Olen kyllä osittain samaa mieltä tästä. Kiekkoon on alettu panostamaan muualla reilusti enemmän ja Suomi osittain rajallisten markkinoiden johdosta on jäänyt kehitys vauhdissa jälkeen. En vain luota että yhteinen sarja pienempien maiden kanssa suoranaisesti nostaisi Liigan tasoa. Mistä yleisön kiinostus sarjaan tulisi jos se ei merkittävästi nostaisi Suomalaisten joukkueiden budjetteja ja sitä kautta pelin tasoa, näin ollen sarja ei olisi Euroopan mittakaavassa absoluuttista eliittiä. Lisäksi ulkomaalaiset vastustaja olisivat aika tuntemattomia ja niitä ilmeisesti olisi määrällisesti todella paljon.
Tottakai ne joukkueet olisivat alussa tavallaan tuntemattomia, mutta jonkin verranhan noitakin joukkueita on jo Suomessa nähty CHL:n osalta ja kun ne kohtaamiset tulisi säännöllisiksi, runkosarjan osalta, niin kyllähän nekin ajan kanssa tutuiksi tulisivat. Lisäksi ehdotelmassani noita pelejä ulkolaisia vastaan on kuitenkin rajatusti ja esim. a-lohkonkin joukkueilla 30 kotipelistä vain 12 olisi ulkolaisia vastaan. B-lohkossa 30 pelistä vain 5 olisi ulkolaisia vastaan, eli enemmistö peleistä olisi tuttuja kotimaisia vastaan ja kansallisesta mestaruudesta pelattaisiin edelleen ensisijaisesti, koska vain sillä pääsee sitten eteenpäin siihen lyhyeen finalfour turnaukseen.
Mitä tulee sitten kehitykseen muualla, niin silloin kun aloin näistä kirjoittelemaan, oli Suomi ihan ehdotonta kärkeä Ruotsin kanssa. Vaikka Sveitsi jo silloinkin vei kovia pelaajia, niin kyllä ne vastakkaiset ottelut yleensä suomalaisille meni. Muut olivat sitten enemmänkin suomalaisista jäljessä. Saksalaisilla ja muilla ei ollut mitään sanaa. Nyt saksalaisilla on muutama joukkue, jotka pelaavat Liigan kärkijoukkueisiinkin nähden tyyliin kolminkertaisella budjetilla, joten kyllä suunta näyttää siellä olevan eteenpäin menossa, enkä usko, että yksikään Liiga joukkue lähtisi ennakkosuosikkina esim. otteluun Red Bull Müncheniä vastaan. Tämän takia peukuttaisin ehdottomasti yhteistyötä saksalaisten kanssa, jos Euroliiga ei saada ruotsalaisten ja sveitsiläisten kanssa aikaiseksi.
Samoin Tshekin liiga on mielestäni ottanut selviä askeleita eteenpäin, 90-luvun aallonpohjastaan (vaikkei tosin yhtä nopeasti ja yhtä paljon kuin saksalaiset) ja nythän siellä CHL:ssäkin välierissä ainoa haastaja kolmelle ruotsalaisjoukkueelle tulee nimenomaan tshekeistä ja huvittaa että vielä sellainen joukkue, joka on ilmoittanut, ettei muka halua pelata CHL:ssä (meinaa jos oikeasti ei halua pelata, niin olisi voinut tehdä samat, kuin Salavat Julaev Ufa Spengler cupissa). Eli vaikkei Tshekki vielä välttämättä näyttäisi houkuttelevalta markkinalta, niin kymmenen vuoden päästä se voi sitä kanssa jo olla.
Ja pointtini on se, että Suomen pitäisi lähteä tällaisia ajamaan vielä, kun meillä olisi kumppaneihin nähden oletettavasti hyvät neuvotteluasemat. Siinä vaiheessa kun nuokin ovat suomalaisten rinnalla tai ohi, niin siinä vaiheessa neuvotteluista voisi tulla paljon vaikeammat ja voisin kuvitella, että siinä vaiheessa voisi herätä muussa kolmikossa kysymys siitäkin, että kannattaako Suomea ottaa mukaan? Meinaa kolme muuta ovat suht lähellä toisiaan ja ainoa pidemmän matkan päässä oleva alue olisi Suomi. Isoimmat matkakustannuksen muille aiheutuisi meistä.