Mainos

Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 285 904
  • 979

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Blairille on hyvä vaihtoehto eli brittiläinen Hot'n Headz.

Tarkkaan ottaen lafkan nimi on Hot-Headz. Noin muutoin olen samaa mieltä, todella hyviä kastikkeita firmalta löytyy, tällä hetkellä jääkaapista löytyy paria tuon firman tuotetta. Täysin naurettavalla poltteella varustettu Satan's Sweat Naga Chilli Sauce. Kyllähän tuossa jo nimi kertoo kaiken tarpeellisen, suosittelen ainoastaan kokeneille chilipäille. Lasken itsenikin kyllä sellaiseksi, mutta tämä oli ihan selvästi liikaa. Toinen on sitten loistava Bee Sting Mango Passion Pepper Sauce. Aivan loistava tulisuus ja kuten nimestäkin voi päätellä, niin kyseessä on erittäin maukas ja hedelmäinen kastike.

En kyllä tiedä, että onko nuo Hot-Headzin valmistamia, vai myyvätkö noita vain, mutta kumminkin.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Onko täällä muuten ketään tupakointia lopettanutta chilipäätä?

Vajaa pari vuotta on tullut oltua ilman Camelia ja hyvinhän se makuaisti paranee... Ennen tuli vedettyä melkein kipua hakemalla niitä säväreitä, mutta nykyään pystyy etsimään mm kastikkeista eri chilien makuja ja muutenkin elämä on sillä rintamalla parempaa. Silloin, kun vielä poltin, niin tein välillä niin, että lopetin chilien syönnin kokonaan ja vedin vaan yrttejä yms mietoja jutuja, että sain toleranssia laskettua chilien kanssa, mutta nykyään siihen ei ole edes tarvetta. Onhan nää toleranssit perus perttiä paljon korkeammalla, mutta oman mittakaavan mukaan mennään hyvällä tasolla, eikä ole edes mikään hinku sinne kaikkien kovimpiin uutteisiin lainkaan. Chilien maut ovat nykyään se juttu ja niiden sopiminen ruokiin. Naga lienee aina ykkönen sen hedelmällisen maun takia, mutta se röökin lopettaminen on avannut vähän ikkunoita noihin miedompienkin suuntaan.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Viime viikolla löytyivät ilmeisesti liettualaistaustaiset Buga's chilituotteet lähi-Cittarista. Toistaiseksi tullut kokeiltua Caucasian Adzhikaa, joka todella toimi ja löytyyhän tuolta aika eksoottisiakin tahnoja, kuten mm. chili-granaattiomena, chili-karpalo tai chili-päärynä+puolukka. Hinnallaan eivät varsinaisesti olleet pilattu, koska pikkupurkkien lisäksi puolen litran pikkuämpärit maksoivat muistaakseni 9,95€.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Hakusessa olisi jokin hyvä Paholaisenhilloresepti. Ei mitään hirveän tulista, sellaista että kehtaisi antaa lahjaksi perus suomalaisille, jotka käyttää mausteena suolaa ja ehkä yhden maustepippurin ;)

Valkosipulia saisi reilusti olla, eikä mielellään hirveän etikkainen versio. Silti ei kuitenkaan mitään Sweet Chili - soosikamaa. Eihän niissä edes chili maistu?

Ongelmana myös se, että täältä korvesta ei oikein mitään erikoisia chilejä löydy. Niitä perus markettikamoja vain. Kaapissa on jotain Blair-soosseja: After Death (limited edition, 20/20), sudden death... sit ois vielä kukkokastiketta.
 

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
Hakusessa olisi jokin hyvä Paholaisenhilloresepti. Ei mitään hirveän tulista, sellaista että kehtaisi antaa lahjaksi perus suomalaisille, jotka käyttää mausteena suolaa ja ehkä yhden maustepippurin ;)



Valkosipulia saisi reilusti olla, eikä mielellään hirveän etikkainen versio. Silti ei kuitenkaan mitään Sweet Chili - soosikamaa. Eihän niissä edes chili maistu?



Ongelmana myös se, että täältä korvesta ei oikein mitään erikoisia chilejä löydy. Niitä perus markettikamoja vain. Kaapissa on jotain Blair-soosseja: After Death (limited edition, 20/20), sudden death... sit ois vielä kukkokastiketta.


Itse rakentelin tämän ohjeen pohjalta: Tulinen tomaattihillo - Reseptej. Chiliksi pari kaupan punaista mitälie- chiliä ja kaksi punaista habaneroa. Tuli omaan makuun oikein toimivaa, joskin ensi kerralla heitän vielä kolmannen haban kyytiin potkun lisäämiseksi. Valkosipuliahan voi aina lisätä jos tuo tuntuu pieneltä määrältä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Hyviä reseptejä tulee nyt. Mietin, että mitenköhän voisi toimia tuossa tulisessa tomaattihillossa purkitettu, laadukas tomaattimurska, vaikkapa Mutti? Hienontaisi vain hieman sauvasekoittimella. Paprika toimii takuuvarmasti tuossa. Chileinä voisi tuoreena käyttää tuollaiseen määrään vaikkapa 2-3 kpl habaneroa. Perusmassaa on kuitenkin noin 1.5 kg. Ihan visuaalisuuden vuoksi paprikakin voisi olla punaista, vihreää ja keltaista. Niitähän myydän kolmen seteissä kaupoissa. Etikan korvaisin melkeimpä omenaviinietikalla. Pitää testailla sillä tuo vaikuttaa olevan sellaista tavaraa, jota pitää olla jääkaapissa aina:)
 

Romppanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Jokerit, Inter Milan, RoPS
Kysymys chilin kasvatuksesta. Kasvateltiin nyt ensimmäistä kesää omia chilejä ja sato oli kyllä omiin odotuksiin nähden ihan mieluisa, neljästä kasvista tuli varmaan parisenkymmentä hedelmää.

Sitten siihen kysymykseen; tekeekö noilla kasveilla ensi kesää silmälläpitäen enää yhtään mitään vai kannattaako aloittaa ensi kesän "sadon" kasvatus uusista siemenistä?
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Sitten siihen kysymykseen; tekeekö noilla kasveilla ensi kesää silmälläpitäen enää yhtään mitään vai kannattaako aloittaa ensi kesän "sadon" kasvatus uusista siemenistä?

Makuasia. Olen joskus pitänyt muutaman puskan talven yli, mutta eihän se mikään kaunis näky ole, kun tiputtaa lehtensä syksyllä.

Siinä Helmi- Maaliskuun vaihteessa uutta siementä vakoon vaan.
 

Apassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Työpaikan keittiöstä häviää mausteet, oliiviöljyt ja ketchupit jääkaapista ja jopa henk. koht nimellä varustetusta laatikosta. En tuosta edellisestä oliiviöljypullostakaan itse montaa kertaa ruokaa ehtinyt laittaa. Sopivasti poppamiehestä laitettiin vahingossa muun tilauksen yhteydessä tulisin naga-jolokia pullo. Tulisuusaste 8/10. Laitoin siitä puoli pulloa puoleen litraan ketchupia ja isoin tekstein, että älä ota. Nyt tuo pullo tuolla jääkaapissa odottaa käyttäjäänsä. sitä sen verran testasin, että itse kärsii käyttää, mutta kokemattomalle chilin nauttijalle saattaa se einesmakaroonilaatikon nauttiminen tulla pienenä yllätyksenä.
 

tembo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Sitten siihen kysymykseen; tekeekö noilla kasveilla ensi kesää silmälläpitäen enää yhtään mitään vai kannattaako aloittaa ensi kesän "sadon" kasvatus uusista siemenistä?
Mielestäni kannattaa kasvattaa läpi vuoden, jos vaan on tilaa kämpässä ja mielenkiintoa.Kesät ulkona, talvet sisällä. Itsellä 3-4 vuoden ikäisiä kasveja ja satoa tulee jostain toukokuusta lähtien. Chilifoorumia kannattaa seurata.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Hei!
Olisi tarkoitus jotain miedohkoja Chilejä alkaa kasvattamaan. Kertokaas, että mikä olisi helppo lajike/aloituspakkaus. Omistan Zen Grow-laitteen, onko tuosta apua? Basilikalle siihen täytyy jättää pari paikkaa vapaaksi kuitenkin. Valosta ainakin lienee hyötyä.

Mutta siis, mikä olisi hyvä valmis aloituspakkaus ja koska täytyy aloittaa idätys?
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Hei!
Olisi tarkoitus jotain miedohkoja Chilejä alkaa kasvattamaan. Kertokaas, että mikä olisi helppo lajike/aloituspakkaus. Omistan Zen Grow-laitteen, onko tuosta apua? Basilikalle siihen täytyy jättää pari paikkaa vapaaksi kuitenkin. Valosta ainakin lienee hyötyä.

Mutta siis, mikä olisi hyvä valmis aloituspakkaus ja koska täytyy aloittaa idätys?
Aji Cristal on varsin mieto ja hyvän makuinen chili ja varsin helppo kasvatettava. Kasvaa tosin melko kokkaaksi, joten vaatii aika paljon tilaa. Tuo Zen Grow on varmaankin käyttökelpoinen laite taimivaiheessa, mutta näyttää sen pieneltä värkiltä, että chilit kasvavat siitä varsin joutuisasti ulos. Chilejä ja yrttejä en alkaisi samassa laitteessa kasvattamaan. Chilit vaativat huomattavasti enemmän lannoitetta, joten siinä tulee väistämättä ongelmia.

Jos haluat päästä helpolla, pääset alkuun hyvinkin vähillä vermeillä. Helpoin ja myös satoisa menetelmä on passiivinen vesiviljely. Tarvitset ruukun, ruukkusoraa, vesimittarin ja lannoitetta. Mittarikaan ei ole välttämätön, mutta helpottaa ravinneliuoksen annostelua.
 

Romppanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Jokerit, Inter Milan, RoPS
Onko palstalaisilla tietoa, mihin ja miksi kaupoista ovat kadonneet Pain is Good -tuotemerkin chilituotteet kaupoistamme? Näitä tapasi löytää ainakin täällä pk-seudulla isoimmista marketeista vielä tuossa vuosi-kaksi takaperin, mutta nykyään ei enää mistään. Tuossa sarjassa oli useampi itselleni kovin suunmukainen tuote, joten kaipaamaan olen jäänyt. Ei näytä olevan suurimmissa kotimaisissa nettikaupoissakaan tarjolla.
 

Veijari

Jäsen
Itse olen tykästynyt Tannisen chilituotteisiin, enkä pelkästään siksi että Tanninen sattuu olemaan tuttu mies. Nämä on oikeasti hyviä tuotteita, suurin suosikkini on Tannisen Tulinen Siipisoosi.
Joka ei tiedä niin Pasi on Tannisen leipurisuvun yksi vesoista mutta reilussa parissakymmenessä vuodessa kypsyi pullan vaivaamiseen ja nyt väsäilee mm. näitä chilituotteita.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
En yleensä koskaan osta mitään pelkän tulisuuden takia, mutta nyt kun näitä Carolina Reapereita oli ilmestynyt Tammiston Cittariin, niin olihan noita kokeiltava. Muutenkin tuolta löytyy hyvä valikoima kotimaisia chilejä (kymmenkunta), mutta 49,90€/kg hinta kyllä rajoittaa.

Tuo reaper oli kuitenkin miellyttävä yllätys, hedelmää ja sellaista syvää, tiukkaa ja viipyilevää polttoa, mutta ei liikaa. Tosin pastaan meni tuosta yhdestä chilistä ehkä 1/5 osa. Katsotaan nyt vielä miten pakki kestää, koska esim. naga ei sovi ollenkaan eli sinällään vähän vielä arveluttaa.

Onhan tuo itsessään aika pelottavan näköinen, ja tuoksuinenkin, palko, josta tietää haukattaessa kärsivänsä.

Omat chilit näyttävät voivan hyvin ja podeja on alkanut tulla esiin oikein mukavasti.
 

Liitteet

  • carolina_reaper.jpg
    carolina_reaper.jpg
    605,4 KB · kertaa luettu: 563
Viimeksi muokattu:
Hieno nosto! Itsellä tällä hetkellä vain puolenkymmentä mielekästä ja kohtuullisen mietoa lajiketta kasvamassa. Muutamia vuosia sitten tuli mm. trinidad scorpionia kasvateltua, mutta pakki sanoi sopimuksen irti, minkä jälkeen on pitänyt pysyä kesymmissä lajikkeissa. Ei se mitään, näinkin on hyvä. Alkukesä oli kasvatuksen osalta niin lämmin, että marjoja on ilmestynyt kyllä todella mukavasti ja sato näyttää erinomaiselta.

Mitäs lajikkeita pastaveljien kasvihuoneista ja parvekkeilta löytyy?
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaosseura
Mitäs lajikkeita pastaveljien kasvihuoneista ja parvekkeilta löytyy?
Täytyy myöntää että viime vuosina on tullut oltua niin laiska, ettei ole jaksanut omia kasvatella. Mutta Heinän Puutarha tarjoaa tuotteen valmiina (sekä taimia, jos ei jaksa siemenistä kasvattaa). Lajikkeista sellaisena yleisversiona Aji Cristal on oikeastaan suosikki nykyään, yllättävän hedelmäinen mutta samalla sopivasti potkua arkikäyttöön (sopii myös aivan mahtavasti etikkasäilykkeeksi). Lemon Drop on myös tuttu ja turvallinen vaihtoehto, sopii vähän kirpeämpiin ruokiin. Ja karibialaiseen keittiöön Scotch Bonnet on aika ehdoton juttu.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
En ole vuosiin kasvatellut, kun tulee käytyä Heinän puutarhalla hakemassa pari kertaa kesässä, isompi satsi. Tuossa Prismassa maksaa Heinän puutarhan chilit 50 euroa kilo. Ei ole hullu se, joka pyytää. Kyse on kuitenkin ainoastaan helpolla kasvatettavista marjoista, jotka huononevat viikossa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Nyt tuli iskettyä kultasuoneen. Nimittäin, paras koskaan maistamani chilijuusto löytyy Lidlistä. Ainakin Turussa, Lausteen uudessa. El Tequito-tuotemerkillä chilillä ja muilla mausteilla terästetty cheddar. Itse juusto on vahvan ja täyteläisen makuinen. Chilin maku ja polte on oikeesti tuntuva. Ja sitten parasta, nimittäin hinta. 200 grammaa tätä ihanuutta maksaa tällä hetkellä tarjouksessa 2,88€. Turkulaiset huom, huomenna kun meette Lausteen uuteen Lidliin, niin juustoja voi vielä olla.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Mitä kuivaa chilijauhetta käytette te jotka käytätte? Ja mistä sitä saa?

Edellinen iso pussi loppui ja se ostettu jostain itämaisesta kaupasta mitä ei enää ole. Vaatimukset puhdasta chiliä joka säilyy kuivakaapissa.

Nyt kaapissa vain cayanne -jauhetta, ihan ok, mutta ei maistu samalle.
Löytyy jääkaapista myös schrirachat ja texas petet, mutta maustekastikkeet on kokonaan eri juttu.

Tuoreet myös asia erikseen ja niistä suosikki pitkään ollut bird eye/thai-chili, mutta harvoin tulee tuoreita ostettua.
 

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Mitä kuivaa chilijauhetta käytette te jotka käytätte? Ja mistä sitä saa?

Edellinen iso pussi loppui ja se ostettu jostain itämaisesta kaupasta mitä ei enää ole. Vaatimukset puhdasta chiliä joka säilyy kuivakaapissa.

Nyt kaapissa vain cayanne -jauhetta, ihan ok, mutta ei maistu samalle.
Löytyy jääkaapista myös schrirachat ja texas petet, mutta maustekastikkeet on kokonaan eri juttu.

Tuoreet myös asia erikseen ja niistä suosikki pitkään ollut bird eye/thai-chili, mutta harvoin tulee tuoreita ostettua.
En käytä mitään jauhetta, paitsi cayennea. Käytän kuivattua chiliä, koska siinä on potkua. Sellaista karkeaa rouhetta, siemenet mukana. Maustepurkki-chilijauheet eivät ole minua varten, koska en keksi niille mitään käyttöä. Cayennenkin voisi varmaan korvata tuolla kuivatulla chilillä. Tuo kuivattu chili on ostettu jostain reissusta yli 10 vuotta sitten. Yhä toimii, aika riittoisaa tavaraa. Olisko ollut parin desin pussukka. Sitä menee n. yksi hyppysellinen sapuskaan. Jos pitää maustaa vielä lautasella, sitä varten löytyy lahjaksi saatu kohtuullisen kookas chili-mylly, joka riittää varmaan mun loppuiän. Aika harvoin tarvitsen tuota härveliä.

Kuivattua chiliä luulisi löytyvän aika helposti.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Kuivattua chiliä luulisi löytyvän aika helposti.
Itsellä aika sama tarina, ostin jostain pussin vastaavaa kuivattua missä siemenet mukana, se kesti useita vuosia ja sen jälkeen oli käytössä mainistemani iso pussi jauhetta jostain etnisen safkan kaupasta, täytin siitä vanhoja maustepurkkeja.
Harmi vaan ettei tälläisiä kumpaakaan löydy lähikaupoista, se on tämän mun kyselyn pihvi.

Tosiaan cayanne löytyy, mutta kuten totesit ihan eri juttu.

Yllä mainituista hieno jauhe toimii paremmin pöytämausteena kuin se siemenillä oleva, ja jauhe oli mulla tulisempaa tavaraa. Se oli oikein löytö. Ehkäpä sellaisen löytäisi jälleen jos varta vasten lähtisi seikkailemaan stadin etnisiin kauppoihin.

Edit, löysin todennäköisesti tuon mun jauheen googlesta. Se on tämä, mutta oli isompi pussi.

edit. samasta paikasta löytyy chili flakesitkin
 
Viimeksi muokattu:

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
(1)
  • Tykkää
Reactions: Jupe

mountainsnake

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
nyt olisi suuri kasvihuone, ja eteläänpäin lasitettu&katettuterassi, niin pystyisikö näillä aloitella chilin kasvatusharastusta, vai tuleeko sisätiloissa kuitenkin parempi lopputulos?

Tuli tilattua Chili f*cktorista 3 kastiketta, mutta kiinnostelisi omien chilisoossien valmistus Chili F*cktory | Burns twice - naturally. kun eivät ihan ilmaisia ole, vaikka toivottavati laatutuotteita kyseessä
 

Veijari

Jäsen
nyt olisi suuri kasvihuone, ja eteläänpäin lasitettu&katettuterassi, niin pystyisikö näillä aloitella chilin kasvatusharastusta, vai tuleeko sisätiloissa kuitenkin parempi lopputulos?
Pystyyhän noilla. Kun talvesta isket siemenet multaan (itse teen tämän noin helmikuun paikkeilla), niin ensimmäiset kuukaudet kasvattaa tietysti sisällä lämpimässä. Sitten keväällä, kun päivälämpötila nousee sinne 20 asteen tuntumaan, viet taimet ensin vähäksi aikaa kerrallaan "karaistumaan" ulos, vaikka sille lasitetulle terassille ja nostat taas yöksi sisälle. Vasta keskikesällä, kun yölämpötilakin on ns. lämmin, heität taimet kasvihuoneeseen, sillä asunnossa on kuitenkin oletettavasti lämpötila läpi kesän "vain" +-25 astetta. Kasvihuoneessa on mielestäni parempi pitää noita taimia kuin lasitetulla terassilla, sillä kasvit tykkää lämmöstä ja itse en ainakaan kesähelteellä tykkää istua lasitetulla terassilla lasit kiinni, sillä lämpötila nousee tuollaisessa akvaariossa helposti jonnekin >40 asteeseen.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös