Mainos

Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 398 252
  • 11 640

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Mistähän taantumuksesta tässä on puhe? Kuten ketjussa on esitetty ei Suomessa taso ole laskenut. Päin vastoin. Kolmos-nelosketjun miehistäkin saadaan entistä enemmän irti, vaikka taitotaso ei maailman huippua ehkä olekaan. Samalla valmennuksen taktinen osaaminen parantunut, ja pelit ovat entistä tasaisempia.

Myönnetään, heikko sanavalinta. Taso ei ole historiaan nähden laskenut vaan jopa noussut, mutta kansainvälisessä vertailussa olemme jääneet jälkeen. Eli vaikka meillä ollaan menty eteenpäin, niin muualla on menty eteenpäin paljon kovempaa vauhtia. Tästä syntyy mielikuva taantumuksesta, vaikka nykyiset nelosketjun jantterit ovat paljon tasokkaampia, kuin 10-20 vuotta sitten.

Lisää taitoa voitaisiin saada ottamalla vaikka tavoitteeksi sama suhteellinen osuus urheilun kentässä kuin mikä kiekolla on Kanadassa. Eli Suomeen kiekon harrastajia ja ammattilaisia suhteellisesti saman verran kuin Kanadassa.

Eikös me olla jo väkilukuun nähde tässä mielessä aika hyvällä tasolla? Tietenkin enempi on aina parempi, mutta ei siihen varmaan tulla pääsemään. Jo pelkästään ilmaston lämpeneminen ja entistä kehittyneempi viihdeteollisuus pitää entistä useamman tulevaisuuden toivon kotisohvalla.

Tämä ei kyllä onnistu, jos huippuseurojn määrää vähennetään.

Ei huippuseurojen määrää olla vähentämässä, itseasiassa parhaassa tapauksessa niiden määrä voi jopa nousta. Mestiksen tason nousulla voidaan päästä kokonaiskuvassa parempaan valikoimaan joukkueita, kuin nykyään. Lisäksi esim 10+10+10 mallin "nykyistä useampi porras" kehittäisi pelaajia paremmin, kuin nykymalli ja entistä vähemmän pelaajia jäisi "väliinputoajaksi" esim sm-liigan ja mestiksen välille.
 
Itse näkisin joukkuemäärän vähentämisen ja sen myötä liigan tason kasvun, myös hyvä asiana junioreille. Perustelen tätä sillä, että silloin vaaditaan vielä enemmän panostusta harjoitteluun ja henkilökohtaisten taitojen hiomiseen, jotta paikka liigajoukkueessa irtoaisi. Mestiksen taso nousisi myös ja siellä olisi juniorille edelleen hyviä paikkoja pelata kovia pelejä isommassa roolissa, kuin liigassa pienellä peliajalla. Huipputaitavat juniorit ottavat aivan varmasti paikkansa liigassa jo nuorena, vaikka haaste siihen olisikin kovempi. (Pari esimerkkiä Ruotsin maalta 12 joukkueen pääsarjasta: Victor Hedman, Magnus Pääjärvi ja Skellefteån Tim Erixon sekä David Rundblad)
 

aquanqua

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eikös me olla jo väkilukuun nähde tässä mielessä aika hyvällä tasolla? Tietenkin enempi on aina parempi, mutta ei siihen varmaan tulla pääsemään. Jo pelkästään ilmaston lämpeneminen ja entistä kehittyneempi viihdeteollisuus pitää entistä useamman tulevaisuuden toivon kotisohvalla.

Harrastajamäärät eivät ole tällä hetkellä Suomikiekon ongelma, vaikkakin tulevaisuus näyttää haasteelliselta; jääkiekko on jo nyt todella kallis harrastus ja lajin ympärivuotinen harrastaminen itsessäänkin haastavaa.
Stonewall mainitsi aiemmassa kirjoituksessaan asukasluvut, mikä on kyllä hieman huono vertailukohde. Maailmassa on ainoastaan kaksi maata, joissa jääkiekon resurssit(hallien määrä, lisenssipelaajien määrä, harrastusolosuhteet jne.) ovat reilusti Suomea edellä ja ne maat ovat Kanada sekä USA. Esimerkiksi Saksassa asuu yli 80 miljoonaa ihmistä, mutta jääkiekkoilijoita maassa on noin puolet Suomen kiekkoilijoiden määrään verrattuna. Oikeastaan se, että Suomen futismaajoukkue ottaa Saksan maajoukkueelta reilusti kuonoon on urheilullisesti suurempi saavutus kuin, että Suomen maajoukkue murskaa Saksan maajoukkueen jääkiekossa.
 

Hockey Story

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
15? 25?

Mitenkään epäilemättä etteikö liigaa voisi pelata vaikka minkälaisella joukkuemäärällä kun tarpeeksi sumplataan systeemejä, niin eiköhän tuo 14 joukkueen määrä ala jo ollase millä nykyinen sarjataulu pystytään suorittamaan ilman että kausi venyy juhannuksesta seuraavaan juhannukseen?
Ottelumäärä nykyjärjestelmällä hipoo jo kehyksen rajoja, eli jos 15. joukkue otettaisiin mukaan niin otteluitten määrää pitäisi vähentää, ja ekana tulee mieleen välisarjalohkojen ottelumäärien karsiminen ja sitä rataa.
Toinen malli, mikä vapauttaisi vaikka 16 joukkueen liigaan, olisi sitten tietysti tuo alkusarjan jakaminen kahteen 8 joukkueen lohkoon jotka pelaisivat ristiin niinettä kaikki joukkueet kohtaisivat kuitenkin edes kerran kauden aikana toisensa. Mutta kuka tahtoo tälläiseen mennä?
Jos puhutaan vakavalla nassulla liigasta putoajan taas ottamisesta takaisin vaunuihin niin kuka on valmis laittamaan sarjataulun pelisysteemin kokonaan remonttiin aivan oikeasti? Ne puheet ja mielipiteet mitä taannoin on kuultu useammaltakin suunnalta ( yksi gallup liigajoukkueitten hallinnot itse) korostavat koko ajan 12-14 joukkueen maksimia.

Jokerien tai vastaavan kokoisen talousorganisaation käynti mestiksessä olisi jokatapauksessa pelkkää pelihousujen pahimpien höyryjen päästämistä välillä ulos, ja nousu takaisin pääsarjaan olisi enemmän kuin automaatio Pk-seudun ollessa kyseessä ja helsingin toisen kiekollisen päätekijän ollessa kysymyksessä. Olihan Jokerit jo ennen taloudellisen suuruutensa aikoja ainakin kerran ykkösessä, eikä se siellä viihtynyt kautta (muistankohan oikein?) pitempään vaan kohta narripaidat jo taas nähtiin vääntämässä muun liigaperheen parissa. Kyllähän liigasta pudota voi, mutta ne nousun mahdollisuudet takaisin kyllä mielestäni vaihtelee jo pelkän talousalueen mahdollisuuksien valossa kuin yö ja päivä siinä kuin alueen kiekkoiluperinteitten tekemien vaikutusten kanssa on.

helsinki ilman toista totuttua pääsarjajoukkuettaan olisi yhtä puolikas kuin tampere ilman toista joukkuettaan, jäisi reissuista puolet tekemättä joka olisi niin suuri kulttuuriluuturivajaus vanhukselle kuten allekirjoittanelle, että menisi usko perinteitten jatkumiseen. Tai vaikkapa mennä porissa käymään reissulla, kun ei tällä kaljamahalla enää Yyteriin pääse naisia säikyttelemään, mitä minä talvella tekisin porissa lomareissulla ellei siellä olisi ässiä liigassa, ja patapaitojen ja kilpipaitojen välistä vääntöä isossamäessä???
Sitten on kokonaan eriasia, jos tulee euraasian hyperliiga johon kuusi suomen suurinta menee mukaan ja mestiksen valitut palat nousevat liigakartalle tilalle.
Sitten on muukin jo sekaisin kuin vain meikäläisen kaali.
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Turun Sanomissa julkaistiin tänään allaoleva juttu. Olisiko jollakulla aiheesta lisätietoja?

Turun Sanomat 13.5.

Ensi kauden SM-liigassa 60 ottelua

Jääkiekon SM-liigan runkosarjassa pelataan ensi kaudella 60 ottelua eli kaksi ottelua enemmän kuin tällä kaudella.

Turun Sanomien tietojen mukaan nämä kaksi lisäottelua pelataan arvontaperiaatteella, jossa sarjassa viimeisenä oleva joukkue saa valita ensimmäisenä tulevan vastustajansa. Seuraavaksi valintavuoroon tulee jäljelle jääneistä huonoin joukkue.

Tämä antaa mahdollisuuden mielenkiintoiseen taktikointiin, koska viimeinen joukkue ei välttämättä halua juuri toiseksi huonointa joukkuetta vastaansa. Esimerkiksi joukkueiden loukkaantumissumat tai otteluruuhkat saattavat vaikuttaa siihen, mikä joukkue arvontahetkellä tuntuu sopivimmalta.

Arvonta- tai valintapäivää on kaavailtu tammikuulle ja kyseiset ekstraottelut pelattaisiin tammikuun aikana.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree!
Ahneus näissä pelimäärissä alkaa mennä jo vähän liian pitkälle, ainakin tapa millä nämä toteutetaan. Kautta pitäisi jo alkaa jatkaa jostain päästä tai pudotuspelit vedetään kohta ilman välipäiviä. Heti syyskuun alusta vaan liiga käyntiin, Nordic Trophy vaikka supistettuna sitten.
 

Poro24

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mistä tämä äkillinen hinku ja tarve saada kaksi ottelua lisää? Mikä vika tässä edellisessä suhteellisen toimivassa sarjaohjelmassa oli? Aina ei pysty ymmärtämään tätä ajatuksenjuoksua. Ilmeisesti taktiikkana on parin kauden välein lisätä kaksi ottelua, jotta pikkuhiljaa päästään lähelle NHL:n 82:n ottelun lukemaa. Toimihaan tuollainen määrä änärissäkin, niin miksei Suomessakin.

Ei minulla sinäällään mitään tätä yhtä uutta kotimatsia vastaan ole, mutta tämän arvontasysteemin täytyy olla kautta aikojen typerin. Miksi näin yksinkertainen asia pitää tehdä näin päin sitä itseään. Ei varmasti ollut yksikään liigajoukkue tämän päätöksen kannalla.
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Ei minulla sinäällään mitään tätä yhtä uutta kotimatsia vastaan ole, mutta tämän arvontasysteemin täytyy olla kautta aikojen typerin. Miksi näin yksinkertainen asia pitää tehdä näin päin sitä itseään. Ei varmasti ollut yksikään liigajoukkue tämän päätöksen kannalla.

Jutun todenperäisyydestähän ei ole mitään tietoa. Joko siinä ei ole mitään perää tai sitten joku on vuotanut keskeneräisistä suunnitelmista jotakin, minkä toimittaja on ymmärtänyt joko oikein tai väärin.

Tuosta jutusta saa sen käsityksen, että valinnan perusteella määräytyisi seitsemän paria, joka pelaisivat toisiaan vastaan kaksi ylimääräistä ottelua. Yksi joukkue kohdattaisiin siis kuusi kertaa kun muita vastaan pelataan neljä tai viisi kertaa. Tässä etäännyttäisiin pari vuotta sitten lanseeratusta periaatteesta, jonka mukaan jokaista joukkuetta vastaan pelataan niin tarkkaan sama määrä otteluita kuin ottelumäärä mahdollistaa. Jos samaa periaatetta noudatettasiin edelleen, 60 ottelun sarja pitäisi toteuttaa siten, että kahdeksan joukkuetta kohdattaisiin viisi kertaa ja loput neljä kertaa.

Valintasysteemi vaikuttaa lähinnä salibandyn SM-pleijareiden kaltaiselta pelleilyltä. Sääntöjen laatiminenkin vaatisi hieman miettimistä, jottei synny tulkintaongelmia. Jo pelkästään paremmuusjärjestyksen määrittely kesken sarjan vaatisi omat sääntönsä tilanteessa, jossa joukkueet ovat pelanneet eri määrän otteluita. Nykyiset säännöt on laadittu siltä pohjalta, että sarjataulukon järjestyksellä on merkitystä vasta, kun kaikki runkosarjan ottelut on pelattu.

Jos yksikään liigajoukkue ei ole muutoksen kannalla, muutos ei toteudu, sillä SM-liigan päätöksenteko tapahtuu enemmistöperiaatteella.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Jos yksikään liigajoukkue ei ole muutoksen kannalla, muutos ei toteudu, sillä SM-liigan päätöksenteko tapahtuu enemmistöperiaatteella.
Niin ainoo ongelmahan on, että siellä ne päätökset tehdään dollarien kiilto silmissä, eikä todellakaan lajin etua ajatellen.

Jos nyt saatana tarvii se 60 matsia saada, niin sit 16 joukkuetta liigaan ja 4 kertanen sarja. Muuten saisivat heittää häränpyllyä koko roskalla ja 52 ottelua 4 kertasella sarjalla, nää kaikki stanan paikallis kierrokset yms. vaan kusee koko liigan.
 

Raúl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Jutun todenperäisyydestähän ei ole mitään tietoa. Joko siinä ei ole mitään perää tai sitten joku on vuotanut keskeneräisistä suunnitelmista jotakin, minkä toimittaja on ymmärtänyt joko oikein tai väärin.

Tuostahan on puhuttu vähintään pari kuukautta enemmän tai vähemmän virallisesti eri medioissa, joten eiköhän se ihan toteutumassa ole. Turun Sanomat on herännyt useita viikkoja myöhässä tilanteeseen ja onhan Jatkoajan keskustelupalstallakin lätisty tuosta aiheesta aiemmin. Hiitelän blogissa tuota taidettiin ensin spekuloida.

Järjetön systeemi joka tapauksessa toteutuessaan.
 

make-88-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Jos nyt näitä pelejä ruvetaan arpomaan niin eiköhän sitten tehdä niin että pelataan 60 peliä josta ei anneta pisteitä, kerätään vaan katsojilta rahat pois ja runkosarjan päätteksi sitten heitetään nopalla ketkä pääsee playoffeihin.

Sarjataulukko määräytyisi sen mukaan kuka saa suurimman silmäluvun ja arvonnassa saisi osataa lisää noppia isoa setilitukkoa vastaan.
 

MAKE #89

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Aika uskomatonta, että Sm-liigassa pelataan ensi kaudella vain 22 ottelua vähemmän kuin NHL:ssa. Liiga menee vain huonompaan suuntaan näillä ottelumäärän lisäyksillä. Ainakin minuun iski jo tällä kaudella todellinen jääkiekkoähky, ja runkosarjaotteluissa oli välillä todella väsynyt meininki. Tähän vielä kolme paras seitsemästä sarjaa päälle niin ei halua jääkiekosta puhuttavankaan ennen syksyä.

Paras systeemi olisi ehdottomasti 14 joukkueen nelinkertainan sarja, jolloin otteluita tulisi 52. Silloin sarja olisi täysin tasapuolinen ja sitä kautta urheilullisin. Valitettavasti liiga ja sen joukkueet ovat jo kauan sitten menettäneet kaiken innovaatikykynsä, jolloin ainoa tuloja lisäävä tekijä on otteluiden lisääminen. Trendi tulee jatkumaan muutaman vuoden sisällä, siitä ei liene epäilystäkään. Urheilullisuus, lajin suosion lisääminen ja kannattajien kuunteleminen ovat Sm-liigalle täysin vieraita asioita.

Liiga oli monen mielestä parhaimmillaan 1990-luvulla, jolloin pelejä oli kaudesta riippuen 44-50. Lisäksi kun ajatellaan liigakiekon tasoa nykyään niin aika omituinen yhtälö mielestäni. Puolityhjät hallit ovat ilmeisesti sitä mitä liiga haluaa maailmalle näyttää. Mutta saammehan me 4000 ylimääräistä maksajaa, jee!
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Tuo olisi tietysti kaikkein paras vaihtoehto.

Ei kyllä paras vaihtoehto ois, jos vaan lisättäis näitä keinotekoisia otteluja. 2011-2012 vuodella voitas ottaa vaikka käyttöön SM-Liiga Meets Mestis kierrokset. Jossa liigajoukkueet kohtaavat arvotun mestisporukan vieraissa sekä kotona. Ja koska u20-porukka tarvitsee lisää haasteita heitetään vielä jokaiselle seuralle yks peli u20-maajoukkuetta vastaan syyskaudelle. Koska mikäänhän ei tunnetusti riitä tappiota tekeville liigapampuille pleijareihin pääsee 12 joukkuetta ja yhden säälärikierroksen sijaan näitä pelataankin kaksi! Taukoahan huippupelaajat eivät tarvitse, joten pleijarit pelataan kokonaisuudessaan läpi 30:ssä päivässä.

Edit: Mut joo, jos oikeesti halutaan lisätä tuota pelimäärää niin nostasivat edes mukaan pari lisäjoukkuetta, jotta näistä vitun keinotekosista välisarjoista ja lohkojaoista päästään eroon. Saati sit jostain vitun nopalla heitetyistä arvontapeleistä.
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
Tuostahan on puhuttu vähintään pari kuukautta enemmän tai vähemmän virallisesti eri medioissa, joten eiköhän se ihan toteutumassa ole. Turun Sanomat on herännyt useita viikkoja myöhässä tilanteeseen ja onhan Jatkoajan keskustelupalstallakin lätisty tuosta aiheesta aiemmin. Hiitelän blogissa tuota taidettiin ensin spekuloida.

Ainakin multa nuo spekulaatiot ovat menneet täysin ohi. Aika osuvasti Hiitelän blogissa kritisoitiinkin ontuvaa tiedottamista.
 

Aurinkotuuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK & useat muut punapaidat & Pallopojat
Päinvastoin arvon Charger: vastustaja pitäisi saada valita...

Ahneus näissä pelimäärissä alkaa mennä jo vähän liian pitkälle, ainakin tapa millä nämä toteutetaan. Kautta pitäisi jo alkaa jatkaa jostain päästä tai pudotuspelit vedetään kohta ilman välipäiviä.......
...koko kaudeksi siten, että (esimerkiksi) Jokerit ja TPS pelaisivat 60 ottelua toisiaan vastaan (tyyliin Berliinin Dynamo ja Dynamo Weisswässer). IFK voisi minun puolestani pelata kaikki 60 otteluaan Pelicanseja vastaan (mieluiten kaikki Lahdessa). Ei tarvitsisi ostaa muuta kuin paikkalippu Lahden hallin makkarakojulle.
 

RV16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chilinakit ja muu paskansyönti
Yleisö voisi oikeastaan jäädä protestiksi himaan noista arvontapelleily-otteluista.
 

Orava

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eihän runkosarjan ottelumäärien kasvu 2000 -luvulla ole mitenkään räjähdysmäistä ollut, sillä jo kaudella 2000-2001 pelattiin 56 ottelua. Tähän voi toki lisätä, että trendi on kuitenkin huolestuttava, kun mukaan on mitä eriskummallisin keinoin lisätty villikorttikierroksia, paras seitsemästä sarjat, ja nyt vielä itse valittavat vastustajat. Omasta mielestäni paras systeemi olisi 58 ottelua runkosarjassa, jonka jälkeen suoraan 8-parhaan joukkueen pudotuspelit. Jos sitten halutaa peräpäätä piristää ja jättää jännitettävää, niin laitetaan kaksi viimeistä karsimaan mestiksen finaalijoukkueitten kanssa. Puhe tyhjennysmyynneistä ja niillä säälipleijarien perusteleminen on typerää, sillä tammikuun takaraja estää tämän melko lahjakkaasti.

Liiga kyllä kusee omille nilkoilleen, yrittämällä lisätä tuloja lisäämällä pelejä. Esimerkiksi Elitserienissä mennään 55 ottelulla runkosarjassa, jonka jälkeen 8 parasta pudotuspeleihin ja paras seitsemästä sarjat. Jos olet vaikka vanhempi NHL-tähti, tai AHL:n ja NHL:n väliä kolunnut huippulejaaja, niin kumpi liiga kiinnostaa enemmän? 55 ottelua ja pleijarit ja parempi palkka vai 60 ottelua ja mahdollisesti muutama vielä päälle ennen pleijareita ja huonompi palkka? Sen lisäksi, ettei yleisöä kiinnosta, niin NHL:n järjettömiin pelimääriin kyllästyneet pelaajatkaan, eivät tätä liigaa enää kovin houkuttelevaksi katso.
 

ileis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ajattelin nostaa tätä ketjua hieman pinnalle, koska melko ajankohtainen aihe tuntuu taas olevan. Ja saadaan pidettyä keskustelu aiheen tiimoilta pois muista ketjuista.

Heti alkuun on pakko ihmetellä 10 joukkueen SM-Liigan saamaa kannatusta. Olisiko muka oikeasti hienoa pelata 10 joukkueella joku 7-kertainen sarja, jotta saataisiin tarvittava pelimäärä? Kyllä mielestäni vaaditaan tuo 12-14 joukkuetta, jotta keskenäisten pelien määrä ei nouse liian suureksi. Eli 12 joukkuetta olisi mielestäni ehdoton minimi ja siihen voisi jollain aikataululla kyllä pyrkiä.

Kaiken täytyisi kuitenkin alkaa Mestiksen kehittämisen kautta. Mestiksen joukkuemäärän supistaminen olisi mielestäni ensimmäinen askel. Keskenäisten pelien määrätkään ei olisi ongelma, koska pelimäärä on sen verran pienempi kuin SM-Liigassa. En tiedä Mestiksen ehtoja sarjassa pelaamiseen, siis seurojen talouden ja olosuhteiden osalta, mutta myös niitä tulisi hieman ehkä tarkastella ja tiukentaa.

Tällaisella aikataululla ja systeemillä minä lähtisin asiaa edistämään:

Kausi 2011-12:
14 joukkueen SM-Liiga
12 joukkueen Mestis
  • SM-Liigan 14. karsii Mestiksen mestaria vastaan
  • Mestiksen 12. putoaa suoraan ja 11. karsii sarjapaikastaan

Kausi 2012-13:
14 joukkueen SM-Liiga
11 joukkueen Mestis
  • SM-Liigan 14. karsii Mestiksen voittajaa vastaa
  • Mestiksen 11. putoaa suoraan ja 10. karsii sarjapaikastaan

Kausi 2013-14:
14 joukkueen SM-Liiga
10 joukkueen Mestis

Kun tähän päästään, voidaan alkaa miettiä jo jotain karsintasysteemiä jollain aikataululla. Eli ei välttämättä heti, mutta siihen suuntaan tulisi pyrkiä. Kun koettaisiin ajan olevan oikea, karsintasarjan voisi aluksi järjestää seuraavalla tavalla:
  • SM-Liigan 13. ja 14. joutuvat karsintasarjaan
  • Mestiksen 1. ja 2. runkosarjan perusteella pääsevät karsintasarjaan
  • Karsintasarjassa pelataan 2-kertainen sarja (6 peliä per joukkue)
Tähän tulisi siis mielestäni ensin pyrkiä. Karsintasarjaa voisi sitten tulevaisuudessa laajentaa 6 joukkueen sarjaksi ja miksei vaikka hieman supistaa SM-Liigan joukkuemäärää. Ajatuksia arvon palstaveljet/-sisaret?
 

lade

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos liigaa lähdetään supistamaan, ehdottomana edellytyksenä on myös Mestiksen supistaminen, kuten esitit. Käytännössä tämä voitaisiin toteuttaa juurikin asteittain eikä "kertarysäyksellä". Liiga ei toden totta voi olla pienempi kuin 12 joukkuetta, kuten totesit, koska jouduttaisiin pelaamaan tyyliin 7-kertaista sarjaa, että saadaan tarpeeksi pelejä. Mestiksessä voisi sen sijaan ollakin se 10 jengiä, siellä runkosarjapelejä ei tarvita aivan yhtä paljoa kuin SM-liigassa.

12+10 voisi kaiken kaikkiaan olla toimiva sarjajärjestelmä pitkällä aikavälillä. Siinä olisi ideaalitilaantessa tasokas ylempi sarjataso, mutta samalla kilpailukykyinen ja tiivis divari. Tällaisella systeemillä olisi mielestäni mahdollista kasvattaa "kakun kokoa" pitkällä aikavälillä, eli parhaassa tapauksessa Suomessa olisi Ruotsin tapaan kaksi puhdasta ammattilaissarjaa, eikä nykyisen kaltainen systeemi, jossa melkein kaikki uskottavat seurat ovat SM-liigassa, mutta muutama potentiaalinen seura (Kookoo, Sport etunenässä) joutuu kituuttamaan tasapaksussa Mestiksessä ilman realistisia mahdollisuuksia nousta ylemmäs.

Tällainen järjestelmä edellyttäisi luonnollisesti ehdotonta urheilullista karsintasysteemiä, jossa esim. liigan 2 huonointa ja divarin 2 parasta pelaisivat karsinnoissa - joko karsintasarjana tai paras 7:stä -systeemillä. Saataisiin ideaalitilanteessa tervettä urheilullista vaihtuvuutta kummallekin sarjatasolle (vrt. Elitserien-Allsvenskan), mutta putoaminenkaan ei olisi kuolinisku seuralle.

Saahan sitä unelmoida, tällaiset mallit eivät tod. näk. koskaan toteudu. Toisaalta Suomen jalkapallossahan tässä onnistuttiin äskettäin, joten ehkäpä joskus jääkiekossakin..
 

Jykke1978

Jäsen
Suosikkijoukkue
HC/FC TPS, Turku Dockers, Adelaide Crows
Oli Liigassa sitten 12 tai 14 joukkuetta niin 2 viimeistä Mestiksen 4 parhaan kanssa karsintasarjaan ja siitä 2 parasta pelaa seuraavalla kaudella Liigassa.
 

Fernando

Jäsen
Suosikkijoukkue
los serranos
On se vähän mielenkiinnotonta, kun ajattelee että jumbo karsii. Mitä sitten, kunhan se ei oo meidän joukkue, right? Mestistä ja Liigaa on mun mielestä yhdistettävä jotenkin.

Esimerkiksi juuri tuo sarjajärjestelmä esitys on mielenkiintoinen. Ensinnäkin divarin huonoimmat joukkueet karsiutuisi pois, jolloin divarin sisäinen tasoerokin kaventuisi huikeasti, tällöin kisaamista syntyisi lisää kun pisteautomaatteja on poissa. Kisaaminen johtaisi kilpavarusteluun kausittain joka alkaisi poikia varmasti useammassa seurassa ja näin jälleen Mestis ottaisi hieman tasoeroa kiinni. Vaikka kyseessä saattaa ollakin vain ajatus, on sitä hyvä silti tutkiskella useammaltakin kantilta ja viedä eteenpäin päättäjille.

Jopa utopistinen tavoitehan olisi että Mestis ja Liiga saataisiin niin lähelle toisiaan että kausittain olisi jopa realistista odottaa nousuja ja laskuja. Kiva täältä kakkossijalta on nyt kyllä huudella kun ei karsita :). Samalla muuten voitaisiin pistää junnukoulut jokaisessa seurassa kuntoon. Vapaaehtois-coacheille koulutusta, tiloja kuntoon yms.... Utopistista, tiedän.

Vaikka tuskinhan tälläistä tapahtuu niin kauan kun asioista päättää dinosaurukset ja eduntavoittelijat. Mestis on ainakin omien liigasilmien läpi katsottuna hyvin mielenkiinnoton monella tapaa. Mielestäni Mestiksen nimikin on älyttömän typerä. Väännös mestaruussarjasta... Pyh.
 

Fordél

Jäsen
Miksi Mestistä pitäisi supistaa 12 joukkueesta jos liigaakin supistetaan? Miksei voitaisi pelata Liigaa ja Mestistä 12 joukkueen sarjoina? Tuolla määrällä riittäisi laatua niin halleissa kuin pelaajissa SM-liigaan ja Mestikseen.

Jos talousalueita ja halleja katsoo niin tällainen voisi olla Suomi-kiekon kannalta yksi ideaalimalleista:

SM-Liiga
Blues
HIFK
Jokerit
Ilves
Tappara
Ässät
Lukko
TPS
HPK
KalPa
Kärpät
JYP

Mestis
Pelicans
SaiPa
Jukurit
Sport
KooKoo
K-Vantaa
TuTo
Jokipojat
Hokki
RoKi
SaPKo
KOOVEE


Toki mulle käy kyllä nykyinenkin 14 joukkueen järjestelmä kunhan ottelumäärää vähennetään ja sarja on avoin. Pelaajat valittavat, että pelejä on liikaa ja kyllä mielestäni nyt liikutaan jo ihan äärirajoilla. Mielummin laatua kuin määrää.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös