Tämä on malliesimerkki siitä, kun sokea ideologia korvaa terveen järjen. Järjellä ajateltuna valtiolla on intressi käyttää saamansa rahat kansantaloutta hyödyntävällä tavalla. Yksityisellä ihmisellä on intressi käyttää rahansa itseään hyödyttävällä tavalla. Ja tämän yksilön hyöty ei välttämättä ole sama kuin kansantalouden hyöty.
Muuten hyvä mutta mitään järjellä ajattelua tuossa ei ollut. Korkeintaan jotain demarimaisen sumeaa logiikkaa.
Valtio ollaan me kaikki. Sitä edustaa kansan valitsemat poliitikot jotka joutuvat tekemään kaiken maailman kompromisseja ja lehmänkauppoja sopiessaan asioista. Miten esimerkiksi ay-liikkeen verosubventoidut jäsenmaksut ja ay-järjestöjen sijoitustuottojen verovapaus (plus täydellinen oikeus olla kertomatta sijoitusten koosta tai kohdennuksesta yhtään mitään) hyödyttää kansantaloutta? No ei mitenkään, ne on puhtaita etupiirien aikoinaan saamia etuoikeuksia. Sama raha (n. 200M€ pelkästään jäsenmaksujen verovähennysoikeus) voisi käyttää paljon tehokkaammin kansantalouden kannalta, puhumattakaan tasapuolisuudesta. Näistä saavutetuista eduista ei voida luopua koska ay-terroristit uhkaisivat heti yleislakolla. Vastaavia esimerkkejä on pilvin pimein, kaikilla suunnilla. Valtion yritystuet pönkkäävät huonosti kannattavia yrityksiä jotka saavat suhteettoman kilpailuedun ns. terveellä pohjaalla pyöriviin yrityksiin, tuloksena kansantalouden kannalta tehohävikki.
Yksityinen henkilö pääsääntöisesti käyttää rahansa itseään hyödyttävällä tavalla ja samalla hän pistää rahan pyörimään taloudessa markkinatalouden ehdoilla joka tuhoaa heikot ja mahdollistaa uuden kasvun. Ajattele yrityksiä vaikkapa kasveina, heikot yritykset kuolevat pois ja maatuessaan luovat kasvualaustan uusille versoille jotka taas haastavat vahvat kasvit. Tämä pyörittää jatkuvaa tehokkuuden kasvua joka tekee myös kansantaloudesta vahvemman koska vahvat, tehokkaat yritykset vievät tuotteita/palveluita myös ulkomaaille josta saadaan lisää rahaa kansantalouden pyöritykseen.
Otetaan esimerkki: Valtion organisaatio järjestää juhlat, johon tarvitaan alkoholitarjoilu. On luonnollista, että alkoholit ostetaan valtion omistamasta Alkosta. Kun yksityinen ihminen järjestää alkoholitarjoilua vaativan juhlan, hän saattaa hyvin tätä varten tehdä Viron reissun ja ostaa sieltä alkoholit, jos laskee sen tulevan hänelle itselleen halvemmaksi. Jokainen tervettä järkeä omaava ihminen täten ymmärtää, että tällaisessa tapauksessa valtion järjestämä juhla on kansantaloudelle parempi kuin yksityisen henkilön järjestämä juhla. Valtion juhla lisää talouskasvua, kun yksityinen juhla siirtää kasvua Viron suuntaan.
Voi veljet mikä vertaus mutta otetaanpa kiinni. Kun valtio ostaa viinat Alkosta eikä Virosta, se käyttää 50% enemmän yhteisiä verovaroja, tämä rahamäärä on pois muusta valtion kulutuksesta. Jos valtio olisi fiksu niin se laittaisi alkoholijuomien verot kilpailukykyiselle tasolle Viron kanssa (esim. Viro +20%) jolloin kansalaisilla ei olisi enään houkutinta viedä rahoja pois Suomesta Tallilinkille lauttamaksuina, Tallinnan takseille kyytimaksuina ja Superalkolle viinan hintana. Seuraus? Olvin ei tarvitsisi roudata oluita ja siidereitä Tallinnaan rekoilla josta se palautuu Iisalmelle turistibussin ruumassa. Kauppatase ja vaihtotase kiittävät.
Tuon virtausajattelun mukaan kun raha ei (niitä mustia aukkoja lukuunottamatta) häviä mihinkään, kaikki julkisen sektorin tulopuolelle päätyvät tulot lähtevät ennen pitkää ulos menoina. Tällä hetkellä 3 % korkomenoina ja 97 % muina osavirtoina, eikä se muiden osavirtojen tuottavuuteen vaikuta sattuuko valtion tilillä olemaan plussaa vai miinusta.
Kuinka monen kirjoittajan pitää sinulle kertoa että olet harhateillä ennenkuin suostut myöntämään olevasi väärässä? Ottaako liian koville?
Kyse ei ole pelkästään siitä häviääkö raha valtiolla jossain vaan myös siitä että miten tuo raha kiertää taloudessa parhaiten/nopeiten, valtiolla sen kiertonopeus on paljon hitaampi kuin yksityisellä puolella.