Kun tämä nyt sattuu kuulumaan ihan ydinosaamisalueeseeni:
On olemassa sellainen "wanha coodareiden wiisaus", että "eksponenttikäyrä on vain S-käyrän alku". Kyllä, tietoliikenteen ja tietojenkäsittelyn energiankulutus tulee nousemaan, mutta ei samassa suhteessa kuin määrä eli energia per bitti -suhde laskee. Tälle on olemassa hyvät, laskentakapasiteettiin liittyvät perusteet, jotka aikanaan tulevat asettamaan kovat rajat sille, paljonko tietojenkäsittelyyn laitetaan energiaa. Toisin sanoen: vaikka käsiteltävän datan määrä nousee, energian kulutus ei tule nousemaan samassa suhteessa.
Kotitalouksissa tämä näkyy siinä, että tietokoneiden virtalähteiden teho ei tule nousemaan sähkökiukaiden tai voimatyökalujen tasolle, vaan jäänee lopulta pöytäkoneissakin jonnekin 500W tasolle. Kannettavat ja kännykät ovat sitten oma lukunsa, niissä energiankulutusta rajoittaa paitsi akkujen kesto, myös koko ja rakenne.
Syy? Perustavanlaatuinen syy tälle on se, että ylijäämälämmön hallinta on ollut ongelma koko tietokoneiden kehityksen ajan. Sitä vastaan voi taistella oikeastaan vain lisäämällä aktiivisten yksiköiden pinta-alaa. Kyllä, jäähdytysjärjestelmää voidaan parantaa, mutta vaikkapa pöytäkoneissa se on tasaantunut tuulettimeen ja "siiliin", vaikka nestejäähdytyskin olisi tarjolla. Pinta-ala on siis keskeisessä roolissa - ja pinta-alan lisääminen heikentää prosessorin tehoa! Se johtuu välimatkojen kasvamisesta. Siksi ennustan, että seuraava suurempi boosti tietokoneiden teholle tulee silloin, kun päästään kolmiulotteiseen valmistukseen (nykyään aktiivinen kerros on kaksiulotteinen), mutta kolmiulotteinen prosessori ei silti jäähdy yhtään sen tehokkaammin kuin mitä sillä on pinta-alaa. Siksi laskentatehon kasvaessa prosessorin tehonkulutus tullee säilymään suunnilleen samoissa lukemissa kuin nykyään, ehkä jopa laskemaan, koska kolmiulotteisuus pakottaa laskemaan energiankulutusta per käsitelty bitti.
Syy on varmaan se, että vaikka tietotekniikka kaikkineen haukkaa paljon energiaa, se jakaantuu sen verran pieniin yksiköihin ja niin laajalti, ettei "mummoilla" ja "setämiehillä" ole oikeasti mitään mahdollisuuksia vaikuttaa siihen omilla toimillaan, toisin kuin vaikkapa talon lämmityksen tai liikennöintitavan valinnassa.
Mutta ollos olos sillä tavalla huoleton, että todellakin, tietotekniikan energiankulutusta hillitsee valtavasti se, että enemmän kuluttava ei todellakaan ole laskentateholtaan parempi, toisin kuin perinteisempien laitteiden kanssa. Laskentatehon lisäämiseksi joudutaan jatkuvasti työskentelemään sen eteen, että laite saadaan kuluttamaan vähemmän, jotta se voidaan puristaa pienemmäksi.