Toiseksi ylimmän sarjatason pelit eivät kiinnosta ketään. Ei ole koskaan kiinnostanut. Ja tiedän, että kerran kymmenessä vuodessa viimeisen 40 vuoden aikana joku seura on välilä vetänyt yleisöä divaripeleihin, mutta yleisesti aika tylsää on hallissa ollut verrattuna Liigaan. Liigaa ja "divaria" olen seurannut paikanpäällä 80-luvulta lähtien lähinnä Ketterän, KooKoon ja SaiPan (vähän myös Jukureiden) peleissä. Kouvolassa ja Lappeenrannassa on voinut verrata tunnelmaa hallissa liiga- ja divarijoukkueen peleissä. Ketterä nyt ei ole Liigaa pelannut. Eiköhän Liiga jollain tapaa aukea, mutta kakkossarjatason peleistä se ei tee kiinnostavia, joitain yksitäisiä otteluita lukuunottamatta... valitettavasti.
Sanotko siis, että esim. Sport-Hermes tai Saipa-Ketterä eivät vetäisi paikallista yleisöä halleihin vain siksi koska kyseessä on B-sarjan peli, josta on mahdollisuus nousta karsintojen kautta A-sarjaan. Tai jos vaikka KooKoo on B-sarjassa ja karsinnoissa tulee vastaan Pelicans. Tai jos Titaanit nousisi B-sarjaan, niin kumisisiko Kotkan jäähalli tyhjyyttään Kookoota vastaan? Epäilen vahvasti.
Moni tuntuu ajattelevan niin, että jos/kun joukkue putoaa B-sarjaan pelaamaan Forssan Palloseuraa tai K-Vantaata vastaan, niin sen seuran päivät ovat sillon luetut. Että kaikki JYP- tai Ässät-fanit unohtaisivat seuran sen siliän tien jos tie vie B-sarjaan. Eihän fanit niin toimi - varsinkaan kun siellä B-sarjassakin olisi vastassa joukkueita joilla on tavoitteena A-liiga.
Tavoitehan avoimella sarjalla olisi juurikin nostaa sen B-sarjan tasoa ja kiinnostavuutta kun siellä olisi seuroja, jotka tekisivät työtä nousun eteen. Ei tietenkään sarjan kaikki joukkueet, kuten ei Ruotsin Allsvenskanissakaan jokainen joukkue haaveile SHL-paikasta. Mutta sellaiset 4-5 joukkuetta olisi kuitenkin vuosittain tyrkyllä ylöspäin jo pelkkien karsintapelien ansiosta.
Tähän joku sanoo, että mutku talous. Että ei täällä osata eikä riitä rahkeet ja seurat ajautuvat konkurssiin. Entä sitten? Jos on huonoa seurajohtamista, niin sitten saattaa käydä niin. Allsvenskanin Vita Hästen meni konkkaan menneen ja yhdeksännen Allsvenskan-kauden jälkeen ja uudelleen perustettava seura joutuu hakemaan vauhtia viidenneksi korkeimmalta sarjatasolta. Ruotsin mestari Växjön edeltäjä Växjö HC meni konkkaan 1997, jonka jälkeen raunioille perustettiin uusi seura. 2011 tuo Lakers nousi SHL:ään ja on nyt voittanut neljä mestaruutta. Kun puikoissa on oikeat ihmiset, niin homma saadaan kyllä toimimaan. Växjöä voisi hyvin verrata Lahden Raipas / Pelicansiin. Kaupungit ovat myös samaa kokoluokkaa.
Mennellä kaudella Mestiksen keskimääräinen yleisömäärä oli 750 katsojaa. Allsvenskan-kauden 2021-22 keskiarvo oli peräti 2228 katsojaa per peli, mutta sitä nostikin sarjassa piipahtaneen HV71:n yli 5000 katsojan keskiarvo. Fanit eivät alempaan sarjaan pudonnutta joukkuetta jättäneet, vaan se kannustettiin takaisin SHL:ään. Myös IF Björklöven (Uumaja) vetää lähes 4000 katsojaa kotipeleihinsä, vaikka joukkue on pelannut Allsvenskania ikuisuuden. viime vuodet se on ollut kolkuttelemassa SHL:n portteja, mutta ei vielä ei ole riittänyt. Uumajan kaupungissa on noin 80 000 asukasta (Pori, Kouvola, Joensuu). On vaikea uskoa että esim. raumalaiset eivät peleihin löytäisi B-sarjassa, kun tavoitteen on ainoastaan nousu ja vaikka vastassa olisi Iisalmen Peli-Karhut.
Yksi muutos joka Suomessa pitäisi tehdä on laskea A-sarjan pelien määrää 60:sta lähemmäs 50:tä. 14:n joukkueen SHL:ssa pelataan 52 ottelua, kuten myös Sveitsissä ja DEL:lissä ensi kaudella (molemmissa samat 14 -joukkuetta). Noissa kaikissa maissa sarjat ovat auki ja jääkiekko voi erittäin hyvin.