Eduskuntavaalit 2019

  • 395 223
  • 3 925

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Omasta mielestäni hallituksen muodostaminen tässä tilanteessa on testi suomalaiselle puoluepolitiikalle ja tilanne tulee varmasti olemaan vastaava myös tulevaisuudessa. Eli nyt testataan tosissaan poliittisten johtajien yhteistyökykyä huolimatta varsin erilaisista tavoitteista ja arvoista. Persut vaikuttavat olevan kaikille helpo hallituskumppani asiatasolla, mutta arvotasolla heidän kanssaan samassa hallituksessa olo, tuntuu olevan monille puolueille hankalasti äänestäjille perusteltavissa.

Vaalien tulosta tulee myös kunnioittaa ja sitä kautta mielestäni persuja ei voida sivuuttaa pelkästään arvojen perusteella. Persut täysin sivuuttamalla taloustilanteen ja muiden seikkojen kehittyessä persuille suotuisasti, seuraavien vaalien jälkeen tuloksena saattaa olla persujen totaalinen jytky.

Tässä olet hyvinkin oikeassa. Ennen sosiaalisen median kulta-aikaa puolueet saivat sovittua yhteisistä hallitusohjelmista neuvottelujen ja kompromissien kautta. Olen itse sitä mieltä, että yksi merkittävimmistä syistä maamme hyvinvointiin on pitkän linjan konsensuspolitiikka. Tänä päivänä sellaisen saavuttaminen on vaikeampaa, kun ihmiset ottavat vaalilupaukset sellaisina, että puolueet sitoutuvat täysin varmasti niihin, tuloksesta riippumatta. Aiemmin tunnuttiin ehkä ymmärtävän, että ne olivat vaalitavoitteita, joita edistetään, jos saadaan riittävän vahva mandaatti. Ja jos mandaatti ei riitä kaikkeen, niin edistetään edes osaa niistä, vaikka joistain tavoitteista pitäisikin tinkiä. Tänä päivänä media hyökkää heti muistuttamaan takinkäännöstä, jos joudutaan joistain lupauksista luopumaan, vaikka sen hintana on, että kompromissin kautta saataisiin kuitenkin jotain läpi. Oppositiosta ei saavuteta mitään, se on muistettava.

Sikäli typerää, että puhutaan vaalilupauksista. Oikeasti ne ovat vain tavoitteita.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Nyt vaan sekametelisoppa hallitukseen ja persut oppariin. Neljän vuoden kuluttua hallis pääministeriksi.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Rinteen Anan mukaan hallituksen kasaaminen tulee olemaan helppoa.

Nyt on kaksi vaihtoehtoa:
1) Rinne on vääräss
2) Kaikki muut ovat väärässä

Ottaen huomioon, että Anakondalle on kehittynyt eläimellinen neuvotteluvainu AY-viidakossa, täytyy Anan olla oikeassa ja muiden väärässä.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Demareilla on varmaan vaikeaa.
En jaksanut perehtyä lihanleikkaajien määrään Suomessa, mutta tekevät kovaa duunia, yhden tutun otannalla toki myös siitä tunnutaan maksettavan, ulkomaisten asiantuntijoiden määrää en hoksannut kysyä ja toisaalta tästä on vuosikymmen aikaa. Mutta demarilta hän vaikutti silloin, nyt jo eläkkäällä kai.
Paperimiehiä ja naisiakin on Suomessa töissä, liiton jäseniä luultavasti. Eli Antti Rinteen ilmastohysterian kosiskelukommentit voisi jättää omaan arvoonsa, vaalipuheeksi eli paskanjauhannaksi, paitsi että femareilla on ihan oikeasti näitä Sannoja yhä enemmän. Ihmisiä jotka saavat rahansa jostain mielestään helevetin tärkiästä ajattelusta ja näidän ajatusten julkituomisesta.
Kyllä SDPssä on kuitenkin luultavasti ymmärrys kansantaloudesta (Juhana Vartiainen on ex-demari) mutta se heille jokseenkin epämiellyttävä totuus.

Siinäpä säätävät, toiset lupaavat unelmia, Afrikan naisille hyvää elämää ja sitten pitäisi suomalainen rasvanahkakin pitää tyytyväisenä kuppaamatta kuitenkaan kapitalistia ylettömästi: työllistäjiäkin pitää maassamme olla, valtio ja kunnat eivät ihan riitä elättämään riittävästi demariäänestäjiä pitkän päälle.
Varsinkin kun Vasemmistoliitto ja Vihreät tuosta julkissektorin äänikakkua ovat tulleet haukkaamaan niin pirusti.

Puhutaan, luvataan yhtä, mutta luultavasti johtavana hallituspuolueena kuitenkin tehdään toista. Se on pakkorako.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Ottaen huomioon, että Anakondalle on kehittynyt eläimellinen neuvotteluvainu AY-viidakossa, täytyy Anan olla oikeassa ja muiden väärässä.

Saatat olla sekä väärässä, että oikeassa, mutta niin saattavat olla kaikki muutkin. Lopulta oleellista on ainoastaan se, mitä kaikesta seuraa yhteiskunnalle.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Swearengen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fortress Europe, turvattomat tilat
Perussuomalaisilla on muuten tällä kertaa ylivoimaisesti eniten yrittäjätaustaisia kansanedustajia koko eduskunnassa. Olkoonkin, että osalla yrittäjyys on ollut ilmeisen muodollista, mutta jotain Suomen Yrittäjien listaus kuitenkin kertoo. Hieman yllättäen Kokoomus vasta kolmantena.

33 yrittäjää nousi kansanedustajiksi – noin puolet heistä perussuomalaisia

Yrittäjätaustaiset kansanedustajat:

Perussuomalaiset: 15

Keskusta: 7

Kokoomus: 5

RKP: 3

SDP: 1

Liike Nyt: 1

Vihreät: 1

KD: 0

Vasemmistoliitto: 0
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Onhan se hallituksen muodostaminen Anakondalle helppoa. Orpo sanelee ja hän kirjoittaa ylös, ja tarvittiin vain kynä ja paperia.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Puhutaan, luvataan yhtä, mutta luultavasti johtavana hallituspuolueena kuitenkin tehdään toista. Se on pakkorako.

lause yksi on mahdollista ja jopa aiemmin koettua, mutta lause kaksi on hudaa dunkkua. Sellaista rakoa ei ole olemassa, ei edes Caludia Cardinalella, joka on kuitenkin maailman ykkös pakkorako, vai voitko kuvitella ainuttakaan heteroa tai lesboa, joka ohi voisi astella? Ei se on ainoa pakkorako, jota voi kutsua pakkoraoksi ja joku urpo senkin ohi kävelisi, jos mahdollisuuden saisi.
 

Analyzer

Jäsen
Puolue on kestänyt niin Kataisen sixpackin kuin Sipilän porvarihallituksenkin käytännössä osumitta. Kokoomuksella on se tasainen 17-18% kannatuspohja, jota voidaan tarvittaessa laajentaa otollisissa olosuhteissa yli 20 prosenttiin.

VVM:n paikka on sopinut kokoomukselle erinomaisesti viimeisen 30 vuoden aikana. Uskon, että mitään dippiä ei ole nytkään luvassa. Demareilla sen sijaan on paljon menetettävää, mikäli Rinteen hallitus on vahvasti oikealle kallellaan.

Tämä on ollut totta tähän asti. Urbaanille kokoomuslaiselle ei ole ollut suomalaisessa politiikassa oikein varteenotettavaa vaihtoehtoa. Näissä vaaleissa tapahtui jo tutkijoiden mukaan kannatusvuotoa kokoomus--> persut. Halla-ahon persut on niukasti oikealla taittuva linjauksissaan, kun taas Soinin persut oli vasemmalle kallellaan. Tai Soinin vaalipuheiden mukaan, hallitusvastuussa se ei toki näkynyt lainkaan.

Vaikka kokoomuksen neuvotteluasema on nyt hyvä, niin se joutuu väkisinkin tekemään vasemmistolaisempaa politiikkaa kuin tällä kaudella.

Perussuomalaisissa kansanedustajissa on ylivoimaisesti eniten yrittäjiä.Näin ollen uskallan toivoa ja olettaa, että persut haastaa uusiutuneen eduskuntaryhmän myötä nimenomaan Kokoomusta enemmän talouspolitiikassa. Valtion velkakehityksestä Halla-aho on jo nyt antanut kriittisiä lausuntoja ja on vaaliväittelyissäkin ainoana ilmaissut, että valtiontaloutta tulee mahdollisesti sopeuttaa leikkauksilla.
33 yrittäjää nousi kansanedustajiksi – noin puolet heistä perussuomalaisia

Toki kokoomuksen kannalta on hyvä tuo vihreiden raju keikahdus vasemmalle, mitä tulee uuteen eduskuntaryhmään. Soininvaaralaisuus on valitettavasti kuolemassa puolueen näkyviltä paikoilta sukupuuttoon ja näin ollen vuoto vihreisiin pysähtyy ja kenties palaa jotain takaisinkin. Yksiä suurimpia pettymyksiä ja toisaalta yllätyksiä näissä vaaleissa oli tuo vihreiden täyskäännös vasempaan. Joku voi sanoa, että ei se puolueohjelma mihinkään muuttunut, mutta kyllä eduskuntaryhmän koostumuksella on ihan valtava merkitys puolueen toteutuvaan politiikkaan. Sääli homma.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Yksiä suurimpia pettymyksiä ja toisaalta yllätyksiä näissä vaaleissa oli tuo vihreiden täyskäännös vasempaan. Joku voi sanoa, että ei se puolueohjelma mihinkään muuttunut, mutta kyllä eduskuntaryhmän koostumuksella on ihan valtava merkitys puolueen toteutuvaan politiikkaan.

Niin, mun huomio taas on, että katseltuani hesarista tuon uusien esittelyn, että vihreistä tuntui joka toinen oleva dippainssi. Tämä väkisinkin johtaa siihen, että heidän kanssaan ei debatissa voi pärjätä kaiken maailman yrittäjät, joilla järki riittää max ymmärtämään debet ja credit, mutta asiat vaatii tuolla tasolla osaamista jostain oikeistakin asioista tieteelliseltä pohjalta. Tietysti aina voi tukeutua siihen, että sompaa vain somea ja vitut faktoista, heitellen väsynyttä läppää täyskäännöistä vasempaan, ihan niin kuin sillä nyky maailmassa enää olisi kilin pimpin väliä. Tai voihan sillä olla, minä toivoisin, että vain kompetenssi määrittäisi ja tuon vanhan aikaisen usvan vasemmista ja oikeista voisi jättää historiaan. Ollaan sen verran jyrkänteen reunalla tässä kumminkin monen asian suhteen.
 

Tuamas

Jäsen
Sinänsä kun katsoo tuota Persujen yrittäjien listaa, niin ei sieltä nyt ihan hirveän vahvana paista nimistä Slunga-Poutsalo, BB-Tynkkynen, Brother Christmas-Koponen, Vallin, hihhuli- Niikko, ”Sheikki Laakso” ja Ano Turtiainen varsinainen talousosaaminen.

Toki oli läpipäässeissä ihan järkityypejäkin aiempaa enemmän.
 

Analyzer

Jäsen
Sinänsä kun katsoo tuota Persujen yrittäjien listaa, niin ei sieltä nyt ihan hirveän vahvana paista nimistä Slunga-Poutsalo, BB-Tynkkynen, Brother Christmas-Koponen, Vallin, hihhuli- Niikko, ”Sheikki Laakso” ja Ano Turtiainen varsinainen talousosaaminen.

Toki oli läpipäässeissä ihan järkityypejäkin aiempaa enemmän.

Voisi kuvitella kuitenkin, että puolue jonka kansanedustajissa noin paljon yrittäjätaustaa, haluaa tehdä yrittäjäystävällistä politiikkaa. Vai mitä? Ja silloin haastetaan kokoomusta.

Btw listallasi oleva Vallin kuitenkin perusti urheilulisäravinnefirma Fastin, joka myytiin kahdella miljoonalla vuonna 2009, joten jotain kokemusasiantuntijuutta kuitenkin
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Keskustan ei kannata lähteä missään tapauksessa hallitukseen. Ehkä silloin voisi harkita jos PS ja Kokoomus ovat kavereina.

Kokoomus jos lähtee SDP:n kaveriksi, niin saa Rinne pyörtää monet vappupuheensa ympäriämpäri.

Vaikeaa tulee olemaan ja minulla ei ainakaan ole minkäänlaista luottoa Rinteen kehumaan omaan neuvottelijan vainuunsa. Tulossa on ehkä kaikkien aikojen vaikeimmat hallitusneuvottelijat, joita kansa on valinnut vetämään ehkä kaikkien aikojen kyvyttömimmän hallitusneuvottelijan.

Ei missään tapauksessa vaikeimmat, sillä vaihtoehdot ovat rajatummat kuin eräitä kertoja aiemmin. Vaikeat - ainakin henkisesti neuvottelijoille - kylläkin voivat olla.

Mitä Keskustaan tulee, sipiläläisen keskustan ei kannata lähteä eikä lähde, mutta alkiolaisuutta haikailevan keskustan voisi punamultaan kannattaakin lähteä. Sinipunavihreä on ylivoimaisesti todennäköisin vaihtoehto, mutta jos ajatellaan sitä, mistä keskustaa nyt äänestäjät rankaisivat, se oli kuitenkin keskustan johdolla harjoitettu kokoomuslainen politiikka.

Jännittävän tilanteesta tekee se, että on mahdollista että meillä on hallitus, joka saattaa olla sisällöllisesti sosialidemokraattien johdolla harjoitettava kokoomuslainen politiikka, pienellä vihreällä twistillä. Tämän ja eräiden muiden syiden vuoksi kokoomuksen pelaaminen ulos on edelleen mahdollinen skenaario - koska kaikki muut haluavat sitä tai vähintäänkin symppaavat ajatusta. Tilanne on kokoomuksen osalta vähän samankaltainen kuin aikanaan SDP:n ollessa "valtionhoitajapuolue".
 

Analyzer

Jäsen
Niin, mun huomio taas on, että katseltuani hesarista tuon uusien esittelyn, että vihreistä tuntui joka toinen oleva dippainssi. Tämä väkisinkin johtaa siihen, että heidän kanssaan ei debatissa voi pärjätä kaiken maailman yrittäjät, joilla järki riittää max ymmärtämään debet ja credit, mutta asiat vaatii tuolla tasolla osaamista jostain oikeistakin asioista tieteelliseltä pohjalta. Tietysti aina voi tukeutua siihen, että sompaa vain somea ja vitut faktoista, heitellen väsynyttä läppää täyskäännöistä vasempaan, ihan niin kuin sillä nyky maailmassa enää olisi kilin pimpin väliä. Tai voihan sillä olla, minä toivoisin, että vain kompetenssi määrittäisi ja tuon vanhan aikaisen usvan vasemmista ja oikeista voisi jättää historiaan. Ollaan sen verran jyrkänteen reunalla tässä kumminkin monen asian suhteen.

Katsoin myös saman listan ja en huomannut joka toisen olevan dippainssi.

EDIT: Puheenjohtajakin ylioppilas
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Rinteen Anan mukaan hallituksen kasaaminen tulee olemaan helppoa.

Nyt on kaksi vaihtoehtoa:
1) Rinne on vääräss
2) Kaikki muut ovat väärässä

Ottaen huomioon, että Anakondalle on kehittynyt eläimellinen neuvotteluvainu AY-viidakossa, täytyy Anan olla oikeassa ja muiden väärässä.

Ei varmasti helppoa, mutta ihmeellinen on tämä konsensus erityisesti median osalta (puolueiden osalta se retoriikka on puhdasta neuvotteluasemiin ajamista), että tilanne olisi poikkeuksellisen vaikea. Tilanne on pirstaloitunut, mutta potentiaalisia pohjia silti vähemmän kuin joskus takavuosina ja toisaalta tilanne on hyvin samankaltainen kuin vuonna 2011. Silloin neuvottelijat tekivät tilanteesta ihan itse vaikeaa, ei lähtötilanne sitä niinkään ollut.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Dippainssi kuten kuvasit on siis mielestäsi synonyymi älykkyydelle ja hyvälle depatoijalle?

Ainakin kompetenssissa ja tieteellisessä ajattelussa ihan eri tasolla kun kaiken maailman yrittäjät. Onko sitten kuinka tuota järkeä voittamaan älyn, jää nähtäväksi.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Heh...milläköhän matematiikalla vihervasemmistolla olisi ollut edustus, jossa ei olisi tarvittu oikeistopuoluetta mukaan hallitukseen?

Nyt hei järki käteen ihan oikeasti.
Tätä mietitiin helmikuussa 2019 YLEn puoluekannatusmittauksen jälkeen. Joku asiantuntija totesi, että mihin tahansa hallitukseen valmiit RKP ja KD apupuolueina demarivihervassareiden kannatus olisi ollut silloin 51%.

YLE 2019/2 mittaus, 43,3%, SDP+VAS+VIHR
Vaalitulos, 37,4%, SDP+VAS+VIHR

Vasemmistopuolueiden kannatus putosi kuitenkin hyvin selkeästi helmikuun mittauksen jälkeen, eli liki 6%.

Nyt ei ole mitään sanaa saada hallitusta kasaan tuolla kombolla esim. ilman Keskustaa. Jos nyt Keskustankin lasket mainitsemaksesi oikeistopuolueeksi.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Vihreät dippainssit kyllä tietää, mitä kurssikirjoissa kerrotaan, mutta ei niillä ole hajuakaan mitä sillä painetulla sanalla tekis käytännössä.

aargh! Tai ei osunut minuun, olen ikiteekkari eli pudokas, syrjäytynyt toveri, mutta jostain menneisyydestä, vanhempien ikitieteenharjoittajakavereiden puheista tajuntaani muistui jutut Satu Hassista. Hän oli teekkari, joka onnistui valmistumaan, toisin kuin arvee. Ja siinäpä se tarinanpoikanen eli anekdootti olikin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Perussuomalaisissa kansanedustajissa on ylivoimaisesti eniten yrittäjiä.Näin ollen uskallan toivoa ja olettaa, että persut haastaa uusiutuneen eduskuntaryhmän myötä nimenomaan Kokoomusta enemmän talouspolitiikassa.
Siihen ei välttämättä rahkeita löydy. Makrotaloustiedettä ei opi karrikoidusti sanottuna opita taksikuskina tai parturina, vaan kauppatieteiden laitoksella. Nopean googletuksen perusteella akateemista osaamista noista persujen yrittäjistä on kahdella tai kolmetta eli Wihonen on varsin pätevän oloinen kauppatietieden maisteri, Tavio on lakimies ja Koskela on teologisesta valmistunut pappi joka on ilmeisesti ekonomiksi aiemmin yrittänyt. Tietenkin mieluummin kuitenkin edes peruskoulupohjainen yrittäjä kuin pelkkä duunari (taloudesta ymmärryksen kannalta).

Purrahan on sitten valtsikasta näiden lisäksi.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
aargh! Tai ei osunut minuun, olen ikiteekkari eli pudokas, syrjäytynyt toveri, mutta jostain menneisyydestä, vanhempien ikitieteenharjoittajakavereiden puheista tajuntaani muistui jutut Satu Hassista. Hän oli teekkari, joka onnistui valmistumaan, toisin kuin arvee. Ja siinäpä se tarinanpoikanen eli anekdootti olikin.
Mä olen Hassille tehnyt vaalityötä ysärillä, kun olin erään paikkunnan vihreissä, sihteerinä.
 

Analyzer

Jäsen
Siihen ei välttämättä rahkeita löydy. Makrotaloustiedettä ei opi karrikoidusti sanottuna opita taksikuskina tai parturina, vaan kauppatieteiden laitoksella. Nopean googletuksen perusteella akateemista osaamista noista persujen yrittäjistä on kahdella tai kolmetta eli Wihonen on varsin pätevän oloinen kauppatietieden maisteri, Tavio on lakimies ja Koskela on teologisesta valmistunut pappi joka on ilmeisesti ekonomiksi aiemmin yrittänyt. Tietenkin mieluummin kuitenkin edes peruskoulupohjainen yrittäjä kuin pelkkä duunari (taloudesta ymmärryksen kannalta).

Purrahan on sitten valtsikasta näiden lisäksi.

Lainaan tähän aiempaa vastaustani


Voisi kuvitella kuitenkin, että puolue jonka kansanedustajissa noin paljon yrittäjätaustaa, haluaa tehdä yrittäjäystävällistä politiikkaa. Vai mitä? Ja silloin haastetaan kokoomusta.

Ei ne kokoomuksen äänestäjätkään kaikki ole makrotaloustieteilijöitä, vaan ihan tavallisia kauppiaita ja kuntosaliyrittäjiä sielläkin on enimmäkseen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös