Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 392 785
  • 11 635

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Joka tapauksessa kysymys on rahasta. Urheiluromantiikka on jalo aate, mutta tuntuu joillakin täällä olevan vähän liiankin ruusuinen kuva urheilusta. Ihan oikeastiko ammattilaisuraa mahdollisimman korkealla tasolla ja mahdollisimman suurella palkalla tavoitteleva pelaaja solmisi sopimuksia jonkun Kangasalan Voiton tai Ikurin Vireen kanssa? Just.

Sarjat voi olla miten auki tahansa, mutta ammattilaisurheiluun liittyvät taloudelliset realiteetit eivät siitä muutu miksikään. Suomessä väestöpohja on pieni, mutta jääkiekossa pyörii suhteellisen isot rahat verrattuna vaikkapa lento- tai koripalloon. Näin ollen pikkupaikkakuntien joukkueiden menestystarinat eivät nykyaikana jääkiekossa oikein voi toteutua. Hyvät pelaajat eivät yksinkertaisesti hakeudu sellaisiin paikkoihin pelaamaan.

Esimerkiksi amatööriporukoista moni ei edes halua nousta alueellisista divisioonista Suomi-sarjaan, koska koko valtakunnan kattaviin pelimathoihin ei seuralla ole varaa.

Nykyaikana ei ole enää kysymys siitä, mille sarjatasolle urheilulliset rahkeet riittävät, vaan resursseista. Mm. talousalue ja elinkeinoelämä luovat raamit seurojen resursseille. Parhaat sitten kisaavat keskenään resursseilla parhaista pelaajista sekä näiden kehittämisestä.
 
Viimeksi muokattu:

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Näinhän se on. Suomalaisen jääkiekon suurin ongelma on, että suomalaista jääkiekkoa johtaa seurapomot. Eivät ne välitä yleisistä mielipiteistä, vaan laskevat pelkästään numeroita. Silloin ei aina ole itse jääkiekko etusijalla.
Lienee selvää, että seurapomojen tarkoitus on ajaa oman seuran asiaa. Siinä olet oikeassa, että seuroilla on valtaa aika paljon, mitä tulee sarjajärjestelmiin. Silti mielenkiintoinen kysymys on, että kenellä se valta pitäisi olla? Kenen etua ajetaan? Kuten aikaisemmin totesin, niin yli puolet nykyisistä liigajoukkueista olisi pontetiaalisia kärsiöitä. Äärimmäisen vaikea niille on ideaa myydä. Perinteisesti saavutettuja etuja ei vielä mitenkään radikaalisti heikennetä.

Ensinnäkin jos Liiga avattaisiin, niin se heikentäisi heikkoimmassa tilanteessa olevia joukkueita, niin taloudellisesti kuin pelillisesti. Toki tämä vahvistaisi myös Mestiksen joukkuieta, joten itsestään sarjojen välinen ero pienenisi. Pidemällä aika välillä joukkuita menisi nurin, joten tilalle nouseminen olisi helpompaa.

TPS:n kannattajana minun on helppo tukea avointa liigaa. Futiksessa olen nähnyt surut ja ilot, niin positiiviset kuin negatiiviset puolet. Enkä kovin helposti näe jääkiekkopuolen mestisvaellusta. Silti sanotaan, että jos kaikki jääkiekon pikkujumalat olisi näyttänyt ilvekselle persettä joku vuosi sitten, niin voi olla, että Jokereilla olisi, nyt yksi isoseura enemmän samassa sarjassa. Kaikkea voi tapahtua ja se on urheilun suola. Onko se järkevää on toinen kysymys.
 

Kulkija

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ei ne hallit mestis-kaupungeissa tule ainakaan parantumaan, jos ei minkäänlaista nousumahdollisuutta ole. Miksi kaupunki/yksityinen rahottaisi mitään, jos ei ole näköpiirissä nousun mahdollisuutta ja sitä myöten isommille estraadeille pääsyä.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
joka lähinnä heikentää koko sarjan uskottavuutta.

Mitä tämä tarkoittaa, jos oikeasti ajattelet tarkemmin? Millä lailla pelkäät sarjan "uskottavuuden" heikentyvän ja miksi? Kenelle sarjan pitää näyttäytyä "uskottavana" ja miksi?

Ihan sarvia ja hampaita siis. Omaan mieleen kun toi kuulostaa todella erikoiselta: uskottavuus tulee nimenomaan siitä, että hyvää työtä tekevät organisaatiot pärjäävät ja pystyvät kilpailemaan mestaruudesta. Se ei tule siitä millä joukkueella on seksikkäin nimi, hienoin logo tai pramein halli. Noi ovat kaikki ulkokultaista paskaa, lopulta pelkkää muovia. Urheilussa on kyse sydämestä ja sielusta, se on ainoa joka tuo uskottavuutta lajille, joukkueille ja sarjalle.

Ja tällä hetkellä liigalla ei sitä mitenkään hirveästi ole.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Lienee selvää, että seurapomojen tarkoitus on ajaa oman seuran asiaa. Siinä olet oikeassa, että seuroilla on valtaa aika paljon, mitä tulee sarjajärjestelmiin. Silti mielenkiintoinen kysymys on, että kenellä se valta pitäisi olla? Kenen etua ajetaan? Kuten aikaisemmin totesin, niin yli puolet nykyisistä liigajoukkueista olisi pontetiaalisia kärsiöitä. Äärimmäisen vaikea niille on ideaa myydä. Perinteisesti saavutettuja etuja ei vielä mitenkään radikaalisti heikennetä.

Valta pitäisi olla jääkiekkoliitolla, joka näkisi kokonaiskuvan kehittämisestä, eikä olisi jäävi asioista päättämisessä. Ja suomalaisen jääkiekon etua tässä pitäisi ajaa ennen kaikkea. Tällä hetkellä ainoastaan liigaseuroilla on valtaa A-junioreissa ja Liigassa. Seuroilla jotka pyrkivät kehittämään toimintaa samalle tasolle ei ole mitään sanavaltaa asiassa. Se hankaloittaa todella paljon sinne pyrkivien seurojen toimintaa. Liitto pyörii aivan täysin liigaseurojen nuorassa.

Samaa mieltä ehdottomasti siitä, ettei liigan seuroilla ole mitään intressiä heikentää omaa asemaa. Tämä on juuri se suomalaisen jääkiekon ongelmakohta, kun ainoa vaatimustaso on että liigaseura selviytyy käytännössä kaudesta läpi. Aivan sama millaisella rosterilla pelaat keväällä tai vuodesta toiseen olet jumbona. Nykyinen järjestelmä ei anna todellista painetta kehittää toimintaa.
 

juba

Jäsen
Suosikkijoukkue
ässät
Vastaus melkein kaikkiin liigan ongelmiin olisi pelata ottelut pienemmillä kokoonpanoilla. Vaikkapa 11 kenttäpelaajaa ja 2 maalivahtia.
 

Moritz

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Dallas Stars
12+12 on käytännössä ihan yhtä rikkinäinen malli kuin nykyinenkin jos se on alempi taso on jälleen suljettu eikä sieltä kolmannelta tasolta voi nousta tuohon kakkossarjaan. Koko pointti avoimessa sarjassa on se että pitkällä aikavälillä käytännössä mikä tahansa seura voi nousta vähitellen, askel kerrallaan, oman sarjansa kärkiseuroista --> ylemmän sarjan pohjajoukkueeksi --> ylemmän sarjan "vakituiseksi" joukkueeksi --> keskikastiin ja niin edespäin ihan sinne Liigaan asti. Joku utopiselta kuulostava systeemi jossa Liigasta putoavalla organisaatiolla olisi ensimmäisenä mielessä "kuinka noustaan takas", eikä "tää oli nyt tässä, naulataan hallin ovet kiinni".

Askel sarjatasojen välillä pitäisi olla suurin piirtein yhtä iso kumpaankin suuntaan; ylös nouseminen ei pitäisi olla lähes mahdotonta ja alas tippuminen ei pitäisi myöskään olla kuolema, konkurssi ja uusi alku ö-divisioonassa.

Nykyisessä Mestis-->Liiga systeemissä tuo nousu ylöspäin menee: yksi askel ylös, toinen askel ylös, kolmas askel ylös, KYMMENEN METRIN LOIKKA (=nousu Liigaan). Ja jos tuo 10 metrin loikka onnistuu niin saat turvakaapelin etkä alas ole enää menossa ellet liian kauan roiku pelkän vaijerin varassa.

Esim. joku Sport roikkuu nyt vaan Liigassa mukana (vaijeri kestänyt painoa ainakin tähän mennessä), mutta tuolla suljetulla 12+12 mallilla siellä kakkossarjassa sitten roikkuisi mukana jotkut muut (insert X ja Y nyk. Mestis-seuraa) ja sama ongelma olisi vain työnnetty yhden tason alemmas. Varsinkin jos puhutaan että 12+12 mallissa molemmat sarjat olisi yhden tv-sopimuksen alla niin eihän tuossa olisi mitään järkeä.

Vaikka kuinka haluaisin itse avoimen sarjan, niin siihen on äärimäisen vaikea uskoa niin kauan kuin häviäjiä ovat yli puolet liigaseuroista ja voittajia ovat mestisseurat. Tuosta on vaikea saada millään yhtälöä, jolla saataisiin tahtotila liigan avaamiseksi.
Näinhän se menee. Ei Liiga tule tosta vaan aukeamaan yhdellä napin painalluksella vaan jonkunlaista pidempää yhteistyötä Liigan ja jääkiekkoliiton välillä (hah) tämä vaatisi jotta sarjojen taloudelliset ja urheilulliset tasoerot ajan myötä kaventuisi ja voitaisiin tuoda edes ne karsinnat takaisin.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Nykyinen järjestelmä ei anna todellista painetta kehittää toimintaa.
Avoimesta sarjasta tulee varmaan painetta, mutta se taas syö sitten niitä mahdollisuuksia, jolloin kehittäminen on haastavampaa, kun ne rahat, jotka pitäisi laittaa seuran kehittämiseen pitää painaa pelaajabudjettiin, kun piste takana oleva seura iskee satojatuhansia velkarahaa hankitoihin, että ei tipu. Hetken aikaa kannattajat voivat olla iloisia, nyt tapahtuu, mutta kun seura edustaa kauppalehden takasivuilla yhtä usein kuin urheilu-uutisissa voi ruveta katsomaan uutta seuraa itselle.
 
Viimeksi muokattu:

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Nyt kun täällä on käyty paljon keskustelua siitä, keillä pitäisi olla oikeus karsia Liigaan ja keillä ei, niin pistetään taas vaihtelun vuoksi ihan konkreettinen ehdotus.

Ei ole uusi ehdotus, koska olen ehdottanut tätä jo aikaisemmin, mutta nyt justeerattu sellaiseen muotoon, että siihen osallistuisi pelkästään Liigan nykyiset seurat. Eli uusin versio pronssicupista. Pronssicupin tarkoitus ei siis ole korvata varsinaisia pudotuspelejä vaan tulla siihen rinnalle vähän niinkuin niille seuroille, joilla kevät yleensä loppuu runkosarjaan. Ja jos ajatellaan euro jalkapallon kautta, niin siinä missä Liigan pudotuspelit vastaisivat vaikka jalkapallon Mestareiden liigan pudotuspelejä, niin tämä pronssicup voisi vertautua vaikka nykyiseen conference leagueen. Eli tosiaan kilpailu niille, jotka eivät usein pääse kevään pelejä pelaamaan, mutta mukaan otetaan myös "ylemmästä" kilpailusta tippuneita mukaan tuomaan omaa haastetta ko. kilpailuun.

Pronssicup lähtee varsinaisten pudotuspelien tapaan liikkeelle runkosarjan jälkeen ja tässä ehdotuksessa niin sanotuista sääliplayoffeista luovutaan ja vain Liigan kahdeksan parasta etenee varsinaisiin pudotuspeleihin. Pudotuspeleistä ulos jääneet seitsemän seuraa pelaisivat ensin lohkovaiheen (kertaalleen kaikkia muita vastaan -> Kuusi peliä jokaiselle), josta sitten neljä parasta jatkaisi pronssicupin pudotuspeli vaiheeseen. Pronssicupin pudotuspeli vaiheessa kaikki parit pelattaisiin sitten paras kolmesta mallilla, että kisa ehditään viemään loppuun suunnilleen samassa ajassa, kuin Liigan varsinaiset pudotuspelit.

Pronssicupin pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle / neljännesvälieriin tulisi siis neljä parasta tuosta Pronssicupin lohkovaiheesta ja saisivat vastaansa joukkueet, jotka tippuivat Liigan varsinaisten pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Näistä neljästä parista sitten neljä voittajaa jatkoon ja muodostavat toiselle kierrokselle / puolivälieriin kaksi paria, joista voittajat luonnollisesti taas jatkoon.

Pronssicupin välieriin tulisi siten Pronssicupin puolivälierien kaksi voittajaa ja Liigan varsinaisten pudotuspelien välierä vaiheessa pudonneet joukkueet. Kaksi paria, joista voittajat jatkavat sitten Pronssicupin finaaliin ja voittaja vie tittelin.

Huolta on kannettu siitä, että pelaajat eivät olisi mentaalisesti valmiita tällaiseen kisailuun lähtemään, jos oman joukkueen matka on tyssännyt kesken varsinaisissa pudotuspeleissä. Mutta kyllähän pudotuspelien jälkeen jotkut pelaajat lähtevät myös maajoukkueen matkaan, ilman täyttä varmuutta mm-kisapaikasta, joten kyllä niillä pelaajilla, joilla pelinälkää on, riittäisi paukkuja varmaan vähintään kahden pelin verran, varsinaisten pudotuspelien jälkeenkin. Ja toisaalta jos ei sitten riitä, niin sehän pelaisi vaan niiden joukkueiden pussiin, jotka harvemmin pääsevät kokemaan onnistumisen tunteita kevään peleissä ja loisi ehkä vähän uutta uskoa niidenkin joukkueidenkin päivittäisiin/kausittaisiin tekemisiin.

Liitteenä hahmotelma ko. kilpailusta ja siitä, miten se ajallisesti osuisi Liigan varsinaisten pudotuspelien kanssa rinnakkain.
 

Liitteet

  • pronssicup3.png
    pronssicup3.png
    29,3 KB · kertaa luettu: 128

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Mielestäni tätä asiaa pitää miettiä sen kautta, että mitkä ovat lähtökohdat. Jos nyt lähdetään siitä ajatuksesta, että kaikki nykyiset liigajengit ovat liigakelpoisia ja, että Mestiksestä löytyy vähintään se pari liigakelpoista sakkia esim. Jokerit ja Kiekko-Espoo nyt tai tulevaisuudessa niin tässä oma ehdotelmani:

Mestiksen kaksi parasta karsii Liigan kahden heikoimman joukkueen kanssa niin, että Mestiksen paras kohtaa Liigan heikoimman (kotietu mestisjengillä) ja Mestiksen toiseksi paras kohtaa Liigan toiseksi heikoimman joukkueen (kotietu liigajengillä) ei liian pitkissä esim. paras kolmesta/viidestä sarjoissa. Tämän lisäksi jos mestisjengi nousisi sarjasta liigaan, niin joukkueen tulee täyttää tietyt talous, halli jne. kriteerit ajankohtaan x mennessä, muuten liigajengi saa pitää sarjapaikkansa.

Tällä tavalla meillä olisi elinvoimainen Mestis mistä olisi oikeasti mahdollista nousta tai palata liigaan takaisin ja sarjasta hyvin isolla todennäköisyydellä myös aina se vähintään pari liigakelpoista jengiä tulisi myös löytymään. Tämä malli tulisi myös todennäköisesti lopettamaan Liigan tyhjennysmyynnit, koska kaksi liigajengiä olisi aina liipasimella. Panosta olisi myös valtavasti neljän joukkueen osalta aina ja mielenkiintoisia pelejä tiedossa.

Mielipiteitä?
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Mestiksen kaksi parasta karsii Liigan kahden heikoimman joukkueen kanssa niin, että Mestiksen paras kohtaa Liigan heikoimman (kotietu mestisjengillä) ja Mestiksen toiseksi paras kohtaa Liigan toiseksi heikoimman joukkueen (kotietu liigajengillä) ei liian pitkissä esim. paras kolmesta/viidestä sarjoissa. Tämän lisäksi jos mestisjengi nousisi sarjasta liigaan, niin joukkueen tulee täyttää tietyt talous, halli jne. kriteerit ajankohtaan x mennessä, muuten liigajengi saa pitää sarjapaikkansa.

Mun mielestä tämä olisi ihan hyvä. Jos aletaan karsimaan, niin sitten tarjotaan jännitystä koko rahan edestä niin että useammalla kuin yhdellä liigajoukkueella on teoreettinen putoamisuhka joka kauden päätteeksi. Tämä mahdollisuus piristäisi erityisesti "mestisjoukkueiden" toimintaedellytyksiä pitkällä aikajänteellä.

En kuitenkaan kannata mitään liiton alaisen mestiksen säilymistä sellaisenaan, kun tuo synergia ei ole toiminut tähän päiväänkään mennessä. Mielellään Liigan organisaation alle perustetaan kaksi avointa sarjatasoa (joihin osallistuu parhaat nykyisistä mestisjoukkueista).

Kahden täysammattilaissarjan aikaansaaminen on tässä se tärkein seikka IMO.
 

pzabbar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
12+12 on käytännössä ihan yhtä rikkinäinen malli kuin nykyinenkin jos se on alempi taso on jälleen suljettu eikä sieltä kolmannelta tasolta voi nousta tuohon kakkossarjaan. Koko pointti avoimessa sarjassa on se että pitkällä aikavälillä käytännössä mikä tahansa seura voi nousta vähitellen, askel kerrallaan, oman sarjansa kärkiseuroista --> ylemmän sarjan pohjajoukkueeksi --> ylemmän sarjan "vakituiseksi" joukkueeksi --> keskikastiin ja niin edespäin ihan sinne Liigaan asti. Joku utopiselta kuulostava systeemi jossa Liigasta putoavalla organisaatiolla olisi ensimmäisenä mielessä "kuinka noustaan takas", eikä "tää oli nyt tässä, naulataan hallin ovet kiinni".
Juurikin näin... Suljettu sarja on suljettu, oli joukkuemäärä 12, 15 tai 12+12.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mä näkisin tämän niin, että 12+12 tai 10+10 sarjasta olisi pienempi kynnys muuttaa sarja avoimeksi.

Niin no itse en näe miksei sarjoja voisi avata 15 liigajoukkueella ja 12 Mestis joukkueella. Sittenhän homma olisi ainakin käynnissä ja sitten voidaan johonkin suuntaan ottaa askelia pitemmällä aikavälillä ja mahdollisesti pieniä kerrallaan.

Olisi kyllä emämunaus olla käyttämättä nykyinen Mestiksen noususuhdanne ja nykyinen Jokereiden ja Kiekko-Espoon markkina-arvo. Nimenomaan siis sille että niitä ei kabinetissä nosteta vaan karsintojen kautta nousua tavoittelevat.
 

Glove

Jäsen
Liigan joukkuemäärää tuskin vähennetään niin esitän malliksi, että Liiga 16 joukkuetta, Mestis 16 joukkuetta ja Suomisarja 16 joukkuetta kahdessa kahdeksan joukkueen lohkossa. II-divarista alaspäin sitten ne, ketä milloin kiinnostaa osaliistua.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Veikkausliigassa TOP-6 jatkaa mitalien metsästystä, mutta BOTTOM-6 kamppailee putoamista vastaan. Ehkä tuossa "haastajasarjassa" AC Oulu on ns. off the hook ja IFK Marienhamnilla iso tehtävä nousta suoran putoajan paikalta, mutta neljä muuta jengiä saa tapella tosissaan ainakin karsintapaikan välttämisestä. Eli jännitystä riittää ja karsijalla on vielä otatus jotain Ykkösen kärkijengiä vastaan. ja niissä voi käydä ihan mitä vaan (TJEU: KTP).

Jos tätä verrattaisiin puolestaan Liigan kevääseen ja runkosarjan loppuun, niin jollain 1-2 jengillä on ollut tekeminen sellaista, että kymppisijaa on todella hätyytetty, kun muut "bottom-jengit" ovat voineet keskittyä ei mihinkään jo pidemmän aikaa. Ja tähän seuraavaksi se disclaimer bisnesten kokoluokasta, Mestis-joukkueiden nousumahdollisuuksista jne. Silti, kuten todettua, futiksessa on kelpo tuoksinaa vielä odotettavissa myös pahnan pohjimmaisilla.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Mutta miksi ihmeessä 15 joukkuetta? 12 liigaan ja 12 1. divisioonaan, sarja auki ja peliä pojat.

Todennäköisesti nykyinen TV-sopimus ei mahdollista joukkuemäärän tiputusta ja taas lisääminen söisi muiden osuutta, eli isoja muutoksia ei pysty kun vasta 26-27 jälkeen. Siihen ainakin omat tämän hetken ajatukset 15 liiga ja 12 Mestis joukkueesta perustuu ja että karsinnat olisi. Tuo siis millä lähteä liikkeelle. Enkä nyt kyllä äkkiseltään saisi kiinni miksi vaikka tämän kauden jälkeen olisi kannattanut JYP, Sport ja SaiPa tiputtaa sarjatasoa alaspäin ja ensikaudeksi sitten näiden pitäisi pärjätä alle 50k mediarahalla nykyisen n. 1,2 miljoonan sijaan. Tietenkin tuo kohtalo olisi edessä jos mestisjoukkue jonkun yllättäisi karsinnoissa, mutta ei sentään monelle kerralla.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Todennäköisesti nykyinen TV-sopimus ei mahdollista joukkuemäärän tiputusta ja taas lisääminen söisi muiden osuutta, eli isoja muutoksia ei pysty kun vasta 26-27 jälkeen.

Olisi todella outoa, jos tosiaan jotenkin kiveen hakattuna nykytilanne estäisi puheet mahdolliselle uudistukselle, koska juuri tällä hetkellä sekä Liiga että Mestis ovat saman tv-kumppanin kanssa sopimuksissa. Juuri tällainen tilanne pitäisi mahdollistaa ainakin keskustelun tv-kumppanin kanssa, että voisiko kokonaisuutta ajatella jotenkin uusiksi ja kuinka paljon tämä tv-kumppani olisi tällaisessa vaihtoehto tilanteessa valmis panostamaan kokonaisuuteen.

Tietenkin kun tässä on vähän sellaistakin kuulunut, että maikkari olisi vaikeuksissa ja että Liiga sopimus ei välttämättä tuo rahaa takaisinpäin odotetulla tavalla, niin sehän voi tietenkin luoda olosuhteet, jossa tv-kumppani ei välttämättä olisi uudistuksesta valmis maksamaan yhteensä edes samaa, kuin nykytilanteessa, joka sitten tietenkin voi estää halua hakea uudistusta.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Olisi todella outoa, jos tosiaan jotenkin kiveen hakattuna nykytilanne estäisi puheet mahdolliselle uudistukselle, koska juuri tällä hetkellä sekä Liiga että Mestis ovat saman tv-kumppanin kanssa sopimuksissa. Juuri tällainen tilanne pitäisi mahdollistaa ainakin keskustelun tv-kumppanin kanssa, että voisiko kokonaisuutta ajatella jotenkin uusiksi ja kuinka paljon tämä tv-kumppani olisi tällaisessa vaihtoehto tilanteessa valmis panostamaan kokonaisuuteen.

Tietenkin kun tässä on vähän sellaistakin kuulunut, että maikkari olisi vaikeuksissa ja että Liiga sopimus ei välttämättä tuo rahaa takaisinpäin odotetulla tavalla, niin sehän voi tietenkin luoda olosuhteet, jossa tv-kumppani ei välttämättä olisi uudistuksesta valmis maksamaan yhteensä edes samaa, kuin nykytilanteessa, joka sitten tietenkin voi estää halua hakea uudistusta.

Toisaalta olisihan esim. 12+12 mallissa taas vähemmän joukkueita ja jos 3 jengin budjetti tippuu reilusti niin se on niiden tuotteesta pois. Jokereiden nostaminen toki saattaisi C morellekin olla kannattavaa jos mentäisiin 16 joukkueeseen ilman karsintoja ja voisivat varmaan sen miljoonan ehkä enemmän maksaakin.

Myös tuossa se että Mestiksen sopimus on nyt katkolla. Saa nähdä miten siellä riittää kiinnostusta ja nimenomaan jos pitää enemmän kun 600k maksaa.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Todennäköisesti nykyinen TV-sopimus ei mahdollista joukkuemäärän tiputusta ja taas lisääminen söisi muiden osuutta, eli isoja muutoksia ei pysty kun vasta 26-27 jälkeen. Siihen ainakin omat tämän hetken ajatukset 15 liiga ja 12 Mestis joukkueesta perustuu ja että karsinnat olisi. Tuo siis millä lähteä liikkeelle. Enkä nyt kyllä äkkiseltään saisi kiinni miksi vaikka tämän kauden jälkeen olisi kannattanut JYP, Sport ja SaiPa tiputtaa sarjatasoa alaspäin ja ensikaudeksi sitten näiden pitäisi pärjätä alle 50k mediarahalla nykyisen n. 1,2 miljoonan sijaan. Tietenkin tuo kohtalo olisi edessä jos mestisjoukkue jonkun yllättäisi karsinnoissa, mutta ei sentään monelle kerralla.

Liigan tv-sopimus siis loppuu ennen tuota kautta. Tuo tv-sopimushan se oikea syy tälle liigan "kahden vuoden aikalisälle" asian suhteen on. Ratkaisukin on aikalailla selvä: koska SM-liiga on tällä hetkellä CMorelle tappiollinen tuote, ei samanlaisia rahoja ole liigalle jaossa jatkossa ellei tuote houkuttele uusia tilaajia sen pariin. No mikä houkuttaa? Uudet joukkueet.

Kun nykyinen sopimus loppuu kauden 25-26 jälkeen (eli kuin sattumalta tuon "kahden vuoden aikalisän" jälkeen), nousevat sekä Kiekko-Espoo että Jokerit ja liiga saa uuden diilin isommalla rahalla.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Liigan tv-sopimus siis loppuu ennen tuota kautta. Tuo tv-sopimushan se oikea syy tälle liigan "kahden vuoden aikalisälle" asian suhteen on. Ratkaisukin on aikalailla selvä: koska SM-liiga on tällä hetkellä CMorelle tappiollinen tuote, ei samanlaisia rahoja ole liigalle jaossa jatkossa ellei tuote houkuttele uusia tilaajia sen pariin.

Vaikka tilanne voi tuollainenkin olla, niin on hyvä myös muistaa se, ettei Liiga ilmeisesti ollut tuottava myöskään neloselle/ruudulle, mutta siitä huolimatta Liiga sai neuvoteltua seuraavan sopimuksen siten, että arvo nousi useita miljoonia euroja per kausi. Ja tämä siis aikana, kun Suomessa ja sen isoimmalla markkina-alueella pelattiin myös KHL:ää.

Vaikka tietenkin kaikkein helpointa on negalinjalle lähteä, varsinkin kun lamapuheitakin on ilmassa, niin en pitäisi täysin mahdottomana, että joku uusi taho haluaa päästä isosti Suomen nettitv markkinoille ja viimeisen vuosikymmenen aikana tuohon tarkoitukseen Liiga on ollut ilmeisesti hyvä tuote, vaikkei se sitten lopulta rahaa toisi sisään toivotulla tavalla.

Voisiko esim. Discovery olla seuraava, joka haluaisi isosti nettitv markkinoille Suomeen? Tai voisiko olla jotain muita tahoja? Tyyliin Amazon, Disney, Netflix tai miksi ei joku ulkolainen vedonlyöntifirma, joka ei siis "Suomessa" tarjoaisi omia tuotteitaan, mutta netin maailmassahan kansalliset rajat hämärtyy helposti.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Toisaalta olisihan esim. 12+12 mallissa taas vähemmän joukkueita ja jos 3 jengin budjetti tippuu reilusti niin se on niiden tuotteesta pois. Jokereiden nostaminen toki saattaisi C morellekin olla kannattavaa jos mentäisiin 16 joukkueeseen ilman karsintoja ja voisivat varmaan sen miljoonan ehkä enemmän maksaakin.

Myös tuossa se että Mestiksen sopimus on nyt katkolla. Saa nähdä miten siellä riittää kiinnostusta ja nimenomaan jos pitää enemmän kun 600k maksaa.

Onhan se noinkin, mutta pääpointti itsellä oli nimenomaan se, että nyt ku molemmat ovat saman tahon kanssa sopimuksessa, niin tällä hetkellä mahdollinen uudistus voisi olla helpompi sopia, kuin tilanteessa, jossa nuo tv-diilit olisivat eri tahojen kanssa sovittuna.

Toisaalta sitten inhorealistihan saattaisi ajatella myös siten, että jos Jokerit ja Kiekko-Espoo nyt saavat buumia aikaan Mestiksessä, niin pitäisikö se buumi pyrkiä lypsämään loppuun asti ja pitää nuo mainitut joukkueet siellä niin kauan, kun kannattelevat Mestistä paremmin, kuin miten Mestis voi normiaikoina.

Edit. ja kun meillä on tämä oikeistohallitus, joka aktiivisesti pyrkii meidän yhteiskuntasopimusta tuhoamaan/"uudistamaan", niin voidaanko me parin vuoden päästä olla tilanteessa, jossa esim. veikkauksen monopoli olisi murrettu ja Ruotsin tapaan saataisiin noi vedonlyöntijätit isommin myös Suomen urheilukentille?
 
Viimeksi muokattu:

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kaikkihan on mahdollista ja tuo uuden diilin "isäntä" hintoineen tulee olemaan mielenkiintoista katsottavaa. Viaplayn esimerkki osoittaa, että tietty kyllästymispiste on saavutettu jo kauan sitten ja kyseessä alkaa olemaan enemmänkin palveluntarjoajien pudotuspelit eikä se geimi missä on kyse siitä kellä on kiinnostavimmat sisällöt. Jos homma ei ole voitollista, sitä ei jatketa.

Linkkasin tämän tonne toisaalle, mutta sivuaa tätäkin aihetta:

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös