Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 422 671
  • 11 694
Suosikkijoukkue
Semo tutti parrucchieri.
Ihmetyttää kyllä suuresti tämä valitus; onko kaikki siirtyneet Hjalliksen ja Junnon kelkkoihin valittamaan pienten joukkueiden olemassaolosta?

Ensin pitäisi tietää mistä on oikeasti kysymys. Vuorinen ilmoitti että kaikki allekirjoittivat osakassopimuksen. Kaiken piti olla hyvin, sitten Kummola alkaa itkemään että 5 joukkuetta lähtee liigasta. Ehkä joukkueissa ollaan kyllästytty SM-liigan ja Kummolan pelleilyihin ja halutaan muutosta.

Kas kun ei keksitty väittää että ManUn, Chelsean, Liverpoolin ja Arsenalin pitäisi irtaantua Valioliigasta ja ruveta pelaamaan ihan omaa sarjaa vaikkapa Barcan, Real Madridin, Juventuksen+Milanon porukoiden kanssa Valioliigan sijaan.

Nämä joukkueethan olivat perustamassa Superliigaa Eurooppaan omin nokkinensa, kunnes rahan jakoa muutettiin niin että se kelpasi ko. seuroille.

Eiköhän tässä ole kysymys samasta asiasta, jos SM-liigasta häipyy 5 tärkeintä organisaatiota niin se on ihan sama mitä jämäsarjaa täällä pelataan, SM-liigalla ei ole siihen kertakaikkiaan vara, ja kun Kummolalla on jo paskat housussa niin eiköhän seurojen ote ole aika voimakas tällä hetkellä.
 

JJLehto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ihmetyttää kyllä suuresti tämä valitus; onko kaikki siirtyneet Hjalliksen ja Junnon kelkkoihin valittamaan pienten joukkueiden olemassaolosta?

Jospa ne haluaa heinähatuiksi (=pikkuseuraksi) isompaan jääkiekkoskeneen.

Helsingin alue on likipitäen missä tahasa perspektiivissä pikkupaikkakunta, puhumattakaan Tampereesta, Oulusta ja Turusta. Näistä itseasiassa EU:n kaupungin määritelmään täyttävät vain Helsinki ja Turku (väestötiheys ei täyty Tampereella ja Oululla). Kuten tiedämme, jo naapurimme pääkaupungissa asuu ~puolet enemmän asukkaita ja väestötiheyskin on about saman verran suurempi.

Kun kotimaassa pienemmät hyppii silmille, on järkevä vaihtoehto poistua takavasemmalle parempiin piireihin.
 

JJLehto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Nämä joukkueethan olivat perustamassa Superliigaa Eurooppaan omin nokkinensa, kunnes rahan jakoa muutettiin niin että se kelpasi ko. seuroille..

En nyt täysin muista (saa korjata), mutta eikö kyseessä ollu vaihtoehto CL:lle, ei kotimaisille sarjoille.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Mää kauhiasti hämmästelen kykyä olla ymmärtämättä kulttuuria ja perinteitä ja sitä voimaa millä ne jyllää.

Hämmästele ihmeessä =) Jauhat täällä jotain federalistista sheebaa vaatimuksena uudelle kiekko sarjalle ja perinteiden vaikutusta tähän. Tämä on ihan täyttä höpö höpöä. Meillä on KHL esimerkkinä ylikansallisesta sarjasta, jonka syntyä perinteinen kansallinen malli ei kaatanut. Itse asiassa voidaan sanoa, että jo yhden kauden aikana Latvian ja Valko-Venäjän kiekko on ottanut tässä ylikansallisessa sarjassa askeleita eteenpäin (Latvia voitti ensimmäisen kerran Ruotsin ja Valko-Venäjäkin on ollut vastustajilleen hankala). Lisäksi meillä on Itävallassa esimerkki, jossa paikallisessa liigassa pelaa Slovenialaisia ja Unkarilainen joukkue. Kiistattomia tuloksia on näidenkin maiden kiekollisesta kasvusta. Vai?

Ja jos nyt siihen federalistiseen sheebaan otetaan kantaa, niin voidaan kait sanoa, että Eurooppa on tänä päivänä federalistisempi kuin koskaan aikasemmin eurooppalaisen ammattikiekkoilun aikana. Eli aika voisi olla kypsä perinteistä yli kasvamiseen.

Sama ihmetys edelleen, tällä kertaa tosiaioiden suhteen. Montakos kielteistä näkemystä oikeastaan miltään taholta olet kuullut, nyt kun normaali tila palasi ja sarjaan taas saattoi nousta ja siitä pudota?

En ole kauheasti kielteisiä näkemyksiä kuullut, koska nyt on muodikasta olla tämän asian puolella. Samoin kuin on muodikasta olla play-outtien ja säälipleijareiden vastaisia. Ei välttämättä osata perustella, miksi näin ajatellaan. Perustellaan vaan, et "ku muutki on sitä mieltä". Tämä on hyvin säälittävää.

Mielestäni liigan avaaminen ei tehnyt tällä kaudella liigasta niin paljon kiinnostavampaa, että avaaminen välttämättä kannatti. Samoin säälipleijareiden kanssa. Kirjoittaja toisensa perään itkee, kuinka huono asia se on, mutta esim. tällä kaudella se saattoi herättää pitkään uinuneet Turun takaisin kiekon pariin. Tämä on ehdottomasti Suomen kiekkoscenen kannalta positiivinen asia. Toivottavasti buumi kestää kesän yli.

Höpö höpö itselles! Jos ns. korkeimman sarjan joukkuemäärä putoaa viiteen, siitä putoaa tasan yli puolet nykyisestä katsojapohjasta.

Niin, mitä sitten? Ne katsojat, jotka yhtälöstä poistuvat ovat toiseksi kovimman sarjatason houkuteltavissa. Se on vain markkinoinnista kiinni, saadaanko nämä ihmiset halleihin. Ei ne mihinkään sieltä paikkakunnilta katoa. Jos ne katsojat saadaan halleille, sinne toiseen sarjatasoon, niin mahdollista olisi saada Suomeen kaksi täysammattilaisliigaa. Tämä on vain tahdosta ja osaamisesta kiinni. (ja aika monet täällä on sitä mieltä, että sitä osaamista on juuri siellä, missä sitä uudessa tilanteessa tarvitaan).

johtaa juuri siihen lopputulemaan, että yhä suurempi määrä suomalaista kiekkotaitoa pelaa muualla, kun oman maan sarjoissa. Herrojen kanssa marjassa ollessaan nämä "suomalaiset" kolonna 5 seurat kykenee kiinnittämään vain heikoimmat suomalaiset pelaajat, koska ovat köyhimpiä ja pahnan pohjimmaisia.

Ei täällä meinata tuolilla pysyä, ku tää höpö höpö linja jatkuu. Jos jatketaan tällä samalla väsyneellä mallilla, niin ne pelaajat täältä joka tapauksessa katoavat. Muualla maksetaan enemmän. Onko sinulla jokin vedenpitävä keino estää tuo kehitys? Lähetä ihmeessä samantien Kummolalle sähköpostia. Vuorisellekin voisit laittaa kopion, meinaan hänhän eilen ylen studiossa kertoi, että tulevaisuus on kasvattajaliigassa. Eli mallissa, jossa ne pelaajat täältä lähtevät. Eurooppalainen liiga voisi ainakin hidastaa tätä kehitystä.

Tuo kahdenkymmenen joukkueen ammattilaisliiga ei loppujenlopuksi ole yhtään typerämpi idea,

Kahdenkymmenen joukkueen ammattilaisliiga Suomessa on idioottimaisin kehitysmalli, mitä voi olla. Tällä ei ole mitään tekemistä Suomalaisen kiekon kehittämisen kanssa. Lopputulos on vain liuta välimallin pelaajia, jotka eivät joudu kovimpaan mahdolliseen kouluun, tasoonsa nähden. Liiga olisi tasoton, jossa pelaajat eivät kehittyisi samaan tahtiin kuin mallissa, jossa on 5 joukkuetta eurooppalaisella huipputasolla, 10 joukkuetta kansallisella huipputasolla ja vielä 10 joukkuetta kehitysalustana ylemmälle kahdelle liigalle.
Kolme eritasoista liigaa Suomessa kehittää eritasoisia pelaajia paremmin, kuin yksi massiivinen, toimimaton liiga.

Tämän kappaleen sisältö tuo mieleeni lähinnä entisaikojen hölmöläisvitsit, tyyliin,

Tämä sinänsä ihan hyvä vitsi kiteyttää kyllä sinun kykysi käydä tätä keskustelua. Minä kerroin, että ruotsalaiset kävivät aikaisemmin (kun olivat itse alamaissa) ottamassa mallia meiltä (ja lopunhan me kaikki tiedämme), niin sinulta ei löydy kuin vitsi vastattavaksi. Eikö sinun mielestä meillä ole mitään opittavaa mistään muualta? Jos näin todellakin on, niin ota ihmeessä taksi ja pyydä ajamaan hesperiaan. Kerro siellä vahtimestarille sinun suurudenhullut visiot 20 joukkueen ammattilaisliigasta Suomessa. Eiköhän sulle paikka löydy =)
 
Suosikkijoukkue
"Se joukkue joka ei pelaa Jääkiekon SM-liigassa"
Kahdenkymmenen joukkueen ammattilaisliiga Suomessa on idioottimaisin kehitysmalli, mitä voi olla. Tällä ei ole mitään tekemistä Suomalaisen kiekon kehittämisen kanssa. Lopputulos on vain liuta välimallin pelaajia, jotka eivät joudu kovimpaan mahdolliseen kouluun, tasoonsa nähden. Liiga olisi tasoton, jossa pelaajat eivät kehittyisi samaan tahtiin kuin mallissa, jossa on 5 joukkuetta eurooppalaisella huipputasolla, 10 joukkuetta kansallisella huipputasolla ja vielä 10 joukkuetta kehitysalustana ylemmälle kahdelle liigalle.

Eikös tässä ole vähän samansuuntaista puuhastelua käynnissä kuin 10 vuotta sitten. SM-liiga arpoi ne kaupungit, joissa saa pelata ylimmällä sarjatasolla. Nyt on taas uusjako käynnissä.

Mielestäni Suomessa saa olla vaikka 5 sarjatasoa, enemmän tai vähemmä "ammattilaissarjoja", kunhan niistä voi tapahtua vaihtumisia. Siis vaikka Kyröskosken Pärske VOI nousta KHL:n voittajaksi, voittamalla riittävästi pelejä.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tämä laskisi mielenkiintoa aivan varmasti ja näkyisi myös yleisömäärissä, tv-sopimuksissa, sponsorituloissa jne.. Huippupelaajat katoaisivat samalla kuin yleisökin halleista.

Jalkapallo saisi luultavasti paremman aseman suomalaisessa urheilussa, kun Sm-liigaa ei enää käytännössä olisi. Kyllähän liigasta kieltämättä katoaisi koko idea, mikäli se menettäisi noin monta joukkuetta.


Vaikea sanoa tarkalleen miten itse suhtautuisin tilaanteeseen. Mikäli oma joukkue moiseen lähtisi mukaan vähentyisi jääkiekon seuraaminen...luultavasti samoin kävisi myös mikäli muita joukkueita lähtisi oman sijasta.
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Hifkin ainakin pitäisi lähteä mukaan jos tälläinen liiga syntyisi. Sm-liiga on tällä hetkellä niin vähän kiinnostava että kaikki uusi otetaan ilolla vastaan. Tällä kaudella ainoa juttu joka kiinnosti oli Ässien ja Sportin pelit. Esimerkiksi finaaleja en seurannut ollenkaan kun ei vaan kiinnostanut. Uskon että uusi mahdollinen liiga kiinnostaisi katsojiakin koska liigassa olisi paremmat pelaajat kuin sm-liigassa ja esimerkiksi tappeluihin suhtauduttaisiin varmasti eri tavalla kuin Vuorisen liigassa.
 

Rocco

Jäsen
Omasta mielestäni Sm-liigan, Elitserienin ja KHL:n yhdistäminen on tuhoontuomittu ajatus. Tai siis että kaikista pelaa muutama seura samassa liigassa, kuten nyt ilmeisesti suunnitellaan. Fakta vain on se, että lähes kaikissa maailman palloilulajeissa oman maan kansallinen sarja on se tärkein juttu, ja bonuksena on sitten jonkinmoinen turnaus, jossa kohdataan muiden maiden parhaita sarjajoukkueita. Ja se systeemi on toimiva, ja hyväksi havaittu.
Samaa mieltä. Ensinnäkään ihmisiä ei varmasti Suomessa kiinnosta tulla katsomaan jotain Elitserienin joukkuetta, jossa pelaa viisi Anderssonia, kolme Svenssonia, muutama Holmqvist yms yms. Ja KHL:stä taas jotakin Uralin Torpedoa, missä ketään pelaajaa ei tunne nimeltä.
 

Wiltord

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Samaa mieltä. Ensinnäkään ihmisiä ei varmasti Suomessa kiinnosta tulla katsomaan jotain Elitserienin joukkuetta, jossa pelaa viisi Anderssonia, kolme Svenssonia, muutama Holmqvist yms yms. Ja KHL:stä taas jotakin Uralin Torpedoa, missä ketään pelaajaa ei tunne nimeltä.

Kyllä ne oppisi tuntemaan. Ihan samanlailla liigaankin tulevia mestispelaajia aika nopeasti tietää ja tuntee. Ei tarvitse kuin puoli kautta, niin tuntee jo joukkueet kohtuu lailla ja on selvää, että nämä Elitserienin ja esim. KHL:n joukkueet ovat paljon kiinostavempia sitten kuin liigan perusporukat, jossa pelaa jotain Hakkaraisia, jotka häviävät pelitaidoissa ja sitä kautta viihdyttävyydessä näille Anderssoneille ja Igoreille sata nolla.

Kyllähän parempia pelaajia ja parempia joukkueita on pitkässä juoksussa mukavampi seurata. Nimet oppii yllättävän nopeasti, vaikka äkkiseltään tuntuukin toiselta.

Itseäni ainakin kiinnostaisi enemmän mennä katsomaan ulkomaalaista huippujoukkuetta kuin jotain liiganippua vastaan olevaa matsia.
 

Ultra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pyynikki bollklubbar, TBK & vadelmavenepakolaiset
.. mitä hemmettiä TPS ja Tappara tuolla tekisivät?
Tepsistä on paha sanoa, mutta heidän panosta kyseisessa liigassa puoltavat ainakin iso halli, suuri markkina-alue ja "Koivu connection".

Tapparan osallistuminen on itsestäänselvyys. Leinonen oli aikoinaan Nordic Trophyn käynnistäjä/perustaja, josta tämä kaikki on lähtenyt liikkeelle. Lisäksi Tamhockey on selvästi jo valmistautumassa kyseiseen liigaan. Mäntylän ja Saravon ennätys pitkät sopimukset viittaavat tähän hyvin vahvasti. Asia on selviö kun yhtälöön lisätään yksinomaan Tapparan miesten ajama moinitoimihalli projekti (10-15k kapasiteetti), sekä Poju Zabludowiczin todennäköinen vahvistuminen rahoittajana.

Suur-Tapparaa odotellessa...
 

angnus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jos asiat menisivät siihen malliin, että nämä viisi häipyisivät liigasta, ja liiga jatkuisi nykykokoonpanolla(+ Sport, ja ehkä Tuto), niin mitäs sitten kun nämä viisi yrittäisivätkin jossain vaiheessa tulla takaisin sarjaan? Sillä melko varmasti tämä touhu kaatuu Suomalaisten osalta aika nopeastikin. Ei varmasti kiinnosta yleisöä samalla lailla, kuin nykyinen sarja. Joukkueiden tasoero on niin suuri, että pelaajapalkkioita täytyy nostaa vähintään kaksinkertaisiksi, jotta Suomalainen seura voittaisi edes joskus. Vähemmän yleisöä, enemmän menoja...kyllä saa olla aika luottavaiset sponsorit, että tuollaista rahoittavat näinä vaikeina aikoina!
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Hämmästele ihmeessä =) Ei täällä meinata tuolilla pysyä, ku tää höpö höpö linja jatkuu. Jos jatketaan tällä samalla väsyneellä mallilla, niin ne pelaajat täältä joka tapauksessa katoavat. Muualla maksetaan enemmän. Onko sinulla jokin vedenpitävä keino estää tuo kehitys? Lähetä ihmeessä samantien Kummolalle sähköpostia. Vuorisellekin voisit laittaa kopion, meinaan hänhän eilen ylen studiossa kertoi, että tulevaisuus on kasvattajaliigassa. Eli mallissa, jossa ne pelaajat täältä lähtevät. Eurooppalainen liiga voisi ainakin hidastaa tätä kehitystä.

Muu osa kun tuotoksessasi ikävä kyllä oli sitä sheebaa, en sitä kommentoi tarpeettomana.

Vuorisen kommentointi oli ihan reaalimaailmasta ja totta. Ajatelmani tästä ammattisarjasta suomessa laajennettuna perustui juuri tähän totuuteen, Tämä olisi ainoa keino, jolla kotimaiset huiput pysyisivät kotimaassa edes hiukkasen pidempään suomalaisen kiekkoyleisön ilona ja paremmin kun bisnes liiga systeemissä. Samoin suomalaisen valmennustietouden ansiosta myös muualta niitä kehittyviä pelaajia on mahdollista saada sarjan mielenkiintoa lisäämään ja tasoa parantamaan. Bisnesliiga ei tätä kehitystä hidasta, vaan nopeuttaa.

Kiintoisalta tällä hetkellä näyttää asetelma, että lähtijöitä olisikin vain kaksi, tappara ja jokerit, mikäli nyt nämäkään tosissaan ovat. Reaalista toki on, ettei helsinki elättäisi millään kahta bisneskiekkojoukkuetta, eikä suomi enempää kuin kahta, mutta molemmista jää sitten paikallisderbyt historiaan ja on kiinnostavaa seurata sen vaikutusta kannatukseen, mikäli siis toteutuu edes tämä ja tuskin toteutuu.
 

Raúl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Jos asiat menisivät siihen malliin, että nämä viisi häipyisivät liigasta, ja liiga jatkuisi nykykokoonpanolla(+ Sport, ja ehkä Tuto), niin mitäs sitten kun nämä viisi yrittäisivätkin jossain vaiheessa tulla takaisin sarjaan?

Tuossahan Tshekki77 ansiokkaasti selvensi sitä muutama viesti sitten. HIFK, Jokerit ja kumppanit tulevat kakkosdivisioonaan eivätkä edes halua nousta sieltä, koska siellä on parempia vastustajia! Kyllähän tähän päätelmään on pakko päätyä, jos on vähänkään loogista päättelykyä...

Vakavasti puhuen tuossa tilanteessa tulisi ongelmia. Ei liiga millään voi ottaa joukkueita suoraan takaisin ylimmälle sarjatasolle vain sillä perusteella, että ne ovat siellä aikaisemminkin pelanneet. Lähtevät seurat ottavat tietoisen riskin siirtyessään muualle, mutta ovat toisaalta varmasti tutkineet taustoja sen verran, että paluuta ei pitäisi olla näköpiirissä.

Edelleen mielestäni yksi jääkiekon seuraamisen tärkeimmistä asioista on kanssakäyminen kilpailijoiden kannattajien kanssa, niin halleilla kuin vaikkapa Jatkoajassakin. Tämä puoli kärsisi väistämättä uudessa tilanteessa, missä kieli olisi vieras ja välimatkat moninkertaisia. Tämä tietysti koskettaa vain ns. faneja, ei suurta massaa, jotka vain käyvät syömässä makkarat hallilla ja menevät kotiinsa miettimään muita asioita.

Ei tämä tilanne hyvää tee suomalaiselle jääkiekolle, mutta uskon silti, että SM-liiga jatkuu samoilla seuroilla lähitulevaisuudessakin. Viiden seuran joukkopakoon en usko millään.
 

Js11

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aivan sama mikä vastassa olevan joukkueen nimi on, jos peli täyttä paskaa.
Tällä kaudella suurin osa liigan joukkueista oli täynnä sen luokan pelaajia, ettei katsomossa meinannut hereillä pysyä.
Jos tässä uudessa liigassa pelin taso on parempi, niin mieluummin sitä katsoo kuin jotain Saipaa, Ilvestä tai mitä näitä nyt oli.

Suurin ongelma liigatapahtumissa on tällä hetkellä pelin taso. Ei kaikkia edes kiinnosta runkosarja vääntöjen tulokset vaan viihdyttävä peli.

Ja syy siihen miksi nämä euro-cupit yms. eivät tähän mennessä ole menestystä niittäneet on siinä, että niissä joukkueet vaihtuvat joka vuosi, niissä oli vain muutama peli sekä se että ne olivat osallistuville joukkueille selkeästi vain pieni bonus talven keskellä.

Jos näiden viiden jengin ykkösliigana on esim. "Pohjolan liiga", niin vähintään samalla tavalla ne ruotsalaiset huippujoukkueet vetävät porukkaa, kuin nykyiset liigajoukkueet.
Pelin tason ansiosta ehkä enemmänkin.
 

#76

Jäsen
Yleisömäärien suhteen ratkaisevaa on kuinka moni nykykatsoja tulee hallille kotijoukkueen, sarjan, vierailijan tai jonkin muun syyn takia.

Mikäli viisi joukkuetta lähtisi, niin jäljelle jäisi Blues, HPK, Jyp, Kalpa, Ässät, Lukko, Saipa, Ilves ja Pelicans. Yhdeksän ja tähän mukaan Sport. Ideaali määrä eli kymmenen joukkuetta kasassa. Nelinkertainen sarja ja kahdeksan parasta pudotuspeleihin. Toiseksi huonoin karsisi Mestiksen kakkosen kanssa ja huonoin tippuisi Mestiksen mestarin noustessa tilalle.

Maantieteellisesti jakauma olisi edelleen varsin hyvä muutaman joukkueen roikkuessa liigan kynnyksellä kuitenkin. Tuto, Kiekko-Vantaa, Hokki ja Kookoo varmaan panostaisi innoissaan mahdollisuudesta pelata liigaa.

Viime kädessä tämä voisi olla erittäin hyvä mahdollisuus liigalle saada koko touhu järkevämmällä tasolle ja linjalle.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Noinkohan kansallinen mestaruus olisi sellainen asia, josta luopuminen tapahtuu ihan kivuttomasti eurooppalaisessa palloilukulttuurissa? Epäilen aika paljonkin.

Itse lähtisin ajamaan sarjaa, jossa pelataan ensin kansallinen mestari selville ja sen jälkeen selvitään Euroopan mestaruus kansallisten mestareiden välillä. Siis heti mestaruuden selviämisen perään, ei CHL-tyyliin seuraavalla kaudella.

Muodostetaan Venäjälle 16 joukkueen sarja, Suomeen, Ruotsiin, Saksaan, Tshekkiin ja Sveitsiin 8 joukkueen sarjat. Sen päälle vielä Euroopan puoleisten entisten N-liiton maiden sarja (Viro, Latvia, Liettua, Ukraina, Valko-Venäjä). 64 joukkueen sarjasta siis puhutaan. Nykyisellään KHL+Suomi+Ruotsi+Tshekki+Sveitsi+Saksa=24+14+12+14+12+16=94. Pääsarjatason joukkueiden määrä siis laskisi selkeästi. KHL-maista ei lähtisi paikkoja, mutta seuroja siirtyisi Venäjän ulkopuolelle, Suomesta lähtisi 6, Ruotsista 4, Tshekistä 6, Sveitsistä 4 ja Saksasta 8 joukkuetta.

Tästä sitten vedetään 60 ottelun runkosarja. Venäjällä nelinkertainen sarja. Muualla neljä kertaa oman maan joukkueita vastaan sekä 32 ottelua muiden maiden joukkueita vastaan. Yhden maan kohtaaminen jäisi siis väliin joka vuosi. Väliin jäävä maa kiertäisi. Sarja auki alhaalta, heikoin karsii.

Venäjällä pudotuspeleihin pääsee kahdeksan, mestari menee automaattisesti tavoittelemaan EM-titteliä. Kuudessa muussa maassa pudotuspeleihin pääsee vain neljä joukkuetta. Jotta pudotuspelikierroksia saadaan yhtä monta kuin Venäjällä, on kolmas kierros karsinta loppuvaiheeseen pääsystä. Arvotuilla pareilla ja paras seitsemästä. Kun sitten kolme jatkajaa on setvitty arvotaan jälleen kaksi välieräparia ja voittajat esiintyvät finaalissa. Se, että parit arvotaan ei haittaa mitään. Voitosta pelataan ja piste.

Maksimipelimäärä mestarilla on 60+5*7=95, kun se nykyisin Suomessa on 58+3*7=79. Se on selvää, että EHT:lle ei jää kalenterista tilaa. MM-kisoille kylläkin. Nykyiseen SM-liigan maksimipelimäärään nähden lisäys on kuitenkin kohtuullinen.

Näin toimien:

- saadaan eurooppalainen liiga
- saadaan avoin liiga ja kakkossarjojen mielenkiinto säilyy
- seuroja löytyy maantieteellisesti ajateltuna varsin sopivasti
- kansallisen menestyksen merkitys säilytetään

Haasteet:

- saada Venäjä innostumaan
- mahdolliset tulokuilut pääsarjan ja kakkostason välillä
- saada ajattelu muokattua siten, että EM-kulta on päätavoite kansallisen mestaruuden sijaan
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Poksahtipahan mieleen tätä liigan kiinnostavuuden lisäämistä silmälläpitäen veto, jossa jokaiselle joukkueelle tulisi kauden aikana vaikkapa kaksi kuuden pisteen matsia, siis faktisesti, eikä niinkuin nyt kuvitteellisesti. Rakennelman voisi luoda niin, että sen enempää joukkueet kun yleisökään ei tietäisi mikä ja milloin tuo kuuden pisteen matsi olisi, vaan se ilmoitettaisiin hetki ennen aloituskiekon pudottamista, arpa päättäisi ne ennen kauden alkua.

Yleisölle tämä takaisi lisää kiinnostavuutta, koska myös varmaan marraskuun hifki-saipa matsissa tapahtuisi jotain ihan toisen luokan paahtoa, kun tiskissä olisi kuusi pistettä.

Näihin peleihin syntyisi keskellä runkosarjaa pleijarimainen syke luonnostaan, ja pakko olisi hallille vääntäytyä, kun ei voisi olla varma milloin karkki osuisi kohdalle.

Tämä näin akuuttina boostina, kun se runkosarja on niin monen todistuksen perusteella pelkkää puuduttavuutta.

edit. Idean yksi koukku piilisi siis siinä, että jengit tavallaan joutuisivat valmistautumaan jokaiseen matsiin kuuden pisteen matsina ja kiinnostavuutta lisäisi, kenen pasmat sekoaisivat kun aloituskiekolla kuulisi pelattavan niistä kuudesta pisteestä. Tasaisessa sarjassa se myös pakottaisi viivojen tuntumassa lisäskarppaukseen kun epävarmuustekijät lisääntyisivät.
 
Viimeksi muokattu:

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Poksahtipahan mieleen tätä liigan kiinnostavuuden lisäämistä silmälläpitäen veto, jossa jokaiselle joukkueelle tulisi kauden aikana vaikkapa kaksi kuuden pisteen matsia, siis faktisesti, eikä niinkuin nyt kuvitteellisesti.
Jyrkkä ei tällaisille sirkustempuille. Tässä tulisi keinotekoisuuden päälle vielä totaalinen epäoikeudenmukaisuus. Sen sijaan runkosarjan merkitystä voisi nostaa lopettamalla yhden toisen sirkustempun, eli säälit.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Jyrkkä ei tällaisille sirkustempuille. Tässä tulisi keinotekoisuuden päälle vielä totaalinen epäoikeudenmukaisuus. Sen sijaan runkosarjan merkitystä voisi nostaa lopettamalla yhden toisen sirkustempun, eli säälit.

Selvitäs ny vähän, mikä "totaalinen epäoikeudenmukaisuus"?

Kaikillehan noita kuuden pisteen matseja tulis yhtä monta ja kaikille ennalta arvaamatta, Vähemmän se minusta epäoikeudenmukaiselta tuntuis kuin esim. välisarjat. Tällainen peli voisi olla vielä ratkaistava varsinaisella peliajalla, muutoin pistejako olisi perinteinen 2 ja 1, jolloin kyseisen pelin voiton merkitys kasvaisi vielä entisestään joukkueille.

Sirkustemppu tai ei, se toisi siihen paljon parjattuun runkosarjaan pientä lisävärinää, kun kesken kaiken tulisi peli, jossa on pleijarihenkeä. Mitään erityisen keinotekoista en nää siinä, että joukkueille tulisi runkosarjaankin pelejä, joissa tsemppaamalla voi saada bonuksen, kun mahdollisuus niihin bonuksiin on kaikille yhtäläinen.

Säälit vois minunkin mielestä lopettaa ja pelata alusta lähtien pleijareita.
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Selvitäs ny vähän, mikä "totaalinen epäoikeudenmukaisuus"?

Kaikillehan noita kuuden pisteen matseja tulis yhtä monta ja kaikille ennalta arvaamatta, Vähemmän se minusta epäoikeudenmukaiselta tuntuis kuin esim. välisarjat. Tällainen peli voisi olla vielä ratkaistava varsinaisella peliajalla, muutoin pistejako olisi perinteinen 2 ja 1, jolloin kyseisen pelin voiton merkitys kasvaisi vielä entisestään joukkueille.

Sirkustemppu tai ei, se toisi siihen paljon parjattuun runkosarjaan pientä lisävärinää, kun kesken kaiken tulisi peli, jossa on pleijarihenkeä. Mitään erityisen keinotekoista en nää siinä, että joukkueille tulisi runkosarjaankin pelejä, joissa tsemppaamalla voi saada bonuksen, kun mahdollisuus niihin bonuksiin on kaikille yhtäläinen.

Muistithan keittää ne korvasienet kunnolla ennen niiden nauttimista, sillä tämä ja edellinen viestisi kyllä kertovat jotain aivan muuta.

Epäoikeudenmukaiseksi voidaan laskea mm. se, että Jokereille arvottaisiin tässä huikeassa systeemissä 6 pisteen peliksi, vaikka SaiPa kahdesti kotipeliin ja vastaavasti muilla kärkiporukoilla moista arpatuuria ei kävisi. Jokerit veisi runkosarjan pelkästään näillä kahdella 6 pisteen pelillä. Reiluako?

Mitään lisäväriähän tuo ei todellakaan tuo peliin, tai no ehkä tyhjät penkkirivit voi laskea lisäväriksi. Minulla ja varmasti monella muulla loppuisi jääkiekon SM-liigan seuraaminen, jos sinä pääsisit valtaan. Ei millään pahalla.
 

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Selvitäs ny vähän, mikä "totaalinen epäoikeudenmukaisuus"?

Selkeästi sanottuna, vaikkapa näin: Kärpät pelanneet oman 'kutosensa alkukaudesta. Kolmen vikan kierroksen aikana jahtaavat vaikkapa Jokereilta kärkisijaa, kolmen pisteen päästä. Sitten tokavikalla kiekalla Jokerit hävii ja Kärpät voittaa, tasaten pisteet ja jättäen vikan kierroksen todelliseen cliffhangeriin. Paitsi että Jokereille se olisikin oma 'kutonen'.

Ei tällaiset pistekikkailusysteemit toimi. Sarja pitää saada kiinnostavaksi muilla tavoin. Kolme pikasta heittoa mitkä toimis ainakin mulle:

1) Kaukalot pienmmäks. Veisi aikaa ja rahaa mutta silti.

2) Tuomaritaso nykyään ei pysy enää pelin mukana. Ammattidumarit. Vie aikaa ja rahaa mutta silti.

3) Säälit, playoutit, kaikki keinotekosuus helvettiin. 8 ekaa pleijareihin ja sarjan vaikka kaks vikaa karsintoihin mestiksen kahden ekan kanssa. Niin pleijarit kuin karsinnat paras seitsemästä- systeemillä alusta alkaen.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Muistithan keittää ne korvasienet kunnolla ennen niiden nauttimista, sillä tämä ja edellinen viestisi kyllä kertovat jotain aivan muuta.

Epäoikeudenmukaiseksi voidaan laskea mm. se, että Jokereille arvottaisiin tässä huikeassa systeemissä 6 pisteen peliksi, vaikka SaiPa kahdesti kotipeliin ja vastaavasti muilla kärkiporukoilla moista arpatuuria ei kävisi. Jokerit veisi runkosarjan pelkästään näillä kahdella 6 pisteen pelillä. Reiluako?

Mitään lisäväriähän tuo ei todellakaan tuo peliin, tai no ehkä tyhjät penkkirivit voi laskea lisäväriksi. Minulla ja varmasti monella muulla loppuisi jääkiekon SM-liigan seuraaminen, jos sinä pääsisit valtaan. Ei millään pahalla.

Korvasienet keitetty, mutta lieneekö jääneet vähän raaoiksi, koska en näe mahdottomana jokerien häviämistä yksittäisessä ottelussa, tai minkään muunkaan keskinäisen osalta tässä liigassa, oli joukkueet mitkä vaan. Arvonnan voisi suorittaa myöskin lähtökohdasta, ettei voi kohdata kahdesti samaa joukkuetta, eikä saa molempia kotiin. Tasurivoitollakin jokerit mämmäisi oletusarvoisesti neljä pojoo taivaan tuuliin ja toisaalta se saipa veisi jokereilta ne pois, vaikka pistettä enempää eivät saisikaan. Runkosarjan tylsyydesta ja turhuudestahan täällä saa lukea topikissa jos toisessakin ja kuinka oikeat pelit alkaa vasta pleijareissa. Tällä systeemillä tuo ei ainakaan ihan niin olisi ja oikeudenmukaisuudessaan hakkaisi nykyiset välisarjat mennen tullen, vaikka miten miettisit asiaa. Nämä pelit voisi sijoittaa myös sinne eniten parjatulle toiselle ja kolmannelle neljännekselle tuomaan lisäpanosta sarjaan syksyn loppuun ja talven alkuun.

Lisäväri ei liigaan ei synny vaikka pelaisivat ressun jäätyneellä juomakupilla sarjapelinsä. Niin kauan kun mahdollisuudet on kaikille tasaveroiset kerätä pisteitä, systeemi on oikeudenmukainen. Minulle kyllä kelpaisi se ihan ammoinenkin sarjasysteemi, jossa jengit pelasi tasamäärän pelejä keskenään, tasurista sai yhden ja voitosta kaksi pistettä, häviöstä ei koskaan mitään. Näin pelattiin vuosikymmeniä, mutta kun se ei kelvannut ja piti siirtyä näihin kaikenmaailman pakko löytää voittaja arvontoihin, ynnä muihin väännöksiin, kun mikään ei ollut tarpeeksi viihdyttävää olevinaan, eikä se valitus ole silti loppunut.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Ei tällaista ideaa pitäisi ihan suoralta kädeltä dumata, koska kieltämättä runkosarja on ajoittain puuduttuva. Mutta ongelmia tässä kyllä tällaisenaan olisi.

Esim. jos nämä bonaripelit arvottaisiin etukäteen, niin aina on vaara, että tieto vuotaa. Eli pitäisi kehittää jonkinlainen malli, missä itse arvonta suoritetaan ennen aloitusta, mutta kuitenkin sellainen, että bonari pelit eivät kaikilla osu heti kauden alkuun.

Säälipleijareissa en näe sellaisenaan mitään pahaa, varsinkaan kun sitä "oikeusmurhaa" ei ole vielä sattunut, että 9. tai 10. Olisi mennyt ensimmäiseltä oikealta pudotuspeli kierrokselta jatkoon. Sen sijaan se onnistui herättämään pitkään horroksessa olleen Turkuhallin. Tämä on sm-liigan kannalta pelkästään positiivinen asia.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree!
Mielenkiintoisemmaksi runkosarjan saa yksinkertaisesti vähentämällä matsien määrää, mutta tämähän nyt ei ole valitettavasti mahdollista...

Jos tuollaiseen piste kikkailuun lähdettäisiin niin tietysti niitä extra-pisteitä tulisi jakaa 13 pelissä ja jokaista vastustajaa vastaan sekä ehdottomasti aina sama määrä. Ja missään nimessä niitä ei tulisi jakaa enää sarjan loppupuolella kun taistelu po-paikoista tiukimmillaan. Lisäksi ne pelit mitkä on saanut kotiin niin seuraavalla kaudella sitten pelattaisiin vieraissa.

En sitten tiedä olisiko tässä nyt loppupeleissä mitään järkeä.
 

Orava

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Säälipleijareissa en näe sellaisenaan mitään pahaa, varsinkaan kun sitä "oikeusmurhaa" ei ole vielä sattunut, että 9. tai 10. Olisi mennyt ensimmäiseltä oikealta pudotuspeli kierrokselta jatkoon. Sen sijaan se onnistui herättämään pitkään horroksessa olleen Turkuhallin. Tämä on sm-liigan kannalta pelkästään positiivinen asia.
Mikäs oikeusmurha siinä oikein syntyisi? Sääliplayoffit mielestän taas vähentävät huomattavasti pleijareiden mielenkiitoa. Ykköselle ja kakkoselle annetaan mieletön etu siitä, että toiset ovat tahkonneet jo muutama rankkaa ottelua. Tietysti jos on sitä mieltä, että ykkösen ja kakkosen kuuluu päästä vieläkin helpommin välieriin niin sitten. Säälipleijareista ei muuten vieläkään kukaan koskaan ole mennyt välieriin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös