsittää kaikki suurimmat kaupungit, joista lätkäjoukkue löytyy. Siinä vaiheessa sarja on käytännössä kokonsa takia jaettava tasoittain siten, että saman organisaation alla on Liiga ja Divari ja joukkueita yhteensä molemmissa n. 20.

Tuokaan ei tietenkään Mestikselle hyväksi olisi koska Jääkiekkoliiton korkein sarjataso olisi tuossa kuviossa kupattu lähes kaikista nykyseuroistaan ja sarja olisi nimeä lukuunottamatta korkeintaan nykyistä Suomi-sarjaa vastaava.

Mitenkäs tämä käytännössä eroaa tuosta tuoreemmasta viestistäni @Lätkä ? Talouden ehdoilla (muita ehtoja ei käytännössä ole) laajeneminen niin suureksi että sarjan sisältä voidaan jakaa joukkueet 1- ja 2-sarjaan jotka koostuisivat ammattilaistiimeistä ja joissa sarjapaikanvaihto olisi mahdollista ilman seuran liikevaihdon muuttumista joko viisinkertaiseksi, tai viidesosaan.

Jos yleisestä hyvästä puhutaan, niin Mikkelissä on tällä hetkellä kolmisenkymmentä kiekkoammattilaista enemmän kuin vielä pari vuotta sitten. Siis kolmisenkymmentä heppua keillä on varaa harjoitella jääkiekkoa täyspäiväisesti. Voisi väittää että siinä on aika monta ukkoa keillä kehityskäyrä on ylöspäin. Lisäksi tuollainen määrä ihan ok liksaa saavia ammattilaisia (osin perheineen) tuo ihan mukavan lisän paikkakunnan taloudelliseen elämään. Toki voidaan haaveilla siitä että sponssit ja tv (sekä yleisö) maksaisivat divariseuroillekin niin paljon että ammattilaistiimin pyörittäminen olisi mahdollista, mutta ikävä kyllä tämä ei vaan ainakaan tällä hetkellä realismia ole, eikä se realismiksi muutu pelkästään toivomalla.
 

Sim_Sam

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, Punamustat pelipaidat, 60min paine ja DDR
Hyviä lainauksia @Lätkä. Eipä täällä ole, kun muutama Sportin fani, joka ei ole takkia kääntänyt, kun oma seura on päässyt kultapossukerhoon saunomaan. Arvostan heitä kyllä suuresti.
 

Routanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche
Kyllä tämä nykyinen sarjajärjestelmä alkaa olla nähty. Nyt sarjan kolme viimeisintä joukkuetta ovat Sport, Jukurit ja KooKoo. Ja tänään (ja monena muuna iltana), kun olen katsonut näiden joukkueiden pelejä, niin joukkueissa pelaa liian paljon pelaajia, jotka eivät vaan yksinkertaisesti kuulu Liigaan. Ketä tämä palvelee? Minusta Sportin olisi aikoinaan pitänyt kieltäytyä tästä "kunniasta" liittyä Liigaan ja todeta, että haluamme sinne pelaamalla, jotta varmistumme siitä, että voimme jopa pärjätä siellä. Sääliksi käy esimerkiksi Sportin kannattajia, koska heidän peleissä ei ole monena vuotena ollut keväisin tunnetta ja panosta.

Pointtini on, että Suomessa ei vaan riitä laatupelaajia 15:een joukkueeseen. Miettiikö Liigan johtajat, mikä olisi oikea sarjajärjestelmä ja joukkuemäärä, vai mennäänkö tällä kun on "hyväksi" todettu? Minusta nykyisen systeemin tulevaisuuden näkymät ovat erittäin huonot.
 
4

444

Nyt sarjan kolme viimeisintä joukkuetta ovat Sport, Jukurit ja KooKoo. Ja tänään (ja monena muuna iltana), kun olen katsonut näiden joukkueiden pelejä, niin joukkueissa pelaa liian paljon pelaajia, jotka eivät vaan yksinkertaisesti kuulu Liigaan. Ketä tämä palvelee? Minusta Sportin olisi aikoinaan pitänyt kieltäytyä tästä "kunniasta" liittyä Liigaan ja todeta, että haluamme sinne pelaamalla, jotta varmistumme siitä, että voimme jopa pärjätä siellä.
Meinaat, että ”pelaamalla nousemalla” näissä joukkueissa pelaisi parempia pelaajia? Mihin taikuuteen perustat tämän oletuksen? Jos sieltä olisi vaikka KalPa pudonnut toiseen suuntaan, niin pelaajia olisi vaihdettu päittäin? Vai oliko tässä kaksi toisiinsa täysin liittymätöntä asiaa, jotka vain hassusti niputettiin yhteen?
 

Lätkä

Jäsen
Minusta Sportin olisi aikoinaan pitänyt kieltäytyä tästä "kunniasta" liittyä Liigaan ja todeta, että haluamme sinne pelaamalla, jotta varmistumme siitä, että voimme jopa pärjätä siellä. Sääliksi käy esimerkiksi Sportin kannattajia, koska heidän peleissä ei ole monena vuotena ollut keväisin tunnetta ja panosta.

Tätä toivoi moni!

Jopa osa vaasalaisista kannattajista oli, kuin maansa myyneet...syystä, että seura "nostettiin" saunanlauteiden kautta kultapossukerhoon! Sama oli mehupurkin kanssa. Suuri enemmistö inhosi koko pläkkipeltistä mehupurkkia! Itseasiassa inhokkiajattelu mehupurkkia kohtaan pätee myös muihin, itsenäisyyttä arvostaviin vanhoihin kiekkoseuroihin maassamme. Samaan kastiin kuuluu myös Kalu Kummolan lapsenlapsen keksimä nimi "mestis" perinteikkäästä Divarista. Ainoastaan tällaiset keupat, lekit ym. likaiset farmarit kokevat tällaiset höpöhöpömestaruudet valtavan suuriksi saavutuksiksi/meriiteiksi!

Sarjauudistus tarvitaan pikaisesti!
 

Lätkä

Jäsen
Tuskinpa olisivat pelaamalla nousseet ollenkaan, liekö edes yksi tähän mennessä.

Ei olisikaan nousseet lyhyellä aikajänteellä, mutta pitkällä vuorenvarmasti!

Aikajänteeseen ja tietoon, että pääsarjaan nouseminen on mahdollista, eli ovet on auki AINA. Tuohon juuri perustui entisaikojen uusien joukkueiden nousut pääsarjaan. Näinä aikoina nousi mm. konkurssiin mennyt ja 2div. liigaan kavunnut Kärpät.

Se, että Spåralle ja muille divarikanditaateille annettiin vuosi/pari tai pahimmillaan muutama kuukausi varoaikaa aikaa kehittyä liigaseuran haastajaksi, niin sellainen oli lähinnä pilaa ja sillä turvattiin liigan hännänhuippujen paremmuus karsinnoissa. Eli liigaseura sai kaikessa rauhassa vuosi toisensa jälkeen rakentaa joukkuetta ja divariseuroille kerrottiin pääsääntöisesti kauteen lähdettäessä, että "nyt se liiga on sitten keväällä auki" tai "tänä vuonna ei karsintoja pelata"! Hyi helvetti, mitä kusetusta! Jatkumosta ei ole ollut tietoakaan viimeiseen 20 vuoteen.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
@Walkin , lukisitko viestini uudelleen, ja laittaisitko tänne palstalle sen kohdan, missä puhuin yhtään mitään pikavoitoista?

Tässä ole kyse mistään pikavoittojen hakemisesta, että tungetaan rahaa johonkin seuraan yksi kaksi mielin määrin. Nimimerkki @Derksen sanoikin tämän mielestäni hyvin tuossa vähän ylempänä: "Tavoitteellisuus toisi aitoa mielekkyyttää kehittää Mestis-seuroja eteenpäin. Edelleen se toisi mielekkyyttä kehittää Suomi-sarjan seuroja tavoittelemaan paikkaa Mestiksessä ja niin edelleen. Tavoitteellisuus toisi mukavaa draivia ja pöhinää hyvin laajalle ja uskoisin kerrannaisvaikutusten piristävän myös pienempien seurojen juinioritoimintaa."

Juu. Tavoitteellisuutta on kiva tavoitella kunhan se tapahtuu toisten rahoilla. Ymmärräthän, että seuran kehittäminen vaatii rahaa?

@Lätkä , jos liiga olisi auki, niin kuinka paljon omaa rahaasi olisit valmis laittamaan mestisjengiin kiinni? Olet kuitenkin yrittäjä ja kaikkea..
 

Old Tom

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Nyt sarjan kolme viimeisintä joukkuetta ovat Sport, Jukurit ja KooKoo.


Niin kauan kuin esimerkiksi KooKoo lähtee liigaosakkeen verran takamatkalta muihin seuroihin nähden, ei budjettiin ole tulossa isoja muutoksia. Sitten kun liigaosake on maksettu, KooKoon kilpailukyky paranee huomattavasti. KooKoon on maksettava 1,8 miljoonan euron liigaosake viimeistään elokuussa 2020.
Muistuttaisin myös, että kahdella edellisellä kaudella mikään em. joukkueista ei ole jäänyt sarjan jumboksi. Viime kaudella jumboksi jäi SaiPa ja sitä edellisellä kaudella Blues.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Myös avoimien sarjojen kannattajille tekisi hyvää yrittää pohtia eri sarjajärjestelmien heikkouksia ja vahvuuksia. Tässäkin ketjussa taas muutamat näkevät suljetun sarjan kaiken pahan alkuna. Näin ei suinkaan ole ja myös suljetulla sarjajärjestelmällä on omat etunsa, jotka on käyty tässäkin ketjussa moneen kertaan läpi.

Muualta maailmasta löytyy toimivaksi todettuja avoimia (Ruotsi) ja suljettuja (P-Amerikka) sarjoja sekä näiden välimalleja (Sveitsi).

Viimeksi kun sarja avattiin, niin moni varmasti muistaa ettei ns vollotusjaosto siitä yhtään rauhoittunut vaan silloin(kin) karsinnoista valitettiin enemmän kuin niiden palauttamisesta oltiin kiitollisia. Ehkä juuri siksi Liiga taas suljettiin.
 

Sim_Sam

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, Punamustat pelipaidat, 60min paine ja DDR
Pointtini on, että Suomessa ei vaan riitä laatupelaajia 15:een joukkueeseen. Miettiikö Liigan johtajat, mikä olisi oikea sarjajärjestelmä ja joukkuemäärä, vai mennäänkö tällä kun on "hyväksi" todettu? Minusta nykyisen systeemin tulevaisuuden näkymät ovat erittäin huonot.

Katsos! Joku toinenkin on samoilla linjoilla meikeläisen kanssa. Suomessa ei tosiaankaan riitä tasokkaat pelaajat noin moneen seuraan. Ellei sitten Liiga ala maksamaan seuroille rahaa siitä, että jotain AHL-jyriä palkataan pelaamaan sarjaan ja joukkueisiin. Tulee pikkuhiljaa NLA mieleen. Tosin siellä alkaa ulkomaalaiset vähentymään, kun taas täällä alkaa näköjään lisääntymään.

edit. Ja pieni seikka vielä. Sveitsissä on massia vähän enemmän tarjolla, kun meidän paikallisessa Liigassa, joten rahallakaan seurat ei voi kilpailla kovista pelaajista. Eli hankitaa kyllä ulkomaalaisia sarjaan, mutta tasoltaa huomattavasti heikompia.
 
Viimeksi muokattu:

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Tietyllä tapaa tässä eniten turhauttaa tämä kokonaisuus, joka kaikkine epäkohtineen toistaa itseään kaudesta toiseen:

Liikaa runkosarjaotteluita, jolloin esiintyy liikaa pelin tasoon laskevasti vaikuttavia liian monen ottelun viikkoja ja lähtökohdiltaan epätasaisia peräkkäisten iltojen otteluita. Kiekkoähky näkyy myös tunnelmassa hallilla, kun pelit tulevat liian rutiininomaisiksi. Loppukaudesta ne joukkueet, joilla ei enää ole panosta, kauppaavat pelaajiaan ja pelailevat kautensa loppuun, josta lisää heikkotasoisia otteluja. Siirtoraja on siirretty liian myöhäiseksi, mikä oikein vielä ruokkii näitä tyhjennysmyyntejä. Liian pitkä runkosarja + säälit tiivistävät sitten ne vielä pudotuspelitkin liian tiheätahtiseksi, jolloin edes kauden huipennuksesta ei saada aikaiseksi pelin tason kannatla optimaalista. Vaihtelua tuovat CHL-pelit eivät saa riittävää näkyvyyttä/panostusta Liigan otteluruuhkan keskellä. Liigakarsintoja ei pelata, joten jäädään paitsi siitä draamankaaresta, jossa ratkaistaan, kuka/ketkä Liigasta joutuvat karsintoihin, kuka Divarissa pääsee karsintoihin ja miten karsinnoissa lopulta käy. Säälit huomioiden liian moni joukkue pääsee pudotuspeleihin, mikä vähentää runkosarjan urheilullista merkitystä, kun niinkin heikon sijan kuin kymmenen jälkeen olet vielä periaatteessa mukana.

Siinä äkkiseltään mieleen tulleita turhauttavia seikkoja, liekö kaikkia muistinkaan. Ovatko todella kaikki nuo urheilullisuuden uhraukset välttämättömiä, jotta Liigaseurojen vakaa talous turvataan? Onko se kaiken tuon arvoista?
 

Routanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche
Tämä sarjajärjestelmä asia ei todellakaan ole yksinkertainen juttu. Tätä voi katsoa monesta eri näkökulmasta. Mutta vähän on jäänyt koko hommasta semmonen kutina, että kun ei voi tippua niin tulee uusi kausi ja uudet kujeet, mutta jos se mahdollinen tippuminen tulisi niin se voisi olla myös uusi alku.
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
@Walkin , lukisitko viestini uudelleen, ja laittaisitko tänne palstalle sen kohdan, missä puhuin yhtään mitään pikavoitoista?

Onkohan se nyt sittenkään niin yksinkertaista? Oletetaan, että liiga avataan ja mestisjengit alkavat pää märkänä sijoittamaan olosuhteisiin ja joukkueeseen hillittömiä rahoja (luonnollisesti jonkun muun rahoja kuin tätä skenaariota toivovien urheiluromantikkojen). Kaikki mestisjengit ei kuitenkaan sinne liigaan pääse. MIten käy sille jengille, joka sijoittaa isoja summia rahaa jengiin, ja liiganousu jääkin haaveeksi? Yritetään ensi kaudella uudelleen. Ok, tämä vielä menee. Mutta jos nousua ei tule vieläkään, niin kyllä siinä huonosti käy seuralle. Tähän kohtaan kysymys. Kuka teistä olisi valmiita sijoittamaan omia rahojaan mestisjengiin, joka saattaa ehkä nousta liigaan jos kaikki menee nappiin ja kuinka paljon? Tässä on kuitenkin joku 60-40 mahdollisuus siihen, että rahat menee kankkulan kaivoon.

Noissa kohdissa. Ei kyse olisi siitä, että lähdetään sijoittamaan isoja summia rahaa johonkin Mestis-seuraan Liiga-paikka silmissä ja odotettaisiin tulosta heti (eli "pikavoittoa") vaan jos tavoite on Mestis-seuralla olla joku päivä Liiga-seura ja se olisi mahdollista kun olisi karsinnat niin pieni askel kerrallaan kohti sitä, ei mitään "kaikki mulle heti nyt" -mentaliteettia. Toki joku voisi tälle linjalle lähteä, mutta se on seuran ja omistajan/omistajien oma asia ja jos menee perse edellä puuhun niin sitten menee mitä sitten, tämä on (tai tulisi siis olla) kilpaurheilua eikä mitään helvetin Disney on Ice show'ta jossa kaikilla tulee olla kivaa. Ne seurat jotka hoitavat hommansa hyvin niin näiden kuuluisi saada mahdollisuus pelata Liigassa ja semmoisten organisaatioiden joiden toiminta on vuodesta toiseen täyttä paskaa niin tulisikin hakea vauhtia alempaa tai ainakin joutua karsintoihin, jos siellä voittaa niin silloin paikka Liigassa on ansaittu. Parhaat seurat Liigaan, piste.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Siinä äkkiseltään mieleen tulleita turhauttavia seikkoja, liekö kaikkia muistinkaan. Ovatko todella kaikki nuo urheilullisuuden uhraukset välttämättömiä, jotta Liigaseurojen vakaa talous turvataan? Onko se kaiken tuon arvoista?
Ja onko ne sitten kuitenkaan turvattuja suljetunkaan aikana?
Miten Blues, Ilves ja nyt varmaan voisi jo kysyä Sport? Yritysmaailmassa nämä seurat ovat naurettavia. Ihan oikeasti, todella naurettavia.
 

Lätkä

Jäsen
Ja onko ne sitten kuitenkaan turvattuja suljetunkaan aikana?
Miten Blues, Ilves ja nyt varmaan voisi jo kysyä Sport? Yritysmaailmassa nämä seurat ovat naurettavia. Ihan oikeasti, todella naurettavia.

Täysin mahdoton ajatus aidossa yrityselämässä. Kyseisten joukkueiden tilinpäätöstiedoilla ei saisi rahaa, kuin kiinteää omaisuutta vastaan. Esim. kiinteistöt, metsä jne. Tosin miksi edes kukaan/mitään kiinnittämään, koska kyseisten yritysten toiminta on täysin kannattamatonta!

Lähinnä itseäni huvittaa, että liigassa, jota hehkutetaan bisnekseksi ja milloin puhutaan "tuotteesta", milloin "urheilukuluttajista" jne. liike-elämän termein, niin silti sieltä ei heivata persnettoa vuosikausia tahkonneita "yrityksiä" huitsin helvettiin!!!? Jopa mestiksessä, joka on suurelta osalta amatöörisarja, niin sielläkin annettiin vastaavassa tilanteessa Kajaanin Hokille LIITON toimesta kenkää! Huomionarvoista asiassa oli vielä lisäksi se, ettei esim. verottaja tai mikään mukaan taho hakenut Hokkia konkurssiin, vaan sen teki liitto jättäessään myöntämättä seuralle mestis-satuun keksittyä lisenssiä!

Tuossa nähdään kuinka raaan talouden nimeen huutavan Liigan totuus bisneksestä onkin pelkää sanahelinää!
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Viimeisimmät aidot karsinnat ilman kabinettihommia tainnut olla muuten keväällä -99 (joskin noinkohan olisi liigapaikkaa tuolloinkaan Diskokselle herunut jos olisi sattunut päätyyn asti menemään), Kärppien noustessahan oli jo selvää että molemmilla karsijoilla on paikka pääsarjassa riippumatta karsintojen lopputulemasta sekä siitä että liiga suljetaan vuosituhannenvaihteen kunniaksi (tai siis siksi että kaikki tuolloin liigakelpoisiksi katsotut seurat oli liigaan saatu). Pelsuille ensimmäisen kauden saldona 8 voittoa ja 8 tasuria 54 ottelusta maalierolla -89 ja pisteitä runkosarjan voittajasta neljännes (luvut vertailuun tästä kaudesta jolloin bottom3 on nämä taloudellisella takamatkalla liigaosakelyhennysten takia toimivilla seuroilla kuitenkin voittoja ja tasureita enemmän ja sarjan viimeisellä kuitenkin liki puolet sarjakärjen pisteistä). Luonnollisesti osana heti seuraavana keväänä karsinnat. Pelsuilla ei ollut mitään osakkeenmaksurasitteita, mutta toisaalta varmaan aika lyhyellä aikajänteellä joutuivat käynnistämään budjetin suhteuttamisen liigatasolle kevään -99 "yllätysnousun" (ainakin muistelisin hämärästi että Kärppien paluu pääsarjaan oli suunnilleen kirkossa kuulutettu) takia ja samoin pelaajahankinta pystyi käynnistymään toden teolla vasta sarjapaikan varmistuttua. Ja tämä vielä aikaan jolloin pääsarja ei vielä ollut aivan perkeleenmoisella kaulalla divariin resurssien ja ammattimaisuuden suhteen. Koska (toivottavasti) pääsarjaa ei ajeta takaisin johonkin 3/4 ammattilaissarjan tasolle niin sarjojen välin kaventaminen vaatisi mestiksestä ammattilaissarjaa (tai vähintään puolammattilais+ sarjaa). Tuo puolestaan vaatisi että joku taho haluaisi rahoittaa sarjan kehittämisen, tai tarkalleen ottaen monta jokua tahoa haluaisi rahoittaa yksittäisten seurojen kehittämisen ammattilaistasolle. Itse mietin joskus vuosikymmenenvaihteessa että voisi vittuillakseen voittaa jonkun eurojackpotin ja lahjoittaisi siitä Jukureille 2 miljoonaa pelaajabudjettiin joka kaudelle siihen asti kunnes liigaan nousevat, mutta noinkohan olisi toteutunut vaikka olisin viitsinyt ruveta lottoamaan ja jotain voittanut vaikka tuolloin tuli vielä oltua helvetinmoinen tunteenpalo ja into kiekkohommien seuraamisessa. Vaikka olisikin niin ei nyt pitkällä tähtäimellä mikään kovin toimiva rahoitusmalli olisi tuollainen että joku paikkakunnan yksittäinen liian rahoissaan oleva höyrypää yrittää ostaa seuralle liigapaikkaa, kun sellaiset rahahanat voivat sulkeutua yhtä helposti kuin aukeavatkin. Kysymyksenä siis että millä saada suuri yleisö ja toimintaympäristö haluamaan rahoittaa pitkäjänteisesti seuraa sarjassa jonka mielenkiinto on haihtunut marginaalitasolle? Vastaako karsintojen palauttaminen vaikka heti täksi kevääksi kysymykseen? Tai että ensi vuonna karsinnat palaavat, nyt joka perkeleen ukko, akka ja yritys tunkemaan JoKP:n TuTo:n ja SaPKo:n kirstut täyteen pätäkkiä kun liigaan mennään justiisa? Tai ei ihan justiisa kun esimerkkinä ne kuuluisat karsinnat -09 joissa Sport pisti all-in meinasi kaataa seuran vaikkei tarvinnut edes budjettia moninkertaistaa seuraavalle kaudelle ja nousun onnistuessa olisi saatettu nähdä bluessit jo lähes 10 vuotta ennen bluesseja, eli nyt sitä pätäkkiä sisään ihan perkeleesti monena vuonna että olisi varaa pyörittää liigaseuraa divarissa jo valmiiksi ja homma ei kaatuisi sen kerran kun sarjanousua yrittää ja etenkään jos se sattuu vielä tapahtumaan?

Divarissa ei ikävä kyllä ole mahdollista nostaa ainakaan nähtävissä olevan tulevaisuuden aikana seurojen toimintaedellytyksiä kautta linjan sellaisiksi että sarjasta tulisi ammattilaissarja. Ei vaan riitä yleisö eikä yrityksillä ylimääräinen raha. Sarjan pelastukseksi ei koitunut edes karsintojen (vaikka miten näennäisten, niiden jälkeenhän olisi ollut joka tapauksessa sama auditointimenettely ja tuollaisten all-in taloudenpitojen jäljiltä olisi tuskin kovin paljoa kiitosta tilintarkastajalta herunut) palauttaminen, mikä on mahdollista nähdä budjetti- ja yleisökehityksestä. Sarjassa oli ne 3 suurta edes osin ammattimaista organisaatiota, mutta niidenkin kohdalla karsintojen voittaminen olisi vaatinut niin mieletöntä riskinottoa ettei se olisi millään lailla taloudellisesti perusteltavissa. Itse pohdin aikoinaan että Jukurien, KooKoon ja Sportin pitäisi kauden alla sopia mikä seura lähtee yrittämään nousua ja pistää yhdessä aina yksi seura vuorollaan pelaajien puolesta nousukuntoon kun muuten ei vaan mitenkään riittäisi ja toki tuolloinkin nousutodennäköisyyttä olisi saatu korkeintaan kohotettua tasolta "mahdoton" tasolle "äärimmäisen epätodennäköinen". Kuitenkin sellaiseksi että esim. 6 vuoden syklillä saattaisi osua yksi karsintasarjan voitto myös divariporukalle. Tuollainen toiminta olisi toki vaatinut kykyä toimia yhdessä ns. suuremman hyvän edistämiseksi ja sen hankaluushan nähtiin divarissa moneen otteeseen, selkeimpänä esimerkkinä suurimpien seurojen torppaama tv-sopimus joka olisi taannut jokaiselle seuralle köntän rahaa kaudessa (olikohan 100k€ vai peräti enemmän) koska laskivat saavansa paremmin tuloa myymällä omia nettistreameja yksittäistilaajille. Koska tilanne ei näytä olevan muuttumassa ihan hetkeen, on käytännössä ainoa mahdollinen keino karsintojen palauttamiseksi nostaa kaikkien mahdollisten (Suomessa optimitilanteessa n. 20 nykyisen liigaseurat mukaanluettuna) seurojen toiminnan tasoa ja nostaa jokainen pääsarjaan kellä ei ole riskinä akuutti konkurssi tai se että talous vaatii peluuttamaan palkattomia harjoittelijoita. Sitten kun saadaan ne n. 20 täysammattilaisseuraa, voidaan perustaa niistä kaksi täysammattilaissarjaa. Tuossa olisi sekin hienous että yhteensä 20 täysammattilaisseuraa tarkoittaisi Suomessa n. 20x30 ammatikseen jääkiekkoa pelaavaa ja harjoittelevaa ukkoa ja maantieteellinen kattaus olisi melko hyvä jotta joka alueelliset lahjakkuudet saataisiin mahdollisimman hyvin kehittymään pelaajina ilman pakkoa joko muuttaa liigapaikkakunnalle varhaisessa iässä, tai ammattiin tähtäävän kiekkoharjoittelun lopettamista.

Divarin maine on toki niin heikko että noiden 20 joukkueen pitäisi pelata joka vuosi alkusarja josta kaikilla olisi mahdollisuus jatkaa mestaruuskähinöihin, muuten oltaisiin pian tilanteessa jossa alasarjajoukkueiden rahavirrat kuivuisivat nykyiselle tasolle kun eihän ne edes pelaa pääsarjan mestaruudesta.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Täysin mahdoton ajatus aidossa yrityselämässä. Kyseisten joukkueiden tilinpäätöstiedoilla ei saisi rahaa, kuin kiinteää omaisuutta vastaan. Esim. kiinteistöt, metsä jne. Tosin miksi edes kukaan/mitään kiinnittämään, koska kyseisten yritysten toiminta on täysin kannattamatonta!

Lähinnä itseäni huvittaa, että liigassa, jota hehkutetaan bisnekseksi ja milloin puhutaan "tuotteesta", milloin "urheilukuluttajista" jne. liike-elämän termein, niin silti sieltä ei heivata persnettoa vuosikausia tahkonneita "yrityksiä" huitsin helvettiin!!!? Jopa mestiksessä, joka on suurelta osalta amatöörisarja, niin sielläkin annettiin vastaavassa tilanteessa Kajaanin Hokille LIITON toimesta kenkää! Huomionarvoista asiassa oli vielä lisäksi se, ettei esim. verottaja tai mikään mukaan taho hakenut Hokkia konkurssiin, vaan sen teki liitto jättäessään myöntämättä seuralle mestis-satuun keksittyä lisenssiä!

Tuossa nähdään kuinka raaan talouden nimeen huutavan Liigan totuus bisneksestä onkin pelkää sanahelinää!
Todella ikävästi kävi Hokille, mutta voitko ihan kirkkain silmin todeta, että Hokilla oli taloudelliset asiat riittävän hyvässä kuosissa Mestiksessa jatkoa ajatellen? Sen perusteella mitä itse olen asiasta lukenut, niin siellä oltiin vuosikausia menty taloudellisessa ahdingossa ja konkurssi olisi saattanut koittaa kesken kauden, vaikka Mestikseltä olisikin lisenssi herunut.

Millä tavalla Liiga huutaa raa'an talouden nimeen ja hehkuttaa itseään bisnekseksi? Liike-elämän termejä on liigaan liittyvissä jutuissa viime vuosina pyörinyt paljon, joka johtuu ihan siitä, että liigassa on menty urheilu edellä ja bisneksien kustannuksella, joka on ajanut monet seurat vaikeisiin tilanteisiin jo vuosikymmenien ajan. Nyt on alettu vihdoin heräilemään eri paikkakunnilla ja liigajoukkueiden taustalla on alettu tekemään parempaa työtä myös talouden eteen. Liiga ei missään nimessä markkinoi itseään bisnes edellä, vaan kyllä urheilu edellä mennään selvästi, mutta kun miljoonaluokan toiminnasta jokaisen seuran kohdalla puhutaan, niin taloudellisetkin asiat on pakko ottaa huomioon, jotta toiminta voi jatkua.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Liiga ei missään nimessä markkinoi itseään bisnes edellä, vaan kyllä urheilu edellä mennään selvästi, mutta kun miljoonaluokan toiminnasta jokaisen seuran kohdalla puhutaan, niin taloudellisetkin asiat on pakko ottaa huomioon, jotta toiminta voi jatkua.
Ei täällä todellakaan mennä urheilu edellä, vaikka bisnes on vieläkin huonommalla tekemisen tasolla.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei täällä todellakaan mennä urheilu edellä, vaikka bisnes on vieläkin huonommalla tekemisen tasolla.
Voisitko perustella tätä näkemystä? On selvää, että kummankaan osalta tilanne ei ole lähelläkään täydellistä, mutta mielestäni silti selvästi mennään urheilu edellä. Seurat panostavat menestymiseen talouden kustannuksella jatkuvasti ja joukkueita vahvistetaan kesken kauden, vaikka taloudellisesti kannattavampaa olisi jättää kyseiset hankinnat tekemättä. Liiga itsessään toki pelaa ajoittain urheilun kustannuksella paljonkin, mutta ei missään nimessä markkinoi itseään bisnes edellä.
 

Lätkä

Jäsen
Liike-elämän termejä on liigaan liittyvissä jutuissa viime vuosina pyörinyt paljon, joka johtuu ihan siitä, että liigassa on menty urheilu edellä ja bisneksien kustannuksella, joka on ajanut monet seurat vaikeisiin tilanteisiin jo vuosikymmenien ajan. Nyt on alettu vihdoin heräilemään eri paikkakunnilla ja liigajoukkueiden taustalla on alettu tekemään parempaa työtä myös talouden eteen.

Kyseistä liirumlaarumia, liki samoilla sanoilla "alettu heräilemään...ja parempaa työtä" on saatu kuulla/nähdä viimeiset 20 vuotta. Siit huolimatta tilanne on ollut huono tai JÄRKYTTÄVÄN huono suurimmalla osalla kultapossukerhon jäsenistä. Eli ei olisi mitään jakoa toimia normaalissa yritysmaailmassa. Se olisi konkurssi l. kabutt!

Hokkiin liittyen voi todeta, se että liitto ajoi Hokin lopullisesti konkurssiin oli OIKEA teko! Aiemmin jo tosin kyseisen mielipiteeni jo kirjoitin, jos vaan viitsi kelata taakkepäin ja lukea. Nyt Hokissa on sit hurja pöhinä päällä, joten se oli ainoa oikea ratkaisu! Näin rehdisti siis toimitaan liiton alla toimivissa sarjoissa. Liigassa sen sijaan mätäpaiseita ei puhkaista, vaan annetaan rauhassa paisua kuolioon.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös