Jos sua oikeasti kiinnostaisi, niin meinasit tilastokeskuksen sivuille, nappasit taulukot kätösen ja pistäisit excellin ja analysoisit siitä..
Tulonjakotilasto 2008 (Julkaistu 20.5.2010) / Stat.fi
Ei minun tarvitse, Tilastokeskus tekee tuota puolestamme. Lisäksi toimittajien uutisoinneista voi suhteellisen helposti lukea "rivien välistä", että tuloerot eivät ole ihan viime aikoina päässeet kasvamaan. Vastakkainen tilanne olisi nimittäin olisi uutisoitu virtahevon (olohuoneessa) kokoisilla kirjaimilla, päivystävän dosentin kiljunnalla varustettuna.
Suhteelliset tuloerot näyttävät, yllätys yllätys, seuraavan taloudellisia suhdanteita. Siis ihme ja kumma, herra vain arkkipiispallekin paratkoon! Mitä paremmin taloudessa menee, niin sitä isommiksi suhteelliset erot tapaavat kasvaa. Jos ja kun on olemassa työmarkkinoiden ulkopuolella, syystä tai toisesta, olevien ryhmiä.
Toisaalta suomalaisten tuloerojen kasvu on saatu näyttämään poikkeuksellisen suurelta verrattuna muihin OECD-maihin kun otetaan tarpeeksi matala lähtötaso 1980-luvulta ja verrataan sitä schumpeterilaisen tuhon läpikäyneeseen, post-nokialaiseen yhteiskuntaamme. Olisi pitänyt jättää "vaurastumatta", niin ainakin näiden "vasemmistopuolueiden" kannatus olisi säilynyt 1970-luvun tasolla! Jane Austen: "Pettymys ja epätoivo".
enivei, jos pidät kaikkia erimieltä olevia vääristelijöinä, ei luulisi olevan vaikeaa todista sitä?
Tilastokeskukselta löytyy mielenkiintoista vuosittaista dataa ja tulkintoja Tulonjakotilastot -kohdassa, myös on erityinen osasto "tutkimusaineistoon liittyviä varaumia".
Joka tapauksessa sieltä löytää indikaattoreita, jotka antavat varsin positiivistakin kuvaa Suomen tilanteesta, esimerkiksi köyhyysvajeen osalta. Toisaalta numerot eivät absoluuttisesti tai korjattunakaan kerro kaikkea, toimeentulovaikeuksia kokeneiden talouksien prosentuaalista osuutta kannattaa seurata myös. Toimittajien rooli onkin ehkä juuri tässä, jos ihmisiltä kysytään, että oletko kokenut toimeentulovaikeuksia, niin "toimittajarummutuksella" on varmasti oma osansa tähän kysymykseen saatavissa vastauksissa. Eikä vain tilastollisena virhelähteenä, koko kulttuurimme tasolla.
Vastaava asia on työhyvinvointi, meillä on täysin ristiriitaiset tutkimukset olemassa siitä, että miten työhyvinvointi yleisesti ottaen kehittyy, toimittajat pitävät kuitenkin huolen siitä, että informaatiotodellisuudessa työpaikkakiusaamista on aina vain enemmän ja enemmän ja että ihmisten viihtyminen työssään vain vähenee ja vähenee.