Eduskuntavaalit 2023

  • 360 018
  • 4 401

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Tämä uutinen osui silmään aamukahvia juodessani.


Siinä on tietenkin muita huolestuttavia aspekteja kuin mihin nyt tartun, mutta.... Olen katsellut/kuunnellut aika monta vaalitenttiä, vastaillut eri vaalikoneisiin ja lukenut eri puolueiden vaalimainoksia. Venäjän ja talouden varjossa esillä on ilmastonmuutos ja vuoden 2035 tavoitteet. Eri puolueet ovat nostaneet esille samasta korista vähän eri tavalla "tuunattuja" lääkkeitä kulutuksen ja päästöjen vähentämiseen. Lemmikkejä näissä keinoissa ovat (poltto)moottoriautoilun vähentäminen/kieltäminen (lue tehdä kalliimmaksi kansalaisille), lihansyönnin vähentäminen (lue tehdä kalliimmaksi kansalaisille), kiinteistöjen energiatehokkuuden kasvattaminen (lue tehdä kalliimmaksi kansalaisille), lentomatkailun vähentäminen (lue tehdä kalliimmaksi kansalaisille), etc. Tähän päälle tulee avauksia suodattamista mökin saunojen piippuihin tai muuta mukavalta kuulostavaa.

Yksikään puolue (herätys persut), toimittajista puhumattakaan, ei nosta esiin ict-alan energiankulutusta/päästöjä, joka kasvaa valtavilla prosenteilla vuodessa. Tällä hetkellä internet haukkaa noin 10% koko maailman sähkönkulutuksesta, vuonna 2030 se on varovaisestikin laskettuna yli 20%. Kun porukka toteaa, että netti on välttämätön nykyisessä työelämässä, niin se välttämättömyys tuottaa 20% netin päästöistä. Yli 80% prosenttia tulee pornosta, kissavideoista, ym. Kuin alleviivaten mittaluokista, Patrian laajennuspyrkimykset Norjassa tyssäävät siihen, että Tiktokin datakeskus käyttää alueella kaiken energian.

Tässä maailmantilanteessa Nammon paukuille taitaa valitettavasti olla tarvetta, Tiktokin tarpeellisuudesta en ole niin varma. Mutta näiden vertailu ei ole asian pointti (eikä edes Kiinan muut vaikuttimet), vaan konkreettinen osoitus järkyttävästä energiankulutuksesta, josta kukaan ei puhu mitään. Miksi asiasta ei keskustella? Miksi mummoja kehotetaan vääntämään pattereita pienemälle ja valmistautumaan asuntojensa energiaremonttiin? Miksi "setämiestä" syyllistetään, kun hän laittaa lihatiskiltä tavaraa kärryyn? Miksi syrjäkylien pappoja "painostetaan" sähköauton hankintaa? Mutta vintagemyssyyn pukeutunut ja yliopiston ruokalassa kasvisruokaa nauttiva tubettaja, voi jakaa omasta paremmuudestaan somessa videoita seuraajilleen. Kukaan ei häiritse tämän kaverin mielenrauhaa, miksi ei?
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Niin datakeskukset ovat eräänlainen täydellinen palvelualojen vastakohta, kun kulurakenne on täysin energia sidonnainen ja kun palveluissa ne kulut on palkoissa. Onhan näitä Suomessakin, ja varmaan tulee lisää sitä mukaa kun sähköä alkaa taas riittämään. Ihminen kun sellainen vekkuli, että osaa kyllä käyttää kaiken energian jollain tavalla jonka irti jostain tarpeeksi edullisesti saa.

Meillä tulee olemaan aikamoinen tarve investoida sähkön tuotantoon. Raahen terästehtaan sähkön kulutus jo yksin tulee nousemaan aika railakkaasti, kun siitä hiilineutraalia aletaan veivaamaan. Tulee kiire jotta sähkömarkkina pysyy mukana tuossa muutoksessa, ja tulee aika vaihtelevia olosuhteita sähkömarkkinoilla kysynnän ja tarjonnan puolesta. Se mikä minua arveluttaa, niin nyt kaavaillaan sääntelyä sähkömarkkinoille josta jopa Kokoomus puhuu. Olen yllättynyt tästä siltä osin, että luulissi Kokoomuksen sen tietävän mitä sääntely tekee investointihalukkuudelle. Kokoomuksen linjaukset eivät ole nyt ollenkaan linjassa puolueen liberaalien markkinamekanismien toimivuuden ajatusten kanssa.

Se mitä tenteissä nyt selkeästi hiukan typerästi maalaillaan, että ensi talvesta tulee samanlainen energiakriisi kuin nyt, niin uskallan väittää ettei tule. Ensi talvesta tulee helppo, mutta sitten kun teräksen ja muiden muiden hiiltä nielevien tuotteiden korvaaminen alkaa oikein vauhdilla asia varmasti on tyystin eri.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
FASlapsi ja Jari Porttila
Mielenkiintoista nähdä nyt kun Perussuomalaisille on melkoisella varmuudella luvassa hallitusvastuuta, miten aikovat myydä äänestäjille sen tosiasian, että vähäosaisten, sairaidaiden, työttömien ja eläkeläisten kukkarolla käydäänkin ja isolla kädellä. Mikä on sitten selityksenä, kun ei se maahanmuutto, kehitysapu jne. ratkaisseetkaan taloudellisia ja ikäpyramidin mukanaan tuomia haasteita. Kovin innolla en odota, miten Soten todellisia ongelmia aletaan ratkoa. Onko se sitten että kyllä me oltais, mutta kun muut.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Niin eihän tuossa ole mitään uutta. Kaikki SDP:n talouspoliittiset ideat vaikuttavat päällisin puolin hyviltä, mutta jos niiden vaikutusta analysoi edes vähän syvemmin, niin loppujen lopuksi ne vain lisäävät työttömyyttä.

Sinänsä kuulostaa ihan kivalta siirtää työntekijöiden kustannuksia yrityksille/yritysten omistajille, mutta lopulta siitä kärsivät eniten työntekijät, kun yritystoiminnan kannattavuuden takia joudutaan kasvattamisen sijaan pienentämään yritysten henkilöstöä.
Kaikki lisäkustannukset mitä yritykset joutuvat maksamaan tulevat loppujenlopuksi kuluttajien maksettaviksi tavalla tai toisella. Palvelun tarjoaja ( yritys ) rahastaa palvelun ostajalta kaikki muuttuvat ja kiinteät kustannuksen loppujenlopuksi laskun loppusummasta. Vain kustannustehokas yritystoiminta on yhteiskunnan kannalta ainoa vaihtoehto hyvinvointivaltion talouden kannalta.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Äänestysaktiivisuuden nousu saattaa suosia persuja: Jaksavatko nuoret miehet lähteä tänä vuonna uurnille? He saattavat ratkaista vaalien tuloksen

On siis kyse nuorten miesten äänistä, jaksavatko lähteä uurnille. Ennakkoääniä on annettu hyvin runsaasti, joten vaalit herättävät kiinnostusta. Vaalisääkin suosinee äänestämistä ja näinä hyytävinä hetkinä ei Suomessa oikeastaan ole mitään muuta tekemistä, joten yhtä hyvin voi käppäillä äänestämään. Normaalisti tähän aikaan keväthuuma on jo sellainen, että monella on tarve lähteä mökille, kunnostamaan venettä tai vajassa rassailla prätkää yms. On paljon kiinnostavampia asioita kuin äänestäminen.

Hiihdon ystäville on toki sunnuntaina tulossa klassiset väliaikalähdöt, miesten 50 km ja naisten 30 km. Mutta on ymmärrettävää, ettei moinen nautinto sytytä kaikkia.

Vaalikeskustelu on ollut varsin ärhäkkää ja hyvä niin. Suomessa yleensä ajatellaan niin, että venettä ei saa keikuttaa, kaikkien pitää esiintyä rauhallisesti ja vakavasti kuin arkunkantaja. Jostakin syystä kansa ei kuitenkaan ajattele ihan niin. Vaalit sytyttävät, jos poliitikot sytyttävät vaalikarjan. Tunteiden merkitystä äänestämiseen ei pidä aliarvioida. Niillä, joilla elämä menee mukavasti ja politiikkojen puheet menevät yhdentekevinä ohitse, ei syytä äänestämiseen ole. Ja toisaalta niillä, joilla menee todella huonosti eikä toivoa ole, ei myöskään ole syytä äänestää.

Mutta jos jokin asia sytyttää, tulevat säästöt, maahanmuutto, sote, arvokysymykset, niin on myös syy lähteä äänestyspaikalle suorittamaan kansalaisoikeuttaan. Useimmat ajattelevat jonkun asiakysymyksen olevan valinnan perusteena, mutta paljon on niitäkin, joille ehdokkaan persoona on tärkeämpi. Puolue tulee huomenlahjana tällaisille.

Korkea äänestysprosentti suosinee persuja. Toisaalta, tiedetään myös, että vihreillä on ollut paljon kannatusta, mutta tämä ei ole koskaan realisoitunut maksimaalisesti. Mutta arvailuahan tämä. Voihan moni kaappidemarikin aktivoitua, kun sinimusta hallitus uhkaa ja koko hyvinvointivaltio menee tiilitaloineen päivineen. Kokoomuksella lienee vaikeinta, koska Nato-ratkaisukin on jo unohtunut ja säästöjä pukkaa päälle. 25% haihtui aika nopeasti. Äkkiseltään voisi päätellä, että persut ovat saaneet kokkareilta melko suuren osan kannatuksestaan takaisin.

Näin siis puolueiden kannatus on kehittynyt viime vaaleista: Puoluekannatus Suomessa – Wikipedia
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Suomessa on suunniteltu tuulella toimivien tuulivoiman lisärakentamista todella paljon jopa yli 1000 uutta myllyä Suomessa. Sen lisäksi on suunniteltu muutamia todella suuria aurinkoenergiaa hyödyntäviä energiapuistoja. Tämän lisäksi pitää saada hoidetuksi kuntoon säätöenergiamme tuottaminen riittävälle tasolle. Pien ydinvoiman lisärakentaminen on saatava aikaan Suomessa pikaisesti.
 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Miksi kukaan ei haasta Marinin säästökohteissa mittaluokkaa? Kaipaan hieman Valtosta samaan paneeliin Marinin kanssa, niin nostaisi varmasti tämän esille (kuten on aiemminkin tehnyt eri aiheissa mm. tuloerot). Toimittajan kysymys ja keskustelu on miljardiluokassa, mutta Marinin vastaukset puhuu vaikutuksissaan kymmenien tai satojen miljoonien kokoluokasta (arvonnousuvero, veropohjan tilkitseminen, listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristys, instituutiosijoittajien verotus).

Tai laskennallisesti jos jälkikäteen nuo kaikki laittaisi päälle niin kertymä olisi yli miljardin, ehkä 1-3mrd, VM:n sivuillakin oli vain arvioita osasta näistä. Mutta kun säädät tuollaiset verolait, niin todellisuudessa verosuunnittelu kasvaa, ja vedetään toimintaa pois Suomesta, jolloin päädytään taas tilanteeseen jossa verotuksen kiristys pienensi verotuloja ja näivetti taloutta.
 

Binisteri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Minnesota Wild, Real Madrid C.F., LA Lakers

Liitteet

  • 0cd.png
    0cd.png
    28,2 KB · kertaa luettu: 64

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Purra on kyllä mielestäni oikeassa siinä, että kovin tiukka hiilineutraalius tavoite 2035 on hieman teennäinen ja ehkä myös tehoton tapa saavuttaa se. Tuollaiset rajat ovat kanssa hieman liberaalia markkinatalouden perjaatteita vastaan, kun asiat tuppaavat syntymään parhaiten luonnollisesti ilman sääntelyä markkinoilla kun luodaan vaan riittävät olosuhteet muutokselle mahdollisimman vähällä sääntelyllä. Ehdoton aikaraja 35 on aika tiukka rajoite markkinatalouteen, ja aika voimakas keino rajoittaa markkinaa. Hjallis minusta tämän sanoi parhaiten, että onko sillä nyt väliä onko se vuonna 33 vai 38, kunhan se saavutetaan järkevällä tavalla.

Syy miksi Kokoomus tätä tiukkaa vuonna 35 ajaa niin innolla vaatii hieman ajatusta. Tosiaan tämä tiukka raja tulee hyödyttämään pääosin Suomalaista elinkeinoelämää. Pääosa Suomalaisista suurista yhtiöistä hyötyy näistä rajoituksista markkinoilla. Jopa metsäteollisuus, joka ei ole enää pelkkä energia syöppö vaan aika vahva energian tuottaja. UPM todennäköisesti laittaa viellä muutoman paperimyllyn kiinni, niin alkaa sekin kunnolla hyötyä korkeammasta sähkön kulutuksesta. Neste hyötyy vahvasti jakeluvelvoitteesta ja Fortum lienee se kaikista suurin hyötyjä. Sitten tulee se kohta mitä pitää hieman miettiä, kuinka Suomalainen terästeollisuus tästä hyötyy, ja nyt pitää kaivaa jo hieman foliohattua päähän. Luulen että eurooppa joutuu asettamaan viellä voimakkaammat tullit ja sanktiot perinteiselle hiilellä tuotetulle teräkselle, niin nämä hiilineutraalit terästehtaat pääsevät aika tyhjään markkinaan tuotteidensa kanssa. Kiinan teräs joudutaan sulkemaan markkinoilta voimmakkain toimin, joka tulee nostamaan euroopan teräksen hinnat pilviin.

Näin on kyllä hieman epäilen näitä puheita, että tämä on win win kaikille osapuolille, ja kyllä näistä markkinoiden rajoitteista lasku tulee ja se tulee kuluttajalle. Toki nämä asiat pitää tehdä, mutta on minusta valehtelua ettei tämä tule muka maksamaan.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Vieläkös tässä tentittiin? Kyseelläkö Marinilta horneteista tai sinimustasta? Joutuuko Purra puristuksiin kiky-maksujen siirtojen ja takinkäännön suhteen? Kiinnostaako Orpossa mikään?
 

Mauri-Antero

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Miksi kukaan ei haasta Marinin säästökohteissa mittaluokkaa? Kaipaan hieman Valtosta samaan paneeliin Marinin kanssa, niin nostaisi varmasti tämän esille (kuten on aiemminkin tehnyt eri aiheissa mm. tuloerot). Toimittajan kysymys ja keskustelu on miljardiluokassa, mutta Marinin vastaukset puhuu vaikutuksissaan kymmenien tai satojen miljoonien kokoluokasta (arvonnousuvero, veropohjan tilkitseminen, listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristys, instituutiosijoittajien verotus).

Tai laskennallisesti jos jälkikäteen nuo kaikki laittaisi päälle niin kertymä olisi yli miljardin, ehkä 1-3mrd, VM:n sivuillakin oli vain arvioita osasta näistä. Mutta kun säädät tuollaiset verolait, niin todellisuudessa verosuunnittelu kasvaa, ja vedetään toimintaa pois Suomesta, jolloin päädytään taas tilanteeseen jossa verotuksen kiristys pienensi verotuloja ja näivetti taloutta.
Toisessa ketjussa jokin aika sitten mainitsin, että Marin ei enää ikinä esiinny Valtosen kanssa samaan aikaan. Ja juuri sen takia, kun aletaan menemään syvälle aiheeseen, jolloin pitää jotain tietääkkin.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Kun tämä nyt sattuu kuulumaan ihan ydinosaamisalueeseeni:

Tällä hetkellä internet haukkaa noin 10% koko maailman sähkönkulutuksesta, vuonna 2030 se on varovaisestikin laskettuna yli 20%. Kun porukka toteaa, että netti on välttämätön nykyisessä työelämässä, niin se välttämättömyys tuottaa 20% netin päästöistä. Yli 80% prosenttia tulee pornosta, kissavideoista, ym. Kuin alleviivaten mittaluokista, Patrian laajennuspyrkimykset Norjassa tyssäävät siihen, että Tiktokin datakeskus käyttää alueella kaiken energian.
On olemassa sellainen "wanha coodareiden wiisaus", että "eksponenttikäyrä on vain S-käyrän alku". Kyllä, tietoliikenteen ja tietojenkäsittelyn energiankulutus tulee nousemaan, mutta ei samassa suhteessa kuin määrä eli energia per bitti -suhde laskee. Tälle on olemassa hyvät, laskentakapasiteettiin liittyvät perusteet, jotka aikanaan tulevat asettamaan kovat rajat sille, paljonko tietojenkäsittelyyn laitetaan energiaa. Toisin sanoen: vaikka käsiteltävän datan määrä nousee, energian kulutus ei tule nousemaan samassa suhteessa.

Kotitalouksissa tämä näkyy siinä, että tietokoneiden virtalähteiden teho ei tule nousemaan sähkökiukaiden tai voimatyökalujen tasolle, vaan jäänee lopulta pöytäkoneissakin jonnekin 500W tasolle. Kannettavat ja kännykät ovat sitten oma lukunsa, niissä energiankulutusta rajoittaa paitsi akkujen kesto, myös koko ja rakenne.

Syy? Perustavanlaatuinen syy tälle on se, että ylijäämälämmön hallinta on ollut ongelma koko tietokoneiden kehityksen ajan. Sitä vastaan voi taistella oikeastaan vain lisäämällä aktiivisten yksiköiden pinta-alaa. Kyllä, jäähdytysjärjestelmää voidaan parantaa, mutta vaikkapa pöytäkoneissa se on tasaantunut tuulettimeen ja "siiliin", vaikka nestejäähdytyskin olisi tarjolla. Pinta-ala on siis keskeisessä roolissa - ja pinta-alan lisääminen heikentää prosessorin tehoa! Se johtuu välimatkojen kasvamisesta. Siksi ennustan, että seuraava suurempi boosti tietokoneiden teholle tulee silloin, kun päästään kolmiulotteiseen valmistukseen (nykyään aktiivinen kerros on kaksiulotteinen), mutta kolmiulotteinen prosessori ei silti jäähdy yhtään sen tehokkaammin kuin mitä sillä on pinta-alaa. Siksi laskentatehon kasvaessa prosessorin tehonkulutus tullee säilymään suunnilleen samoissa lukemissa kuin nykyään, ehkä jopa laskemaan, koska kolmiulotteisuus pakottaa laskemaan energiankulutusta per käsitelty bitti.

Mutta näiden vertailu ei ole asian pointti (eikä edes Kiinan muut vaikuttimet), vaan konkreettinen osoitus järkyttävästä energiankulutuksesta, josta kukaan ei puhu mitään. Miksi asiasta ei keskustella? Miksi mummoja kehotetaan vääntämään pattereita pienemälle ja valmistautumaan asuntojensa energiaremonttiin? Miksi "setämiestä" syyllistetään, kun hän laittaa lihatiskiltä tavaraa kärryyn? Miksi syrjäkylien pappoja "painostetaan" sähköauton hankintaa? Mutta vintagemyssyyn pukeutunut ja yliopiston ruokalassa kasvisruokaa nauttiva tubettaja, voi jakaa omasta paremmuudestaan somessa videoita seuraajilleen. Kukaan ei häiritse tämän kaverin mielenrauhaa, miksi ei?
Syy on varmaan se, että vaikka tietotekniikka kaikkineen haukkaa paljon energiaa, se jakaantuu sen verran pieniin yksiköihin ja niin laajalti, ettei "mummoilla" ja "setämiehillä" ole oikeasti mitään mahdollisuuksia vaikuttaa siihen omilla toimillaan, toisin kuin vaikkapa talon lämmityksen tai liikennöintitavan valinnassa.

Mutta ollos olos sillä tavalla huoleton, että todellakin, tietotekniikan energiankulutusta hillitsee valtavasti se, että enemmän kuluttava ei todellakaan ole laskentateholtaan parempi, toisin kuin perinteisempien laitteiden kanssa. Laskentatehon lisäämiseksi joudutaan jatkuvasti työskentelemään sen eteen, että laite saadaan kuluttamaan vähemmän, jotta se voidaan puristaa pienemmäksi.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Onko meillä krapula maanantaina?


Kuka näitä fakseja lähettelee?

 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
FASlapsi ja Jari Porttila
Ei meillä voi yksinkertaisesti olla tilanne missä yhä suurempi osa ihmisistä on vapaamatkustajina, joilta ei saa leikata koska köyhätvanhuksetsairaat-mantra, mutta samalla siltä kuuliaiselta työssä käyvältä väestöltä voi jatkaa riistämistä koska se nyt vain on maan tapa. Kannustaa ns. ihan helvetisti tekemään töitä kun lisätystä palkasta iso osa menee veronmaksuun.

Tämä lienee jonkinlainen testi joka lähtee käyntiin että kuka sitten OIKEASTI on työkyvytön kun niitä tukia on pakko alkaa leikkaamaan, missä menee se raja mitä kaikkea toimintaa valtion tulee tukea jne.

Sehän tässä on, että automaattisesti osin köyhätsairaatvanhukset leimataan vapaamatkustajiksi, mitä heistä suurin osa ei tietenkään ole. Nämä puheet jostain testeistä kuka oikeasti on työkykyinen ovat ihan hölynpölyä. Näillä lähtökohdilla, jos järjestelmää lähdetään uudistamaan, niin ainoa mikä kasvaa on leipäjonot.

Ja ei, en ole vapaamatkustaja. Työskentelen Sote-alalla ja lisäksi työllistän yhden ihmisen. Joten jollain lailla edustan sitten ilmeisesti tätä kuuliaista kansanosaa.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Vieläkös tässä tentittiin? Kyseelläkö Marinilta horneteista tai sinimustasta? Joutuuko Purra puristuksiin kiky-maksujen siirtojen ja takinkäännön suhteen? Kiinnostaako Orpossa mikään?
Tänään on vielä TV1:ssä Suuri vaalikeskustelu klo 21 alkaen.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Vieläkös tässä tentittiin? Kyseelläkö Marinilta horneteista tai sinimustasta? Joutuuko Purra puristuksiin kiky-maksujen siirtojen ja takinkäännön suhteen? Kiinnostaako Orpossa mikään?

Tänään on vielä TV1:ssä Suuri vaalikeskustelu klo 21 alkaen.

Orpoa lie hiillostetaan indeksijarruista, hyvätuloiset/pienituloiset ja töihin menemisistä. Lopun aikaa voi seisoa toteemina ja virnuilla kameralle.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Jännä huomio muuten, Nelosella on tämä "Luokan edessä" -ohjelma missä lapset esittää kysymyksiä puheenjohtajilta. Viimeisen jakson ensiesitys on tänään ja uusinta tulee sunnuntaiaamuna eli vaaliipäivänä. Jos en ihan väärin muista niin Nelonen sai vastaavsta sapiskaa muistaakseni viime pressanvaalien yhteydessä, yleinen perinne on ollut se että vaalipäivänä ei enää kampanjoida tai lähetetä muita vaaliohjemia kuin illan tuloslähetys.

Saas nähdä tuleeko VALTAVA ÄÄNIVYÖRY tämän seurauksena KD:lle ja RKP:lle, siellä on Essayah ja Henriksson nimittäin viimeisessä jaksossa vieraana. Ehkä viimeiset nukkuvat äänestäjät valitsee ehdokkaansa juuri tuon ohjelman vaikutuksella.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Tänään on vielä TV1:ssä Suuri vaalikeskustelu klo 21 alkaen.
Onneksi Annika Damström on juontajana. On hyvät mahdollisuudet, että päällekiljuntaa nähdään vähemmän.

Nähtäväksi jää, että minkä kanin Marin taikoo vielä taikapussistaan. Vai vieläkö hän hokee tätä sinimusta-mantraansa.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nähtäväksi jää, että minkä kanin Marin taikoo vielä taikapussistaan. Vai vieläkö hän hokee tätä sinimusta-mantraansa.
Antti Rinne aloitti 2015 viimeisen gallupin tullessa julki mantranomaisen porvarihallituksella pelottelun (mikä toki sitten toteutuikin), mutta Marin on tämän kortin jo pelannut hyvän aikaa sitten, joten nähtäväksi jää tämäniltainen taikatemppu. Vapputonni?
 

LuKi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, LuKi-82
Kun tämä nyt sattuu kuulumaan ihan ydinosaamisalueeseeni:


On olemassa sellainen "wanha coodareiden wiisaus", että "eksponenttikäyrä on vain S-käyrän alku". Kyllä, tietoliikenteen ja tietojenkäsittelyn energiankulutus tulee nousemaan, mutta ei samassa suhteessa kuin määrä eli energia per bitti -suhde laskee. Tälle on olemassa hyvät, laskentakapasiteettiin liittyvät perusteet, jotka aikanaan tulevat asettamaan kovat rajat sille, paljonko tietojenkäsittelyyn laitetaan energiaa. Toisin sanoen: vaikka käsiteltävän datan määrä nousee, energian kulutus ei tule nousemaan samassa suhteessa.

Kotitalouksissa tämä näkyy siinä, että tietokoneiden virtalähteiden teho ei tule nousemaan sähkökiukaiden tai voimatyökalujen tasolle, vaan jäänee lopulta pöytäkoneissakin jonnekin 500W tasolle. Kannettavat ja kännykät ovat sitten oma lukunsa, niissä energiankulutusta rajoittaa paitsi akkujen kesto, myös koko ja rakenne.

Syy? Perustavanlaatuinen syy tälle on se, että ylijäämälämmön hallinta on ollut ongelma koko tietokoneiden kehityksen ajan. Sitä vastaan voi taistella oikeastaan vain lisäämällä aktiivisten yksiköiden pinta-alaa. Kyllä, jäähdytysjärjestelmää voidaan parantaa, mutta vaikkapa pöytäkoneissa se on tasaantunut tuulettimeen ja "siiliin", vaikka nestejäähdytyskin olisi tarjolla. Pinta-ala on siis keskeisessä roolissa - ja pinta-alan lisääminen heikentää prosessorin tehoa! Se johtuu välimatkojen kasvamisesta. Siksi ennustan, että seuraava suurempi boosti tietokoneiden teholle tulee silloin, kun päästään kolmiulotteiseen valmistukseen (nykyään aktiivinen kerros on kaksiulotteinen), mutta kolmiulotteinen prosessori ei silti jäähdy yhtään sen tehokkaammin kuin mitä sillä on pinta-alaa. Siksi laskentatehon kasvaessa prosessorin tehonkulutus tullee säilymään suunnilleen samoissa lukemissa kuin nykyään, ehkä jopa laskemaan, koska kolmiulotteisuus pakottaa laskemaan energiankulutusta per käsitelty bitti.


Syy on varmaan se, että vaikka tietotekniikka kaikkineen haukkaa paljon energiaa, se jakaantuu sen verran pieniin yksiköihin ja niin laajalti, ettei "mummoilla" ja "setämiehillä" ole oikeasti mitään mahdollisuuksia vaikuttaa siihen omilla toimillaan, toisin kuin vaikkapa talon lämmityksen tai liikennöintitavan valinnassa.

Mutta ollos olos sillä tavalla huoleton, että todellakin, tietotekniikan energiankulutusta hillitsee valtavasti se, että enemmän kuluttava ei todellakaan ole laskentateholtaan parempi, toisin kuin perinteisempien laitteiden kanssa. Laskentatehon lisäämiseksi joudutaan jatkuvasti työskentelemään sen eteen, että laite saadaan kuluttamaan vähemmän, jotta se voidaan puristaa pienemmäksi.
Kiitos kattavasta vastauksesta. Ymmärrän (jotenkin), että laitteistojen ja palvelujen tekniikka ja hyötysuhde kehittyy, mutta niin lisääntyvät kuluttajien ja käyttäjien vaatimuksetkin. Suoratoistojen pitää olla nykyään vähintään hd-tasoista ja vaatimukset kasvavat. Pointti oli se, että porukka ei oikeasti internetin palvelujen kulutus- ja päästövaikutuksia ymmärrä.

Olen eri mieltä tuohon "setämiesten ja mummojen", mutta erityisesti nuoremman polven mahdollisuuksiin vaikuttaa asiaan. Aivan samoin kun voi vaikuttaa syökö tänään pihvin vai shakshukan tai kulkeeko parin kilometrin matkan markettiin autolla vai pyörällä, niin vaikuttaa kuluttaako töiden/koulun jälkeen parituntia sohvalla selaten instagramista kaikkien "kavereiden" eri tärkeät päivitykset ja toistaa sama parituntinen ennen nukkumaan menoa. Tässä välissä ainakin "setämiehet ja buumerit" katsovat iltauutiset, nuoriso ja wannabe-nuoriso leffan tai sarjan, siinä voi myös valita tekeekö sen cmoren/areenan kautta vai oikein suorana telkkarista. Tästä "vastuullisuudesta" en kyllä näe kenenkään nostelevan kulmakarvoja julkisuudessa, en tiedä miksi.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Olisiko tämä se kerta, jolloin kaikki paikalle vaivautuneet puoluepomot antavat vastustajiensa puhua omalla puheenvuorollaan eivätkä keskeytä tai rupea huutamaan toistensa päälle?
Aina voi unelmoida.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Kiitos kattavasta vastauksesta. Ymmärrän (jotenkin), että laitteistojen ja palvelujen tekniikka ja hyötysuhde kehittyy, mutta niin lisääntyvät kuluttajien ja käyttäjien vaatimuksetkin.
Kyllä, ja on monia syitä, miksi energiankulutus ei tule lisääntymään suorassa suhteessa vaatimusten kasvaessa, vaikkei sitä erikseen rajoitettaisi. Energia ei muutu samalla tavalla suoraan tietojenkäsittelytehoksi kuin se muuttuu vaikkapa hevosvoimiksi.

Pointti oli se, että porukka ei oikeasti internetin palvelujen kulutus- ja päästövaikutuksia ymmärrä.
Se on ihan totta.

Olen eri mieltä tuohon "setämiesten ja mummojen", mutta erityisesti nuoremman polven mahdollisuuksiin vaikuttaa asiaan. Aivan samoin kun voi vaikuttaa syökö tänään pihvin vai shakshukan tai kulkeeko parin kilometrin matkan markettiin autolla vai pyörällä, niin vaikuttaa kuluttaako töiden/koulun jälkeen parituntia sohvalla selaten instagramista kaikkien "kavereiden" eri tärkeät päivitykset ja toistaa sama parituntinen ennen nukkumaan menoa. Tässä välissä ainakin "setämiehet ja buumerit" katsovat iltauutiset, nuoriso ja wannabe-nuoriso leffan tai sarjan, siinä voi myös valita tekeekö sen cmoren/areenan kautta vai oikein suorana telkkarista. Tästä "vastuullisuudesta" en kyllä näe kenenkään nostelevan kulmakarvoja julkisuudessa, en tiedä miksi.
Tämä on tosiaan mielenkiintoista.

Töissä ollaan tästä aiheesta puhuttu jo pari vuosikymmentä, mutta aihe on todella, todella monimutkainen. On (näkökulmasta riippuen) väärin sanoa, että tietokoneet kuluttaisivat energiaa enemmän kuin TV tai sanomalehti, koska tietoliikenteen kulutus per bitti on pienempi, ja se pienenee koko ajan(*). Vaikka etäpalaverien pitäminen kuluttaa energiaa, se on silti huokeampaa kuin lentää paikan päälle - mutta toisaalta voidaan kyllä ihan aiheesta sanoa, että bisnes-matkailu on ruokkinut paikallista taloutta, joka jää toteutumatta, ja etäpalaverit lisäävät palaverien (ja vaikkapa yliopistojen massaluentojen) määrää koska niitä on helpompi järjestää.

(*) Kts. esim. Performance per watt - Wikipedia - huomaathan, että kaaviossa Y-akseli on _logaritminen_.

"For example, the early UNIVAC I computer performed approximately 0.015 operations per watt-second (performing 1,905 operations per second (OPS), while consuming 125 kW). The Fujitsu FR-V VLIW/vector processor system on a chip in the 4 FR550 core variant released 2005 performs 51 Giga-OPS with 3 watts of power consumption resulting in 17 billion operations per watt-second.[4][5] This is an improvement by over a trillion times in 54 years."

Ja samalla on ihan totta, että tuo halpeneminen ei ole näkynyt kokonaiskulutuksessa, koska samalla kulutettujen bittien määrä per kuluttaja on kasvanut räjähdyksenomaisesti. Itse silti povaan sitä, että jossain vaiheessa jälkipolvet tulevat todistamaan sitä tilannetta, missä bittivirtojen määrä on tasaantunut, ja jo paljon sitä aiemmin tullaan huomaamaan, että kasvavat datamäärät eivät enää korreloi samassa suhteessa energiankulutukseen kuin nyt.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: LuKi
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös