Eduskuntavaalit 2023

  • 359 831
  • 4 401

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Onko vielä yksikään ehdokas ehdottanut työeläkkeisiin koskemista, esim. eläkekattoa, ja sitä vastoin veroluontoisten eläkemaksujen keventämistä kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi? Siinä on mielestäni enemmän järkeä kuin verojen leikkauksessa nykyisen alijäämän aikana.

Onhan tämä epäsuorasti tullut esille. Suomen ulkopuolelta nobelisti Bengt Holmströmin suulla ja suoraan vaatien maksussa olevien eläkkeiden pienentämistä. Olisi järkevä teko. Mutta hyvin vaikea, koska perustuslaki & tulkinta viivästetystä palkasta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Oletkos omasta mielestäsi ikinä yhtään poleeminen? Hymiö. Jeps, nuo tosiaan ovat keinoni - mistä nää arvasit, olet meedio!

Olisiko aikasi tullut? Valtiovarainministeriö, taloustutkijat, Talouden arviointineuvosto, Kokoomus jne jne tuovat esille se, että seuraavalla kahdella hallituskaudella on leikattava jopa 9-12 mrd euroa. Siellä on alan professorit istuneet illan jos toisenkin, ja lopputulos on kova.

Kun olet jatkuvasti tätä vastaan, esitä nyt oma näkemyksesi. Missä he ovat väärässä? SDP:n mukaan vastaus on talouskasvu. Älä sitä tarjoa, vaan jos sille linjalle lähdet, kerro miten se saavutetaan ilman leikkauksia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vihervasemmistolle kelpaa hyvin vastakkainasettelu persujen kanssa. Siinä pääsee hyvesignaloimaan liberaaleilla arvoilla, eikä tarvitse keskustella oman mukavuusalueen ulkopuolella olevasta valtion talouden tilasta. Persut taas tarttuivat rapalaan samasta syystä: talouspolitiikka ei ole osaamisen tai muutenkaan puolueen sanoman ytimessä.

Kyllä, tämä palvelee vihervasemmiston ja persujen etuja. Tämä näkyi jo Marinin ja Orpon keskustelussa ja sen jälkeen SDP:n uudessa talouslinjauksissa sekä tietenkin Meren ulostuloissa. Piti tulla Suomen tärkeimmät talousvaalit ja turvallisuuspolitiikan vaalit, mutta eivät ne palvele kummankaan etua. Yksi syy on jo siinä, että joku voisi kysyä a-studiossa, venäjäkö teidät vasta herätti 2022, miksi ei 2014 NATO:n suhteen jne.

Kokoomuksen kannalta toisella puolella on järkyttävän heikko taikaseinäryhmä nimeltä vihervasemmisto ja toisella sitten retoriikkaansa käsittämättömästi koventanut PS.

Bändille ei riitä se, että on maailman paras, jopa Beatlesiakin parempi, jos bändi on kellaribändi ilman levytyssopimusta ja ilman, että kukaan pääsisi kuulemaan sitä. Maailman parhaankin bändin soittajat ovat nopeasti työkkärin jonossa, jos tuotteelle ei ole kuulijoita. Samaan tapaan Kokoomuksella on nyt näytön paikka saada tuotteensa markkinoiden keskelle, puheenaiheeksi, pois marginaalista. Kokoomuksen ja Orpon tulee löytää avaimet siihen, että Kokoomukselle keskeiset aiheet ovat myös vaalien keskeisiä aiheita. Nyt Orpon pitäisi reagoida jämäkästi siihen, mistä keskustellaan. Jos muut pääsevät määrittelemään keskustelun aiheet, on Orpo epäonnistunut eli sössinyt tehtävänsä.

Minun näkemykseni on se, että Kokoomus valmistautui normaalisti viestintätoimiston kanssa. Yllätys tuli Marinin suusta ja sen jälkeen ei ole ymmärretty, miten tulisi vastata. Katsotaan, miten kääntyy vai kääntyykö. Orpo kantaa puheenjohtajana vastuun, mutta henkilönä hän on pärjännyt paremmin kuin mm. Saarikko, Ohisalo tai Purra. Marinin osalta vaikea sanoa, koska vasemmistoon uppoaa huutaminen ja hyvin populistinen esiintyminen ilman faktoja. Itseeni ei.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Olisiko aikasi tullut?
Ajatteletkos, etten tiedä miten suuri on rakenteellinen vajeemme? Onko se jonkinlainen mielipidekysymys? Mutta siis kaksi vaalikautta on kahdeksan vuotta kun viimeksi katsoin - voimme valita paljon järkevämmänkin tahdin, etenkin jos joudumme taantumaan. Jonkin verran tulee myös väistämättömästi verojen ja maksujen korotuksiakin. Ja tosiaan on empiirinen fakta, että voimakas talouskasvu tosiaan supistaisi vajetta ja sen osuutta automaattisesti. Vai oletko jotenkin eri mieltä tästäkin? Ihme änkyrä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ajatteletkos, etten tiedä miten suuri on rakenteellinen vajeemme? Onko se jonkinlainen mielipidekysymys? Mutta siis kaksi vaalikautta on kahdeksan vuotta kun viimeksi katsoin - voimme valita paljon järkevämmänkin tahdin, etenkin jos joudumme taantumaan. Jonkin verran tulee myös väistämättömästi verojen ja maksujen korotuksiakin. Ja tosiaan on empiirinen fakta, että voimakas talouskasvu tosiaan supistaisi vajetta ja sen osuutta automaattisesti. Vai oletko jotenkin eri mieltä tästäkin? Ihme änkyrä.

En usko, että ymmärrät valtiontaloudesta riittävästi. Totta kai Kokoomuksen ohjelmassa keskeisinä tavoitteina ovat mm. valtiontalouden sopeuttaminen, työllisyyden kasvattaminen, talouskasvun vauhdittaminen ja kokonaisveroasteen laskeminen. Nämä ovat linjassa valtiovarainministeriön ja talouden arviointineuvoston kanssa olkoonkin, että ansiotuloverotuksesta on erilainen käsitys. Toisaalta Kokoomus on laajentamassa veropohjaa.

Sinusta ne ovat aivan holtittomia ja vastuuttomia. Suomeksi sanottuna näkemyksesi on aivan paskaa. Kun pyytää perusteltua vaihtoehtoasi esille, saan kuulla olevani änkyrä. Sellaista vasemmistolaista keskustelua :)

Koita nyt kertoa, mitä konkreettisesti on tehtävä ja osoittaa, miksi vaikkapa valtiovarainministeriö ja talouden arviointineuvosto ovat väärässä tulevan kahden hallituskauden sopeuttamistarpeesta. Vinkki: Kokoomus ei ole aikatauluttanut sopeuttamistarvetta. Jos vuodet 1-2 ollaan taantumassa, toimenpiteet ovat erilaisia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tässä on yksi kirjoitus, joka kannattaa lukea. Vaikka talousasioita ei nyt ole riittävästi esillä vaaleissa. Lainaan muutaman ydinkohdan maksumuurin vuoksi:



1. Seuraava hallituskausi olisi aloitettava uskottavalla, läpinäkyvällä ja kunnianhimoisella julkisen talouden sopeutussuunnitelmalla. Kun otetaan huomioon alijäämän suuruus, sopeutus olisi aloitettava asteittain ja kestävästi.

2. Kun bruttokansantuotteen määrä on yli 230 miljardia, niin arviointineuvosto suosittelee vuosittain noin miljardista puoleentoista miljardiin euroon olevaa sopeutusta. Maksimissaan sopeutus menisi kahdessa vaalikaudessa jopa yli 11 miljardin euron.

3. Jos taloudelliset olosuhteet eivät ole kovin epäsuotuisat, mittava, etupainotteinen sopeutus olisi aloitettava vuonna 2024 sen sijaan, että vakauttamista lykättäisiin seuraavan vaalikauden loppuun.

4. Koska julkisessa taloudessa on jatkuva alijäämä, osa uusista puolustusmenoista ja muista harkinnanvaraisista menoista olisi pitänyt rahoittaa leikkaamalla muista julkisia menoja tai korottamalla veroja.

Näitä toimia olisi tullut aloittaa Marinin hallituksessa. Mutta sen sijaan hallitus jatkoi taikaseinätoimintaansa käytännössä loppuun asti. Niinpä seuraavien hallitusten sopeuttamistarve kasvoi erittäin merkittävästi noin 4 miljardista jopa 11 miljardiin. Ollaan tilanteessa, jossa sopeuttamistoimia ei voi enää ohittaa.

Seuraava hallitus olkoon mikä tahansa, kunhan pelastaa tulevat sukupolvet ja aloittaa sopeuttamisen.

Lisätään vielä yksi:

5. Hallituksilla on tapana tehdä työllisyyttä laskennallisesti parantavia uudistuksia, jotka samalla lisäävät julkisia menoja. Työllisyystavoitteen saavuttaminen ei takaa myönteisen julkisen talouden toteutumista. Vaikutukset heikkenevät, jos suuri osa lisätyöstä on osa-aikatyötä tai jos työttömyys ei vähene työllisyyden lisääntymisen tahdissa tai jos toimenpiteiden toteuttamisesta aiheutuu suuret kustannukset julkiseen talouteen.
 
Viimeksi muokattu:

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Saa nähdä miten paljon Liike ja Liberaalit Kokoomusta nakertavat vielä. Edellisessä Ylen gallupissa Kokoomukselta kaikkosi 1,4% yks. kannatusta kun samaan aikaan Liike +0,5 ja Muut +1,1 ja melkein vannoisin että valtaosa Kokoomuksen vuodosta menee noihin.
Esimerkiksi Sanna Kurronen Liberaaleista vie Koomukseltä ääniä kasan.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Vasemmistolainen käsitys rakenteellisen vajeen hoitamiseksi on suunnilleen se, että jatketaan rahanjakoa ja syömävelan ottoa, koska näin syntyy iloa, valoa ja hauskuutta. Nämä puolestaan generoivat jollakin aikavälillä valtavaa talouskasvua, jota syntyy toistaiseksi paljastamattoman kaavan mukaisesti. Kaavaa kritisoiva on vastuuton änkyrä.

Jos nyt jostakin syystä käy niin, että rakenteellinen vaje jatkaa kasvuaan, mutta talouskasvua ei kumma kyllä synnykään, niin ei hätää, olettaen että SDP on pääministeripuolueena. Salaperäisen kaavan toimiminen edellyttää vain sitä, että otetaan lisää velkaa. Valtionvelka on ihan eri asia kuin mikä tahansa muu velka; yliopiston kansantaloustieteen umpivasemmistolaisen dosentin luennolla on näytetty piirtoheittimeltä, että ilon, valon ja hauskuuden kautta valtion ottama velka transformoituu ennen pitkää saatavaksi.

Tämä ei kuitenkaan päde silloin, kun hallituksen kokoonpano on väärä, eli kun SDP ei ole pääministeripuolue, ja varsinkin silloin, jos hallituksesta käytetään sosialististen agitaattorien käyttämiä lempinimiä tyyliin perskeko tms. Siinä tapauksessa rakenteellinen vaje onkin oikeasti ongelma, jota hallitus ei osaa käsitellä. On myös huomattava, että ns. väärän hallituksen kaudella velan määrään puuttuminen jollakin iloa, valoa ja hauskuutta vähentävällä toimella on heikoimpien kurjistamista ja vastuutonta leikkauspolitiikkaa ja kyllätekehtaatte. Tarvittaessa SAK kyörää taas Senaatintorin täyteen yleislakkoa uhoavia toppatakkeja.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Eräiden palstademarien tekisi muiden puolueiden kannattajien höykyttämisen sijaan hyvää pohtia miksi demarien kannatus ja matalampi koulutustaso menevät käsi kädessä. Demarithan olivat edellisvaaleissakin selvä ykkönen peruskoulupohjalta äänestävissä mutta yliopistokoulutettujen keskuudessa kannatus oli samaa tasoa kuin persuilla. Tämä hyvin todennäköisesti selittää demarien populismia esim. talouskysymyksissä.

Olisiko tässä niinkin yksinkertaisesta asiasta kysymys kuin oman taloudellisen edun maksimoimisesta? Olen tyypillisesti ollut hyvin liikkuva äänestäjä, äänestän yleensä taktisesti ja tilanteen mukaan ja arvopohjaltakin, koska asiakysymyksissä on aika vaikea löytää omilla linjoilla olevaa puoluetta. Demareita olen äänestänyt tasan kerran. Jätin äänestämiseni varsinaiselle vaalipäivälle viimeksi ja järkytyksekseni totesin PS:n haastavan tosissaan SDP:n vaalivoitosta ja näiden kahden välillä oli helppo valita, vaikka kyllä Rinteen kuva jotain vähän nosti kurkkuun vaalikopissa.

Mikä demareissa vastustaa? Jos ajattelen itseäni, minunhan pitäisi arvoiltani olla täydellinen sosiaalidemokraatti, mutta en ole koskaan tykännyt puolueesta, joka on liian avoimen etujärjestömäinen (ay-liike), monella tapaa konservatiivinen (ks. esim. työperäinen maahanmuutto) ja tunkkainen, ehkä tietyllä tapaa linjatonkin. Puolue, jota voi äänestää jos haluaa pitää yllä status quota.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
ja osoittaa, miksi vaikkapa valtiovarainministeriö ja talouden arviointineuvosto ovat väärässä tulevan kahden hallituskauden sopeuttamistarpeesta.
Aikas vaikea on tehtävä, kun olen samaa mieltä siitä, että rakenteellinen vaje on eliminoitava. Olen muistaakseni ollut samaa mieltä aina sen syntymästä asti. Vähintään yli puolen vuosikymmenen ajan. Tämä sitten tulee uutisena sinulle tänään iltapäivällä... Ei hyvää päivää. Sopeutettakoon valtiontaloutta kahdeksan vuoden aikana yhdeksällä miljardilla - mutta mieluiten loppupainotteisesti ja vahvan talouden aikana, ei taantumaan painottuen. Ja tosiaan, talouskasvu on paljon tätä tärkeämpää ja tosiaan, sitä on vaikea odottaa pitkällä tähtäimellä tällä taantuvalla demografiallamme ja tosiaan, siksi tarvitsemme kipeästi panostusta työperäisen muuttoliikkeen vahvaan kasvattamiseen.

edit: Tarvitsemme lisäksi systemaattisia investointeja uuteen ympäristöteknologiaan, vetytalouteen, vihreään siirtymään jne - tulevaisuuden tekniikkaan: jokin suuri kansallinen ohjelma, jossa julkinen ja yksityinen sektori yhdistävät voimansa (päävastuu kuitenkin yksityisellä puolella - valtio sitten panostaa edellytyksiin, tutkimukseen ja infrastruktuuriin). Voimme kilpailla kansainvälisesti vain huipputeknologialla ja sitä tukevalla tutkimuksella ja tuotekehittelyllä. Meidän tulee olla edelläkävijöitä, nousta uudelle kasvu-uralle. Tälläistä ohjelmaa toivoisin.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Vasemmistolainen käsitys rakenteellisen vajeen hoitamiseksi on suunnilleen se, että jatketaan rahanjakoa ja syömävelan ottoa, koska näin syntyy iloa, valoa ja hauskuutta. Nämä puolestaan generoivat jollakin aikavälillä valtavaa talouskasvua, jota syntyy toistaiseksi paljastamattoman kaavan mukaisesti. Kaavaa kritisoiva on vastuuton änkyrä.

Jos nyt jostakin syystä käy niin, että rakenteellinen vaje jatkaa kasvuaan, mutta talouskasvua ei kumma kyllä synnykään, niin ei hätää, olettaen että SDP on pääministeripuolueena. Salaperäisen kaavan toimiminen edellyttää vain sitä, että otetaan lisää velkaa. Valtionvelka on ihan eri asia kuin mikä tahansa muu velka; yliopiston kansantaloustieteen umpivasemmistolaisen dosentin luennolla on näytetty piirtoheittimeltä, että ilon, valon ja hauskuuden kautta valtion ottama velka transformoituu ennen pitkää saatavaksi.

Tämä ei kuitenkaan päde silloin, kun hallituksen kokoonpano on väärä, eli kun SDP ei ole pääministeripuolue, ja varsinkin silloin, jos hallituksesta käytetään sosialististen agitaattorien käyttämiä lempinimiä tyyliin perskeko tms. Siinä tapauksessa rakenteellinen vaje onkin oikeasti ongelma, jota hallitus ei osaa käsitellä. On myös huomattava, että ns. väärän hallituksen kaudella velan määrään puuttuminen jollakin iloa, valoa ja hauskuutta vähentävällä toimella on heikoimpien kurjistamista ja vastuutonta leikkauspolitiikkaa ja kyllätekehtaatte. Tarvittaessa SAK kyörää taas Senaatintorin täyteen yleislakkoa uhoavia toppatakkeja.
Ja tähän "toimivaan" vasemmistolaiseen kaavaan voidaan lisätä vielä se, että velanoton lisäksi taloustilannetta voi aina "parantaa" kiristämällä verotusta ja nostamalla pakollisia maksuja.

Ja tokihan tähän kaavaan kuuluu myös se, että jos (kun) sitä velkaa joudutaan ottamaan reilulla kädellä, niin jos pääminsteri on vasemmistolainen, niin syy on Kokoomusta tai Keskustaa edustavassa valtionvarainministerissä ja sitten, jos valtionvarainministeri on vasemmistolainen, niin syy velkaantumiselle on *rumpujen pärinää* porvaripuoluetta edustavassa pääministerissä. Näin toimii selkärankaisen vasemmistopoliitikon/kannattajan logiikka. Ja tokihan AY-liike aloittaa sen valtavan ölinän ja lakoilla uhkailun, kun porvarihallitus vähänkään edes väläyttää jotain leikkauksia valtion menoihin.

Joten, jos tässä käy niin, että saamme "nauttia" vielä seuraavatkin neljä vuotta vasemmistovetoista hallitusta, niin alkaa valtionvelka olemaan melkoisissa lukemissa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Aikas vaikea on tehtävä, kun olen samaa mieltä siitä, että rakenteellinen vaje on eliminoitava. Olen muistaakseni ollut samaa mieltä aina sen syntymästä asti. Vähintään yli puolen vuosikymmenen ajan. Tämä sitten tulee uutisena sinulle tänään iltapäivällä... Ei hyvää päivää.

Sinusta Kokoomuksen "valtavat määrät edustavat holtitonta ja vastuutonta talouspolitiikkaa", vaikka Kokoomus seuraa pitkälti mm. Talouden arviointineuvoston linjaa eikä ole kertonut mitään sellaista, että taantumassa leikataan etupainotteisesti.

Olisiko tässä sitten kyse EK- ja Kokoomusvihasta? Siltä suunnalta ei voi tulla mitään fiksua?

Investoinneista ja Suomen pärjäämisestä markkinoilla huipputeknologian avulla samaa mieltä.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Saa nähdä miten paljon Liike ja Liberaalit Kokoomusta nakertavat vielä. Edellisessä Ylen gallupissa Kokoomukselta kaikkosi 1,4% yks. kannatusta kun samaan aikaan Liike +0,5 ja Muut +1,1 ja melkein vannoisin että valtaosa Kokoomuksen vuodosta menee noihin.
KD:n kannatus nousi 1,1%. Luulisin, että sinnekin on voinut siirtyä translain takia Kokoomuksen kannattajia.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ja tähän "toimivaan" vasemmistolaiseen kaavaan voidaan lisätä vielä se, että velanoton lisäksi taloustilannetta voi aina "parantaa" kiristämällä verotusta ja nostamalla pakollisia maksuja.

Totta. Vasemmistolaisuus on myös parempaa ilmastonsuojelua. Puheissa. Marin kysyi Orpolta, sitoutuuko Kokoomus ilmastotavoitteisiin. Orpo vastasi kuten pitää, kyllä. Kyse on ilmastolain määräämistä toimista. Ilmastolakia voi pitää Marinin hallituksen yhtenä suurimmista lakiuudistuksista.

Ilmastolaki on puitelaki. Kukin hallitus hyväksyy ne konkreettiset toimet, joilla tavoitteisiin pyritään. Hallituskumppaneidensa (ainakin Vihreät ja Vasemmistoliitto) sekä osan asiantuntijoista mielestä Marinin hallitus ei täyttänyt vahtivuoroaan. Monissa tilanteissa SDP on kallistunut ilmasto- ja ympäristökysymyksissä keskustan linjalle niin Suomessa kuin mm. Ville Niinistön mukaan EU:ssa

Mitähän tapahtuu, jos Marin on oppositiojohtaja. Katsotaanko hallituksen lipeämistä ilmastotavoitteista samalla tavalla? Nämä ovat asioita, joissa kuilua näkemysten välillä voidaan kaventaa tai kasvattaa.
 

Boogey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Voittamisen kulttuuri
Kokoomus seuraa pitkälti mm. Talouden arviointineuvoston linjaa eikä ole kertonut mitään sellaista, että taantumassa leikataan etupainotteisesti.

Rehellisyyden nimissä; Sopeutusluvut on sen verran kovia yhdelle hallituskaudelle että se käytännössä pakosti tarkoittaa etupainotteisia toimia. Korjaavia lisätoimia varmasti tehdään sitten kun saadaan ensiarvio ensimmäisten toimien vaikuttavuudesta.

Talouskasvun toivotaan toki supistavan lisätoimien tarvetta mutta yhtälailla riskinä on että sopeutustarve kasvaa.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
KD:n kannatus nousi 1,1%. Luulisin, että sinnekin on voinut siirtyä translain takia Kokoomuksen kannattajia.

Kyllä, on paljon mahdollista sekin.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Kauniita puheita voi harrastaa jokainen vuorollaan, mutta yksi suuri ja todellinen este Suomen talouden pärjäämiselle verrokkimaihin nähden on meidän viime vuosituhannelle toimintatapoineen jumittuneet ammattiliitot. Ne pystyvät estämään edelleen taloutta edistäviä päätöksiä hallituspohjasta riippumatta. Ei tarvitse kuin vertailla esim. laittomien lakkojen määrää Suomi vs. Ruotsi ja mitä se aiheuttaa.

Elinkeinoelämän järjestöt tekivät nyt yhteisen ulostulon vaatimalla laittomia lakkoja kuriin, työn verotuksen alentamista sekä paikallisen sopimisen mahdollistamista kaikissa yrityksissä ja kaikilla työpaikoilla riippumatta siitä, ovatko yritys ja työntekijät järjestäytyneitä liittoon vai eivät. Lakko-oikeutta ei tietenkään olla kieltämässä, mutta tavoitteena on saavuttaa kilpailijamaittemme taso työrauhassa ja jo sitäkin kautta Suomi tulisi olemaan kiinnostavampi kohde kansainvälisten sijoittajien silmissä. Sijoitusten lisääntyminen = talouskasvu. Myös näitä aivan älyttömiä tukilakkoja pitäisi saada karsittua. Eihän siinä ole mitään järkeä mikäli joku liitto vetää herneen nenään milloin mistäkin ja sen seurauksena AKT uhkaa pistää satamat kiinni samalla pysäyttäen lähes koko ulkomaan viennin.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Juho Romakkaniemen mukaan yritysten edustajat eivät halua niinkään yritysverotuksen tai yrityksen omistamisen verotuksen kevennystä, vaan työntekijöiden verotuksen keventämistä.

Järjestöt myöntävät, ettei pelkkä talouskasvu riitä paikkaamaan ansiotulojen veronkevennyksiä. Ne ovat valmiita esimerkiksi kulutus- ja haittaverojen korottamiseen.

Se on nykyisin lähes se ja sama onko ay-liikkeen tukema vasemmisto hallituksessa vai oppositiossa, koska liittojen valta on nykyisillä käytännöillä kohtuuttoman suuri. Jotain tarttis tehrä.

 

lihaani

Jäsen
Mistä leikataan?
Oikeistolaiset ehdottavat jopa kymmenen miljardin leikkauksia veronkevennysten ohella.
Nämä leikkaukset ovat niin valtavia, ettei niitä voi toteuttaa ilman massiivisia koulutuksen ja terveydenhoidon supistuksia. Vaikka kuinka kuviteltaisiin muuta, niin nämä alat vaativat runsaasti koulutettua työvoimaa. Sen radikaali vähentäminen romahduttaa näiden laadun.

Onko tämä välttämätöntä meille?

Edit: veronkevennyksiin valtio ei voi vaikuttaa kunnallisveron osalta. Niistä päättävät kunnanvaltuustot. Valtion tuloveron kevennys koskee vain yli 40000/v tuloja. Eli karvahattukansalle tämän ”kevennyksen” vaikutus on +/-0.

Eli Kokoomuksen vaaliohjelma kurittaa kaikkia muita kuin suurituloisia, joilla on rahaa valita myös koulutuksesta ja terveydenhoidosta.
 
Viimeksi muokattu:

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Mistä leikataan?
Oikeistolaiset ehdottavat jopa kymmenen miljardin leikkauksia veronkevennysten ohella.
Nämä leikkaukset ovat niin valtavia, ettei niitä voi toteuttaa ilman massiivisia koulutuksen ja terveydenhoidon supistuksia.
Liberaalipuolue on esitellyt oman 9 miljardin leikkauslistansa, jossa ei ole koulutukseen tai sote-kuluihin koskettu. Siihen en osaa ottaa kantaa, onko tuo Liberaalipuoluen leikkauslista muuten perusteltu tai järkevä, mutta ainakin he ovat osoittaneet että "leikkatavaa löytyy".

edit.
Kun menin suuni avaamaan, niin esitän retorisen kysymyksen että mikä mahtaa olla se vasemmiston masterplan talouden suhteen on? Miten vasemmisto kuvittelee täällä tapahtuvan 20-30 vuoden päästä jos nykyistä linjaa jatketaan?

Valtion menot tulevat nykyisellä demografialla ja sote-mallilla räjähtämään käsiin ja joku päivä ollaan siinä tilanteessa että markkinat alkavat syljeksiä Suomen valtionbondien päälle, jos mitään ei tehdä.

Kannatan ehdottomasti työperäistä maahanmuuttoa, mutta en uskaltaisi laskea koko maan tulevaisuutta sen varaan, että maahanmuuttajat pelastavat meidät ja korjaavat valtiontaloutemme ja huoltosuhteen.
 
Viimeksi muokattu:

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Liberaalipuolue on esitellyt oman 9 miljardin leikkauslistansa, jossa ei ole koulutukseen tai sote-kuluihin koskettu. Siihen en osaa ottaa kantaa, onko tuo Liberaalipuoluen leikkauslista muuten perusteltu tai järkevä, mutta ainakin he ovat osoittaneet että "leikkatavaa löytyy".

Pääosin täyttä huuhaata koko lista, kun hyvin suuri osa on "leikataan tuolta 10-30%". Perusteluinaan "pakkohan siellä on olla tuon verran leikattavaa". Melkoista huutonaurua aiheutti sen prujun lukeminen kaiken hehkuttamisen jälkeen. Aika äkkiä se mölinäkin leikkauslistasta sitten hiljeni.

Että silleen...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mistä leikataan?
Oikeistolaiset ehdottavat jopa kymmenen miljardin leikkauksia veronkevennysten ohella.
Nämä leikkaukset ovat niin valtavia, ettei niitä voi toteuttaa ilman massiivisia koulutuksen ja terveydenhoidon supistuksia. Vaikka kuinka kuviteltaisiin muuta, niin nämä alat vaativat runsaasti koulutettua työvoimaa. Sen radikaali vähentäminen romahduttaa näiden laadun.

Onko tämä välttämätöntä meille?

On sopeuttamistoimet välttämättömiä ellei halua jättää tuleville sukupolville aivan mahdotonta tilannetta.

Edit: veronkevennyksiin valtio ei voi vaikuttaa kunnallisveron osalta. Niistä päättävät kunnanvaltuustot. Valtion tuloveron kevennys koskee vain yli 40000/v tuloja. Eli karvahattukansalle tämän ”kevennyksen” vaikutus on +/-0.

Eli Kokoomuksen vaaliohjelma kurittaa kaikkia muita kuin suurituloisia, joilla on rahaa valita myös koulutuksesta ja terveydenhoidosta.

Verotushan muuttui. Kokoomuksen ehdotuksessa ansiotuloveroa kevennetään 1 miljardilla eurolla. Kevennys kohdistetaan kaikkiin tuloluokkiin työnteon kannustimien parantamiseksi. Nyt valtion tuloveroa maksetaan aiemmasta poiketen myös pienistä tuloista alkaen ja laskennallisesti osa siitä tuloutetaan alueille.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Olet varmasti oikeassa noiden jakaumien osalta. Menin vanhan muistitiedon varassa, tai sitten jatkuva "SDP on kuolevien vanhusten kuihtuva puolue" -tyyppisten viestien lukeminen sai tuon tiedon muuttumaan minunkin päässäni totuudeksi.
Siis Rahkonen on. Minä en väitä mitään, mutta mitä olen demareita seurannut, en muista lukeneeni tai kuulleeni kovin montaa asiaa, joissa he ajaisivat opiskelijoiden ja yksinasuvien nuorten asiaa.

Vaalitutkimuksen mukaan 2019 vaaleissa yli 65-vuotiaiden keskuudessa demarit oli suosituin puolue vaikka ero kokoomukseen meneekin mittausvirheen piiriin.
Voi olla. Minä vain mainitsin, mitä Rahkonen kertoi. Määrällisesti eläkeläiset kannattavat kokoomusta kuin demareita, mutta nuoria puhuttelee näistä vain toinen. Ongelma on siinä, että nuoret ovat laiskoja äänestäjiä, joten demarit tekevät politiikkaa, jolla he pystyvät keräämään iäkkäämpien ihmisten ääniä. Tämä taktiikka osuu heitä tulevaisuudessa kasvoihin.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Pääosin täyttä huuhaata koko lista, kun hyvin suuri osa on "leikataan tuolta 10-30%". Perusteluinaan "pakkohan siellä on olla tuon verran leikattavaa". Melkoista huutonaurua aiheutti sen prujun lukeminen kaiken hehkuttamisen jälkeen. Aika äkkiä se mölinäkin leikkauslistasta sitten hiljeni.

Että silleen...
Kuten sanoin, minun asiantuntemukseni ei riitä arvioimaan kyseisen leikkauslistan järkevyyttä, mutta yhtään enempää arvoa tälle keskustelulle ei tuo nämä "huutonaurua, että silleen" kommentit. Jos näkemystä ja asiantuntemusta löytyy, niin valaise meitä tyhmiäkin.
 

wilco

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK,LiPu
Kuten sanoin, minun asiantuntemukseni ei riitä arvioimaan kyseisen leikkauslistan järkevyyttä, mutta yhtään enempää arvoa tälle keskustelulle ei tuo nämä "huutonaurua, että silleen" kommentit. Jos näkemystä ja asiantuntemusta löytyy, niin valaise meitä tyhmiäkin.

Niin, kuten tuossa lainaamassasi viestissä luki lyhyesti tuon leikkauslistan anti. Siihen hypeen verrattuna, jolla sitä esiteltiin, aiheutti kyllä aivan hillittömät huutonaurut, kun luki, että mistä nyt sitten voitais leikata ja millä perustein.

Tässä vielä puolueen omasta ketjusta pari esimerkkiä:

Odotin kyllä vähän enemmän tuolta. Koko homman kantava ajatus on "tehokkuusparannus 10-30%". Olisi ehkä kannattanut liberaalipuolueen tehdä oman tehokkuusajatuksena mukaan ja kirjoittaa vaan "kirrataan kaikesta 10-30%".

Monia huvittavuuksia tuolta löytyy, kuten:

"Tavoitteena on vähintään 30 % tehokkuuslisä työprosesseissa.Vinkkinä valtion kehittämisyksiköille: 1. Asiakas maksaa rahaa saamastaan palvelusta tai tuotteesta. Varmistu, että tunnet asiakkaiden tarpeet. 2. Suunnittele asiakkaan tarpeet tyydyttävät työprosessit ja niihin liittyvät työvaiheet ja kuvaa ne riittävän selkeästi ja kattavasti. Pohdi koko ajan mistä kaikesta asiakas on valmis maksamaan. 3. Vertaa nykyistä työprosessiasi optimaaliseen prosessiin, tunnista muutostarpeet ja laadi projektisuunnitelma muutoksesta. 4. Etene projektisuunnitelman mukaan ja seuraa toteutumista säännöllisesti"

Tuota alun lausahdusta käytetty vähän joka kohdassa hieman eri lausejärjestyksillä. Ilmeisesti ettei mene saman toistoksi. Tuo vinkkiosio vei jo ihan täyden huumorin osastolle ja vakaasti kohti *huutonaurua*.

Eräs toinen huomattava asia on, että tahdotaan tieverkoston tuet ja ylläpito alueille ja "keskittyminen pääväyliin" ja muita vastaavia asioita. Mutta sitten "33.60.52. Valtion rahoitus turvakotitoiminnan menoihin (siirtomääräraha 2 v) 24 550 000 24 550 000 0 Valtion ydintehtäviä".

Tuossa kohtaa jo alkaa hieman kierimään naurunkyyneleet silmissä lattialla ja miettimään syytä, miksi turvakotitoiminta on valtion ydintehtävä. Liekö kotona sanottu niin.

Mutta tosiaan, odotin ihan pikkasen enemmän sen kaiken hypetyksen perusteella. Mutta aikalailla "tuostahan sitä pyyhkäistään miljaardisäästö helposti" tuosta tuli. Toki siellä on niitä perustuloon siirtymistä ja jotain muuta vastaavaa ehkäpä ihan kannatettavaa.

Ja kirsikkana kakun pohjalle jätin tämän huutonauruasian: "Talous- HR- ja toimitilahallinnon tietojärjestelmäkehitykseen varattu määräraha. Momentilta leikataan Kieku-tietojärjestelmän kehitykseen ja ylläpitoon varatut 4,5 M€, sillä julkisten lähteiden mukaan kaikkiaan 125 M€ tietojärjestelmähanke ei ole onnistunut tuomaan tavoiteltuja säästöjä. Julkishallinnon käyttöön ei tulisi räätälöidä IT-palveluja, joita löytyy valmiina tuotteina jo markkinoilta."

Voi KIEKUa, mä tahtoisin tietää, että mikä tuote tuon hoitaisi paketista vetämällä. Sekin ois kiva tietää, että ymmärtävätkö, miksi tuota kehitystä nyt tarvitaan...

Että silleen...

Että silleen...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös