Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 285 544
  • 979

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Itse asiassa chili on aika helppo kasvatettava ja antaa aika idioottivarmasti satoa, jos sitä ei päästä kuivumaan kasvukauden missään vaiheessa. Lämpötiloista sen verran, että chili tykkää lämpimästä, joo, mutta kunhan ei päästä niitä ihan paleltumaan jossain nollan kieppeillä, niin "aikuiset" chilit kyllä selviävät Suomen kesästä ja syksystä kasvarista ihan taatusti. Suositus on, ettei alle 10 asteen saisi lämpötila pudota, mutta ehkä tärkeämpää on huolehtia kesäkuumalla, ettei lämpötila nousee liian korkeaksi jossain kasvarista tai etenkin lasitetulla terassilla - yli 40 astetta on varmasti liikaa jo monelle.
Meillä chilit kasvavat kasvihuoneessa, jossa on pari automaattiluukkua, jotka siis aukeavat ja sulkeutuvat lämpötilan mukaan. Näin lämpötila ei nouse koskaan liian korkeaksi millekään kasville ja hyönteist pääsevät pölyttämään kukkia luukkujen kautta. Kasvien suora suihkuttelu vedellä auttaa myös lämpötilan pudottamisessa kaikkein kuumimmilla keleillä ja kasvit tykkäävät siitä muutenkin. Matalimmat lämpötilat keväisin ja syksyisin laskevat varmuudella joskus alle tuon 10 asteen, mutta vielä yksikään chilin taimi ei ole kuollut siihen ja olemme kasvattaneet chilejämme jo vuosikausia ja sato on aina hämmästyttävän runsas, niin tänäkin vuonna.

Notta eikun vain chiliä kevättalvella idättämään ja keväällä poikaset kasvariin hyvin lannoitettuun kosteaan multaan tekemään taikojaan.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Pystyyhän noilla. Kun talvesta isket siemenet multaan (itse teen tämän noin helmikuun paikkeilla), niin ensimmäiset kuukaudet kasvattaa tietysti sisällä lämpimässä. Sitten keväällä, kun päivälämpötila nousee sinne 20 asteen tuntumaan, viet taimet ensin vähäksi aikaa kerrallaan "karaistumaan" ulos, vaikka sille lasitetulle terassille ja nostat taas yöksi sisälle. Vasta keskikesällä, kun yölämpötilakin on ns. lämmin, heität taimet kasvihuoneeseen, sillä asunnossa on kuitenkin oletettavasti lämpötila läpi kesän "vain" +-25 astetta. Kasvihuoneessa on mielestäni parempi pitää noita taimia kuin lasitetulla terassilla, sillä kasvit tykkää lämmöstä ja itse en ainakaan kesähelteellä tykkää istua lasitetulla terassilla lasit kiinni, sillä lämpötila nousee tuollaisessa akvaariossa helposti jonnekin >40 asteeseen.
Ihan turha niitä keväitä on pelätä. Kasvihuone on nimen omaan paikka missä se lämpötila pysyy ylhäällä vaikka ulkolämpö käykin hetken alhaalla. Muistaa vain lukita luukut öiksi. Ihan huoletta voi viedä kasvihuoneeseen kun päivälämmöt alkaa yöllä olemaan plussalla. Jos pelottaa niin kuumaa vettä ämpärissä pahimmiksi öiksi sisään, se vaatii niin paljon energiaa että putoaisi alle nollan, ettei paleltumisia tapahdu.
 

Veijari

Jäsen
Ihan turha niitä keväitä on pelätä. Kasvihuone on nimen omaan paikka missä se lämpötila pysyy ylhäällä vaikka ulkolämpö käykin hetken alhaalla. Muistaa vain lukita luukut öiksi. Ihan huoletta voi viedä kasvihuoneeseen kun päivälämmöt alkaa yöllä olemaan plussalla. Jos pelottaa niin kuumaa vettä ämpärissä pahimmiksi öiksi sisään, se vaatii niin paljon energiaa että putoaisi alle nollan, ettei paleltumisia tapahdu.
Meillä tuo kasvihuone on pienen terassitason päällä, eli kasvihuone ei ole maata vasten, ja "kylmä" pääsee kasvihuoneen alta sisään vaikka luukut olisikin kiinni. Siksi olen noita kylmiä kevään öitä pelännyt, ehkä turhaankin. Joku koko kasvihuoneen pohjalle levitetty matto tietty auttaisi asiaa.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Meillä tuo kasvihuone on pienen terassitason päällä, eli kasvihuone ei ole maata vasten, ja "kylmä" pääsee kasvihuoneen alta sisään vaikka luukut olisikin kiinni. Siksi olen noita kylmiä kevään öitä pelännyt, ehkä turhaankin. Joku koko kasvihuoneen pohjalle levitetty matto tietty auttaisi asiaa.
Kyllähän niitä voi pelätä, mutta chilit on siitä sitkeää sorttia, että jopa pakkasista ovat selvinneet. Toki se vähän ikävästi hidastaa niiden kasvua. Mutta eivät ole maailman huonoimpia kasveja kuitenkaan. Moni lajike itseasiassa esiintyykin sellaisilla aleuilla missä öisin saattaa esiintyä jopa pakkasta ja päivällä taas käydään todella kuumissa olosuhteissa. Kestää oikeastaan kaikkea kuritusta todella hyvin chilit. Tämä toki lajikeriippuvaistakin, mutta lähtökohtaisesti peruslajikkeet on sitkeitä.
 

mountainsnake

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Kiitokset, pitääpä ensi kasvukaudeksi suunnitella hommaa. Vedestähän nämä taitavat tykätä reilusti?


E: Ja onko lajike suosituksia, mitään super polttavaa en etsi, vaan onko jossain hyvää siemenkauppaa, joissa pystyy lajikkeitakin selailemaan tulisuudenkin perusteella?

Kiitokset jo tähän astisista vastauksista
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Laitettiin viime talvena chilin siemeniä itämään ihan liikaa, koska varmaan suurin osa lopulta lähti kasvamaan. Kesällä laitettiin sitten kasvit ulos lasitetulle terassille, koska alkoivat yhtäkkiä ikävästi haisemaan. Mistäköhän johtuu? Eivät ole vieläkään ulkona kuolleet ja tässä 2 - 3 kuukautta ollaan ruoat maustettu reilusti omilla chileillä.

On kyllä harvinaisen helppo viljeltävä. Ensi kerralla tietää laittaa vähän vähemmän.
 

Veijari

Jäsen
Kiitokset, pitääpä ensi kasvukaudeksi suunnitella hommaa. Vedestähän nämä taitavat tykätä reilusti?


E: Ja onko lajike suosituksia, mitään super polttavaa en etsi, vaan onko jossain hyvää siemenkauppaa, joissa pystyy lajikkeitakin selailemaan tulisuudenkin perusteella?

Kiitokset jo tähän astisista vastauksista
Kyllä ne chilit liikaa kastelemalla voi pilata. Vinkkilinkki chilifoorumille: - Etusivu
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jouduin lähes tulkoon lopettamaan chilin käytön, koska suolisto sanoi itsensä irti. 15 vuotta tuli kulutettua chilejä ja kastikkeita lähes päivittäin ja tuloksena oli ripuli, joka ei meinannut loppua. Lääkärissä tuli rampattua paljon ja seuraavaksi olisi ollut tähystys edessä.

Nyt kun on vähentänyt chilin syömistä Ja luovuttanut työkäytössä olleen Smokey Reaperin työkaverille, niin kakka on muuttunut taas normaaliksi.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Nyt kun on vähentänyt chilin syömistä Ja luovuttanut työkäytössä olleen Smokey Reaperin työkaverille, niin kakka on muuttunut taas normaaliksi.

Tuo Smokey Reaper on kyllä helkkarin maistuva soosi. Mä en nyt pysty vetään edes jotain tabascoa kun suu on kauttaaltaan hajalla noista sytohoidoista. Tosin en muutenkaan käytä tabascoa kun se on sellasta mautonta litkua, mutta otin sen esimerkiksi. Harmittaa aina kun avaa jääkaapin niin oven ylähylly on täynnä herkullisia sooseja mutta ei tartte sitten käyttää.
 

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Jouduin lähes tulkoon lopettamaan chilin käytön, koska suolisto sanoi itsensä irti. 15 vuotta tuli kulutettua chilejä ja kastikkeita lähes päivittäin ja tuloksena oli ripuli, joka ei meinannut loppua. Lääkärissä tuli rampattua paljon ja seuraavaksi olisi ollut tähystys edessä.

Nyt kun on vähentänyt chilin syömistä Ja luovuttanut työkäytössä olleen Smokey Reaperin työkaverille, niin kakka on muuttunut taas normaaliksi.

hyvä chili polttaa kahdesti!
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Jouduin lähes tulkoon lopettamaan chilin käytön, koska suolisto sanoi itsensä irti. 15 vuotta tuli kulutettua chilejä ja kastikkeita lähes päivittäin ja tuloksena oli ripuli, joka ei meinannut loppua. Lääkärissä tuli rampattua paljon ja seuraavaksi olisi ollut tähystys edessä.

Nyt kun on vähentänyt chilin syömistä Ja luovuttanut työkäytössä olleen Smokey Reaperin työkaverille, niin kakka on muuttunut taas normaaliksi.
En ala väittämään asioita mihinkään suuntiin, mutta lähtökohtaisesti ihmiset eivät omaa kapsaisiinireseptoreita mahoissaan (omaa, mutta vähän ja yhteys keskushermostoon vähäinen). Tästä syystä tulinen ruoka ei ole tulista enää mahassa ja oletettavasti TRPV1 (oletettu chilin tuntija) reseptorit ei siellä mitään ihmeitä aiheuta. On kuitenkin huomioitava, tai siis muistan lukeneeni, että IBS:ssä (ärtyneen suolen oireyhtymässä) on löydetty yhteyttä nimen omaan tuon reseptorin kanssa, ainakin joissain tutkimuksissa. En ole lääketieteen alan asiantuntija, mutta kyllähän tuossa voisi olla kyse vastaavasta tilanteesta. Eli on tuon takia alttiimpi kapsaisiinin vaikutuksille.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
En ala väittämään asioita mihinkään suuntiin, mutta lähtökohtaisesti ihmiset eivät omaa kapsaisiinireseptoreita mahoissaan (omaa, mutta vähän ja yhteys keskushermostoon vähäinen). Tästä syystä tulinen ruoka ei ole tulista enää mahassa ja oletettavasti TRPV1 (oletettu chilin tuntija) reseptorit ei siellä mitään ihmeitä aiheuta. On kuitenkin huomioitava, tai siis muistan lukeneeni, että IBS:ssä (ärtyneen suolen oireyhtymässä) on löydetty yhteyttä nimen omaan tuon reseptorin kanssa, ainakin joissain tutkimuksissa. En ole lääketieteen alan asiantuntija, mutta kyllähän tuossa voisi olla kyse vastaavasta tilanteesta. Eli on tuon takia alttiimpi kapsaisiinin vaikutuksille.
Chiliripuli on aika yleinen käsite löysälle persettä polttavalle paskalle. Ruoka ei sula kunnolla ja näet aamulla kyllä mitä olet syönyt, kun katsot pönttöön. Oikeastaan kaikki chilejä syövät tuttuni kärsivät suurien määrien jälkeen jonkinlaisista vatsaoireista.
nämä oireet tuntuvat lähinnä juuri ennen paskantamista tai aamulla heräämisen jälkeen --> ja paskalle.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
@mountainsnake

Valon saanti on hedelmien tuotannossa sitten ihan kaikki kaikessa. Chilit eivät voi auringonvaloa oikein liikaa saada.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
@mountainsnake

Valon saanti on hedelmien tuotannossa sitten ihan kaikki kaikessa. Chilit eivät voi auringonvaloa oikein liikaa saada.
On poikkeuksiakin tuon valon runsauden suhteen, mm. Apache, joka ei vaadi mitään ihmeitä valon suhteen. Meillä kuluneena kesänä pari pensasta olivat ihan tomaattien varjossa kasvarin pohjoisseinällä, mutta sato oli tavanomaisen runsas. Taisipa edessä kasvaa vielä Hungarian Hot Wax, joka on korkea ja isolehtinen chili eli kovin olivat varjossa.
Mutta joo - hyvä nyrkkisääntö chilin kasvatuksessa on: lämpö, valo, kosteus. Nuo kun on kunnossa, chilien kasvua ei voi estää mikään... ja sitä hedelmien runsautta!

Niin - yritän vain kertoa, ettei chilin onnistunut kasvatus ole mitään rakettitiedettä ja että asiaan vihkiytymätön vasta-alkajakin pääsee kohtuudella kokemaan onnistumisen riemua chilisadon myötä.
 
Viimeksi muokattu:

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Chiliripuli on aika yleinen käsite löysälle persettä polttavalle paskalle. Ruoka ei sula kunnolla ja näet aamulla kyllä mitä olet syönyt, kun katsot pönttöön. Oikeastaan kaikki chilejä syövät tuttuni kärsivät suurien määrien jälkeen jonkinlaisista vatsaoireista.
nämä oireet tuntuvat lähinnä juuri ennen paskantamista tai aamulla heräämisen jälkeen --> ja paskalle.
On tuttua täälläkin. Pointtini olikin siinä, että suurimmalle osalle tuo ei aiheuta mitään pahempia oireita jollaisia itse tuossa kuvailit. Siksi muistin tuon IBS tutkimuksen, että siitä kärsivillä niitä reseptoreja on suolistossa enemmän (muistaakseni oli n 1,5x mitä normaalisti) joten se voisi selittää tuota muita ystäviäsi ja muita chilin käyttäjiä vakavampaa reagoimista.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
On tuttua täälläkin. Pointtini olikin siinä, että suurimmalle osalle tuo ei aiheuta mitään pahempia oireita jollaisia itse tuossa kuvailit. Siksi muistin tuon IBS tutkimuksen, että siitä kärsivillä niitä reseptoreja on suolistossa enemmän (muistaakseni oli n 1,5x mitä normaalisti) joten se voisi selittää tuota muita ystäviäsi ja muita chilin käyttäjiä vakavampaa reagoimista.
Onhan se mahdollista tietysti.

Mutta elämä kyllä helpottanut tuon vähentämisen jälkeen ja kotona oleva Ahjo-kastikkeen loppu riittänee ihan hyvin harvaan käyttöön. Lisäksi se ei ole ihan niin hyvää kuin muut vastaavat kastikkeet ja hieman miedompi kuin vaikka tuo erinomainen Smokey Reaper.

Kyllä sitä ilonaiheet on vähissä, kun tänäänkin oli oikeasti kiva vääntää pökäle puuron sijaan.
 
Minä olen tykännyt syödä tex mex -ruokia Santa Marian extra hotilla taco saucella. Nykyään tuo ei vain oikein polta kuin pois tullessa, joten onko suosituksia tulisemmasta taco saucesta? Maku sinänsä tuossa on hyvä.
 

Zamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Minä olen tykännyt syödä tex mex -ruokia Santa Marian extra hotilla taco saucella. Nykyään tuo ei vain oikein polta kuin pois tullessa, joten onko suosituksia tulisemmasta taco saucesta? Maku sinänsä tuossa on hyvä.
Jos maku mätsää kivasti, niin hommaa jotain chilijauhetta sieltä järeimmästä päästä. Sitä hyppysellinen sekaan vanhaan reseptiin ja maistuu suunnilleen samalta, mutta samalla tulee lisää potkua. Tuollainen pieni lisä jotain xxx-hottia kamaa ei muuta sitä perusmakua juurikaan ja pääset haluttuun lopputulokseen.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Tuli tälläinen chilikauppa vastaan netissä, onko joku kokeillut tilata täältä? Etusivu - Soosikauppa
Kiitos. Nagamurskat loppuneet aikaa sitten ja tuotetta ei saa poppamiehen omasta verkkokaupasta ollenkaan. Tuolta löytyy. Pieksee noi etikkakastikkeet 100-0.
 

kyykäärme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Kiitos. Nagamurskat loppuneet aikaa sitten ja tuotetta ei saa poppamiehen omasta verkkokaupasta ollenkaan. Tuolta löytyy. Pieksee noi etikkakastikkeet 100-0.
Tuollakin vaan tuo kilon purkki nagamurskaa. Aikanaan sitä sai pienemmässä purkissa jopa paikallisesta Citymarketista, nyt ei mistään. Laitoin sitä suurin piirtein kaikkeen ruokaan, mitä muut eivät joutuneet syömään.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Tuollakin vaan tuo kilon purkki nagamurskaa. Aikanaan sitä sai pienemmässä purkissa jopa paikallisesta Citymarketista, nyt ei mistään. Laitoin sitä suurin piirtein kaikkeen ruokaan, mitä muut eivät joutuneet syömään.
Noi säilyy todella hyvin, että siinä mielessä en näe ongelmaa. Isohan se purkki on, mutta ei haittaa, tuleepahan käytettyä. Emäntä osti minulle poppamiehen tuon tuotteen loppuunmyynnistä kaupan tyhjäksi niitä pienempiä purkkeja aikanaan 1€/purkki. Oli kyllä loisto ostos, sääli vain että kaikki menneet jo.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kiitos. Nagamurskat loppuneet aikaa sitten ja tuotetta ei saa poppamiehen omasta verkkokaupasta ollenkaan. Tuolta löytyy. Pieksee noi etikkakastikkeet 100-0.
Täytyy harkita palkkapäivänä jos luikauttaisi tilaukseen. Sopisi hyvin tähän kevennettyyn chilin käyttöön täsmäiskuna tarpeen mukaan.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Tuli viimein avattua joululahjaksi saatu chilikastikeputeli: Black Garlic Carolina Reaper.

Vaikka olen chilin ystävä, niin puolikas teelusikallinen yhteen annokseen riittää minulle oikein hyvin. Mukavan täyteläinen polte tulee jo siitä. On varmasti erittäin riittoisaa. Eipä tarvitse tänä vuonna enää lisää chilikastiketta hankkia, vaikka sen puoli lusikallista varmaan moniin ruokiin lisäänkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös