Kastikkeista, "kastikkeista" ja Tabascoista.
No millä chipotlekastikkeella on sitten tekemistä todellisen chilin maun kanssa?
Esim. Blairin Heat-sarjan Chipotle Slam on aivan helvetin hyvä ja laadukas kastike. Ja on nimenomaan tekemistä todellisen chilin maun kanssa. Chipotlehan on savustettua chiliä. Yleensä Jalapeñoa, mutta lajikkeet voi vaihdella. Blairin valikoimista löytyy toinenkin hyvä ja maukas chipotle-kastike; "Death" -sarjan "Salsa del Muerte" on ihan state-of-art kamaa.
Tabascoa nautittiin jo 80-luvun alussa meillä eikä silloin muita väkeviä kastikkeita edes ollut. Hyvin pääsi makuun eikä tuntunut etikkasotkulta silloin.
80-luvulla nautittiin paljon muutakin, ja kaikki oli niin maan perusteelisen edistyksellistä ja ns. viimeistä huutoa - Kun ei paremmasta tiedetty. Tosiaan, Tabascokastike taitaa tänäpäivänä olla tunnetumpi kuin suositumpi. Sitä kun on aina ollut saatavilla. Se ei tosin valitettavasti poista sitä kitkerää, pistävän viiltävää ja hapanta makua tuotteesta. Tämä onkin harmi chilikastikkeiden markkinoinnin kannalta nykyään, kun ihmiset on opetettu jo siihen että "chilikastike on sama kuin Tabasco ja se on pahaa". Lisäksi vielä nämä kaikki rehvasteluriitit ja muut seremoniat tyyliin "Niemisen Pena joi pullollisen Tabascoa. Vittu se on kova jätkä!", jotka ajavat taas chilikastikkeita kauemmaksi peruskäyttäjän maustevalikoimasta.
Mitä edelleen Tabascoon tulee, niin tämä brändihän on kiillottanut kilpeään viime vuosina tuomalla Suomeenkin
näitä kastikevarianttejaan. Ko. bändin alta löytyy myös muita elintarvikkeiksi luokiteltavia, meksikolaistyyppisen keittiön tuotteita. Tuo Chipotle-tabasco on lähes maukasta. Valitettavasti pohjalta tuikkaa läpi kuitenkin se terävän viiltävä Tabascon "perusmaku", joka ei ainakaan minun makuhermojani hivele. Mielipiteeni saattaisi olla toinen, jos ei olisi kokemusta muista, kymmenistä eri valmistajien chilikastikkeista. Chilikaupasta ja Poppamiehestä noita sooseja on tullut tässä jo pari vuotta tilailtua ja aika hyvä kokonaiskuva on jo muodostunut.
Vituttaa se, että kyseistä kamaa mollataan vaikka monet chilikauppojen tuotteista ovat hyvin paljon ns etikkapohjaisia tuotteita.
Yleensäkään vastaavat kastikkeet eivät tuo itse chilin makua esille.
Niin, tämä etikkajuttu. Aika monessa kastikkeessahan on (viini)etikkaa raaka-aineena ja ihan ymmärrettävistä syistä; Sillä saa happamuutta ja säilyvyyttä tuotteeseen. Kyseinen raaka-aine on oikein käytettynä (ja annosteltuna) ihan oikeassa paikassa. Esim. parhaimman makuisena pitämäni chilikastike
Löyly sisältää etikkahappoa. Mutta koska ko. kastike sisältää myös yli 40% Nagaa, siihen sisältyy myös maku ja tulisuus aidosta chilistä. Löyly ei pistä, ei viillä, ei kirvele eikä maistu kitkerältä. Löyly kyllä lämmittää mukavasti, ja laadun maistaa heti.
Kun viittaat tuossa "vastaaviin kastikkeisiin" niin mitä mahdat sillä tarkoittaa? Ensimmäinen mielestäni Tabascoa vastaava kastike joka tulee mieleen on 95 oktaaninen bensiini ja seuraavaksi jakkihärän krapulavirtsa.
Musiikki toimii oivana analogiana tässäkin tapauksessa. Siinä missä Tabasco (ja muut mainstream/perus-markettikastikkeet *) vastaavat lähinnä 83,5MHz radiotaajuudelta kuuluvaa kohinaa ja kovalla, niin laadukkaammat kastikkeet ovat varsinaisia konserttoja, kokonaisuuksia, sinfonioita, joissa polte maalaa tukevat raamit bassollaan ja hedelmäiset/savuiset/mitäikinä -soolot ja leadit vievät nautintojen matkalle.
Ja tosiaan, mitä tuoreisiin chileihin tulee niin tämä ruokamarkettien hyllyjä jo viime vuonna vallannut Aji Cristal on tosiaan tuhansista lajikkeista valittu juurikin tähän pioneerityöhön että saadaan tuoreita kotimaisia laatuchilejä kauppoihin ja ruokapöytiin. Niiden marokkolaisten kumiletkunpätkien ja hollantilaisten PCB:llä kyllästettyjen paprikoidien aika on ohitse.
Tässä nyt oli kuitenkin kysymys kastikkeista, joten säästän serenadin ja ylistyspuheeni tuota hedelmäisen maukasta kapsikuumia kohtaan myöhemmäksi...
* =
Perus-markettikastikkeet, eli siis nämä elintarvikejättien väkisinväännetyt chilikastikkeet. Kuten esmes se Sonta Marian suippokärkinen pullo jossa on pirunkuva kyljessä yms. Tabascot. Nykyään marketeissa alkaa olla myös näitä "laatuhyllyjä" joista saattaa saada hyviäkin sooseja niin ei voi oikein yleistää.