Mainos

Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 286 324
  • 979

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Sain rouvan veljeltä pussillisen chilejä. Ei mitään hajua mitä laatua ovat, saati miten tulisia. Ja tämä veli oli saanut ne kesämökkinaapurilta (kesämökki ei sijaitse Kiviapajalla). Toivottavasti uskaltaa syödä. Itse kasvatetuilta näyttävät, en ole vielä kokeillut makua.

Lähinnä kiinnostaa, että oletetaan että ne on kasvatettu Suomessa jossain takapihan nurkassa lasimökissä tai vastaavassa ja poimittu karkeesti pari viikkoa sitten. Kauankohan ne säilyy muovipussissa jääkaapissa ja mitä hittoa mää niistä teen?
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Lähinnä kiinnostaa, että oletetaan että ne on kasvatettu Suomessa jossain takapihan nurkassa lasimökissä tai vastaavassa ja poimittu karkeesti pari viikkoa sitten. Kauankohan ne säilyy muovipussissa jääkaapissa ja mitä hittoa mää niistä teen?

Muovipussissa ei säily kauankaan, kun muovipussin sisäpuolelle kondensoituva kosteus mädättää mainiot marjat. Suosittelen joko ihan vaan kokonaisina pakastamista, tai sitten halkaistuna kuivaamista:

1) Uuni 50 asteeseen tai niin perkeleen pienelle kuin sen mööpelin saa, keskilauteella pellillä luukku auki joitakin aikoja. Varo, ettei tal...chilis pala.
2) Sauna niin pienelle kuin sen saa ja vaikka sanomalehden päälle lauteille.
3) Sanomalehden päälle johonkin lämpimähköön paikkaan, kuten vaikka stereovahvarin tmv. päälle.

EDIT: Unohdin tosiaan itse mainita, minkä tästä ehkä voisi päätelläkin, että kuivaaminen on ehdottomasti parempi vaihtoehto. Ei se pakastaminenkaan niille nyt NIIN pahaa tee - parempi pakastettu kuin mätä chili.
 
Viimeksi muokattu:

Bone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buccaneers, Lightning
Kiitos. Pitää kokeilla varmaan tuota pakastamista.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Muovipussissa ei säily kauankaan, kun muovipussin sisäpuolelle kondensoituva kosteus mädättää mainiot marjat. Suosittelen joko ihan vaan kokonaisina pakastamista, tai sitten halkaistuna kuivaamista:
Chilit menee pakkasessa varsin lötköiksi ja niitä on tosi inhottava leikellä sulaneina. Jos pakastaa, kannattaa mielestäni paloitella ja pakastaa sopivissa kerta-annoksissa. Kuivausta pidän kuitenkin ehdottomasti parempana vaihtoehtona. Kuivattua rouhetta on helppo lisäillä safkaan kulloisenkin tarpeen mukaan.
 

CorporalSyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pohjois-New Yorkin joukkueet
Kuivausta pidän kuitenkin ehdottomasti parempana vaihtoehtona. Kuivattua rouhetta on helppo lisäillä safkaan kulloisenkin tarpeen mukaan.

Samat. Meillä on kesän sadosta pari kulhoa chilejä kuivattuina. Äärettömän helppoa ottaa ruoanlaitossa etusormen ja peukalon väliin ja jauhaa siemenien kera ruokaan.

Suosittelen muuten Avocadon sekaan; Chili-avocado on mielettömän hyvä korvike peruslevitteille.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Päivitetäänpä omaa chiliviljelmätilannetta.

Ainoastaan keväällä 2008 istuttamani Rawit on tehnyt hedelmiä. Eilen poimin taas yhden punaiseksi ehtineen suippochilin ja lätkäisin sen lihapataan. Hyvää tuli. Tämän ketjun 8-sivulla kertoilin edellisen kerran statustietoa, joten sieltä löytää jotain infoa menneistä tilanteista, jos jotakuta nyt sattuu kiinnostamaan. Tuo vanha Rawit on alkanut toipua, eikä ole enää tiputellut lehtiä. Rumahan se on, kun alaosa on kuin kelopuu, mutta ylhäältä se hakee edelleen korkeutta. Satoa se on tehnyt tosiaan tänäkin vuonna pariin kertaan. Melko yllättävää, että näin lokakuun lopussa saa vielä hedelmää.

Keväällä istuttamistani chileistä osa voi ihan hyvin, osa huonosti. Black Coban ei itänyt ollenkaan. Lemon Drop kurkisti hieman mullasta, mutta totesi ilmeisesti ympäristön niin v-mäiseksi, että päätti ihan kiusallaan kuolla. Malagueta iti viisisenttiseksi, mutta kuoli sitten. Eniten odottamani Bolivian Rainbow iti alkuun oikein hyvin, ja pääsi jopa viidentoista sentin mittaiseksi, mutta ei ilmeisesti pitänyt tyttöystäväni tekemästä koristeruukusta, ja kuoli siirron jälkeen. Aji Habanero ja Habanero Davie Peach ovat voineet varsin hyvin. Parhaassa terässä ovat kuitenkin Naga Morich ja Short Yellow Tabasco. Nämä molemmat ottivat uskomattoman kasvupyrähdyksen, kun vaihdoin ne isompaan ruukkuun.

Yksikään chileistä ei ole tosin kukkinut, ja saa myös nähdä, selviävätkö ne talvesta. Keväällä pitää laittaa uusi setti itämään.

Ja mainitaan vielä näistä kastikkeista, että parisen viikkoa sitten ostin työkavereiden kesken pidettyyn illainstujaiseen Blair's Sudden Death -soosia. Oli kyllä tykkiä kamaa, vaikka porukassa oli erittäin tulisen ruoan ystäviä. Pari chilin ystävää otti soosia lautaselleen vähän ronskimmalla kädellä ajatellen, että "eihän tämä nyt mitään tulista ole....". Toinen jopa naama punaisena söi annoksensa melkein kokonaan, mutta tuskaa teetti ja maitoa kului.

Nyt tämä samainen kaveri oli tilannut vielä tulisempaa soosia (yli miljoonan scovillen), ja toi purnukan töihin näytille. Ilmeisesti kaverilla oli jäänyt pieni pisara sormiin... ja onnistuipa tietenkin hieraisemaan silmiään. Se on kaunista katseltavaa, kun aikuinen mies itkee...
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Päivitetäänpä omaa chiliviljelmätilannetta.

Parhaassa terässä ovat kuitenkin Naga Morich ja Short Yellow Tabasco. Nämä molemmat ottivat uskomattoman kasvupyrähdyksen, kun vaihdoin ne isompaan ruukkuun.
Yksikään chileistä ei ole tosin kukkinut, ja saa myös nähdä, selviävätkö ne talvesta. Keväällä pitää laittaa uusi setti itämään.
.

Mielestäni jo termi "ruukku" ei oikein näissä hommissa toimi. Mulla on kaikki kympin ämpäreissä (no joo, osa samankokoisissa hieman tyylikkäämmissä) yksi tai kaksi tainta per kappale. Yhden jalapenon jätin kokeeksi sellaiseen litran astiaan, niin eihän se siellä viitsi mitään tehdä, vaikka lannottaisi. Itse asiassa jokainen taimi saa kolme kertaa koulimisen, ensin yleisviljely vaikka makuunin karkkirasioissa, sitten pieniin ruukkuihin, ja lopuksi näihin ämmyrkäisiin.

Just maistoin sitä B Torpedoa, ihan kohtuullinen.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Tällainen ilmoitusluontoinen asia: kirsikkasavustettu Morouga Blend onpi Miroslav Saatanan keksintö. Hyvää, mutta aivan tappavaa ja voi suositella lähinnä, jos Naga Morich menee ruuassa mukisematta. Powered by Fatalii, kuinkas muutenkaan.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Jahas. Lauantaina tuli sitten testattua Naga Morich raakana. Maku oli kyllä erittäin miellyttävä, hedelmäinen ja tulisuuskin oli vähintään kohdallaan. Jotenkin kokonaisuus jätti silti melko pehmeän tunnelman, vaikka syömisen jälkeen koko keho olikin suurinpiirtein ilmiliekeissä. Ehdottoman hyvänmakuinen chili siis, suosittelen testattavaksi!
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Tällainen ilmoitusluontoinen asia: kirsikkasavustettu Morouga Blend onpi Miroslav Saatanan keksintö.

Kiitosh vain, täytynee testata, kun ei muuten usko. Tyhmästä päästä kärsii tässäkin tapauksessa ihan koko ruumis.

Btw, Heinä soitteli ja sano, että viimeiset Lemon dropit odottelee hakijaansa. Itsellä varastot vielä tässä vaiheessa suht' täynnä, joten ei tarvetta. Lisäksi kannattaa testata Heinän savustettuja Jalluja ja Hapsuja, aivan hienoja pulvereita...
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
On tullut naposteltua muutamassa erässä nyt illalla pari Naga Morichia ja pitää tunnustaa, että on kyllä hyvä chili. Jotenkin tuohon tulisuutenkin alkaa jo tottua. Piimää on kuitenkin mennyt siinä sivussa litra:)

Tuo maku jää kuitenkin mukavasti suuhun viipymään.
 

Rebel

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK Helsinki
Maistoin Blairs Deaht Rain Habanero sipsejä .Oli muuten karua näin kunnon poltteeseen tottumattomalle.

Voin kertoa, että oli myös tälle muka tuliseen ruokaan tottuneelle syömärille kovaa hommaa. Söin sellaisen 10 sipsiä ja oli pakko pitää hetken taukoa. Onneksi on perjantai ja on olutta kulutettavana, nyt syön yhden sipsin kerrallaan ja nautiskelen.

Nää on oikeeta kamaa, eikä mitään "tulista", kuten esim. nykyisin Suomen kebab-mestoissa, joissa joutuu rukoilemaan tulista kastiketta ja siltikään sitä ei saa.

Hauskaa, että näin sitä tiputettaan koviksetkin takaisin nöösitasolle.
 

InTheYear2000

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Voin kertoa, että oli myös tälle muka tuliseen ruokaan tottuneelle syömärille kovaa hommaa. Söin sellaisen 10 sipsiä ja oli pakko pitää hetken taukoa. Onneksi on perjantai ja on olutta kulutettavana, nyt syön yhden sipsin kerrallaan ja nautiskelen.

Nää on oikeeta kamaa, eikä mitään "tulista", kuten esim. nykyisin Suomen kebab-mestoissa, joissa joutuu rukoilemaan tulista kastiketta ja siltikään sitä ei saa.

Hauskaa, että näin sitä tiputettaan koviksetkin takaisin nöösitasolle.

Itsekkin vietän tätä iltaa oluen ja noiden Blair's Death Rain Habanero sipsien parissa. Tilasin viikolla näitä + muita tuotteita poppamies.fi:stä, suosittelen! Alussa kun rupesin syömään näitä niin ajattelin, että ei nämä nyt varmaan kovin tulisia ole ja pistin kourallisen suuhun ja vielä lisää sen jälkeen, mutta jumalauta kun se tulisuus iskikin vasta hetken päästä. Onneksi oli maitoa jääkaapissa...
 

12961

Jäsen
Itsekkin vietän tätä iltaa oluen ja noiden Blair's Death Rain Habanero sipsien parissa. Tilasin viikolla näitä + muita tuotteita poppamies.fi:stä, suosittelen! Alussa kun rupesin syömään näitä niin ajattelin, että ei nämä nyt varmaan kovin tulisia ole ja pistin kourallisen suuhun ja vielä lisää sen jälkeen, mutta jumalauta kun se tulisuus iskikin vasta hetken päästä. Onneksi oli maitoa jääkaapissa...

Ei nuo nyt mielestäni mitenkään tappavan tulisia ole, tietty kohtuullista varovaisuutta kannattaa noudattaa eikä nyt ainakaan ihan aloittelijalle kannata tuota pussia antaa. Viime perjantaina nuo tuntuivat tosiaan tuliselta, mutta eilen meikäläisen maustaman tomaattisopan jälkeen eivät enää maistuneetkaan juuri millekään.

Asiasta toiseen, ostin Blairin Mega Death soosia, on sopivan tulista maustamaan esimerkiksi tomaatti-papukeittoa ilman että koko soppa maistuu kastikkeelle. Teelusikka puoleen litraan on meikäläiselle aika hyvä seos.
 

12961

Jäsen
Nää on oikeeta kamaa, eikä mitään "tulista", kuten esim. nykyisin Suomen kebab-mestoissa, joissa joutuu rukoilemaan tulista kastiketta ja siltikään sitä ei saa.

Tuo on kyllä totta tosiaan perseestä. Kebabit maistuvat lähinnä tomattipyreelle ja tulisen/tavallisen kastikkeen ero on täysin mahdoton maistaa. En tiedä onko kastike loppupeleistä sama mutta kebabiin sotketaan sitten muutama tippa tabascoa joukkoon.
 

Veijari

Jäsen
Aiheesta innostuneena jätin eilen ensimmäisen tilaukseni Poppamiehille. Tosin ei ole ensimmäinen kerta kun kokeilen tulistuttaa ruokiani, mutta ensimmäinen kerta kun pääsen maistamaan paljon täälläkin kehuttuja Habanero Chipsejä. Toki tilauksen mukana tulee muutakin, kuten Habanero salsaa kahtakin eri tulisuutta ja mm kuivattu Guajillo- chili.

Tungen usein voileipiini jalapenoja ja jääkaapissa on pullo Mama Africa`s Green chili sekä Amazonin jotain chilikastiketta paikallisesta Citymarketista hankittuina. Olen ne todennut hyviksi antamaan ruokiin sitä "kärkeä" mutta eivät ole minun makuuni mitään järisyttävän tulisia eli aika reilusti niitä voi lorauttaa lautaselle.

Lisää aiheesta kunhan paketti saapuu kotiin.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Tungen usein voileipiini jalapenoja ja jääkaapissa on pullo Mama Africa`s Green chili sekä Amazonin jotain chilikastiketta paikallisesta Citymarketista hankittuina.

Asiasta toiseen, ostin Blairin Mega Death soosia...

Kokeileppa Veijari ottaa tätä Mega Death-soosia seuraavan kerran tumppuihis sieltä Kitymarketista. Itsellä ainakin terve kunnioitus tätä pulloa kohtaan. Nuilla mainitsemillasi litkuilla kun ei saa oikein edes makua, ainakin itselleni liian pliisuja, kuten taitaa olla sinullekkin.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Olen silmät suurena lukenut tätä ketjua, kunnon chilipäitä olette. Kyllä mäkin tulisesta sapuskasta tykkään ja ostinkin tämän ketjun innoittamana, kun sattui kaupassa silmään osumaan, Blair's death rain habanero- sipsejä. Oli siinä jotain medium hottiakin, mutta kovana jätkänä ostin tuon kaikkein tulisimman vaihtoehdon.

Pussi on nyt ehkä puolillaan ja viikko sitten sen ostin. Maku on aivan tautisen hyvä, mutta sen kolmannen sipsin kohdalla alkaa vesi valumaan silmistä ja tulee äitiä ikävä. Maitoa/jugurttia onkin kulunut reippaasti. Seuraavaksi kokeilen sitä medium hot- vaihtoehtoa.

Maku on suorastaan taivaallinen, välillä tuppaa oikein vituttamaan kun mieli tekisi lisää, mutta kun ei vaan pysty. Se 6-9 sipsiä per ilta on maksimi. Noh, tulee se ainakin terveelliseksi, kun sipsipussi kestää sen pari viikkoa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Maku on suorastaan taivaallinen, välillä tuppaa oikein vituttamaan kun mieli tekisi lisää, mutta kun ei vaan pysty. Se 6-9 sipsiä per ilta on maksimi. Noh, tulee se ainakin terveelliseksi, kun sipsipussi kestää sen pari viikkoa.

Nuo ovat kyllä järjettämän hyviä. Yllättävän hyvin on kuitenkin suu tottunut poltteeseen ja nykyisin menee puoli pussia kerralla. Jäätelö maistuu melko hyvin kuitenkin tuon jälkeen:)

Chilituotteisiin tulee ihmeellinen addikti.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Chilikaupan tilaus saapui:

- Raspberry Rocis -vadelmakarkkeja (aivan saatanasta, ei suositella heikkohermoisille)
- Nagakiukku v2 (mainiota nagasalmiakkia, suosittelen erittäin lämmöllä)
- Nagatoffee (ihan okei nagan makuista toffeesettiä)
- Appelsiini-habanero suklaa (testaamati)
- Blair's Mega Death (en ole uskaltanut vielä testata)
- El Yucateco Cuban Habanero (avaamatta tämäkin)
- Fatalii's Aji Cristal (aivan törkeän hyvää säilyke-ajia)
- Fatalii's Naga Morich -marinoidut valkosipulin kynnet (niin, en tätäkään ole avannut vielä, mutta oletettavasti loistavan ja eeppisen välimaastosta)
 

Sir von Aulis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekko
Chilikaupan tilaus saapui:

- Raspberry Rocis -vadelmakarkkeja (aivan saatanasta, ei suositella heikkohermoisille)
- Nagakiukku v2 (mainiota nagasalmiakkia, suosittelen erittäin lämmöllä
- Appelsiini-habanero suklaa (testaamati)
- Blair's Mega Death (en ole uskaltanut vielä testata)

Nuo on tullut testattua kaikki, ja omat kokemukset:

-Raspberry Rocis-karamellit olivat tosiaan aivan saatanasta. Joku roti näissäkin, en suosittele. Toki jos joku tykkää, mutta rajansa tulisuudessakin.

-Nagakiukku, oikein hyvä. Samoin kirkkaaseen viinaan liotettuna oikein kiva napsu :)

-Suklaa on aivan saatanan hyvää, harmi että maksaa levyn kokoon nähden aika suolaisen paljon. Mutta todella hyvää, tosin todelliset chilipäät ei tuota tulisena varmaankaan pidä.

-Mega Death on kyllä aika... no tuota tulista. Teelusikallinen isoon ketsuppipulloon riittää tekemään ketsupista tulista. Tuohon cocktailiin suosittelen vielä Liquid Smokea sopivasti, niin käsissäsi on herkku, joka sopii ihan kaikkiin ruokiin, paitsi kaurapuuroon.

Lisäksi vielä Jack Daniels- sekä Jim Beam (poppamieheltä tilattu) BBQ-kastikkeet toimivat yleisen tason ruuanlaitossa loistavasti. Snacks-osastolla Parmesan-Habanerolastut sekä Cheddar-habanero (?) lastut ovat loistavia, samoin Mr.Wasabi-maapähkinät. Myös Death Rain Chipotle toimii loistavasti, kyseessä siis jauhettu mausteseos.
 

Craig Berube

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers
ja ostinkin tämän ketjun innoittamana, kun sattui kaupassa silmään osumaan, Blair's death rain habanero- sipsejä. Oli siinä jotain medium hottiakin, mutta kovana jätkänä ostin tuon kaikkein tulisimman vaihtoehdon.

Et sattunu ostamaan kyseistä tuotetta kampin k-kaupasta? Itsekkin n. viikko sitten ostin myös kyseisen tuotteen juurikin kampin k-kaupasta, ja siinä vieressä oli joku kaveri ihmettelemässä samaa tuoteosastoa. Olin huomaamivani pienen hymyn kaverin naamalla kun siihen pussiin tartuin. Jos kuitenkin oli joku kokenut käyttäjä, niin meikäläisen "bambimainen" haparointi paistoi varmaan kauas.
edit: kun herralla näyttää olevan TPS suosikkijoukkuenaan, niin tuskin kauhean usein tulee Helsingin kampin k-kaupassa käytyä ;)?

Mutta itse tuotteesta pakkoa sanoa, että en oikeen tykännyt. Olen itse pitänyt itteäni tulisen ruuan ystävänä, mutta en kyllä sipseistä diggaa kun ne on näin tulisia. Kun on tottunu vetämään sen sipsi pussin kerralla, niin eihän tämä vaan sovi :D!
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Olen silmät suurena lukenut tätä ketjua, kunnon chilipäitä olette. Kyllä mäkin tulisesta sapuskasta tykkään ja ostinkin tämän ketjun innoittamana, kun sattui kaupassa silmään osumaan, Blair's death rain habanero- sipsejä.

HeGe41 neuvoi hakemaan noita Partolan Citymarketista, mutta kun ne on sieltä aina loppu (aina tarkoittaa tässä niitä molempia kertoja, kun olen käynyt katsomassa). Mediumeja, eli Buffalo Wings ja Cheese, sieltä kyllä löytyy. Onko kenelläkään tiedossa Tampereen seudulla mitään muuta kauppaa, josta noita saa? Partola kun on vähän väärässä suunnassa, siis minusta ja työpaikastani katsoen. Nuo Buffalo Wingsit ovat todella hyviä, Cheese ei yhtä hyvää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös