Omasta mielestäni hallituksen muodostaminen tässä tilanteessa on testi suomalaiselle puoluepolitiikalle ja tilanne tulee varmasti olemaan vastaava myös tulevaisuudessa. Eli nyt testataan tosissaan poliittisten johtajien yhteistyökykyä huolimatta varsin erilaisista tavoitteista ja arvoista. Persut vaikuttavat olevan kaikille helpo hallituskumppani asiatasolla, mutta arvotasolla heidän kanssaan samassa hallituksessa olo, tuntuu olevan monille puolueille hankalasti äänestäjille perusteltavissa.
Vaalien tulosta tulee myös kunnioittaa ja sitä kautta mielestäni persuja ei voida sivuuttaa pelkästään arvojen perusteella. Persut täysin sivuuttamalla taloustilanteen ja muiden seikkojen kehittyessä persuille suotuisasti, seuraavien vaalien jälkeen tuloksena saattaa olla persujen totaalinen jytky.
Tässä olet hyvinkin oikeassa. Ennen sosiaalisen median kulta-aikaa puolueet saivat sovittua yhteisistä hallitusohjelmista neuvottelujen ja kompromissien kautta. Olen itse sitä mieltä, että yksi merkittävimmistä syistä maamme hyvinvointiin on pitkän linjan konsensuspolitiikka. Tänä päivänä sellaisen saavuttaminen on vaikeampaa, kun ihmiset ottavat vaalilupaukset sellaisina, että puolueet sitoutuvat täysin varmasti niihin, tuloksesta riippumatta. Aiemmin tunnuttiin ehkä ymmärtävän, että ne olivat vaalitavoitteita, joita edistetään, jos saadaan riittävän vahva mandaatti. Ja jos mandaatti ei riitä kaikkeen, niin edistetään edes osaa niistä, vaikka joistain tavoitteista pitäisikin tinkiä. Tänä päivänä media hyökkää heti muistuttamaan takinkäännöstä, jos joudutaan joistain lupauksista luopumaan, vaikka sen hintana on, että kompromissin kautta saataisiin kuitenkin jotain läpi. Oppositiosta ei saavuteta mitään, se on muistettava.
Sikäli typerää, että puhutaan vaalilupauksista. Oikeasti ne ovat vain tavoitteita.