Nyt käyn läpi muiden MM-ohjelmaan halukkaiden, kuitenkin välillä kovin epävarmojen maiden tilannetta.
Viimeksi suuremmin kerroin tilanteista 27.5 eli loppukeväästä kohti kesää miettien ja siitä edespäin onkin aikaa vierähtänyt.
Mitä nyt tuoreemmin 19.9 ja 27.9 kerroin kyllä näistä viimeksi poikkeukseksi vähän lyhyemmin.
MM-kisojen 4. Divisioonan tai vanhempien aikojen mukaisesti MM-kisojen E-sarjan osalta puhuen paljonkin on edelleen auki.
Etenkin kun sarja on uusi tai melkein täysi uusi kiitos kahden viime vuoden peruutuksen ja vain kertaalleen vanhempina aikoina pelatun osin epävirallisen sellaisen kauden johdosta.
Halukkaita maita on tarjolla hyvinkin paljon pelkästään jo ensi vuodelle ja osin lähivuosillekin.
Nyt tietenkin IIHF:n viime kuukausien päätösten myötä vapain paikoin hurjimmillaan paikkoja kyllä riittää.
Etenkin mikäli Kuwait nousisi tietenkin mutkien kautta Ukrainan kenties vetäytyessä pois ensi vuoden kisoista joissakin kohtaa ja mikäli Filippiinit eivät sittenkään haluaisi pelata niin silloin koko sarja olisi auki pelimaiden määrältään.
Muutoin nyt olisi paikkoja tarjolla 3-4 kappaletta sarjaan tietenkin Ukrainan tilanteesta riippuen sitten huomattavasti ylempänä.
Loppuun tulee vielä erinäisten kieltäytyjien ja tulemisen/kieltäytymisen rajamailla olevien maiden tilanteita.
Niiden tilanne on päivittynyt huhtikuulta, mutta on toki viime päivityksen eli 9.5, 27.5, 19.9 ja 27.9 mukainen pääosin.
Intia 2.6 ilmoittautui MM-ohjelmaan mukaan ja 4.6 vahvisti tulonsa silloin joskin nyt pelätään, että MM-ohjelmaan tarvittava nk. Olympiamittain jäähalli tässä tapauksessa Delhiin ei valmistu ajoissa ennen ensi vuoden turnausta!
Lisäksi Mongolia on nyt MM-ohjelman alimman sarjatason kisaisäntä.
Suuri juttu on myös se, että Indonesia sittenkin liittyy MM-ohjelmaan eikä jää odottamaan enää vähintään vuodeksi ellei peräti useiksi vuosiksi/vuosikymmeneksi kun aiemmin tilanne oli niinkin huono välillä alirahoitetulla maan jääkiekkoliitolla!
Siten Indonesian aiempi kieltäytyminen kumoutuu sen poistuessa kieltäytyjien listalta.
Kieltäytyjiäkin on eli seuraavat alle tulevat listan maat eivät lähtökohtaisesti olisi osallistuneet yhtä lähtökohtaisella varmuudella ensi vuodeksi vaikka korona-aika päättyisikin.
Tämä tosin tietysti oli/on kanta ennen IIHF:n avokätisiä ylimääränostoja alemmille MM-tasoille jolloin nyt sen myötä tosin paikkojen kanta voi vielä muuttua muuksi, mutta tässä ne maat siis olisivat lisäten ikävä kyllä Bahrainilla:
Macao (Maa haluaa jatkaa ainakin vielä ensi vuoden ja kenties vähän sitä pidemmän aikaa Jääkiekon Aasian Haasteturnausta pelaten sitten siellä. On kuitenkin tulossa lähtökohtaisesti seuraavan 5 vuoden sisällä ja on käytännössä varma MM-ohjelmaan seuraavan 10 vuoden aikana. Tosin Indonesiaan verrattuna innokkuus maan sisäisesti ajatellen on epävarmempaa ja kyvykkyys on ollut heikkoa siinä missä Indonesialla esikuvana on esimerkiksi Singaporen ja Thaimaan pelaamiset. Etenkin Thaimaan pelaaminen Olympiakarsinnoissa huomioitiin suuresti Indonesiassa lehdissäkin. Macaossa taas huomio jäi vähemmäksi. Osin ehkä siksi kun puhuttiin Pekingin Talviolympialaisistakin. Nyt Indonesian liittyminen MM-ohjelmaan voi herättää kantoja Macaossa tai sitten ei.)
Oman (Maa haluaa jatkaa ainakin vielä ensi vuoden ja kenties vähän sitä pidemmän aikaa Jääkiekon Aasian Haasteturnausta pelaten sitten siellä. Tosin Macaosta poiketen MM-ohjelmaan tulo on mahdollisempaa jo vuosina 2024-2025. Omanin piti lisäksi pelata myös Jääkiekon Arabi Cup kun se järjestettiin, mutta Oman vetäytyi viime hetkellä vielä siitäkin. Pitkälti vielä ensi vuodeksi osallistumattomuus MM-ohjelmaan on lähinnä rahoituksen ja ajankohdan kysymys. Kun maa kuitenkin vetäytyi Jääkiekon Arabi Cupista niin tiedä sitten, että ottaisiko se vastaan ainakin yhden IIHF:n vapaapaikan MM-ohjelmaan. Indonesian liittyminen voinee kiihdyttää Omaninkin hakua MM-ohjelmaan tai sitten ei.)
Qatar (Maa haluaa jatkaa ainakin vielä ensi vuoden ja kenties vähän sitä pidemmän aikaa Jääkiekon Aasian Haasteturnausta pelaten sitten siellä. Tosin Macaosta poiketen Omanin tapaan MM-ohjelmaan tulo on mahdollisempaa jo vuosina 2024-2025. Qatarin piti lisäksi pelata myös Jääkiekon Arabi Cup kun se järjestettiin, mutta Qatar vetäytyi viime hetkellä vielä siitäkin. Pitkälti vielä ensi vuodeksi osallistumattomuus MM-ohjelmaan Omanin tapaan on lähinnä rahoituksen ja ajankohdan kysymys. Kun maa kuitenkin vetäytyi Jääkiekon Arabi Cupista niin tiedä sitten, että ottaisiko se vastaan ainakin yhden IIHF:n vapaapaikan MM-ohjelmaan. Indonesian liittyminen voinee kiihdyttää Qatarinkin hakua MM-ohjelmaan tai sitten ei.)
Bahrain (Maa ei ilman ihmeitä kykene osallistumaan ensi vuodeksi kun rahoituspohja on epävakaampi kuin Omanilla ja Qatarilla. Lisäksi valinnee Jääkiekon Aasian Haasteturnauksesta tai Jääkiekon Arabi Cupista puhuen vain toisen mikäli turnaus/turnaukset pidetään.)
Moldova (Ei kykene osallistumaan kun jääkiekollinen tilanne on heikolla pohjalla ja lisäksi myös poliittisen tilanteen vuoksi eli Ukraina-Venäjä-sodan vuoksi.)
Nepal (Ei kykene osallistumaan kun rahoitus on heikolla tolalla. Lähinnä olisi tarjolla joukkue ilman jäähallirahaa tai sitten rahat menisi Kathmandun Jäähalliin, mutta oikein mihinkään muuhun pyöritykseen ei sitten jäisikään varoja. Aasian Haasteturnaus kompromissin muodossa jäänee myös väliin kun ei ole rahoitusta.)
Azerbaidzhan (Ei kykene osallistumaan kun jääkiekollinen tilanne on heikolla pohjalla ja lisäksi myös poliittisen tilanteen vuoksi eli Ukraina-Venäjä-sodan vuoksi kuten myös Armenian Vuoristo-Karabahin kiistan takia. Iskuja on viime aikoina tehty kovastikin. Herätti viimeksi muutenkin jääkiekkohuomiota lähinnä naurettavalla puhetason vuoden 2022 Talviolympiahakemuksellaan tietenkin jo kaikkiaan ajatellen jokunen vuosi sitten.)
Uzbekistan (Tämä oli hieman yllätys, mutta edelleen melko vastoittain uuden jäähalliin jälleen maahan saanut perinteisemmän jääkiekon maa neuvostoajat huomioiden tosiaan kieltäytyi tulemasta pelaamaan ensi vuodeksi. Lähivuosille varmaankin tulee kuitenkin. Selvää kieltäytymisen syytä ei tullut, mutta mitä ilmeisimmin Filippiinien tapaan on pelätty kilpailukyvyttömyyttä kiitos koronan aiheuttaman harjoittelemattomuuden. Juuri ennen koronaa kuten tietenkin osin korona-aikaankin maassa on ollut myönteistä jääkiekollista kehitysliikehdintää ja kieltämättä päätös on hieman murheellinen kun mieli ei todennäköisesti enää muutu tästä. Jyrkkä hiljaisuus on jatkunut. On paha sanoa, että mihin tämä maa haluaa sitten osallistua kun se sitten tulee takaisin. Tosin itse toivoisin nyt muuttuneen tilanteen myötä, että maa ottaisi vastaan yhden IIHF:n vapaapaikan MM-ohjelmaan. Ikävä kyllä se ei näytä todennäköiseltä ainakaan heti ensi vuodeksi.)
Lisäksi on vielä päivitysten myötä nyt viisikin MM-ohjelman osalta kieltäytymisen ja tulemisen rajamailla olevaa maata jotka olisivat seuraavat kun Mongolia on sen verran kiinnostunut tulostaan MM-ohjelmaan, että poistan sen ja korvaan Puerto Ricolla:
Chile (Chilen tämän hetken tilanteen mukaan siellä on edelleenkin keskusteltu siitä, että yritettäisiin ensi kerran MM-ohjelmaan menemistäkin ensi vuodeksi. Jääkiekon LATAM Cup olisi tosin turvallisempi turnaus vielä muutaman vuoden ajan kenties, mutta siinä pysyminen on käytännössä pois sitten MM-ohjelman parista. Lisäksi olosuhteisiin pitäisi tulla parannuksia Chilessäkin Brasilian malliin, että MM-ohjelmaan tulosta olisi enemmän katetta. Chile ei myöskään ole esimerkiksi Kolumbian tasolla asemansa suhteen. Tosin Chile on Jääkiekon LATAM Cupissa tietenkin mukana.)
Puerto Rico (Tällä hetkellä MM-ohjelmaan meno on suuren keskustelun alla. Se on tällä hetkellä epävarma pitkälti siitä syystä, että saako se omaa uutta nk. Olympiamittaista jäähalliaan valmiiksi ajoissa. Nyt Puerto Rico tosin on IIHF:n jäsenmaa kun Yhdysvallat antoi sille poikkeusluvan olla hyväksytty mukaan maajoukkueeksikin! Olympiakarsintakokeilu voisi myös käydä kompromissiksi ellei MM-ohjelmaan sitten enää ehdi päästä. Toivon mukaan se nyt tulisi mikäli Intia ei pääse tulemaan nyt kun Mongolia on MM-kisojen 4. Divisioonan kisaisäntä. Tietenkin Puerto Rico on Jääkiekon LATAM Cupissa tosin mukana.)
Kolumbia (Vähemmän yllättäen Jääkiekon Kehittyvien Maiden Turnauksen voitto historiallisella tavalla keväällä käytännössä on avannut tälle maalle välittömät keskustelut MM-ohjelmaan tulosta kuten myös maan kiekkoliiton merkittävästä lisärahoituksestakin. Tietenkin ihan ensi vuodeksi hieman vieläkin pelätään sitä, että kaikki ei vain ehdi toteutua niin äkkiä. Etenkin kun nyt oli jo syyskuu ja tällä hetkellä on lokakuu. Lisäksi tietenkin kysymysmerkki on siinäkin, että onko maa vieläkään todella valmis MM-ohjelman pariin? Varmaankin yli-innokkuuden ja mahdollisen itsenolaamisen vaaran vähentämiseksi Kolumbian ehdottomasti kannattaisi vielä pelata ja voittaa LATAM Cup pääturnauksineen toistamiseen. Mikäli niin kävisi niin sitten voisikin tulla lopullisen ehdottomasti mukaan MM-ohjelmaan. Muutoin Olympiakarsintakokeilu voisi myös käydä kompromissiksi. Tosin nyt muuttuneen tilanteen myötä Kolumbia voisi tehdä historiaa lunastaessaan edes IIHF:n tarjoaman vapaapaikan MM-ohjelmaan. Jääkiekon LATAM Cupissa se on jo kertaalleen voittanut Meksikon A-maajoukkueenkin joten ehdottomasti sen pitäisi liittyä MM-ohjelmaan!)
Egypti (Maa kävi neuvotteluja keväästä kesään yhdessä Kenian kanssa. Ne koskivat lopullisia jäsen-neuvotteluja liittymisestä viimeinkin virallisemmin IIHF:n pariin kuten myös siitä, että se halusi jättää hakemuksen yhteisenä Kenian kanssa myös MM-ohjelmahaun epäonnistuessa edes selkeästi Talviolympiakarsintoihin vuodeksi 2026 koskien tämän hetken Torino-Cortina d' Ampezzon Talviolympialaisten tilannetta. Lisäksi se oli kansainvälinen erikoisvieras syksyn LATAM Cupin pääturnaukseen. Egyptin tilanne suhteessa IIHF:n kanssa käydyistä neuvotteluista on vaihdellut tuntemattomasta tuloksettomiin. Lisäksi Kenian kanssa maa riitautui hieman kun Egypti ei suostunut jakamaan matkakustannuksia Jääkiekon LATAM Cupiin ja minkä vuoksi Kenia jäi sieltä pois. Jääkiekon LATAM Cupissa Egypti on menestynyt verraten odotetun hyvinkin. On epäselvää, että oliko Egyptin edustajat nyt Turkissa IIHF:n tärkeässä kokouksessa vai ei. Mikäli eivät niin johonkin muuhun lähiaikojen kokoukseen varmasti menohaluja on.)
Kenia (Maa kävi neuvotteluja keväästä kesään yhdessä Egyptin kanssa. Ne koskivat lopullisia jäsen-neuvotteluja liittymisestä viimeinkin virallisemmin IIHF:n pariin kuten myös siitä, että se haluaa jättää hakemuksen yhteisenä Egyptin kanssa myös MM-ohjelmahaun epäonnistuessa edes selkeästi Talviolympiakarsintoihin vuodeksi 2026 koskien tämän hetken Torino-Cortina d' Ampezzon Talviolympialaisten tilannetta. Lisäksi sen piti olla kansainvälinen erikoisvieras syksyn LATAM Cupin pääturnaukseen. Kenian tilanne suhteessa IIHF:n kanssa käydyistä neuvotteluista on vaihdellut tuntemattomasta tuloksettomiin. Lisäksi Egyptin kanssa maa riitautui ehkä paljonkin kun Egypti ei suostunut jakamaan matkakustannuksia Jääkiekon LATAM Cupiin ja minkä vuoksi Kenia jäi sieltä pois. Kenian muista jääkiekollisista asioista puhuen maan urheiluministeriö myönsi edelleen kesällä lisävaroja jääkiekonkin puolelle ja kaiken kaikkiaan yhteistyö muualle paitsi Venäjän suuntaan näyttäisi onnistuvan kehitystyön osalta jääkiekkoon. On epäselvää, että oliko Kenian edustajat nyt Turkissa IIHF:n tärkeässä kokouksessa vai ei. Mikäli eivät niin johonkin muuhun lähiaikojen kokoukseen varmasti menohaluja on.)
Tulijoita olisikin sitten pieneksi virraksi asti nyt ensi vuodeksi tai lähivuosille näin esimerkiksi Jamaikaa ja Brasiliaa myöten.
Algeriaa tietenkään myöskin unohtamatta.
MM-kisojen alemmat divisioonat täten voivat ylikuumentua tai sitten uusia sarjatasoja tulisi tulille eli jopa 5. Divisioona tai 6. Divisioona eivät ole täysiä mahdottomuuksia, mutta toki melko epätodennäköisiä sellaisenaan etenkin nyt ihan heti.
Ja etenkin kun ihan kaikki maat eivät niin taida päästä tulemaan.
Toisaalta nyt IIHF:n muutettua aiempaan nähden mielensä nyt vapaapaikkojakin on enemmän toisin kuin aiemmin jolloin lähtökohtaisesti oli enintään kaksi ja Ukrainan vetäytyessä vielä sitäkin lopullisesti korkeintaan kolme paikkaa MM-ohjelmaan kun nyt niitä onkin sitten enemmän!
Tosin Intian tilanne kuten myös välillä hieman pessimistisemmät IIHF:n ulostulot eri laajennuksiin kielivät siitä, että välttämättä aivan liian suuria maamääriä ei nähtäisi näin lyhyellä välillä enää nyt ensi vuodeksi sentään ilman ihmeitä.
Näissä pieni ero tosin nyt on selkeä Mongolian ilmoitus tulla pelaamaan ja Indonesia näin esimerkiksi on liittynyt myös mukaan viimein MM-ohjelmaan.
Siten optimismia vähän enemmän voinee olettaa tulevan.
Toki IIHF vielä ylläpitää sentään noita vapaapaikkoja, mutta se voi perua ne mikäli ei ole tulijoitakaan.
Sen näkee sitten talven mittaan ja toivottavasti voidaan nyt palata edes normaaliin!
Viimeksi suuremmin kerroin tilanteista 27.5 eli loppukeväästä kohti kesää miettien ja siitä edespäin onkin aikaa vierähtänyt.
Mitä nyt tuoreemmin 19.9 ja 27.9 kerroin kyllä näistä viimeksi poikkeukseksi vähän lyhyemmin.
MM-kisojen 4. Divisioonan tai vanhempien aikojen mukaisesti MM-kisojen E-sarjan osalta puhuen paljonkin on edelleen auki.
Etenkin kun sarja on uusi tai melkein täysi uusi kiitos kahden viime vuoden peruutuksen ja vain kertaalleen vanhempina aikoina pelatun osin epävirallisen sellaisen kauden johdosta.
Halukkaita maita on tarjolla hyvinkin paljon pelkästään jo ensi vuodelle ja osin lähivuosillekin.
Nyt tietenkin IIHF:n viime kuukausien päätösten myötä vapain paikoin hurjimmillaan paikkoja kyllä riittää.
Etenkin mikäli Kuwait nousisi tietenkin mutkien kautta Ukrainan kenties vetäytyessä pois ensi vuoden kisoista joissakin kohtaa ja mikäli Filippiinit eivät sittenkään haluaisi pelata niin silloin koko sarja olisi auki pelimaiden määrältään.
Muutoin nyt olisi paikkoja tarjolla 3-4 kappaletta sarjaan tietenkin Ukrainan tilanteesta riippuen sitten huomattavasti ylempänä.
Loppuun tulee vielä erinäisten kieltäytyjien ja tulemisen/kieltäytymisen rajamailla olevien maiden tilanteita.
Niiden tilanne on päivittynyt huhtikuulta, mutta on toki viime päivityksen eli 9.5, 27.5, 19.9 ja 27.9 mukainen pääosin.
Intia 2.6 ilmoittautui MM-ohjelmaan mukaan ja 4.6 vahvisti tulonsa silloin joskin nyt pelätään, että MM-ohjelmaan tarvittava nk. Olympiamittain jäähalli tässä tapauksessa Delhiin ei valmistu ajoissa ennen ensi vuoden turnausta!
Lisäksi Mongolia on nyt MM-ohjelman alimman sarjatason kisaisäntä.
Suuri juttu on myös se, että Indonesia sittenkin liittyy MM-ohjelmaan eikä jää odottamaan enää vähintään vuodeksi ellei peräti useiksi vuosiksi/vuosikymmeneksi kun aiemmin tilanne oli niinkin huono välillä alirahoitetulla maan jääkiekkoliitolla!
Siten Indonesian aiempi kieltäytyminen kumoutuu sen poistuessa kieltäytyjien listalta.
Kieltäytyjiäkin on eli seuraavat alle tulevat listan maat eivät lähtökohtaisesti olisi osallistuneet yhtä lähtökohtaisella varmuudella ensi vuodeksi vaikka korona-aika päättyisikin.
Tämä tosin tietysti oli/on kanta ennen IIHF:n avokätisiä ylimääränostoja alemmille MM-tasoille jolloin nyt sen myötä tosin paikkojen kanta voi vielä muuttua muuksi, mutta tässä ne maat siis olisivat lisäten ikävä kyllä Bahrainilla:
Macao (Maa haluaa jatkaa ainakin vielä ensi vuoden ja kenties vähän sitä pidemmän aikaa Jääkiekon Aasian Haasteturnausta pelaten sitten siellä. On kuitenkin tulossa lähtökohtaisesti seuraavan 5 vuoden sisällä ja on käytännössä varma MM-ohjelmaan seuraavan 10 vuoden aikana. Tosin Indonesiaan verrattuna innokkuus maan sisäisesti ajatellen on epävarmempaa ja kyvykkyys on ollut heikkoa siinä missä Indonesialla esikuvana on esimerkiksi Singaporen ja Thaimaan pelaamiset. Etenkin Thaimaan pelaaminen Olympiakarsinnoissa huomioitiin suuresti Indonesiassa lehdissäkin. Macaossa taas huomio jäi vähemmäksi. Osin ehkä siksi kun puhuttiin Pekingin Talviolympialaisistakin. Nyt Indonesian liittyminen MM-ohjelmaan voi herättää kantoja Macaossa tai sitten ei.)
Oman (Maa haluaa jatkaa ainakin vielä ensi vuoden ja kenties vähän sitä pidemmän aikaa Jääkiekon Aasian Haasteturnausta pelaten sitten siellä. Tosin Macaosta poiketen MM-ohjelmaan tulo on mahdollisempaa jo vuosina 2024-2025. Omanin piti lisäksi pelata myös Jääkiekon Arabi Cup kun se järjestettiin, mutta Oman vetäytyi viime hetkellä vielä siitäkin. Pitkälti vielä ensi vuodeksi osallistumattomuus MM-ohjelmaan on lähinnä rahoituksen ja ajankohdan kysymys. Kun maa kuitenkin vetäytyi Jääkiekon Arabi Cupista niin tiedä sitten, että ottaisiko se vastaan ainakin yhden IIHF:n vapaapaikan MM-ohjelmaan. Indonesian liittyminen voinee kiihdyttää Omaninkin hakua MM-ohjelmaan tai sitten ei.)
Qatar (Maa haluaa jatkaa ainakin vielä ensi vuoden ja kenties vähän sitä pidemmän aikaa Jääkiekon Aasian Haasteturnausta pelaten sitten siellä. Tosin Macaosta poiketen Omanin tapaan MM-ohjelmaan tulo on mahdollisempaa jo vuosina 2024-2025. Qatarin piti lisäksi pelata myös Jääkiekon Arabi Cup kun se järjestettiin, mutta Qatar vetäytyi viime hetkellä vielä siitäkin. Pitkälti vielä ensi vuodeksi osallistumattomuus MM-ohjelmaan Omanin tapaan on lähinnä rahoituksen ja ajankohdan kysymys. Kun maa kuitenkin vetäytyi Jääkiekon Arabi Cupista niin tiedä sitten, että ottaisiko se vastaan ainakin yhden IIHF:n vapaapaikan MM-ohjelmaan. Indonesian liittyminen voinee kiihdyttää Qatarinkin hakua MM-ohjelmaan tai sitten ei.)
Bahrain (Maa ei ilman ihmeitä kykene osallistumaan ensi vuodeksi kun rahoituspohja on epävakaampi kuin Omanilla ja Qatarilla. Lisäksi valinnee Jääkiekon Aasian Haasteturnauksesta tai Jääkiekon Arabi Cupista puhuen vain toisen mikäli turnaus/turnaukset pidetään.)
Moldova (Ei kykene osallistumaan kun jääkiekollinen tilanne on heikolla pohjalla ja lisäksi myös poliittisen tilanteen vuoksi eli Ukraina-Venäjä-sodan vuoksi.)
Nepal (Ei kykene osallistumaan kun rahoitus on heikolla tolalla. Lähinnä olisi tarjolla joukkue ilman jäähallirahaa tai sitten rahat menisi Kathmandun Jäähalliin, mutta oikein mihinkään muuhun pyöritykseen ei sitten jäisikään varoja. Aasian Haasteturnaus kompromissin muodossa jäänee myös väliin kun ei ole rahoitusta.)
Azerbaidzhan (Ei kykene osallistumaan kun jääkiekollinen tilanne on heikolla pohjalla ja lisäksi myös poliittisen tilanteen vuoksi eli Ukraina-Venäjä-sodan vuoksi kuten myös Armenian Vuoristo-Karabahin kiistan takia. Iskuja on viime aikoina tehty kovastikin. Herätti viimeksi muutenkin jääkiekkohuomiota lähinnä naurettavalla puhetason vuoden 2022 Talviolympiahakemuksellaan tietenkin jo kaikkiaan ajatellen jokunen vuosi sitten.)
Uzbekistan (Tämä oli hieman yllätys, mutta edelleen melko vastoittain uuden jäähalliin jälleen maahan saanut perinteisemmän jääkiekon maa neuvostoajat huomioiden tosiaan kieltäytyi tulemasta pelaamaan ensi vuodeksi. Lähivuosille varmaankin tulee kuitenkin. Selvää kieltäytymisen syytä ei tullut, mutta mitä ilmeisimmin Filippiinien tapaan on pelätty kilpailukyvyttömyyttä kiitos koronan aiheuttaman harjoittelemattomuuden. Juuri ennen koronaa kuten tietenkin osin korona-aikaankin maassa on ollut myönteistä jääkiekollista kehitysliikehdintää ja kieltämättä päätös on hieman murheellinen kun mieli ei todennäköisesti enää muutu tästä. Jyrkkä hiljaisuus on jatkunut. On paha sanoa, että mihin tämä maa haluaa sitten osallistua kun se sitten tulee takaisin. Tosin itse toivoisin nyt muuttuneen tilanteen myötä, että maa ottaisi vastaan yhden IIHF:n vapaapaikan MM-ohjelmaan. Ikävä kyllä se ei näytä todennäköiseltä ainakaan heti ensi vuodeksi.)
Lisäksi on vielä päivitysten myötä nyt viisikin MM-ohjelman osalta kieltäytymisen ja tulemisen rajamailla olevaa maata jotka olisivat seuraavat kun Mongolia on sen verran kiinnostunut tulostaan MM-ohjelmaan, että poistan sen ja korvaan Puerto Ricolla:
Chile (Chilen tämän hetken tilanteen mukaan siellä on edelleenkin keskusteltu siitä, että yritettäisiin ensi kerran MM-ohjelmaan menemistäkin ensi vuodeksi. Jääkiekon LATAM Cup olisi tosin turvallisempi turnaus vielä muutaman vuoden ajan kenties, mutta siinä pysyminen on käytännössä pois sitten MM-ohjelman parista. Lisäksi olosuhteisiin pitäisi tulla parannuksia Chilessäkin Brasilian malliin, että MM-ohjelmaan tulosta olisi enemmän katetta. Chile ei myöskään ole esimerkiksi Kolumbian tasolla asemansa suhteen. Tosin Chile on Jääkiekon LATAM Cupissa tietenkin mukana.)
Puerto Rico (Tällä hetkellä MM-ohjelmaan meno on suuren keskustelun alla. Se on tällä hetkellä epävarma pitkälti siitä syystä, että saako se omaa uutta nk. Olympiamittaista jäähalliaan valmiiksi ajoissa. Nyt Puerto Rico tosin on IIHF:n jäsenmaa kun Yhdysvallat antoi sille poikkeusluvan olla hyväksytty mukaan maajoukkueeksikin! Olympiakarsintakokeilu voisi myös käydä kompromissiksi ellei MM-ohjelmaan sitten enää ehdi päästä. Toivon mukaan se nyt tulisi mikäli Intia ei pääse tulemaan nyt kun Mongolia on MM-kisojen 4. Divisioonan kisaisäntä. Tietenkin Puerto Rico on Jääkiekon LATAM Cupissa tosin mukana.)
Kolumbia (Vähemmän yllättäen Jääkiekon Kehittyvien Maiden Turnauksen voitto historiallisella tavalla keväällä käytännössä on avannut tälle maalle välittömät keskustelut MM-ohjelmaan tulosta kuten myös maan kiekkoliiton merkittävästä lisärahoituksestakin. Tietenkin ihan ensi vuodeksi hieman vieläkin pelätään sitä, että kaikki ei vain ehdi toteutua niin äkkiä. Etenkin kun nyt oli jo syyskuu ja tällä hetkellä on lokakuu. Lisäksi tietenkin kysymysmerkki on siinäkin, että onko maa vieläkään todella valmis MM-ohjelman pariin? Varmaankin yli-innokkuuden ja mahdollisen itsenolaamisen vaaran vähentämiseksi Kolumbian ehdottomasti kannattaisi vielä pelata ja voittaa LATAM Cup pääturnauksineen toistamiseen. Mikäli niin kävisi niin sitten voisikin tulla lopullisen ehdottomasti mukaan MM-ohjelmaan. Muutoin Olympiakarsintakokeilu voisi myös käydä kompromissiksi. Tosin nyt muuttuneen tilanteen myötä Kolumbia voisi tehdä historiaa lunastaessaan edes IIHF:n tarjoaman vapaapaikan MM-ohjelmaan. Jääkiekon LATAM Cupissa se on jo kertaalleen voittanut Meksikon A-maajoukkueenkin joten ehdottomasti sen pitäisi liittyä MM-ohjelmaan!)
Egypti (Maa kävi neuvotteluja keväästä kesään yhdessä Kenian kanssa. Ne koskivat lopullisia jäsen-neuvotteluja liittymisestä viimeinkin virallisemmin IIHF:n pariin kuten myös siitä, että se halusi jättää hakemuksen yhteisenä Kenian kanssa myös MM-ohjelmahaun epäonnistuessa edes selkeästi Talviolympiakarsintoihin vuodeksi 2026 koskien tämän hetken Torino-Cortina d' Ampezzon Talviolympialaisten tilannetta. Lisäksi se oli kansainvälinen erikoisvieras syksyn LATAM Cupin pääturnaukseen. Egyptin tilanne suhteessa IIHF:n kanssa käydyistä neuvotteluista on vaihdellut tuntemattomasta tuloksettomiin. Lisäksi Kenian kanssa maa riitautui hieman kun Egypti ei suostunut jakamaan matkakustannuksia Jääkiekon LATAM Cupiin ja minkä vuoksi Kenia jäi sieltä pois. Jääkiekon LATAM Cupissa Egypti on menestynyt verraten odotetun hyvinkin. On epäselvää, että oliko Egyptin edustajat nyt Turkissa IIHF:n tärkeässä kokouksessa vai ei. Mikäli eivät niin johonkin muuhun lähiaikojen kokoukseen varmasti menohaluja on.)
Kenia (Maa kävi neuvotteluja keväästä kesään yhdessä Egyptin kanssa. Ne koskivat lopullisia jäsen-neuvotteluja liittymisestä viimeinkin virallisemmin IIHF:n pariin kuten myös siitä, että se haluaa jättää hakemuksen yhteisenä Egyptin kanssa myös MM-ohjelmahaun epäonnistuessa edes selkeästi Talviolympiakarsintoihin vuodeksi 2026 koskien tämän hetken Torino-Cortina d' Ampezzon Talviolympialaisten tilannetta. Lisäksi sen piti olla kansainvälinen erikoisvieras syksyn LATAM Cupin pääturnaukseen. Kenian tilanne suhteessa IIHF:n kanssa käydyistä neuvotteluista on vaihdellut tuntemattomasta tuloksettomiin. Lisäksi Egyptin kanssa maa riitautui ehkä paljonkin kun Egypti ei suostunut jakamaan matkakustannuksia Jääkiekon LATAM Cupiin ja minkä vuoksi Kenia jäi sieltä pois. Kenian muista jääkiekollisista asioista puhuen maan urheiluministeriö myönsi edelleen kesällä lisävaroja jääkiekonkin puolelle ja kaiken kaikkiaan yhteistyö muualle paitsi Venäjän suuntaan näyttäisi onnistuvan kehitystyön osalta jääkiekkoon. On epäselvää, että oliko Kenian edustajat nyt Turkissa IIHF:n tärkeässä kokouksessa vai ei. Mikäli eivät niin johonkin muuhun lähiaikojen kokoukseen varmasti menohaluja on.)
Tulijoita olisikin sitten pieneksi virraksi asti nyt ensi vuodeksi tai lähivuosille näin esimerkiksi Jamaikaa ja Brasiliaa myöten.
Algeriaa tietenkään myöskin unohtamatta.
MM-kisojen alemmat divisioonat täten voivat ylikuumentua tai sitten uusia sarjatasoja tulisi tulille eli jopa 5. Divisioona tai 6. Divisioona eivät ole täysiä mahdottomuuksia, mutta toki melko epätodennäköisiä sellaisenaan etenkin nyt ihan heti.
Ja etenkin kun ihan kaikki maat eivät niin taida päästä tulemaan.
Toisaalta nyt IIHF:n muutettua aiempaan nähden mielensä nyt vapaapaikkojakin on enemmän toisin kuin aiemmin jolloin lähtökohtaisesti oli enintään kaksi ja Ukrainan vetäytyessä vielä sitäkin lopullisesti korkeintaan kolme paikkaa MM-ohjelmaan kun nyt niitä onkin sitten enemmän!
Tosin Intian tilanne kuten myös välillä hieman pessimistisemmät IIHF:n ulostulot eri laajennuksiin kielivät siitä, että välttämättä aivan liian suuria maamääriä ei nähtäisi näin lyhyellä välillä enää nyt ensi vuodeksi sentään ilman ihmeitä.
Näissä pieni ero tosin nyt on selkeä Mongolian ilmoitus tulla pelaamaan ja Indonesia näin esimerkiksi on liittynyt myös mukaan viimein MM-ohjelmaan.
Siten optimismia vähän enemmän voinee olettaa tulevan.
Toki IIHF vielä ylläpitää sentään noita vapaapaikkoja, mutta se voi perua ne mikäli ei ole tulijoitakaan.
Sen näkee sitten talven mittaan ja toivottavasti voidaan nyt palata edes normaaliin!