Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 282 365
  • 11 221

Yön Kärppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & Suomi
Elikkä sinustakin Jokerit (nimenomaan Jokerit, eihän tässä muista ole kyse kuin minä minä minä jokerit) pitäisi ottaa valmiiseen pöytään mukaan ilman mitään maksua? Koittakaa nyt jossain välissä edes voittaa se Mestis ensiksi niin olisi edes urheilullinen peruste.
Tämä sinun öyhötys liittyy kyllä aivan liian vahvasti vain Jokereihin. Itse kirjoitin jo aiemmin tähän ketjuun, kuinka Jokerit saa mielestäni vähän liian paljon tilaa keskusteluissa, kuinka muokata Liigan sarjajärjestelmä uusiksi. Sitä kun ei pidä tehdä Jokereiden takia, vaan sen takia että urheilu ja suomalainen jääkiekko voittaisi. Mestiksessä on muitakin joukkueita kuin Jokerit.

Mietitäänpä hyvin epärealistinen hypoteettinen tilanne. IPK:n toimistolla tehdään uskomattoman hienoa työtä ja rakennetaan Suomen kiekkohistorian paras seurajoukkue, jossa pelaisivat Barkov, Aho, Hintz, Heiskanen, Saros jne. (eli parhaimmat suomalaiset jääkiekkoilijat). Nämä pelaajat tekisivät kaikki viiden vuoden sopimuksen IPK:hon. IPK voittaisi jokaisen Mestis-ottelun runkosarjassa sekä pudotuspeleissä ylivoimaisesti sekä liigakarsinnoissa helposti 4-0 viiden vuoden aikana. Pelkästään pelaajamateriaalia ja tuloksia katsomalla voitaisiin todeta sen olevan paras suomalainen jääkiekkoseurajoukkue. Mutta ongelma on siinä, että se ei voi voittaa Suomen mestaruutta, koska se ei voi maksaa vajaan neljän miljoonan euron maksua Liigaan taistelemaan Suomen mestaruudesta. Tällöin siis Suomen mestaruuden voittaisi toiseksi paras seurajoukkue, koska paras seurajoukkue ei siitä voi taistella. Eikö olisikin hassua, että kilpaurheilua rajoitettaisiin tällä tavalla? Samalla logiikalla yleisurheilun sadan metrin juoksun finaaliin voisi päästä vain, jos antaa rahaa riittävästi järjestävälle taholle.

Tiedän kyllä, että esimerkkini oli siinä mielessä huono, ettei siinä ollut lainkaan realismia. Mutta halusin tahallaan kärjistää sitä sen takia, jotta ajatusleikkini varmasti tajuttaisiin.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Ruotsin puolella nousijaseura saa SHL AB:n osakkuuden maksamatta mitään. Uskomatonta se kieltämättä on, kun täkäläiseen meininkiin vertaa. Lienee selvää, että SHL-osakkeen arvo on kuitenkin suurempi kuin liigaosakkeen. Siellä on kuitenkin sovittu, että nousijan ei tarvitse rahalla hankkia sitä osaketta. Sopimuskysymyshän se lopulta on täälläkin. Osakkeen arvo varmaan voidaan jotenkin pätevästi määritellä. Toinen asia on sitten se, pitääkö nousijan maksaa sitä arvoa vastaava hinta saadakseen osakkeen.
Ongelmahan on siinä, että osa seuroista on siltä maksanut ja osalla varmaan edelleenkin pyörii siitä johtuva lainanmaksu. Tuohan antaisi taloudellista hyötyä esim Jokereille. Ruotsin malliin ei ehkä fiksua verrata kun ei siellä kukaan ole siitä maksanut.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Jos se on täysin ymmärrettävä, miksi Liiga ei ole toimittanut selkeitä laskelmia esimerkiksi TuTolle, vaikka sellaista on pyydetty?

Periaatteessa TuTo:lle ei kuulu se miten Liiga laskee osakkeen hinnan. Liiga tarjoaa osakettaan hintaan X, jos se ei TuTo:lle kelpaa, niin asiasta voidaan ehkä neuvotella. Kilpailuoikeuden vastainen kynnysmaksu on eri asia.

Jos OP:n analyytikkokaan ei ymmärrä perustetta hinnalle, miten se voi olla perusteltavissa?

Hän tarkastelee julkisia tietoja ja ei voi tietää kaikkea mihin Liigan arvio perustuu. Tietenkin eri henkilöt painottavat arvostuksessa myös eri asioita.

Jos Hiltunen ei ymmärtänyt perusteita hinnalle vuonna 2016, miten vuoden 2023 hinta on täysin perusteltavissa?

Bluesin konkkapesästä hankittu osakeen asema on ollut todennäköisesti merkittävästi erilainen kuin uuden osakeen antaminen.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Liigan nykyisessä taloustilanteessa lain vaatimaa, yhtiön kannalta erityisen painavaa taloudellista syytä tuskin voidaan osoittaa, joten sillä ajatuksella ei kannattane jatkaa. Vaikka jopa siis enemmistö osakkaista haluaisikin nyt yht'äkkiä poiketa kuukausi sitten yhtiökokouksen yksimielisesti tekemistä jatkosuunnitelmista.

Helsingin Kauppakamari toteaa seuraavaa:

"Suunnattu osakeanti voi olla maksuton vain, jos siihen on yhtiön kannalta ja sen kaikkien osakkeenomistajien etu huomioon ottaen erityisen painava taloudellinen syy."

Tuon Helsingin Kauppakamarin toteaman voi lukea ihan suoraan osakeyhtiölaista.

Kommenttini tarkoitus ei ollut ottaa kantaa Liigan tilanteeseen, vaan väitteeseen, että osakkaaksi ei voisi päästä ilman maksua.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: ilu

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Ongelmahan on siinä, että osa seuroista on siltä maksanut ja osalla varmaan edelleenkin pyörii siitä johtuva lainanmaksu. Tuohan antaisi taloudellista hyötyä esim Jokereille. Ruotsin malliin ei ehkä fiksua verrata kun ei siellä kukaan ole siitä maksanut.
Se on ongelma, mutta se on ratkaistavissa. Epäoikeudenmukaisen hinnan maksaneille seuroille on ehkä maksettava korvausta. Näitä seuroja taitaa olla kolme, ehkä neljä, jos KalPakin on maksanut aikanaan hieman liikaa. Korvausten maksaminen näille on parempi vaihtoehto, kuin miljoonapottien kiskominen tulevilta nousijoilta.
 

juba

Jäsen
Suosikkijoukkue
ässät
Ruotsin puolella nousijaseura saa SHL AB:n osakkuuden maksamatta mitään. Uskomatonta se kieltämättä on, kun täkäläiseen meininkiin vertaa. Lienee selvää, että SHL-osakkeen arvo on kuitenkin suurempi kuin liigaosakkeen. Siellä on kuitenkin sovittu, että nousijan ei tarvitse rahalla hankkia sitä osaketta. Sopimuskysymyshän se lopulta on täälläkin. Osakkeen arvo varmaan voidaan jotenkin pätevästi määritellä. Toinen asia on sitten se, pitääkö nousijan maksaa sitä arvoa vastaava hinta saadakseen osakkeen.
Jostain luin , että allsvenskan maksaa sen seuran puolesta.
 

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Suljetun sarjan kartelli-syytökset ovat nyt median otsikoissa ja selväähän se on, ettei yksikään isompi seura halua joutua osallisena oikeudenkäynteihin laittoman sarjan pyörittämisestä. Tuskin sinne pienemmätkään seurat haluavat, mutta varsinkin heidän on tästä suljetun sarjan narratiivista pidettävä kiinni. Suljetun sarjan avaamisesta koituu liian paljon riskejä ja konkurssin mahdollisuus. Tilanne on kimurantti, koska kaikilla seuroilla on ensimmäisenä huolena oman seuran tulevaisuus.

Suljetun sarjan neljännesvuosisadan aikana on tehty valtavasti päätöksiä suljetun sarjan vinkkelistä. Rahaa on pitänyt maksaa osakkeesta liki 2 miljoonaa, että on päässyt sisään. Väärin on toimittu useita seuroja kohtaan vuosien varrella. Kuinka korvataan Mestis-seuroille sponsoritulojen väheneminen/loppuminen, kun sarjan kiinnostavuus on laimentunut? Onkohan joku konkkakin tullut tästä syystä? Kuinka korvataan Mestiksen Mestareille neljännesvuosisadan ajalta se, etteivät edes urheilullisessa huipussaan voinut tavoitella nousua Liigaan? Kuinka korvataan Mestis-seuroille lipputulojen menetykset oletuksella, ettei väkeä napannut pelkkä Mestismestaruudesta taistelu ilman isompaa panosta? Ja tietenkin myös kuinka korvataan nousseille seuroille heidän maksamansa osakemaksut? Kuinka korvataan SaiPa:n kannattajille katteettomat lupaukset urheilullisesta menestyksestä kauden alussa kausikortteja markkinoidessa? Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Fakta on, että virheitä on tehty ja monessa suunnassa on kärsitty vääryyttä. Fakta on myös se, että Liigan on nyt tehtävä joitakin muutoksia välttyäkseen isommalta negatiiviselta mediasirkukselta sekä oikeudenkäynneistä.

Virheet on tehty ja kärsijöitä löytyy, mutta kaikkia virheitä ei voida korjata. Munakasta ei voi paistaa rikkomatta munia. Jokin muutos on nyt tulossa ja se tekee kipeää monessa suunnassa. Lohdullista on kuitenkin se, ettei tarvi olla ainoa kärsijä. Jos nyt oletetaan, että oli hyvä bisnes päästä Liigaan mukaan ja osake tulee maksuun jo muutaman kauden aikana, niin sittenhän meillä ei ole hätää? Viimeinen nousija Jukurit on pelannut jo useamman kauden Liigassa, niin eiköhän sieltä kultakaivoksesta olla jo päästy plussalle, jos osaketta mietitään?

Elämässä meillä on aina jonkunlaiset säännöt ja kun ne oppii hyvin, niin sitten yleensä menestyy elämässä. Sitten kun niitä sääntöjä muutetaan, niin ne aiemmat hyötyjät vastustavat muutosta viimeiseen asti, koska heillä on eniten menetettävää ja pelottaahan se pärjätäänkö uusilla säännöillä. Kehitys kuitenkin kehittyy ja ei siinä auta itkeä oman tilanteensa perään. Pitää olla muutosvalmiutta. Jokainen varmasti tietää monta esimerkkiä historiasta, missä ihmiset ovat vastustaneet jotakin uutta asiaa, joka lopulta on parantanut kaikkien asemaa. Muutoksen keskellä näkee vain sen mitä menettää, mutta ei osaa nähdä sitä hienoa, mitä tulee tilalle.

Koko syksyn ajan on jauhettu mediassa tätä keissiä ja näkeehän sen nyt jokainen, ettei näin tulehtuneesta tilanteesta voida päästä eteenpäin tekemättä mitään muutoksia. Nyt pitäisi pohtia vain aidosti paras systeemi, mikä tukisi suomalaista jääkiekkoa parhaiten. Tehtävä selkeät säännöt ja opetetaan ne suomalaisille jääkiekkovaikuttajille. Heitän ilmoille semmoisen, kuin panostaminen kilpailuun ja urheiluun. Näiltä pohjilta kun sitten pyöritetään, niin eiköhän se sitten ajan kanssa todettaisi parhaaksi malliksi. En usko, että yksikään sponsori poistuu kilpailun lisäämisen myötä. En usko, että yksikään katsoja jättää tulematta halliin sen takia, että nyt pelissä on jokin panos. En usko, että tv-tulot pienenevät sen takia, että sarjatoimintaan tulee lisää jännitettävää. Itseasiassa näyttäisi noiden kolmen viimeisen lauseen myötä siltä, että rahaa tulisi nykyistä enemmän tavoitteellisille seuroilla. Aika hämmentävää.

Isovanhempani menettivät kotinsa Karjalassa ja olihan se väärin. Takaisin sitä ei vain saa. Onhan tässä toimeen tultu senkin jälkeen. Harmittihan se isovanhempia ja äitiäkin vielä jonkun verran, mutta aika korjasi haavat. Maailma on epäreilu paikka. Se pitää vain hyväksyä. Myös Hiltusen.
 

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Jostain luin , että allsvenskan maksaa sen seuran puolesta.
Siis että Hockey Allsvenskan maksaa SHL-osakkeen nousijaseuralle? Mielenkiintoista. Täällä joku aiemmin tiesi, että maksua ei perittäisi. Paljonkohan se sitten on, heitän hatusta kuusi miljoonaa (euroa)?
 

Jägen_pelsut

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
@Yön Kärppä et taida olla ravi ihmisiä. Aikanaan oma hevonen karsiutui derby finaalista kun oli pisteitä vähemmän 3-vuotiaana (koska silloin ei juostu ollenkaan).

Mutta viestiisi liigan osaketta ei tarvitse maksaa kerralla vaan sen voi maksaa osissa. Eli nousija jengillä ei tarvi olla 4 milj. tilillä odottamassa jos voittavat liigan jumbon. Mutta mielestäni tuo n.4-milj. on jo kohtuuton, se 1,8milj. on kohtuullinen koska sen saa takaisin TV rahoista.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Mutta viestiisi liigan osaketta ei tarvitse maksaa kerralla vaan sen voi maksaa osissa. Eli nousija jengillä ei tarvi olla 4 milj. tilillä odottamassa jos voittavat liigan jumbon.

Kyllä tässä tapauksessa tuo pitää hoitaa kerralla. Aiemmin pystyi maksamaan osissa.
 

ilu

Jäsen
Tuon Helsingin Kauppakamarin toteaman voi lukea ihan suoraan osakeyhtiölaista.

Kommenttini tarkoitus ei ollut ottaa kantaa Liigan tilanteeseen, vaan väitteeseen, että osakkaaksi ei voisi päästä ilman maksua.

En jaksanut avata lakikirjaa, joten lainaus sinne mistä se on poimittu. Epäilemättä Finlex sen samansuuntaisesti tai jopa samoin sanoin tarjoaa.

Maksuton suunnattu anti edellyttää melkoisen poikkeuksellisia olosuhteita (ja käytännössä osakkaiden yksimielisyyttä), joten en sitä kauhean relevantiksi näkisi tässä keskustelussa. Kilpailun rajoittaminen voisi ehkä tällainen olla, mutta tämäkin on huomattavasti kevyemmin ratkaistavissa lisenssijärjestelmällä, joten ei menisi läpi.
 

Coutinho

Jäsen
Tämä sinun öyhötys liittyy kyllä aivan liian vahvasti vain Jokereihin. Itse kirjoitin jo aiemmin tähän ketjuun, kuinka Jokerit saa mielestäni vähän liian paljon tilaa keskusteluissa, kuinka muokata Liigan sarjajärjestelmä uusiksi. Sitä kun ei pidä tehdä Jokereiden takia, vaan sen takia että urheilu ja suomalainen jääkiekko voittaisi. Mestiksessä on muitakin joukkueita kuin Jokerit.

Mietitäänpä hyvin epärealistinen hypoteettinen tilanne. IPK:n toimistolla tehdään uskomattoman hienoa työtä ja rakennetaan Suomen kiekkohistorian paras seurajoukkue, jossa pelaisivat Barkov, Aho, Hintz, Heiskanen, Saros jne. (eli parhaimmat suomalaiset jääkiekkoilijat). Nämä pelaajat tekisivät kaikki viiden vuoden sopimuksen IPK:hon. IPK voittaisi jokaisen Mestis-ottelun runkosarjassa sekä pudotuspeleissä ylivoimaisesti sekä liigakarsinnoissa helposti 4-0 viiden vuoden aikana. Pelkästään pelaajamateriaalia ja tuloksia katsomalla voitaisiin todeta sen olevan paras suomalainen jääkiekkoseurajoukkue. Mutta ongelma on siinä, että se ei voi voittaa Suomen mestaruutta, koska se ei voi maksaa vajaan neljän miljoonan euron maksua Liigaan taistelemaan Suomen mestaruudesta. Tällöin siis Suomen mestaruuden voittaisi toiseksi paras seurajoukkue, koska paras seurajoukkue ei siitä voi taistella. Eikö olisikin hassua, että kilpaurheilua rajoitettaisiin tällä tavalla? Samalla logiikalla yleisurheilun sadan metrin juoksun finaaliin voisi päästä vain, jos antaa rahaa riittävästi järjestävälle taholle.

Tiedän kyllä, että esimerkkini oli siinä mielessä huono, ettei siinä ollut lainkaan realismia. Mutta halusin tahallaan kärjistää sitä sen takia, jotta ajatusleikkini varmasti tajuttaisiin.
Vai että ”öyhötys”, tämä todella korrekti jodel keskusteluista tuttu sana, kun ei tykätä toisen kirjoituksesta. Silloin se on öyhötystä.

Tekisi mieli asiallisesti vastata, mutta vastataan sitten samalla tavalla. Onko myöskään sinun kapeakatseissa viestissä yhtäkään konkreettista ajatusta, miten asia järjestetään? Kauniita juttuja ”jee jee sinne vaan barkovit ja muut”

Mestikseen tippuminen on kuolemantuomio jokaisella seuralle tällä hetkellä ja tämä vajaa 4 miljoonaa voi mahdollisesti tehdä tilanteen sellaiseksi, että toiminta saadaan sopeutettua. Tämä pitäisi vaan saada jotenkin siten rahoitettua, että nousijan ei tarvitsisi sitä kerralla maksaa, kuten nyt on esitetty vaan se otettaisiin tv-rahasta pois useamman kauden aikana. Miksei sitä voida tehdä siten, että mestikseen tippunut seura saa ne tulot sen aikaa?

Minusta ainut järkevä keino on ottaa Liigan siipien alle yhteensä 20-22 seuraa, tehdä esim 12+10 sarjat ja saada rahoitus järjestettyä siten, että tippuneet seurat saavat ”Liiga A:n” tulot muutamien vuosien ajan. Osakekanta A ja B osakkeisiin jossa nykyiset mahdolliset mestis seurat merkkaavat suunnatussa osakeannissa B osakkeet, osakas-sopimukseen, että osakkeet ovat sarjojen mukaan ja raha ei vaihda omistajaa sarjan vaihtuessa. Näiden välille sitten tietenkin karsinnat.
 

Housley

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa, Ketterä, NY Rangers
Uusi Liigan malli on aika hyvä mutta pari arvoitusta
- löytääkö Kiekkoespoo n..3,7 miljoonaa, jolla voi liittyä osakkaaksi Liigaan (en usko)
- pystyykö Jokerit voittamaan ikinä Mestistä vaikka laittaisi pelaajabudjettiin mitä (en usko)
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllähän tämä enemmän tai vähemmän kartellilta vaikuttaa. Ns. "Uudessa mallissa" urheilullinenkin nousu on edelleen tehty kohtuuttoman vaikeaksi. Neljä paras seitsemästä kierroksen voittoa ja päälle 3,8 miljoonan euron kynnysraha. Vs. Ruotsi, missä sikäläisen Mestiksen, eli Allsvenskanin mestari nousee automaattisesti.

Kartellihan Liiga enemmän tai vähemmän on ollut. Hienoa että nyt sen uskaltaa mainita ääneen.

Jokainen loppuunmyyty, tai lähes loppuunmyyty Nordis luo painetta sarjajärjestelmän todelliselle uudistamiselle ja me punakeltaiset voimme tehdä osan tätä kohti.
 

91.1

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ongelmahan on siinä, että osa seuroista on siltä maksanut ja osalla varmaan edelleenkin pyörii siitä johtuva lainanmaksu. Tuohan antaisi taloudellista hyötyä esim Jokereille. Ruotsin malliin ei ehkä fiksua verrata kun ei siellä kukaan ole siitä maksanut.
Toisaalta siellä Liigassa pelaa jo 11-12 seuraa, jotka eivät ole maksaneet osakkeestaan penniäkään.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Seura on perustettu uudelleen about 15 minuuttia sitten,
Vaikka nykyinen OY nuori onkin, kyllä nyky-Jokerit ovat täysin sama seura, mikä Helsingin Töölössä 1967, 56 vuotta sitten perustettiin. Yhtäältähän historian voi ulottaa aina vuoteen 1906. Töölön Vesan jääkiekkojaosto kun loppujen lopuksi Jokerit ovat.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: 91.1

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tällä hetkellä Jokereiden kannattanee keskittyä ennen kaikkea omaan tekemiseen, eli urheilulliseen menestykseen Mestiksessä. Liigan kulissit ovat romahtava ennemmin tai myöhemmin. Jokerit tulevat pelaamaan Liigaa parin-kolmen vuoden sisään, tapahtui suomikiekossa perustavanlaatuinen sarjaremontti, tai ei. Toivottavasti näin tapahtuu.

12+12
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tällä hetkellä jokainen Jokereiden toimesta loppuunmyyty, tai lähes loppuunmyyty Nordis on tuova messagea Liiga-kartellia kohtaan, ettei nykysysteemi voi jatkua ikuisesti. Jokerit on yksi Suomen suurista.

TPS, Tappara, Ilves, Kärpät, HIFK... Jokerit. Pyöritteli asiaa miten hyvänsä, kyllä tunteita kautta Suomen herättävät punakeltaiset Liigaan kuuluvat. Jokerit on Suomen suurin seurajoukkuebrändi HJK:n ohella ja olisi silkkaa itsepetosta Liigalta evätä Jokereiden liiganousu vuosi toisensa jälkeen.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suljetun sarjan kartelli-syytökset ovat nyt median otsikoissa ja selväähän se on, ettei yksikään isompi seura halua joutua osallisena oikeudenkäynteihin laittoman sarjan pyörittämisestä. Tuskin sinne pienemmätkään seurat haluavat, mutta varsinkin heidän on tästä suljetun sarjan narratiivista pidettävä kiinni. Suljetun sarjan avaamisesta koituu liian paljon riskejä ja konkurssin mahdollisuus. Tilanne on kimurantti, koska kaikilla seuroilla on ensimmäisenä huolena oman seuran tulevaisuus.

Kartelli syytös on melko pirullinen juttu tässä keississä, sillä ei kai mikään varsinaisesti kiellä jääkiekkoliittoa perustamasta kilpailevaa sarjaa, ja haalia sinne niitä sponsorirahoja ja antaa sen liiton mestaruusarjan näyttää se valovomaisuutensa, että saako sillä myytyä hyviä TV-sopimuksia, riittääkö rahat rakentaaman joukkueen kilpailukykyiseksi ym. Ei kai vaatimuksena voi kuitenkaan olla, että liigajoukkueiden olisi pakko pelata mestisjoukkueita vastaan, tai ottaa heitä omaan sarjaansa. Sehän sitten taas on katsojien päätettävissä, että käyvätkö tästä huolimatta edelleen pelejä katsomassa. Ainakin toistaiseksi ovat käyneet, enkä nyt heti keksi että lopettaisivat sen seuraamisen.
Kokonaan toinen asia tietenkin on se, että jos liiga on asettanut jotkin ehdot sinne pääsemiseksi, niin kaiketi niitä pitää noudattaa, mutta toisaalta jos se itse tekee päätöksen että siellä on ne seurat jotka haluavatkin, niin ei kai siinä kellään pitäisi olla nokankoputtamista jos haluavat sen siihen rajoittaa. Se on sitten liiton huoli siitä eteenpäin, että miten oman sarjansa järjestää ja rahoittaa, mutta vaikea nyt heti uskoa, että liiga voidaan pakottaa ottamaan seurpja sinne lisää vain siksi, että mutku me halutaan sinne pohjalta.

Toki säännöt sitten pitäisi olla sellaiset, että sinne ei voi enää hakea kukaan eikä mikään, ja liiga sitten halutessaan voi tarjota paikkaa jollekin seuralle, jos se haluaa sitä laajentaa.
Tämä ei myöskään estä kenenkään ammatinharjoittamista, sillä jos ei mahdu liigajoukkueeseen, niin sitten pelaa muualla. Vähän kuin olisi laki, että yrityksen pitää ottaa toinen yritys ja työntekijänsä hoteisiinsa koska ne niin haluaa. Liiga siis kompastuu -jos kompastuu- vain omiin sääntöihinsä sen suhteen, että onko jollakin oikeus vaatia liigapaikkaa itselleen. Nyt on, mutta kaiketi se olisi voitu kirjoittaa myös muotoon, että liiga on joukkueiden a-s muodostama x määrän joukkueita sisältävä ammattilaissarja ja that's it. Siinä ei silloin paljoa painaisi mitä joku mestisjoukkkue itkee siinä kohtaa. Urheilullisuus on siis rakennettavissa ihan sen jääkiekkoliiton toimesta omiin sarjoihinsa tuossa tapauksessa. Toki jotakin nimenomaista joukkuetta saattaa harmittaa kun ei sieltä mestiksestä -tai mikä nimi sillä sitten tuossa kohtaa olisikin- koskaan pääse pelailemaan liigajoukkueita vastaan, mutta väliäkö hällä jos kerran heillä on oma mestaruussarjansa. Sehän on sitten vaan kilpailua sarjojen välillä siitä mielenkiinnosta, jos kerran siellä meidän mestiksessä on varaa alkaa ammattilaissarjaa pyörittelemään.
Suljetun sarjan neljännesvuosisadan aikana on tehty valtavasti päätöksiä suljetun sarjan vinkkelistä. Rahaa on pitänyt maksaa osakkeesta liki 2 miljoonaa, että on päässyt sisään. Väärin on toimittu useita seuroja kohtaan vuosien varrella. Kuinka korvataan Mestis-seuroille sponsoritulojen väheneminen/loppuminen, kun sarjan kiinnostavuus on laimentunut? Onkohan joku konkkakin tullut tästä syystä? Kuinka korvataan Mestiksen Mestareille neljännesvuosisadan ajalta se, etteivät edes urheilullisessa huipussaan voinut tavoitella nousua Liigaan? Kuinka korvataan Mestis-seuroille lipputulojen menetykset oletuksella, ettei väkeä napannut pelkkä Mestismestaruudesta taistelu ilman isompaa panosta? Ja tietenkin myös kuinka korvataan nousseille seuroille heidän maksamansa osakemaksut? Kuinka korvataan SaiPa:n kannattajille katteettomat lupaukset urheilullisesta menestyksestä kauden alussa kausikortteja markkinoidessa? Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

En tiedä miksi mitään pitäisi alkaa korvaamaan, muuten kuin juurikin siksi, että liigan säännöt ovat saattaneet olla liian väljät tuon siihen liittymisen suhteen, joten mieleipahaa varmaankin joillekin aiheutunut ja voi olla että jatkossakin aiheutuu kunhan nyt ensin nähdään mihin suuntaan homma menee. Isompien joukkueiden kohdalla se ensijainen haave kaiketi liittyy enemmänkin liigan joukkuemäärään, kuin siihen, että sinne saadaan vaikkapa kyrsyän kiekkokamut pelaamaan lähivuosina.
Isomman panoksen saat taasen sinne mestikseen kun sen nimelksi tulee vaikkapa se vanha SM-sarja. Siellä sitten pelaavat sm-mestaruudesta ja liigassa pelataan liigamestaruudesta. Näin on kaksi kilpailevaa sarjaa, ja urheillullisuus on voittanut, ja sieltä SM-sarjastahan saa ihan rauhassa tippua vaikkapa minkä nimiseen ala-sarjaan. Siellähän muutenkin nyt on lippulaivana Jokerit, joka voi ihan hyvin siellä pelata itselleen lisää viirejä tulevan hallinsa kattoa koristamaan. Ei sitä ole pakko liigassa pelata, ja varsinkaan jos on kallista kerran. Antaa siellä olevien kärvistellä kauheiden palaajapalkkioiden ja liigaosakkeiden kourissa. Ongelma ratkaistu siis taas kerran. No kunnes alkaa itku, mutku noi jokerit on ammattilaisjoukkue ja me vaan harrastetaan tätä kun ässän kassalta jää aikaa.
En siis usko hetkeäkään meidän olevan Ruotsi, ja en keksi niin millään ajatusta, jossa nykyisten liigajoukkueiden lisäksi löytyisi edes viittä joukkuetta enempää joilla olisi mahdollisuus muuttua ammattilaisseuroiksi.

Voihan myös liitto tarjota mahdollisuutta liigajoukkueille lähteä liigasta ja liittyö heidän sarjaansa pelaamaan, jolloin sen uuden mestaruussarjan valvoimaisuus sekä ammattilaisuusaste nousee, ja on kaikille nyt vaikeuksissa oleville edullsempaa pelatakin. Taas win win tilanne, eikä siten mitään pakkoa päästä pelaamaan juuri liigaa. ei tämä niin vaikeaa ole kun ja jos vaan halua löytyy.
Fakta on, että virheitä on tehty ja monessa suunnassa on kärsitty vääryyttä. Fakta on myös se, että Liigan on nyt tehtävä joitakin muutoksia välttyäkseen isommalta negatiiviselta mediasirkukselta sekä oikeudenkäynneistä.

Virheet on tehty ja kärsijöitä löytyy, mutta kaikkia virheitä ei voida korjata. Munakasta ei voi paistaa rikkomatta munia. Jokin muutos on nyt tulossa ja se tekee kipeää monessa suunnassa. Lohdullista on kuitenkin se, ettei tarvi olla ainoa kärsijä. Jos nyt oletetaan, että oli hyvä bisnes päästä Liigaan mukaan ja osake tulee maksuun jo muutaman kauden aikana, niin sittenhän meillä ei ole hätää? Viimeinen nousija Jukurit on pelannut jo useamman kauden Liigassa, niin eiköhän sieltä kultakaivoksesta olla jo päästy plussalle, jos osaketta mietitään?

Fakta on ainoastaan se, että liiga on tehnyt omissa säännöisään virheitä, joka nyt altistaa sen mahdollisille oikeudenkäynneille, ja siksi tarvittaessa voisi jopa osa liigan nykyisistä joukkeista päättää perustaa oman sarjansa, jonka ammattilaisuuden sekä joukkuemäärän voivat sitten ihan itsenäsiesti rajoittaa juurikin siihen haluamaansa. Liiga siis teki virheen jo siinä kohtaa kun mahdollisti kellekään sinne mukaan pääsemisen millään muilla kriteereillä kuin sillä, että liiga kysyy haluaako joukkue x siirtyä liigaan pelaamaan ja kertoa samalla millaisia vaateita mm sen hallin, talousalueen ym suhteen on. Ei siis kannata tulla, jos se tarkoittaa konkkaa.
Elämässä meillä on aina jonkunlaiset säännöt ja kun ne oppii hyvin, niin sitten yleensä menestyy elämässä. Sitten kun niitä sääntöjä muutetaan, niin ne aiemmat hyötyjät vastustavat muutosta viimeiseen asti, koska heillä on eniten menetettävää ja pelottaahan se pärjätäänkö uusilla säännöillä. Kehitys kuitenkin kehittyy ja ei siinä auta itkeä oman tilanteensa perään. Pitää olla muutosvalmiutta. Jokainen varmasti tietää monta esimerkkiä historiasta, missä ihmiset ovat vastustaneet jotakin uutta asiaa, joka lopulta on parantanut kaikkien asemaa. Muutoksen keskellä näkee vain sen mitä menettää, mutta ei osaa nähdä sitä hienoa, mitä tulee tilalle.

Muutosvalmiutta nyt sitten vaan sille liitolle, joka edelleenkin voinee perustaa sen oman kilpailevan sarjansa. Virheen tekevät korkeintaa sitten siinä, jos rajoittavat oman sarjansa ulkopuolisten ammattilaisten pelaamisen maajoukkueissaan. Siinä voi äkkiä itku tulla liitolle käteen.
Enkä usko hetkeäkään, että mitään hienoa liigan suhteen koittaa yhdenkään ns "heittopussin" tuominen liigajoukkueeksi, joten edelleen parasta olisi se liiton oman mestaruussarjan luominen. Ja jos vaan mahdollista niin houkutella noin 4-5 liigajoukkuetta omaan sarjaansa jos se sattuisi nappaamaan.
Koko syksyn ajan on jauhettu mediassa tätä keissiä ja näkeehän sen nyt jokainen, ettei näin tulehtuneesta tilanteesta voida päästä eteenpäin tekemättä mitään muutoksia. Nyt pitäisi pohtia vain aidosti paras systeemi, mikä tukisi suomalaista jääkiekkoa parhaiten. Tehtävä selkeät säännöt ja opetetaan ne suomalaisille jääkiekkovaikuttajille. Heitän ilmoille semmoisen, kuin panostaminen kilpailuun ja urheiluun. Näiltä pohjilta kun sitten pyöritetään, niin eiköhän se sitten ajan kanssa todettaisi parhaaksi malliksi. En usko, että yksikään sponsori poistuu kilpailun lisäämisen myötä. En usko, että yksikään katsoja jättää tulematta halliin sen takia, että nyt pelissä on jokin panos. En usko, että tv-tulot pienenevät sen takia, että sarjatoimintaan tulee lisää jännitettävää. Itseasiassa näyttäisi noiden kolmen viimeisen lauseen myötä siltä, että rahaa tulisi nykyistä enemmän tavoitteellisille seuroilla. Aika hämmentävää.

Muutoshan tuossa tulikin jo useaan kertaan esille, joten ei enää tarvinne sitä uudelleen todeta. Ja jokereistahan tulisi ihan kunkku tuossa sarjassa, joten win win.
Isovanhempani menettivät kotinsa Karjalassa ja olihan se väärin. Takaisin sitä ei vain saa. Onhan tässä toimeen tultu senkin jälkeen. Harmittihan se isovanhempia ja äitiäkin vielä jonkun verran, mutta aika korjasi haavat. Maailma on epäreilu paikka. Se pitää vain hyväksyä. Myös Hiltusen.

Maailma on epäreilu paikka. Olen pahoillani isovanhempiesi puolesta, joten toivon että ymmärrät että minä en heitä pyri mitenkään väheksymään kun totean, että jos se epäreiluus pitää vaan hyväksyä, niin varmaankin sitten myös mestiksen ja vaikkapa sen liiton tai ihan vaikkapa Jokereidenkin pitää se nyt vaan hyväksyä että epäreilua on. Jokereiden taustavaikuttajat ei sitä kuitenkaan paljoa miettineet kun hjallista pelastivat.

Lisätään loppuun vielä, että en kategorisesti vastusta liigan avaamista jos sellaiseen päädytään, mutta itse en usko- ennen kuin näen- että se tulisi tulevaisuudessa tuomaan kaikkea sitä hyvää suomen jääkiekolle, mitä nyt uskotellaan. Juniorityön laatuun ja sen ammattimaisempaan valmennukseen kannattaa ehdottomasti panostaa, sillä meillä on tällä hetkellä monenkin maailmaa seuraavan asiantuntijan silmin hitusen huonossa hapessa tuo henkilökohtaiseten taitojen kehittäminen. Erityisestikin ilmeisesti niin luistelun, suoralaukausten kuin syötön vastaanottamistenkin kanssa. Ja tässä puhutaan siitä laajasti, eikä satunnaisista huipuista joita aina sekaan sopii.
Mielestäni siis kaikista vaihtoehdoista -mitä tähän asti olen kuullut- paras olisi tosiaankin liiton alkaa muodostamaan uutta mestaruussarjaa, ja jos siinä onnistuu, että saa nämä mestisjoukkueet taloudelliseen lentoon, niin katsellaan sitten. Nyt ei vaan näyttäisi tässä maassa talous kannattelevan sitä Ruotsin mallia.Mutta katsellaan nyt sitten mitä tapahtuu, mutta ei kai juuri sen liigan ole pakkomielle kellekään oltavan. No paitsi liigalle tietenkin. Ei kai NHLssäkään ihan vaan kävellä sinne, ja sanota että meillä olis nyt joukkue, halutaan tänne tai mennään oikeuteen.

Jos siis liiga haluaa karsinnat, karsinnat pelattakoon. Siitä en kuitenkaan ole edelleenkään varma, että haluavatko isot seurat oikeasti ja vilpittömästi mahdollisuuden päästä putoamaan edustamastaan sarjasta, vai ainoastaan saada sen joukkuemäärää pienemmäksi. En myöskään tiedä -tai edes ymmärrä- niiden taustalla olevia laskelmia sen suhteen, miten tuon vaihtuvuuden lisääminen liigassa, yhdistettynä pienempään joukkuemäärään, palvelisi heidän talouttaan tulevaisuudessa paremmin, saati sitten vieläpä sen mahdollisen putoamisen seurauksella. Mutta tämän voi joku viisaampi esitellä ihan lukujen, eikä vaan tunteen valossa, jolloin olisi helpompaa ymmärtäämihin sellaiset arviot perustuisivat.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: ilu

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Toisaalta siellä Liigassa pelaa jo 11-12 seuraa, jotka eivät ole maksaneet osakkeestaan penniäkään.
Tämä on mielestäni turha ja lyhytnäköinen argumentti.

Eivät ehkä ole suoraan maksaneet osakkeesta (ainakaan kovin suuria summia), mutta ovat olleet kymmeniä vuosia kasvattamassa Liigaa. On eri asia olla mukana kasvattamassa sarjaa lähes nollabudjetin amatööritoiminnasta siihen mitä se nykyään on, kuin hypätä ilmaiseksi valmiiseen pöytään. Epäsuorasti nämä seurat ovat maksaneet osakkeesta enemmän kuin ne joukkueet, jotka ovat maksaneet siitä tietyn summan mukaan noustessaan.

Tietysti Jokeritkin oli yksi näistä, mutta ei ole Liigan vika, että päättivät lähteä pois.
 
Viimeksi muokattu:

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Toisaalta siellä Liigassa pelaa jo 11-12 seuraa, jotka eivät ole maksaneet osakkeestaan penniäkään.

Miten perustelet tämän väitteesi, onko ns. palstatotuus?

Lähtökohta on nykyäänkin ja aiemmin on nimenomaisesti käsitykseni mukaan vaadittu vähimmäisosakepääomaa myös yksityisissä osakeyhtiöissä.
 

McMulligan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Uusi Liigan malli on aika hyvä mutta pari arvoitusta
- löytääkö Kiekkoespoo n..3,7 miljoonaa, jolla voi liittyä osakkaaksi Liigaan (en usko)
- pystyykö Jokerit voittamaan ikinä Mestistä vaikka laittaisi pelaajabudjettiin mitä (en usko)

Jos SaiPa tippuisi Mestikseen karsintojen kautta, löytyisikö niiltä enää ikinä 3.8m€, joka nyt ollaan vaatimassa liiganousuun? Riippumatta siitä, saavatko putoamisen yhteydessä tyynyrahan vai eivät. Kyllä Jokereista voi jatkossakin valittaa, mutta suosittelen katsomaan asiaa isommassa kontekstissa. Etenkin SaiPan kannattajan suusta ehdoton vaatimus kalliista liigaosakkeen ostosta kuulostaa vähän sarkastiselta, jossa unohdetaan täysin oman seuran realiteetit ja tulevaisuudennnäkymät.

Yksikään nykyisistä putoamisuhassa olevista liigaseuroista ei tulisi putoamisen jälkeen enää ikinä omaamaan edellytyksiä nousulle takaisin Liigaan, mikäli kynnysrahana on tuo 3,8m€ sekä vaatimukset taloudellisesta tilasta. Kannattaa miettiä myös tätä puolta asiasta, kun nyt tällä hetkellä kategorisesti vastustaa Jokereitten nousemista Liigaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös