Eduskuntavaalit 2023

  • 362 595
  • 4 401

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Älyttömiä kompromisseja taitaa olla luvassa, oli hallituspohja sitten mikä tahansa. Tällä hetkellä tilanne näyttää mielestäni siltä, että kokoomuksen pitää päättää, haluavatko tehdä kompromissejä yhden puolueen (SDP) tai kahden puolueen (PS ja keskusta) kanssa. PS kun tuskin toista kertaa alistuu kumileimasinpuolueeksi, ja keskusta tarvitsee ylimääräistä houkuttela lähteäkseen taas hallitusvastuuseen. Vaikeita neuvotteluja on siis luvassa, ja erittäin vaikeaa vielä tässä kohtaa sanoa, mihin suuntaan tuo lähtee kääntymään.
Minusta sinipuna on selvästi todennäköisin. En usko, että Orpo lähtee kokeilemaan persujen kanssa niukasti yli 100:n edustajan oikeistohallitusta. Sipilän hallituksen aikana nähtiin, miten tiukille äänestykset menivät, vaikka lähtötilanteessa hallitus koostui kolmesta suuresta puolueesta.

Näen Orpon ja Marinin molemmat reaalipoliitikkoina, jotka tarvittaessa muuttavan linjaansa, jotta asiat saadaan vietyä läpi. Marinilla tästä on kokemusta Tampereen valtuustosta ja nykyisestä hallituksesta, Orpolla puolestaan hajaantuneen puolueen koossa pitämisestä.

Tämä on hyvä avaus, mutta jotenkin mielenkiintoista, että se tulee puolueelta, joka koki viime vaaleissa historiallisen suuren romahduksen, mutta silti lähti hallitukseen kampittaakseen vaaleissa sijoille 2. ja 3. sijoittuneet puolueet, joista molemmat olivat jopa hyvin lähellä koko vaalien voittoa. Eikös tuo keskustan toiminta 2019 ollut nimenomaan ääriesimerkki tällaisesta Lintilän mainitsemasta epädemokraattisesta blokkaamisesta...?
Minustä nämä ovat ihan puhdasta vaalijargonia ja jopa tyhjänpäiväistä länkytystä. Aivan kuten Marinin vaatimukset "suoraselkäisyydestä" Orpolle tai vastaavasti Orpon puheet, joiden mukaan on väärin ilmoittaa ennen vaaleja omat kriteerit hallitusyhteistyölle.

Totta kai äänestystulos vaikuttaa asetelmiin, mutta ei mikään kakkossija takaa hallituspaikkaa tai tiettyä ministerimäärää. Pitää myös pystyä rakentamaan sellainen ohjelma, että se on yhteensovitettavissa enemmistöhallituksen linjaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eipä aiempiin paikkamääräarvioihin ja prosentteihin ole korjattavaa. Oikeistohallitus selvästi ykkösvaihtoehtona edelleen. Marin paalutti oikeistohallituksen todennäköisyyttä lisää, jos oikeiston äänet riittävät. Varmaahan se ei ole. Viime hetken laskut ja nousut eduskuntavaaleissa ovat tuttuja kaikille isoille puolueille. Joku voi vetää kanin hatusta pari viikkoakin ennen vaaleja.

PS nousee Kokoomuksen ohi noin 55 prosentin arviolla ykköspaikkaan tässä ja nyt. Tässä skenaarioissa PS ja Kok saisivat luokkaa 93-95 paikkaa. Keskustan osuus on vaikea arvioida, koska kun PS:n nousu syö Kepun kannatusta. Mallin mukaan Keskusta saisi noin 18-20 paikkaa ja trio siten 111-115 paikkaa.

Purran onnistuminen ratkaisee paljon. Viiltävän viileä esiintyminen mielikuvilla pudottaisi Marinin laskemaan lukua vaalivoittajamielessä ja sama pätisi Orpoon. Iso kysymys mielestäni on se, että kun noin 1-3 kuukautta ennen vaaleja puheenjohtajien esiintymisten merkitys kasvaa, pystyykö Purra tuomaan jotain sellaista, mikä tekee hänestä Orpoa ja Marinia luotettavamman ja suositumman puoluejohtajuus mielessä. Kyse ei siis ole vain henkilökohtaisesta karismasta, jota Marinilla riittää, vaan puheenjohtajan luomasta mielikuvasta ja syystä äänestää omaa puoluettaan.

En tiedä, mutta on iso haaste.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: DrE

aalto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, änärin suomalaiset
Kyse on siitä, että Kokoomuksessa ei ole enää luottoa Mariniin. Hänen epäillään olevan hyvin huono ns. toisen viulun soittaja (ei siis ole pääministeri) ja kiristävän Kokoomusta heti kun saa mahdollisuuden.
Itse taas epäile että kokoomuksen kenttä ei halua Marinia samaan hallitukseen hänen tiukkuuden vuoksi. Hallitusneuvotteluissa hän ei antaisi mitään ilmaiseksi ja kun sopu olisi löytynyt, niin hän pitäisi kirstunvartijana huolta siitä, että kokoomus pysyy diilissä. Nyt hänellä on ykkössentterinä vapauksia, mutta laiturina Marin odottaisi sovittuja kuvioita ja antaisi kopissa palautetta jos oikea pakki lähtisi höntyilemään ylivoimakuviossa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Itse taas epäile että kokoomuksen kenttä ei halua Marinia samaan hallitukseen hänen tiukkuuden vuoksi. Hallitusneuvotteluissa hän ei antaisi mitään ilmaiseksi ja kun sopu olisi löytynyt, niin hän pitäisi kirstunvartijana huolta siitä, että kokoomus pysyy diilissä. Nyt hänellä on ykkössentterinä vapauksia, mutta laiturina Marin odottaisi sovittuja kuvioita ja antaisi kopissa palautetta jos oikea pakki lähtisi höntyilemään ylivoimakuviossa.

Varmaan noinkin. Ei ole paljon kuplassamme tästä vielä keskusteltu, mutta Marinin epäillään ehkä lähtevän EU:n/YK:n pestiin kolmossijalta. Kakkosijalta Marinin arvellaan tavoittelevan ulkoministerin paikkaa ja haraavan kaikessa vastaan, mitä sisäpolitiikassa tulisi tehdä.

Jos Marin olisi ulkoministeri ja henkoht vastuu on ulkopolitiikassa, voi rauhassa kulissienkin takana toimia SAK:n etäispäätteenä hallituksessa. Mikä on aivan pakollinen tehtävä demarien ykkösellä tässä tilanteessa: ei kosketa ansiosidonnaiseen, ei kosketa A, B ja C.... En usko, että Marinille painaa mitään hallitusohjelma. Eihän se painanut Marinin hallituksessakaan. Tähän Kokoomus ei taatusti halua mennä.

Ykkössijalta Marin jatkaa pääministerinä ja vihervasemmisto valloittaa Suomen. Sekin toki on mahdollista, että SDP uusi nousu söisi Vihr ja Vas kannatuksen ja kokonaismäärä olisi sama. Todennäköisempää kuitenkin olisi se, että koko vihervasemmisto nousisi samalla nykyluvuistaan esimerkiksi Perussuomalaisten ja "Ei Suomea fasismille" tyyppisten kampanjoiden myötä. Lisä-äänet tulisi silloin paljolti nukkuvilta.

e: odotan vihervasemmistolta Vas, Vihr ja SDP sekä SAK seuraavan tyyppisistä aiheista ulostuloja yksin tai yhdessä:

* Ei äärioikeistolle - ääni Kokoomukselle = ääni Perussuomalaisille
* PS on rasistinen, äärioikeistolainen - älä tue
* Nationalismille EI, kohti monikulttuurista Suomea
* Suomi ilman natseja
* Ääni Kokoomukselle, rahat vuorineuvoksille

Marinin vennamolainen populismi tuottaa tällaisia sloganeita. Ja niitä on jo nähty ja nähdään jatkossakin. Oleellista on myös huomata, että Marin ja olettaakseni yhteisellä sopimuksella vihervasemmisto pyrkii tekemään vaaleista 2023 arvovaalit. Keskustelua pyritään ohjaamaan mm. Ihmisoikeuksiin talousuudistusten sijaan tai markkinatalouden lisäämisen sijasta luonnonvarojen yhteisöllisyyden korostamiseen osana luonnon moninaisuutta.
 
Viimeksi muokattu:

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No eduskuntavaalien 1995 ja 1999 Keskusta oli toisella sijalla ja kumpanakin vuotena puolue oli oppositiossa, vaikka kansan mandaatti olisi ollut hallituspaikka (ainakin vuonna 1999). Mutta Lipponen halusi sinipunaa, kun ei tykännyt Keskustasta.
Menee vähän off-topicin puolelle, mutta olen joskus pohtinut, millaisen käänteen maamme poliittinen historia olisi ottanut, mikäli Keskusta olisi voittanut vuoden 1999 eduskuntavaalit. Keskusta jäi SDP:n taakse vain reilulla 12 000:lla äänellä ja on mielenkiintoista spekuloida, mikäli Demarien tappio olisi ollut hivenen suurempi ja Aho olisi palannut pääministeriksi. Olisiko lopputulema ollut punamulta, vai porvari. Tiedä häntä. Olisiko Aho pyrkinyt pääministerinkin asemasta presidentiksi jne. Olisiko työreformia viety voimalla eteenpäin jne.
 

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Demareitten olisi syytä vaihtaa puheenjohtajaa ja linjaa.
Samaa mieltä vaan ei tule tapahtumaan. Marin on demareiden kultamunia muniva hanhi siinä kontekstissa, jossa demaritkin ymmärtävät olevansa varttuneemman väen / eläkeläläisten puolue, jonka äänestäjäkunta kokee muita top3 puolueita enemmän ns. luonnollista poistumaa. Tämän luonnollisen poistuman tilalle demareille on elintärkeää löytää keinot houkuttelemaan uusia äänestäjiä ja siinä kaikki muotilehtien etusivukuvat, ilmakitaravideot, boomer-postaukset jne. pyrkivät viestittämään, että me demarit ollaan trendien aallonharjalla coolisti surffaileva porukka, mutta ei siten kuten kultalusikka suussa syntyneet vuorineuvosten penskat vaan yhteiseen hiileen puhaltava porukka joka pitää solidaarisesti yhdessä huolta, että sosialismi hehkuu kekäleessä. Eikä siinä, varsin fiksu strategia ja ennekaikkea välttämätön. Enää ei houkutella hyppäämään bussin kyytiin vaan nyt räpätään tisseistä ja muijista ja esitellään munkkeja silleen puolivallattomasti Kesärannan pressihuoneessa. Ollaan vähän niinkuin kapinallisia ja halutaan vähän ravistella instituutioita.

Ja ihan kuin alleviivattuna demareiden nettisivujen etusivun kuvassa ei ole yhtäkään boomeria tai eläkeläistä.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Nyt on kyllä pakko kysyä että mihin perustuu palstalla tämä ajatus että Marin syrjäytetään? Toiveajattelun vielä vielä ymmärrän kuolasuisten porvareiden ja kainontuulettajien toimesta, mutta todellisuudessa SDP:n kannatus on korkealla ja silloin ei pj:tä vaihdella kuin pj:n omasta ilmoituksesta.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Eikös se vasta olekin demokratiaa, että puolueet ovat avoimia ennen vaaleja? Meidän nykyisessä vaalijärjestelmässä on nimenomaan se puute, että emme valitse hallituspuolueita, jotka muodostavat hallitusohjelman, vaan valitsemme vain henkilöt tekemään ohjelman mukaiset työt. Minä ainakin olen äänestäjänä enemmän kiinnostunut sisällöstä kuin siitä, ketkä henkilöt tulee valituksi.
Käännetäänpäs asia toiseen näkökulmaan. Jos kuitenkin sattuisi käymään niin että vaalien jälkeisten neuvottelujen jälkeen hallituksessa olisi sekä Persut että SDP niin mikä olisi demareiden / Marinin kannattajien reaktio asiaan?

Kokisitteko että Sanna Marin on pettänyt teitä vai olisiko reaktio "tässä kävi lopulta sittenkin ihan hyvin" varustettuna tyypillisin tilanteeseensopivin selittelyin? Asia on hyvä selvittää jo nyt siltä varalta että jos kaikesta huolimatta päädytään tuollaiseen äärimmäisen epätodennäköiseltänäyttävään lopputulokseen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Käännetäänpäs asia toiseen näkökulmaan. Jos kuitenkin sattuisi käymään niin että vaalien jälkeisten neuvottelujen jälkeen hallituksessa olisi sekä Persut että SDP niin mikä olisi demareiden / Marinin kannattajien reaktio asiaan?

Kokisitteko että Sanna Marin on pettänyt teitä vai olisiko reaktio "tässä kävi lopulta sittenkin ihan hyvin" varustettuna tyypillisin tilanteeseensopivin selittelyin? Asia on hyvä selvittää jo nyt siltä varalta että jos kaikesta huolimatta päädytään tuollaiseen äärimmäisen epätodennäköiseltänäyttävään lopputulokseen.


Sivusta sen verran, että blokkiajatus on nähdäkseni tarkoitettu vain Kokoomuksen ja PS:n lyömiseen. Ei sillä omia intressejä hajoteta ja selityksiä todellakin löytyisi. Vihervasemmisto ei ole vahvimmillaan talousvaaleissa, katujengivaaleissa, turvallisuuspoliittisissa vaaleissa jne. Siksi he päättivät tehdä arvovaalit, joiden arvoja jo aiemmin avasin.

Jos katsotaan tämän hetken kärkiparia Kok + PS, ainakin itse harkitsisin tarkkaan Kok äänestämistä tuossa tilanteessa, jos Kok ilmoittaisi valinneensa PS:n jo nyt kumppaniksi. Ennen vaaleja. Valinta antaisi PS:lle vapaat kädet muuttaa poliittista linjaa. Sama arvatakseni toiseen suuntaan PS:n kannattajilla. Ilmoitus Kokoomuksen kumppanuudesta ennen vaaleja saisi monet miettimään, voiko PS:lle ääntä edes antaa.

Fiksua on mennä asiapohjalta, kuten jokainen oikeasti tietää. Näin löydetään - jos löydetään ja jos on halua löytää - ratkaisuja tulevaisuuden suurimpiin haasteisiin.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Nyt on kyllä pakko kysyä että mihin perustuu palstalla tämä ajatus että Marin syrjäytetään? Toiveajattelun vielä vielä ymmärrän kuolasuisten porvareiden ja kainontuulettajien toimesta, mutta todellisuudessa SDP:n kannatus on korkealla ja silloin ei pj:tä vaihdella kuin pj:n omasta ilmoituksesta.
Eduskuntavaalien tulos ratkaisee sen, käynnistyykö SDP:n puheenjohtajuudesta keskustelua.
Suosion nousu tai asemien säilyminen takaa Marinin jatkon, olivat demarit hallituksessa tai eivät.
Rökäletappio (= alle 18% kannatus) voi innostaa vaihtosuunnitelmia.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Rökäletappio (= alle 18% kannatus) voi innostaa vaihtosuunnitelmia.
Onko kannatuksen pieni nousu / ennallaan pysyminen hallitusvastuun jälkeen nykyään rökäletappio? Demareille mikä tahansa viime vaaleja parempi prosenttiosuus on hyvä tulos yleiset realiteetit huomioiden. Ennen koronaa ja Marinia SDP oli kuitenkin marssimassa aika tukevasti erään apilanlehtipuolueen kartoittamaa polkua. Jos joku olisi tullut loppuvuodesta 2019 kertomaan, että demareilla tulee olemaan kevään 2023 vaaleissa teoreettinen mahdollisuus yli 20% äänisaaliiseen, olisi kaveri ohjattu todennäköisesti johonkin psykiatriseen hoitolaitokseen.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Sivusta sen verran, että blokkiajatus on nähdäkseni tarkoitettu vain Kokoomuksen ja PS:n lyömiseen. Ei sillä omia intressejä hajoteta ja selityksiä todellakin löytyisi. Vihervasemmisto ei ole vahvimmillaan talousvaaleissa, katujengivaaleissa, turvallisuuspoliittisissa vaaleissa jne. Siksi he päättivät tehdä arvovaalit, joiden arvoja jo aiemmin avasin.
Olen päätelmissäni hyvin pitkällä samoissa ajatuksissa kanssasi. Mainitsemistasi "asia" syistä johtuen Marinin porukoilla on aika heikot kortit vaalikeskusteluihin ja he tajuavat sen itsekin. Uskon että Marinin blokkiajatuksella on kuitenkin syynsä jonka näen hieman erilaisena kuin sinä. Tavoite ei kuitenkaan ole saada itselleen lisää äänestäjiä puolueilta PS, Kokoomus tai edes Keskusta. Pyrkimys on tuoda esille se että kolmikko PS, Kok, SDP käyvät kilpaa suurimman puolueen asemasta ja Marin toivoo saavansa ääniä sieltä mistä niitä on helpoin saada eli perinteisesti Vihreitä tai Vasemmistoliittoa äänestäviltä. Jospa kyllin moni heistä tajuaisi että nyt on tärkeätä äänestää demareita.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Käännetäänpäs asia toiseen näkökulmaan. Jos kuitenkin sattuisi käymään niin että vaalien jälkeisten neuvottelujen jälkeen hallituksessa olisi sekä Persut että SDP niin mikä olisi demareiden / Marinin kannattajien reaktio asiaan?
Se on sdp:tä äänestäneiden ongelma, joten asiaa kannattaa kysyä heiltä. Ja näinhän joka neljäs vuosi tehdäänkin.

Kokisitteko että Sanna Marin on pettänyt teitä vai olisiko reaktio "tässä kävi lopulta sittenkin ihan hyvin" varustettuna tyypillisin tilanteeseensopivin selittelyin?
Miten niin kokisitteko ja teitä?

Se, etten minä ole liittynyt öyhöttäjien mukaan, ei tee minusta Marinin kannattajaa saati sdp:n äänestäjää.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Se on sdp:tä äänestäneiden ongelma, joten asiaa kannattaa kysyä heiltä. Ja näinhän joka neljäs vuosi tehdäänkin.


Miten niin kokisitteko ja teitä?

Se, etten minä ole liittynyt öyhöttäjien mukaan, ei tee minusta Marinin kannattajaa saati sdp:n äänestäjää.
Selkeyden vuoksi totean seuraavaa. Vastasin kirjoittamaasi viestiin sitä lainaten. Kirjoitukseni jatkui kysymyksellä ja suuntasin sen Marinin kannattajille ja/tai SDP:tä äänestäville.
Kysymys oli siis tarkoitettu mainitsemalleni kohderyhmälle. Ei sinulle ja en edes olettanut että kuuluisit kyseiseen porukkaan (tai siis kysymystä tehdessäni unohdin sinut kokonaan eli henkilön jolle viestissäni vastaan). Virhe on minun josta anteeksipyyntö.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Kysymys oli siis tarkoitettu mainitsemalleni kohderyhmälle. Ei sinulle ja en edes olettanut että kuuluisit kyseiseen porukkaan (tai siis kysymystä tehdessäni unohdin sinut kokonaan eli henkilön jolle viestissäni vastaan). Virhe on minun josta anteeksipyyntö.
Asia kunnossa.

Minusta linjaus siitä, minkä puolueen kanssa hallitus voidaan muodostaa, edistää demokratiaa. Se kun on selkeä lupaus, jonka puolue voi itse joko lunastaa tai pettää. Kaikki muut vaalilupaukset kun voidaan pettää pelkän hallitusneuvotteluissa saavutetun kompromissin saamiseksi.

Jos sdp on lopulta valmis samaan hallitukseen persujen kanssa, on se äänestäjille paljon ymmärrettävämpi lupauksen pettäminen kuin se, miksei jotain uudistusta voidakaan toteuttaa.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Jos sdp on lopulta valmis samaan hallitukseen persujen kanssa, on se äänestäjille paljon ymmärrettävämpi lupauksen pettäminen kuin se, miksei jotain uudistusta voidakaan toteuttaa.
Miten kukin asian kokeekaan, oletan että eri henkilöt eri tavalla.

Itse suhtaudun asiaan jotakuinkin seuraavasti. Mulla on tiedossa puolue A jota aion äänestää. Puolueesta A ilmoitetaan ennen vaaleja että he eivät tule menemään hallitukseen jossa on puolue B. Mulle ilmoitus on jotakuinkin yhdentekevä samaan tyyliin kuin puolueen A kannanotot asioihin joita en pidä merkityksellisinä.
Ja jos he sitten menevätkin hallitukseen puolueen B kanssa, asia on minulle yhdentekevä siksi koska se oli sitä alunalkaenkin. Pieni miinusmerkki tässä kuitenkin muodostuu koska tekivät eri tavalla kuin lupasivat - pidän sitä hieman erilaisena asiana kuin suostumista johonkin kompromissiin joka on vastoin puolueen ilmoittamaa ohjelmaa. Jälkimmäinen on ymmärrettävämpi minusta joskin asiaan liittyvä pettymys voi olla suurempi.

Käsittääkseni tuollainen "blokki-ilmoitus" ei ole verrattavissa mihinkään hallitusohjelman kohtiin joista kaikkien on pakko tinkiä vaan fundamentaalinen ilmoitus tilanteesta josta ei edes neuvotella.

Edelleen tilanne hieman ihmetyttää minua. Hyvin karkeasti sanoen neljästä suurimmasta puolueesta Kokoomuksen äänestäjäkunta koostuu hyvätuloisista ja Keskustan maaseudun väestä. SDP:n ja Persujen äänestäjät puolestaan voivat olla keskenään sosioekonomisesti hyvinkin samankaltaisissa tilanteessa ja en usko että näiden kahden porukan välillä on olemassa niin suuri juopa että molempia osapuolia tyydyttävää yhteistyötä ei voida tehdä vaikka Marin tavallaan asian niin linjasi.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Asia kunnossa.

Minusta linjaus siitä, minkä puolueen kanssa hallitus voidaan muodostaa, edistää demokratiaa. Se kun on selkeä lupaus, jonka puolue voi itse joko lunastaa tai pettää. Kaikki muut vaalilupaukset kun voidaan pettää pelkän hallitusneuvotteluissa saavutetun kompromissin saamiseksi.

Jos sdp on lopulta valmis samaan hallitukseen persujen kanssa, on se äänestäjille paljon ymmärrettävämpi lupauksen pettäminen kuin se, miksei jotain uudistusta voidakaan toteuttaa.
On tosiaan eri asia, miten järkevänä linjausta "emme leiki noiden kanssa" voidaan pitää.

Demokratiaa ja mielenkiintoa se lisää, koska täysin ei voi olla varma, muistaako sittenkin joku linjauksen, mikäli se rikotaan.

Kuitenkin on aina hyvä, jos vaalitenteissä johonkin asiaan otetaan napakasti kantaa. Yksi tuttuni tokaisi hyvin, että demareiden yritys oli hyvä, sitä vain haittasi se, että vihreät teki saman.

Mutta odottakaame hartain mielin ja rauhallisina, demareiden vaalihuijaus tekee vielä comebackin.
 

sorza

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaPKo,Jokerit,Tamminen,Harri Aholan lounaskaverit
Jos mietitään isoa kuvaa, niin mielestäni SDP pitäisi saada hallitukseen mukaan ettei vanha kunnon AKT pistä Suomea kiinni, jos hallitus haluaa velkaantumista pysäyttää. Tuossa on todella iso kompastuskivi vastassa seuraavalla hallituksella, muodostaapa sitä Kokoomus tai persut. RKPn ulos tulo oli vähän kummallinen, kun olisi paljon helpompi keskustella hallituksessa persujen kanssa Ruotsin kielen asemasta kuin ollessa oppositiossa. Keskusta taas tulee saamaan äänimäärään nähden liian hyvän neuvotteluaseen, koska tuskin ilman kepua hallitusta muodostetaan.

Edit.
Kuinka moni muuten tietää, että tälläkin hetkellä AKT käy esim ahtaajien, satamatyötekijöiden, kuorma-auton- sekä linja-autoajajien kanssa keskusteluja uudesta tessistä. AKT ei ole vieläkään lakkouhkaa laittanut päälle vaikka nykyinen sopimus loppuu 31.1. Voisin veikata, että toisenlaisen hallituspohjan ollessa voimassa, lakkouhka olisi jo päällä. Kentältä olen huhuna kuullut, että AKT haluaisi vain vuoden sopimuksen ja saisivat mahdollista oikeistohallitusta vastaan lakkoaseen.
 
Viimeksi muokattu:

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Jos mietitään isoa kuvaa, niin mielestäni SDP pitäisi saada hallitukseen mukaan
Paras ratkaisu Suomelle olisi hallitus jossa on Kokoomus, Persut ja SDP. Hallitusyhteistyössä noista kaksi hioisi aina kolmannen pahimmat särmät ja kukaan ei saisi toiveitaan läpi täysimääräisesti vaan olisi tehtävä kompromisseja. Tulevista vaaleista tiedetään jo nyt se että kyseinen kolmikko saa eduskunnassa ylivoimaisen enemmistön ja hallituksen takuupuolueeksi ei tarvita mitään takiaispuoluetta omine "siltarumpu-vaatimuksineen".

Ongelmaksi näyttäisi muodostuvan se että kolmikossa on jäsen joka kertoo kolmikon toisen jäsenen tehneen syntiä sekä puheissaan että internet-kirjoituksissaan. "On olemassa vaatimus puhdasoppisuudesta jotta saat oikeuden päättää kansakunnan asioista" he sanovat. Aina toisinaan käy ilmi että myös jokunen puhdasoppisuutta vaativan puolueen edustaja on tehnyt syntiä internetissä joskin yleensä synnintekijä kiistää tekonsa valehdellen kunnes se ei ole enää mahdollista. Vaikka puolueella on nollatoleranssi synnintekoa kohtaan, omille jäsenille annetaan synnit anteeksi kunhan osoittavat aktiivista katumustaan (pahoittelut IS:n artikkelissa riittävät) ja ovat onnistuneet kiistämään nuoruuden syntinsä niin kauan että valinta eduskuntaan ei ole estynyt.

Pitäisi kuitenkin muistaa että nuo politiikot ovat tuolla kansan valitsemina. Kansakuntamme arjessa ei ole mitään erimielisyyksiä tai juopia eri tavalla äänestävien kansalaisten kesken. Kansa haluaa selvitä arjessa kohonneiden sähkölaskujen kanssa ja samaan aikaan halutaan että ympäristö ja ilmasto pidetään kunnossa myös tuleville sukupolville. Aatteellisia erimielisyyksiä ei ole, moinen puhe lienee politiikan ylätasojen keksimää höpinää jolla ei ole merkitystä muille kun politiikan tekijöille itselleen ja internetin politiikka-asioita 24/7 kommentoiville trolleille. Politiikkojen omien kertomusten mukaan "aatteelliset erimielisyydet" ja synti ei haittaa työskentelyä eduskunnan valiokunnissa mutta tämä onkin se osa työstä joka ei niinkään näy julkisuudessa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tämähän menee juuri Marinin käsikirjoituksen mukaan: mediassa ja somessa ei mitään muuta puhutakaan kuin Marin vs. Orpo -väännöstä ja "kolmen puolueen taistosta".

Persutkin jääneet vähän paitsioon, kun Orpoa pidetään "porvariblokin" johtajana ja demareita vaihtoehtona sille.

Lisätään vielä sen verran, että esim. kaupunkien naisäänestäjillä PS on vain harvoin vaihtoehto. Äänestettävä puolue on todennäköisimmin demarit, vihreät tai vasemmistoliitto, toki osalla myös kokoomus.

Sikäli sdp:lle on aika se ja sama "ulossulkea" puolue, jota harva potentiaalinen äänestäjä muutenkaan kannattaisi. Tuollahan tavoitellaan sitä, että sdp näyttäytyisi "johtavana vasemmistolaisena vaihtoehtona".
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Tuolla somen syövereissä pistetään kyllä ihmeellisiä asioita Marinin hallituksen piikkiin. Ainakin se ratkaisi sen, että äänestän tulevissa vaaleissa Kokoomusta, koska haluan kokea sen paratiisin mikä meille koittaa, kun saadaan oikeistohallitus. Veikkaan kyllä, että jos demarit on oppositiossa, niin eka vuosi Orpo ykköstä mennään vielä vahhasta muistista, että: "Vitun Marin". Vai oliko se persut, mikä on taktisin ääni porvarihallituksen puolesta?
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Tuolla somen syövereissä pistetään kyllä ihmeellisiä asioita Marinin hallituksen piikkiin.

Tämä naurattaa varsinkin kuntien asioista keskustellessa. Teiden kunnossapito huonolla tolalla -> Sanna Marinin vika.

Jotenkin tässä väsyy jo reilusti ennen vaaleja joihinkin puheenaiheisiin.
 
Paras ratkaisu Suomelle olisi hallitus jossa on Kokoomus, Persut ja SDP. Hallitusyhteistyössä noista kaksi hioisi aina kolmannen pahimmat särmät ja kukaan ei saisi toiveitaan läpi täysimääräisesti vaan olisi tehtävä kompromisseja.

Perussuomalaiset ei ole tietenkään julkisesti sanonut mitään esteitä hallitusyhteistyölle kenenkään kanssa, mutta niinpä vain itsekseni mietin, kävisikö tällainen järjestely kuitenkaan puolueelle päinsä. Monet PS kannattajat ja varsinkin liikkuvat äänestäjät äänestävät heitä nähdäkseni nimenomaan tuon muista puolueista poikkeavan särmän takia, joten mitä jää jäljelle, jos se hiotaan pois?

Voisi kuvitella, että tässä kolmen suurimman puolueen hallituksessa PS joutuisi myöntymään vielä suurempiin kompromisseihin kuin Sipilän kanssa. Silloin kompromissit puolittivat kannatuksen gallupeissa, olisikohan nyt edessä sama tie?

Sinänsä olisi poikkeuksellisen virkistävää ja valtion kannalta hyvä tilanne, jos tällainen kolmen suurimman puolueen hallitus saataisiin aikaiseksi ja jollain tapaa toimimaan. En kuitenkaan pidätä hengitystäni asian suhteen.

Tämä naurattaa varsinkin kuntien asioista keskustellessa. Teiden kunnossapito huonolla tolalla -> Sanna Marinin vika.

Jotenkin tässä väsyy jo reilusti ennen vaaleja joihinkin puheenaiheisiin.

Ihmeellistä, että tässä vaalien alla ei ole vielä ainakaan isosti tulleet esille nuo Sipilän hallituksen aloittamat hetu- ja liikennemerkkiuudistukset, jotka ovat viimeisen neljän vuoden aikana olleet välillä kovinta kritiikkiä Marinia kohtaan. Ja toivottavasti eivät tulekaan, ihan kyllästymiseen asti on noista saanut lukea.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Ihmeellistä, että tässä vaalien alla ei ole vielä ainakaan isosti tulleet esille nuo Sipilän hallituksen aloittamat hetu- ja liikennemerkkiuudistukset, jotka ovat viimeisen neljän vuoden aikana olleet välillä kovinta kritiikkiä Marinia kohtaan. Ja toivottavasti eivät tulekaan, ihan kyllästymiseen asti on noista saanut lukea.

Totta tämäkin. Monessa se aikajana on aivan unohtunut arvostelijoilta. Joka vuosi alkuvuodesta kun haetaan lääkkeitä ensimmäistä kertaa, muistetaan se 50 euron alkuomavastuu. Samalla unohtuu vastauksissa, kenen aikaansaannos tuokin oli.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös