Yhteisöverotuloista: Kutsuttaisiinko tuota vaikka elinkeinopolitiikaksi? Joskus on ajateltu että kuntien kannattaisi edistää yritystoimintaa koska se tuottaa työtä ja hyvinvointia.
Mielestäni kunnat eivät ole tässä kysymyksessä mikään tekijä, tämä on asia jota pitää tarkastella valtion tasolla. Jos yksikin kunta houkuttelee firman jostain kunnasta toiseen tarjoamalla sille jotain extraa tai alennusta, niin heti ollaan kansakuntana miinuksella. Valtion tasolla sillä ei ole eikä pidä olla mitään väliä, että kummalla puolella kaupungin rajaa Nokian konttori sijaisee, kunhan on Suomessa.
Valtion työpaikoista: Kutsuttaisiinko tuota sitten synergiaeduiksi? Aika usein kai pääkaupunki on se, jossa ministeriöt sijaitsevat. Nythän nuo alueellistetut yksiköt ovat lisänneet kuluja koska matkakustannukset ovat kasvaneet ja henkilöstö lisääntynyt koska aniharva on suostunut muuttamaan maakuntiin jolloin uutta henkilöstöä on jouduttu rekrytoimaan ja samalla on pidetty vanhat palkolliset Helsingissä.
Joissakin tapauksissa on synergiaetuja. Kuitenkin kääntöpuolena on että Helsingissä on kalliimmat vuokrat, kovemmat palkat ja suurempi vaihtuvuus työntekijöissä. Fiksua olisi että kaikki sellaiset yksiköt jotka ovat mahdollista sijoittettaisiin edullisimpiin paikkoihin. Jos joku ei suostu siirtymään, niin kenkää sille pitää antaa eikä jatkaa palkanmaksua.
Korostetaan silti että minä en vastusta sitä, että virastoja on Helsingissä, mutta pointtaan vain, että se on aluetukea ja on oikein, että tätä tulonsiirtoa tasataan valtionosuukisen muodossa.