Ehkä tuo hallin koko on vähän huono mittari määrittelemään sitä missä sarjassa minkäkin joukkueen tulisi pelata. Mutta antaa se kyllä jotain viitettä sille, että millaista bisnestä seuran on mahdollista pyörittää. Pidän kyllä itse tärkeänä sitä, että liigassa ja miksei myös mestiksessä olisi jonkinlaiset olosuhdevaatimukset myös tulevaisuudessa. Seurat kyllä ymmärtävät tämän itsekin, koska Liigassa lähes seura kuin seura on tehnyt investointeja olosuhteisiin viimeisen 10 vuoden aikana.
Mielestäni ideaalitilanteessa meillä olisi 12+12 sarjat eli Liiga ja nykyinen Mestis. Realistisempana pidän 12+10 (tai 11+11) muotoista järjestelmää. Tällä muutoksella pystyttäisiin parantamaan Liigan kilpailukykyä vertailussa muihin eurooppalaisiin sarjoihin, saataisiin lisää urheilullisuutta, päästäisiin merkityksettömistä peleistä, vähennettäisiin tyhjennysmyyntejä jne. Yhtenä tärkeimpänä asiana niin tällä tavoin olisi mahdollista luoda Suomeen toinen ammattilaistason sarjaporras. Haasteena toki olisi edelleen näiden sarjojen välinen taloudellinen kuilu, joka todennäköisesti olisi muutoksesta huolimatta edelleen suuri. Tämän vuoksi miettisin olisiko sarjojen välillä mielekästä pelata tulevaisuudessakaan karsintoja? Vaihtoehtona tälle olisi, että Liigan viimeinen tippuisi automaattisesti suoraan ja "Mestiksen mestari" vastaavasti nousisi suoraan. Ruotsissa ei muistaakseni taideta enää pelata SHL:n ja Allsvenskanin välillä karsintoja, joten siellä taitaa tuo olla jo käytössä.
Kun kilpailu lisääntyy ja tasojen välillä olisi edelleen iso taloudellinen ero niin riski konkursseihin saattaa kasvaa. Ruotsista saisi varmasti oppia tässäkin asiassa, että miten toimintoja sopeutetaan, mikäli seura tipahtaa alemmalle tasolle. En yhtään vähättele konkursseja, koska konkurssi ei ole kenenkään etu. Mutta sekin on kumma juttu, että ei ole tainnut yksikään suomalainen kiekkopitäjä jäädä ilman joukkuetta vaikka edustusjoukkue olisi konkurssin tehnyt. Kummasti vain Lahdessa ja Kuopiossakin pelataan Liigakiekkoa vaikka 90-luvulla molemmissa kaupungeissa tehtiin konkurssi. Espookin tekee uutta tulemista konkurssin jälkeen. Eli konkurssi ei välttämättä ole maailman loppu vaan jonkin uuden alku, mikäli seurayhteisöllä on siihen halua.