Mainos

Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 420 889
  • 11 694

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Keskustelu pyörii ihmeellisesti aina tuossa TV-sopimuksessa ja siinä että sillä olisi jokin suurikin vaikutus itse osakkeen arvoon. Tai no laskennallisesti se jokunen satatonnia varmasti vuodessa tekee, mutta eihän se nyt oikeasti ole Liigan brändiarvoon verrattavissa millään tavalla.

Liigan brändiarvo tuo itsessään joukkueille lisäarvoa. Se on todennäköisesti vähän eri lähteä kyselemään sponsorointia (joista suuri osa joukkueiden liikevaihdosta koostuu) Suomen seuratuimman sarjan joukkueena kuin esim. mestiksen.

Jos laskennallisesti vaikka K-Espoo nousisi liigaan, niin uskoisin että kasvua tulisi sponsoreiden määrässä/rahassa jota sponsorit tuovat, ihan perus yleisömäärässä, sekä oheistuotemyynnissä. Nämä kaikki jäisivät tulematta jos jatkettaisiin Mestiksessä.

Sinänsä vähän kummallista ajettelua sen suhteen että ero Mestis ja Liiga joukkueiden liikevaihtojen välillä selittyisi pelkästään paremmalla TV -sopparin rahamäärällä.
Ei varmastikaan selity, ja olet oikeassa, että muitakin hyötyjä tulee, ja siksi kai siitä brändiarvosta maksettankin, kuin myös siksi, että liigalla on resursseja tukea seuroja, sekä nyt jatkossa maksaa se "tyynyrahakin" putoajalle. Ja jos tuota liigan laskentakaavaa on uskominen, niin vaikuttavat summathan ovat kaksikertaistuneet siitä ajasta kun se oli sen 1,8 miljoonaa.

Samalla koko liigan liikevaihto joukkueiden osalta oli jo kasvanut jonnekin 140 miljoonan luokkaan, joka on hitokseen enemmän kuin mitä se oli vielä vaikkapa 10 vuotta sitten.

Todennäköisesti siis liiga tietenkin tuo lisäarvoa sinne nousijalle, mutta jotta myynnin kehittyminen olisi järjellisesti mahdollista, niin suotaavahan tietenkin olisi että halleihin mahtuu enemmän kuin tuhat katsojaa, Vaikeaa on myydä näkyvyyttä, jos sitä ei ole edes mahdollista olla tarjolla.

Tokihan ei ole pienpaikkakunnilla helppoa liigassakaan kuten nähty on, ja taloudelliset tilanteet kuin myös se alueelinen työttömyyskin ihan varmastikin vaikeuttavat sitä asiaksahankintaa sekä heille myyntiä.

Tämän vuoksi varmaankin ne isot juurikin haluavat sinne lisää niitä isoja, jotta voidaan olettaa katsojamäärien lisäävän myös sopimustensa arvoa.
Mutta kuten tuossa yllä jossakin todettiin, niin vaihtoehto tosiaankin on, ja se on se, että ei maksa osaketta, vaan odottaa sen hinnan laskua. Kai sekin joskus tapahtuu.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
No erikoisista näkemyksistä nyt voi olla niin montaa mieltä. Tämähän on vähän silleen "katsojan silmässä" kamaa. Kun kuitenkaan ei tarvitse soudella tekopyhäjärvellä tämän asian kanssa, niin voi ehkä tarkastella asioita enemmän järjen kuin tunteen varassa.

No näinhän se nimenomaan on ja voin toki myöntää itsekin, että en ole 100% varma, toimivatko ehdottamani systeemit todellisuudessa. Mutta itsellä lähtökohta näissä ehdotuksissa on aina se, että jos jotain muutosta tehdään, niin sitä ei pidä lähteä tekemään pelkästään muuttamisen ilosta vaan muutoksella pitää olla jokin realistisesti saavutettavissa oleva tavoite.

Ja jos asiaa koittaa tarkastella nimenomaan Suomikiekon kokonaisedun kannalta (millä useat nimimerkit koittavat täällä ratsastaa), niin ainakin itselle yksi konkreettinen tavoite voisi olla täysin ammattimaisten kiekkotyöpaikkojen lisääntyminen Suomessa. Suomesta maailmalle lähtevä pelaaja ei vuodessa muutu viisi kertaa paremmaksi pelaajaksi vaikka saisi uudessa kiekkotyöpaikassaan viisinkertaista palkkaa. Mutta sen sijaan hyvin huomattava ero voi olla sillä, pelaako pelaaja vuoden puoliammattilaisena (eli että kaiken harjoittelun/pelaamisen lisäksi pitää osa keskittymisestä/voimavaroista käyttää toimeentuloon) vai täysi ammattilaisena, eli että voi keskittyä pelkästään harjoitteluun/pelaamiseen.

Tältä osin realistisimmalta kuulostaisivat ehdotukset, jossa Liiga kasvaisi vielä yhdellä tai kahdella joukkueella. Toki jos siitä sitten mennään vielä eteenpäin, niin alkaa joukkuemäärä olemaan jo sen kokoinen, että tulisi mahdollisesti harkita kaksiportaista systeemiä Liigayhteisön sisään ja tämän takia usein kirjoittelen jo suoraan 9+9 tai 10+10 malleista.

Ja toki voidaan mennä myös sillä ehkä traditionaalisemmalla tavalla, että heitetäisiin Liigasta vaan muutama joukkue (esim. kolme) ulos ja toivottaisiin vaan parasta. Siis sitä, että Mestis sitten ajan myötä saisi kurottua eron Liigaan kiinni siinä määrin, että sieltä pystyttäisiin uskottavasti haastamaan Liigan heikoimpia seuroja. Tosin meillä on ihan konkreettista evidenssiä siitä, ettei tuo aikaisemmin toiminut kauhean hyvin tai ainakaan kauhean nopeasti. Liiga oli viisi vuotta auki traditionaalisella tavalla ja lopputuloksena oli yhdet jännittävät karsinnat, jotka meinasivat ajaa karsijan konkurssiin (kun nousu ei onnistunutkaan) ja sen jälkeen neljät tylsääkin tylsemmät tasonmittausläpsyttelyt. Viisi vuotta tuota kokeiltiin, eikä merkittävää kehitystä kohti toivottua lopputulemaa nähty. Sen jälkeen palattiin karsintoja edeltävään aikaan ("epätraditionaaliseen" systeemiin) ja vain kolmessa vuodessa pystyttiin nostamaan kolme joukkuetta täysin ammattimaisesti toimiviksi Liiga seuroiksi. Sehän on noin 90 täysin ammattimaista kiekkotyöpaikkaa lisää Suomessa.

No jokuhan tähän sitten sanoo, että viisi vuotta on liian lyhyt aika, mutta jos näin sanotaan, niin mikä on sitten se hyväksyttävissä oleva aika, mikä pitää voida odottaa? Ja onko tuo odotus sitten ihan aikuisten oikeasti nimenomaan Suomikiekon etu? Meinaa jos se odotusaika on vaikka 10, 15 tai vielä isompi määrä vuosia, niin voidaanko aidosti väittää, että se odotus aika olisi eduksi, jos se tarkoittaa, että muutamat nyt täysin ammattimaisesti Liigassa toimivat seurat joutuisivat isosti skaalaamaan toimintojaan alas ja toimimaan tuon 10, 15 tai enemmän vuosia isosti säästöliekeillä (elleivät jopa ajaudu konkurssiin)?

Ja jos meillä on se kylmä evidenssi siitä, että viisi vuotta traditionaalista meininkiä ei tuonut mitään merkittävää muutosta Suomikiekkoon, mutta tämä epätraditionaalinen systeemi (jossa siis noustaan kabineteissa) loi jo kolmessa vuodessa kolme joukkueellista täysin ammattimaisia kiekkotyöpaikkoja Suomeen, niin kyllä se loisi uskoa siihen suuntaan, että systeemin mahdollinen laajentaminen kannattaisi tehdä nimenomaan Liigayhteisön sisällä.

Kun tämä laajentaminen tehtäisiin Liigayhteisön sisällä, niin silloin joukkueet voisivat hakeutua siihen sitä mukaan, kun saavat fasiliteettinsa/infransa ja taustaryhmänsä toivottuun kuntoon. Eli hommaa voitaisiin kehittää Mestiksessä eteenpäin pyrkivien seurojen ehdoilla ja heidän aikataulujensa mukaan.

Vaihtoehtona tällä hetkellä olisi käytännössä se, että nuo seurat lähtisivät pelaamaan Mestiskautta rostereilla, jotka kykenisivät uskottavasti haastamaan Liigan heikoimman, kauden päätteeksi. Siinä olisi paljon isommat riskit epäonnistua, kuin tuossa epätraditionaalisessa mallissa.

Ja vaikka kummassakin mallissa (traditionaalisessa ja epätraditionaalisessa) olisi lopullisena tavoitteena sama 12+12 malliset sarjat, täysin ammattimaisesti toimivilla seuroilla (tai niin usealla, kuin se vain Suomessa olisi mahdollista), niin ainakin itse uskoisin, että siihen päästäisiin nopeammin, kun homma ajettaisiin maaliin Liigayhteisön sisällä.
 

Jeppe_68

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Jotenkin nyppii jo minuakin tää jatkuva öyhöttäminen siitä, miten liigaan ei voi nousta ja urheilullisuutta ei pystytä ylläpitämään ja vaikka liiga olisikin auki, niin todellisia nousumahdollisuuksia ei ole. Ehdotankin seuraavaa. Ensi kauden päätteeksi liigasta putoaa mestikseen 3 tai 4 joukkuetta niin, että liigaan jää 12 joukkuetta. Samalla Mestis modataan myös 12 joukkueen sarjaksi. Siitä eteenpäin joka vuosi liigan neljä viimeistä putoaa Mestikseen ja Mestiksen neljä parasta nousee liigaan. Saadaan sitten mukavaa vaihtelua molempiin sarjoihin, joukkueet elävät, kun kukaan ei uskalla tehdä yhtä kautta pitempää pelaajasopimusta muiden kuin Tapparan ja IFKn kanssa ja panosta on kaikilla heti alkukierroksesta lähtien, koska joka piste on sarjapaikan kannalta tärkeä.

Lisäksi liigaosakkeen nimellisarvon voisi määrittää uudelleen vaikka max 200k€, jotta saataisiin pois mahdollisuus korjata taseita täysin päättömillä yli milj euron arvostuksella.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: npc
Tuton takaraja hakemuksensa täydentämisessä on 12. joulukuuta. Hollménin mukaan Tuto ei ole saanut vieläkään selvitystä, mistä osakkeen hinta muodostuu. Lisenssikomitean puheenjohtaja Luumi on ohjannut kysymykset SM-liigan johdolle.

– Meille on luvattu tuottaa sähköpostitse materiaalia suunnittelutyömme tueksi, mutta ei ole kuulunut. SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen lupasi 17.11., että pitää palaverin kanssamme. Sitten häntä on kolmesti muistutettu ja kysytty, milloin tapaaminen olisi, mutta emme ole saaneet vastausta, Hollmén puhisee.
 

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Ihmetyttää kyllä tuonkin jutun pohjalta, miksi lisenssitoimikuntaa kiinnostaa seuran valmius lunastaa osaketta, kun sen kuitenkin todetaan olevan seuran ja Liigan välinen asia. Käsittelisivät vain ne lisenssiin liittyvät asiat tässä kohtaa. Sitten jos lisenssi hyväksyttäisiinkin, niin seuran pitäisi vielä käydä Liigan kanssa neuvottelut osakkeen lunastamiseksi saadakseen osallistumisoikeuden Liigaan. Mitä haittaakaan siitä lisenssin hyväksymisestä olisi, vaikka sitten lopulta seura ja Liiga eivät pääsisikään yhteisymmärrykseen osakkeesta? Sittenhän vaan todettaisiin, että lisenssikriteerit kyllä täyttyivät, mutta osakekauppoja ei syntynyt, eikä Liigaan nousu siksi toteutunut.

Edit: Tai siis sehän oli niin, että lisenssitoimikunta vain esittää, tulisiko lisenssi myöntää tai ei. Lopullisen päätöksen lisenssin myöntämisestä tekee sitten Liigan nykyiset jäsenet, jos oikein muistan. No sitä suuremmalla syyllähän lisenssitoimikunta voisi vain lisenssikriteerien pohjalta tehdä sen esityksensä. Sen jälkeen alkaisivat ne osakkuusneuvottelut ja riippuen niiden lopputulemasta, Liiga vasta tekisi myös lopullisen lisenssipäätöksen.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Suomi
Jos Tuto ei saa mitään vastausta tuohon liigaosakkeen hintaan, niin kyllähän tämä herättää kysymyksiä siitä, kestääkö liigan laskukaava päivänvaloa.

Se mitä osakkeen omistaja pitää kivana hinta osakkeelle saattaa aika laillakin erota siitä mitä ulkopuolinen pitää sen arvona. Tässä pitää nimittäin muistaa sekin, että osake myös velvoittaa pelaamaan liigassa, joka on kallista puuhaa. Eli pelkkien liigaosakkeesta saatavien tulojen varaan hinnanmääritystä ei voi rakentaa.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Se mitä osakkeen omistaja pitää kivana hinta osakkeelle saattaa aika laillakin erota siitä mitä ulkopuolinen pitää sen arvona.

Kolmas kysymys on, jos osakkuus voi olla vaatimus Liigassa pelaamiselle, että onko Liigan kaava OK. Tuo on mielestäni itse asiassa se merkittävin kysymys, ei niinkään luvut osakkeen hinnan taustalla.
 

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hetkinen. Liigahan edellyttää hyvää ja kestävää taloudenpitoa ilman mesenaattia, mutta samaan aikaan sanoo, että mesenaatin pitäisi maksaa lisenssi

-Toisaalta olen myös kommentoinut, että lähtökohtaisesti osakkeen rahoittaminen on lisenssihausta osittain erillinen asia. Ajatus tuskin on, että osaketta maksetaan operatiivisella tuotolla, vaan se pitänee rahoittaa jotain muuta kautta.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Hetkinen. Liigahan edellyttää hyvää ja kestävää taloudenpitoa ilman mesenaattia, mutta samaan aikaan sanoo, että mesenaatin pitäisi maksaa lisenssi

Ei tuossa ole mitään ristiriitaa.

Seuran pitää pystyä omilla tuloillaan rahoittaa kausittaien toimintansa ilman, että mesenaatti pumppaa toimintaan rahaa, jotta vene pysyy pinnalla. Se, että omistajataho sijoittaa seuraan tai lainaa sille rahaa Liiga-osakkeen ostamiseksi on eri asia, joka mahdollistaa seuran urheilullisen ja liiketaöoudellisen siirtymisen uudelle tasolle.
 

Sämppäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei tuossa ole mitään ristiriitaa.

Seuran pitää pystyä omilla tuloillaan rahoittaa kausittaien toimintansa ilman, että mesenaatti pumppaa toimintaan rahaa, jotta vene pysyy pinnalla. Se, että omistajataho sijoittaa seuraan tai lainaa sille rahaa Liiga-osakkeen ostamiseksi on eri asia, joka mahdollistaa seuran urheilullisen ja liiketaöoudellisen siirtymisen uudelle tasolle.
Onhan tuossa isokin ristiriita. Liiga on perustellut osakkeen hintaa operatiivisilla tuotoilla ja samaan aikaan sanoo, ettei sitä kannata maksaa niillä tuotoilla.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Siis hetkinen.

Liigan ja liiton välisen sopimuksen mukaan osake täytyy lunastaa, joten osakkeen lunastus on varmasti yksi lisenssin myöntämisen kriteereistä. Kuitenkaan lisenssitoimikunta ei osaa ottaa kantaa osakkeen hintaan tai siihen, miten hinta muodostetaan. Toimikunnan puheenjohtaja on ilmoittanut TuTolle, että hinta on 3,6 miljoonaa, koska Hiltunen näin sanoi.

Hiltusta taas ei saada avaamaan osakkeen hinnan takana olevia lukuja, koska hän ei suostu vastaamaan kokouskutsuihin. TuTo taas ei taas ei ole vieläkään saanut vastauksia täydentäviin kysymyksiinsä, jotta voisivat antaa vaaditut lisäselvitykset 12.12 mennessä.

Lisäksi, kuten Luumi tuossa sanoo, ei ole Liigallakaan oletuksena, että osaketta maksettaisiin operatiivisilla tuloilla, vaan esimerkiksi ulkopuolisen rahoittajan avulla. TuTon taas on hyvin vaikea myydä tätä
liigaunelmaansa ulkopuolisille rahoittajille, kun mitään perustetta hinnalle ei saada, koska Heikki ei vastaa puhelimeen, ei sähköpostiin ei mihinkään.

On saatana soppa. Ja jonkun mielestä tässä ei ole varmastikaan mitään hämärää.
 
Viimeksi muokattu:

juba

Jäsen
Suosikkijoukkue
ässät
Minun mielestäni koko hommassa hämärintä on tuton liigahakemus. Miten eivät pysty maksamaan hallivuokriaan jos kerran sitten liigassa pärjäisivät ihan hyvin tukijoidensa avulla. Kuulostaa joltain veijarielokuvalta , jossa pelataan upporikasta ja rutiköyhää ja jossain vaiheessa pelaajat alkavat ihmetellä
kun ulosottomiehet heittää kadulle seuran maksamasta vuokrakämpästä ja uusia varusteita joutuu itse ostamaan urheiluliikkeestä jne.

Toki toivotan tuton tervetulleeksi jos rahaa on.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Onhan tuossa isokin ristiriita. Liiga on perustellut osakkeen hintaa operatiivisilla tuotoilla ja samaan aikaan sanoo, ettei sitä kannata maksaa niillä tuotoilla.

Kuten varmaan huomasit, niin en kommentoinut viestissäsi ollutta sitaattia, vaan sinun tulkintaasi ristiriidasta.

Tässä viestissä lainaamani on taas eri asiaa kun edellä ollut mesenaattiasia. Kun aiemman viestisi sitaatti on lähteistämätön, niin paha sanoa missä yhteydessä se on esitetty. Onko siinä ollut se ajatus, että toive olisi, että operatiivista tulosta käytetään toiminnan kehittämiseen eikä osakkeen maksamiseen, en tiedä. Jos ajatus on esimerkisi ollut tuo, niin eipä siinä minusta ristiriitaa ole.
 

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
Aika mielenkiintoinen on tämä Turun Toverien nyt nähty linjaus käydä liigahakuprosessikeskustelua nimenomaan median välityksellä. Ei anna kovin ammattimaista vaikutelmaa kyseisen seuran johdosta. Kohu-uutisia metsästäville ja osin omaa agendaansa ajaville toimittajille tällainen toiminta on luonnollisesti kuin syöttö lapaan.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Aika mielenkiintoinen on tämä Turun Toverien nyt nähty linjaus käydä liigahakuprosessikeskustelua nimenomaan median välityksellä. Ei anna kovin ammattimaista vaikutelmaa kyseisen seuran johdosta. Kohu-uutisia metsästäville ja osin omaa agendaansa ajaville toimittajille tällainen toiminta on luonnollisesti kuin syöttö lapaan.
Helvetin hyvä, että sen joku tekee. Vaikka Tuto nyt varmaan pilaakin mahdollisuutensa vähintään vuosikymmeneksi liiganousuun, niin kyllä tämän pitää olla avointa touhua. Vähintäänkin hakeville seuroille. Pätkääkään kiinnosta onko kuinka ammattimaista Tuton touhu, kun koko suomalainen sarjajärjestelmä on yhtä pelleilyä. Mielestäni enemmän amatöörimäistä saunakuntaa on toisella puolella pöytää.

E: Ai niin. Eihän sinne pöydän toiseen päähän saada ketään vastaamaan hakemukseen liittyviin kysymyksiin.
 

Oadie

Jäsen
Aika mielenkiintoinen on tämä Turun Toverien nyt nähty linjaus käydä liigahakuprosessikeskustelua nimenomaan median välityksellä. Ei anna kovin ammattimaista vaikutelmaa kyseisen seuran johdosta. Kohu-uutisia metsästäville ja osin omaa agendaansa ajaville toimittajille tällainen toiminta on luonnollisesti kuin syöttö lapaan.

Missä tuo keskustelu pitää käydä jos ei saada ketään vastaamaan?? Yksinpuheluna seuran toimistolla? Tämähän antaa tosi ammattimaisen kuvan Liigan johdosta..Eikö?
 
Suosikkijoukkue
Suomi
Aika mielenkiintoinen on tämä Turun Toverien nyt nähty linjaus käydä liigahakuprosessikeskustelua nimenomaan median välityksellä. Ei anna kovin ammattimaista vaikutelmaa kyseisen seuran johdosta. Kohu-uutisia metsästäville ja osin omaa agendaansa ajaville toimittajille tällainen toiminta on luonnollisesti kuin syöttö lapaan.

Kenen kanssa Tuton pitäisi käydä tuota keskustelua yksityisesti? Lisenssikomitean? Vai liigan?

Lisenssikomitea kun ei tiedä osakkeen hinnanmäärityksestä mitään vaan ohjaa kysymykset liigalle. Ja liiga taas on luvanutnut tuottaa sähköpostitse materiaalia, mutta sitä ei ole kuulunut.

Tuossa yllä linkatussa uutisessa: "SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen lupasi 17.11., että pitää palaverin kanssamme. Sitten häntä on kolmesti muistutettu ja kysytty, milloin tapaaminen olisi, mutta emme ole saaneet vastausta, Hollmén puhisee."
 

juba

Jäsen
Suosikkijoukkue
ässät
Kenen kanssa Tuton pitäisi käydä tuota keskustelua yksityisesti? Lisenssikomitean? Vai liigan?

Lisenssikomitea kun ei tiedä osakkeen hinnanmäärityksestä mitään vaan ohjaa kysymykset liigalle. Ja liiga taas on luvanutnut tuottaa sähköpostitse materiaalia, mutta sitä ei ole kuulunut.

Tuossa yllä linkatussa uutisessa: "SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen lupasi 17.11., että pitää palaverin kanssamme. Sitten häntä on kolmesti muistutettu ja kysytty, milloin tapaaminen olisi, mutta emme ole saaneet vastausta, Hollmén puhisVeikkaan
Veikkaan , että lähettivät viestin jollekin muulle Hiltuselle :D . Luulisi , että Hiltuselle soittamalla saisi tapaamisen.
 

A.P.Järvi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Jyväskylän Lohi
Tuossa yllä linkatussa uutisessa: "SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen lupasi 17.11., että pitää palaverin kanssamme. Sitten häntä on kolmesti muistutettu ja kysytty, milloin tapaaminen olisi, mutta emme ole saaneet vastausta, Hollmén puhisee."
Kyllä. Tässä meillä on tämän mainitun seurajohtajan subjektiivinen näkemys tapahtumista. Toimittaja sitten toki kirjoittaa mitä toimittajalle sanotaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös