Hyvä sarjasysteemi on sellainen, jonka ummikkokin hahmottaa nopeasti, yhdellä kerralla.
Varmaankin ihan hyvä, että erilaisia viritelmiä pyöritellään, mutta sivuuttaisin suorilta käsin kaikki sellaiset ehdotukset, joiden logiikan hahmottaminen vaatii normikuluttajalta paria sekuntia pidemmän ajattelun.
Itse en ole tästä kyllä ihan täysin samaa mieltä, mutta toisaalta makukysymyksiähän nämä ovat, että mikä on hyvä kenenkin mielestä. Itse pitäisi sellaista sarjasysteemiä hyvänä, joka loisi menestymisen edellytyksiä mahdollisimman monelle osallistujalle.
Vaikka toki esim. meillä IFK intoilijoilla on se positiivinen puoli, ettei juuri koskaan esim. niitä paljon parjattuja tyhjennysmyyntejä nähdä, niin onhan meillä Liigassa niitäkin joukkueita, joille ei vuosien varsilla paljoa positiivista ole kokemuspankkiin kertynyt.
Tältä osalta haluaisinkin tehdä vertauksen maajoukkue jalkapalloon. Siellähän Suomen maajoukkue vuosikymmenien ajan pelasi karsinnoissa käytännössä siitä, kuinka pitkään "kisahaave" oli kulloisissakin karsinnoissa elossa. Eli olisiko käytännön mahdollisuudet menneet jo heti tyyliin kolmen ensimmäisen pelin jälkeen vai oliko haave elossa vielä viimeiselle kolmannekselle edetessä. Itse siis seurannut jalkapallo maajoukkueen otteita jostain 80-luvun lopulta asti hyvinkin tiiviisti ja nyt taaksepäin katsottuna, niin kyllähän siellä vuosikymmenien ajan oltiin vain osallistumassa, ei voittamassa. Joukkue oli siis se HMV tason huumorinippu, noin niinkuin eurooppalaisessa mittakaavassa.
Sitten tuli se hyvinkin sekavan oloinen uudistus, nations league ja voi kyllä näin jälkikäteen sanoa, että tunnelmat muuttui yhden karsintakilpailun aikana kuin napin painalluksesta. Ja vaikka tietenkin monimutkaisetkin kuviot alkavat aukeamaan helpommin, kun muutama kilpailu on pelattu, niin voisin veikata, että tässäkin ketjussa on nimimerkkejä (en nyt viittaa sinuun), jotka eivät osaisi vieläkään kysyttäessä selittää tuon nations leaguen rakennetta. Ja vaikka rakennelma on monimutkainen, niin ei se tunnu näkyvän ainakaan huuhkajien peleihin tulevien katsojien määrässä.
Ja kun jokainen ottelu on kuitenkin yksittäinen urheilutapahtuma, niin uskoisin, että hyvinkin suuri osa tulee katsomaan ensisijaisesti nimenomaan sitä yksittäistä ottelua, eikä sen suuremmin mieti sen suurempia kokonaisuuksia. Kyllähän sitten erilaisten medioiden kautta (asian kiinnostaessa) saa tiedon, mikä merkitys milläkin ottelulla on suuremmassa kuvassa.
Edit. enkä tällä nyt sitä sano, että tuo Hiltusen esittämä 8+8 malli olisi pommin varma hitti vaan enemmänkin sitä, etten lähtisi mallia dumaamaan suoriltaan, vaikkei se simppeli osastolle ykkösellä aukeaisi.