Mainos

Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 285 791
  • 979

Rod Weary

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
En ole erityisemmin mieltynyt tulisiin sapuskoihin, eikä näin ollen chilit sun muut pippurit sytytä. Maustekaapissa on mieto- ja perustabasco sekä valkosipulimausteinen, ynnä jokunen maustepussi, mutta ei siis mitään varsinaisia pro-meininkiä. Rehellisesti sanottuna en ymmärrä sitä, että joku haluaa painostavan poltteen suuhun ja vatsaan, mutta kai siitä sitten jonkinlaista nautintoa saa.
Toisille tulinen ruoka ei ole nautinto, vaan juuri tuota epämiellyttävää polttavaa tunnetta tai muuten vaan huono kokemus. Toiset taas tykkäävät juuri tulisen ruuan mausta. Ja joissain kulttuureissa jopa haetaan respectiä kaikella extremellä. Mutta tulisen ruuan syöminen on asia, jota ei voi opettaa. Se vaan pitää oppia. Jos ei tykkää, ei ole pakko syödä. Toki voi tulla tänne aukomaan päätään, jos tietää olevansa muita ylempänä. Tämä ei sitten koskenut sinua, minkä varmaan arvasitkin.

On muuten aika iso ero siinä, onko ruoka tulista vai vain maustettua. Homman juju on valmistustekniikka. Tosin sama pätee kaikkeen ruuanlaittoon.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ja joissain kulttuureissa jopa haetaan respectiä kaikella extremellä.
Veikkaan, että tästä on kyse useissa tapauksissa myös täällä Suomessa. Ja nyt kaikki chilin ystävät, saatte edelleen pitää tai väittää pitävänne mausta ja poltteesta, ei se multa ole missään määrin pois. Itse vain muistan, että joskus lukioikäisenä tuli leikittyä chilijauheilla ja tabascoilla entistä enemmän, kun joku erehtyi ihmettelemään tulista makuani. Yhden ylilyönnin jälkeen tajusin kuitenkin, että en todellakaan siedä kovin suuria poltteita, vaan nautin ruoasta enemmän maltillisin maustein. Sen jälkeen olen keskittynyt ihan perusmaustamiseen ja hakenut korkeintaan lievää lämpöä joihinkin itämaisiin sapuskoihin. Tulisen jätkän maineen hankin nykyään mielummin makuuhuoneessa kuin keittiössä.
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Eilen tuli laitettua lihapataan Mama Africa Habanero-kastiketta. Maistoin ensin ihan pikkasen sitä kastiketta ja totesin että on han se aika tujua mutta laitetaan silti. Lorautin ehkä ruokalisikallisen verran annokseen ja huhhuh että oli tujua. Kyyneleet valui silmistä ja hikeä pukkasi. Tänään vatsa ei tykkää. Laastarille ja jääpaloille olisi käyttöä :)
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät

JWill

Jäsen
Suosikkijoukkue
Teppo Winnipegs
Eihän nämä eineet ole mitään HK Potkun rinnalla! Scovillemittari huutaa hoosiannaa, kun nuggetteja dippaa currykastikkeeseen....
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Pieni reseptivinkki...


Keitä riisiä ja lisää joukkoon sahramia. Kun riisi on kiehahtanut ja hautuu kattilassa lisää joukkoon Habanero chiliä ja tuoretta valkosipulia...erittäin hienoksi silputtuina.

On helkkarin hyvän makuista ja sahramin antama keltainen väri yhdessä punaisen chilin kanssa lisäävät visuaalista ilmettä. Tuosta kunnon riisipeti ja keskelle sitten lihaa, tonnikalaa, vihanneksia tai jauhelihakastiketta. Luonnonjugurttia vielä sipaus päälle antamaan vastapainoa chille.
 
Pidetään tämä ketju jatkossa tiukasti ketjun otsikon ja avausviestin mukaisessa aiheessa. Mikäli joku haluaa keskustella ja inttää muoti-ilmiöistä, sitä keskustelua varten voi hyvin avata oman ketjun. Jätetään provosointi ja provosoituminen tämän ketjun ulkopuolelle, kiitos.

Moderaattorit
 

JuVii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo Blues
Tänään tuli maisteltua tuota Mega Deathia ja olipa pienoinen pettymys. Tuon kastikkeen jälkeen, jossa oli 150k Scovillea, odotin jotain vähän tykimpää, mutta jäi todella vaisuksi.

Tänään maistoin myös tätä (Oliko se Tinke tätä?) ja olipa mahtava makuelämys, pakko tilata tuota seuraavalla kerralla, aivan jumalallisen hyvää ruoan kanssa.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Tänään maistoin myös tätä (Oliko se Tinke tätä?) ja olipa mahtava makuelämys, pakko tilata tuota seuraavalla kerralla, aivan jumalallisen hyvää ruoan kanssa.

Muista JuVii että maistoimme vain 1/4 osa teelusikallisen tuota Mega Death kastiketta. Kokeile vaikka täysi teelusikallinen niin voit huomata että eroa on. Ja kyllä, tuota se oli. Ostin myös tätä: http://www.chilikauppa.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=product-15-copy

Hemmetin hyviä ovat kummatkin eivätkä mitenkään liian tulisia. Jos eivät olisi noin kalliita niin näitä voisi käyttää nachojen kanssa dippina. Suosittelen.

- Tinke-80
 

Backis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carolina Hurricanes
Itse en ole juuri yhtään mitään chilituotteita popsinut, mutta osaako joku sanoa mikä laji tässä ennätystehtaan ennätyksessä on kyse?

http://www.mtv3.fi/ennatystehdas/

> Katso finalistit

> Finalisti nro 9. maailman väkevimmän chilin syöminen

Videossa ei sanota mikä chililaji on kyseessä.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Olen myös tulisen ruuan ja chilikastikkeiden ystävä. En ole havainnut mihinkään euforiseen tilaan valahtavani chileistä, mutta ruoka vaan maistuu niin paljon paremmalta, kun on jotain chilikastiketta heittää päälle. Joskus olen väen väkisten ulkona syödessäni yrittänyt valita jonkun tavallisen annoksen, mutta harvemmin onnistuu, jos valittavana on jotain tulisempaakin. Eli addiktio on kyseessä.

Itse en ymmärrä Tabascon mollaamista etikaksi, vaikka tiedänkin mitä sillä tässä tapauksessa tarkoitetaan. Minusta perus Tabasco on kuitenkin hyvä yleismauste vähän kaikenlaisiin ruokiin, kun kaipaa lisää potkua. Tabasco Habanero oli vähän pettymys. Tulisuus ei vaikuttanut enkä havainnut sen muutenkaan olevan perus Tabascoa maukkaampaa. Muuten kyllä ensikosketus kuivattuun Habanero-pippuriin oli "jäätävä", hyv etteivät silmämunat tippuneet lattialle.

Pitääkin kokeilla taas vaihteeksi muitakin kastikkeita.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Olen myös tulisen ruuan ja chilikastikkeiden ystävä. En ole havainnut mihinkään euforiseen tilaan valahtavani chileistä, mutta ruoka vaan maistuu niin paljon paremmalta, kun on jotain chilikastiketta heittää päälle.

Kun vetää oikein tulista chiliä ja hikoilee puoli tuntia huolella niin sen jälkeen tulee melko hyvä olotila. Kai tämä johtuu siitä, että ensinnäkin tuskainen poltto limakalvoilla vähenee ja keho viilentää itseään hikoilun johdosta. Jos koen illalla tulisen infernon niin nukun helkkarin hyvin koko yön. Olkoon sitten blaseboa tai ei mutta pääasia, että toimii.
 

JuVii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo Blues
Muista JuVii että maistoimme vain 1/4 osa teelusikallisen tuota Mega Death kastiketta. Kokeile vaikka täysi teelusikallinen niin voit huomata että eroa on.
Joo, olihan sitä. Piti vielä maistella soosia ja vetäisin puolikkaan leivän päälle puoli teelusikallista ko. herkkua. Silloin tuntui.
 

V-man

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Onkos kellään tietoa siitä että "palaako" makuhermot jotenkin ajan myötä? Itse ainakin pystyn koko ajan syömään tulisempaa ja tulisempaa matskua ja olen joskus miettinyt että kärsiikö makuaistini jotenkin tästä muutoksesta? On kiva totutella tuliseen safkaan, mutta en haluaisi uhrata siinä samalla mitään muuta osaa makuaististani.

"Sä tunget sitä kurkumaa joka paikkaan, sullahan on palanut makuhermotkin siinä tullessa ja mennessä..." -Pulkkinen
 

JuVii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo Blues
Onkos kellään tietoa siitä että "palaako" makuhermot jotenkin ajan myötä? Itse ainakin pystyn koko ajan syömään tulisempaa ja tulisempaa matskua ja olen joskus miettinyt että kärsiikö makuaistini jotenkin tästä muutoksesta? On kiva totutella tuliseen safkaan, mutta en haluaisi uhrata siinä samalla mitään muuta osaa makuaististani.

"Sä tunget sitä kurkumaa joka paikkaan, sullahan on palanut makuhermotkin siinä tullessa ja mennessä..." -Pulkkinen
Ennen käytin tulisia mausteita aika paljon ruokiin. Pippureita, yms. Ajan myötä huomasin, että kaverit alkoivat sanomaan "Sä laitat aivan liikaa mausteita näihin, eihän tätä voi edes syödä" ja mulle tuo oli normaali määrä. En sitten tiedä "paloiko" nuo oikeasti, mutta ainakin suht hyvin ovat palautuneet kun mausteiden käyttöä vähensin aika reilusti.
 

Mike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KäPa, NUFC
Ja nyt kaikki chilin ystävät, saatte edelleen pitää tai väittää pitävänne mausta ja poltteesta, ei se multa ole missään määrin pois.

Taitaa mennä niin, että se mikä jollekin on jo tulista ja tekee poltteen tunteen, niin toinen tarvitsee kymmenkertaisen määrän samaan.

Mitä enemmän chiliä syö, sitä korkeammaksi kasvaa toleranssi epämiellyttävän polttelun suhteen.
 

#3

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Kun vetää oikein tulista chiliä ja hikoilee puoli tuntia huolella niin sen jälkeen tulee melko hyvä olotila. Kai tämä johtuu siitä, että ensinnäkin tuskainen poltto limakalvoilla vähenee ja keho viilentää itseään hikoilun johdosta. Jos koen illalla tulisen infernon niin nukun helkkarin hyvin koko yön. Olkoon sitten blaseboa tai ei mutta pääasia, että toimii.

Juttu taitaa mennä niin että se keho erittää endorfiinejä lievittämään kipua ja siitä se hyvän olon tunne tulee.

Lähde
Tulisuuden aiheuttavat kapsaisiineiksi kutsutut aineet, jotka hämäävät ihmisen tuntoaistin uskomaan että sitä vahingoitetaan. Tuntoaisti aiheuttaa kehossa hälytyksen, joka vapauttaa luonnon omia puudutusaineita, endorfiineja. Erittäin tulisen paprikan syöminen aiheuttaa siten pienen "pilven", eli hyvänolon tunteen. Huumausaine kapsaisiini ei kuitenkaan ole! Kapsaisiineja on useita tyyppejä. Eri chililaaduissa on erilaisia kapsaisiiniyhdistelmiä, jotka aiheuttavat eri ihmisille erilaisen kokemuksen.
 

Kummeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Washington Capitals
Kyllä, täältä löytyy vielä ainakin yksi chilien ystävä. Tosin en ole perehtynyt nimikkeisiin, tai mihinkään muuhunkaan turhaan, tykkään vain mausta. Etenkin pizzan päällä chiliä täytyy olla aina. Myös kebabin chilit tulee syötyä, vaikka niissä onkin niitä vesichilejä, mitkä ei maistu juuri miltään ja ovat täynnä vettä..

Anyway.. Ei chilikään saa kuitenkaan olla liian tulista. Tampereella kun tilasin pizzeriasta jonkun pizzan, missä oli chiliä päällä. Ei perkele sitä poltetta, mikä tuli siinä syönnin aikana, mutta vielä pahempaa oli se polte illalla ja sitten aamupaskalla.. Muutenkin siinä syödessä tuli melkeinpä hiki, vieläpä, kun pizzerioissa harvemmin on kovin viileä tai raikas ilma..

Chili on hyvää, mutta per**en poltto ei ole kivaa :D Suun polttoa pystyy vielä sietämään.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Tuo endorfiini-pointti tulikin jo esille, asia on juuri niin että polte laukaisee kehon torjumaan kivuntunnetta.
Onkos kellään tietoa siitä että "palaako" makuhermot jotenkin ajan myötä?
Chili ei "polta" makuhermoja; toleranssi tulisille chileille toki nousee käytön myötä mutta makuaisti itsessään ei mitenkään vaurioidu; maut maistaa kyllä edelleen ihan normaalisti, mutta tuo chilin tulisuus ei enää puraise ihan samalla tavalla.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
No niin...nyt on sitten uusi chilituote bongattu. Täälläkin joku kai mainitsi Tabascon Habanero-kastikkeen. Ostin tänään ja pitää myöntää, että tykästyin . Juuri sopivan polttavaa tavaraa käytettäväksi pöytämausteena. Tosin pullosta meni jo kaulallinen:) Hyvää tuossa tuotteessa on sen maku. Eli ei pelkästään sitä tavanomaista polton tunnetta vaan hedelmäinen hyvä maku. Tuoteseloste paljastaa aineiksi Habaneron lisäksi mm mangoa, banaania, papayaa, valkosipulia, inkivääriä, tamariinia jne...Ei kuitenkaan niin etikkainen maku kuin wanhassa Tabascossa.

Ensikosketuksen kastikkeeseen otin yksinkertaisella reseptillä. Tomaattia ja sipulia siivuiksi kulhoon...sitten tätä kastiketta tasaisesti pirskotettuna päälle. Pehmeää vaaleaa leipää ja juustoa lisukkeeksi. Suosittelen.

Kouluarvosanoin:

Maku 8,5
Tulisuus pöytämausteena 8,5 (8000 Scovillea)
 

Samppeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Hyviä sooseja!

Nämä chilikastikkeet eivät ehkä ole kaikkein tulisimpia mutta maku on tooodella hyviä. Eli ensimmäinen jota voin suositella on Lea&Perris chili-valkosipulikastike. Melko vahvaa ainetta joka sopii melkein mihin vaan ruokaan. Valkosipuli antaa oman vivahteen tähän tuotteeseen. Se toinen on Sambal Oelek chilitahna. On juuri sopivan vahvaa antamaan makua kaikkeen mahdolliseen. Näitä molempia löytää normaali ruokakaupasta. (vähän suuremmasta, tyyliin s-market)
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Nämä chilikastikkeet eivät ehkä ole kaikkein tulisimpia mutta maku on tooodella hyviä. Eli ensimmäinen jota voin suositella on Lea&Perris chili-valkosipulikastike. Melko vahvaa ainetta joka sopii melkein mihin vaan ruokaan. Valkosipuli antaa oman vivahteen tähän tuotteeseen. Se toinen on Sambal Oelek chilitahna. On juuri sopivan vahvaa antamaan makua kaikkeen mahdolliseen. Näitä molempia löytää normaali ruokakaupasta. (vähän suuremmasta, tyyliin s-market)

Kumpaakin olen maistellut. Lea&Perris ei ole jäänyt mieleen mutta Sambal on. Tuosta Perrisistä on tosin jo aikaa valovuosi kun sitä jossain olen saanut...Sambalia ostin aikoinaan ja purkki roikkui jääkaapissa todella pitkään. Tuntui silloin kai sitten liian väkevältä. Tänään tosiaankin ostin tuota Tabascon Habaneroa ja juuri grillailin lihaa. Yhtälö on se, että Tabasco vähenee jälleen kriittisesti, hah.
 

-REDS-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin I.F.K, ULUVFC #54
Jokin aika sitten Helsingin K-market Musta Pekasta sai aivan käsittämättömän hyviä "turkinpippureita" (tarkoitan näillä niitä vihreitä ja kebab annoksista tuttuja) sellaisesta samanlaisesta sammiosta mistä suolakurkutkin ongitaan. Voimakkuus oli minulle täydellinen. Tietenkään niitä ei siellä enää ole.Kokeilin Pirkan vihreitä pepperoneja purkista, mutta olivat vetisiä ja jopa makeahkoja. Onko kenelläkään tietoa löytyykö esim. muista Helsingin K-marketeista tuollaisia tynnyristä ongittavia?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös