Tästä oikeat–hölynpölyt-keskustelusta tuli mieleen jokakeväinen, joskin pienimuotoinen, keskustelu ylioppilaiden arvostuksen kyseenalaistamisesta. Oman tulkintani mukaan se sisältää kritiikin, jossa ammattikoulun tai kauppaoppilaitoksen käynyt perustelee menestymistään niillä tuloilla, jotka on ehtinyt tienata samassa ajassa kuin ylioppilas pelkkää opintolainaa.
En ole koskaan kuullut, että tulojen sijaan esimerkiksi kirvesmies nostaisi arvoaan ylioppilaan rinnalla valmiiksi saatujen rakennusten, tai automekaanikko korjaamiensa autojen määrällä. Ja jos ylioppilaasta tulee lopulta vain tutkija, jonka eläminen perustuu muiden myöntämiin apurahoihin, on duunarille luonnollisesti vaikeaa perustella menestymistä tieteellisillä saavutuksilla, koska duunari laskee omankin menestymisensä vain rahassa.
Kaikista ylioppilaista ei tule tutkijoita. Joistakin tulee ammattikoulun käyneiden tapaan duunareita, mutta siitä huolimatta ylioppilastaustaisen duunarin kiinnostus yleissivistykseen ei ole minkään arvoinen, ellei hänestä tule poliitikkoa, joka pääsee eliitin joukkoon ajaamaan duunarin omaksumia arvoja.
Kirjoitus sisältää kärjistyksiä.