Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 280 873
  • 985

Jusu7

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Hieno ketju ja vielä hienompi huomata miten paljon palstalta löytyy asian harrastajia.
Tabascot ovat ihan peruskamaa ja niitä myös kuluu normaalikäytössä. Tabasco Habanero on ihan kelpo kastike. Muut valmiit kastikkeet ovatkin sitten vieraampia.
Kasvatan itse tällä hetkellä kolmea eri laatua. Hedelmää pukkaa tällä hetkellä kaksi lajiketta, toinen on Annuum-lajiketta selkeästi mutta onko se Cayenne vai Guajillo, en tiedä varmasti. Tuoreena sitä tuli viime viikolla maistettua kynnen kokoinen palanen ja se oli todella tiukkaa tavaraa. Kuivattelen sitä jauhamista varten.
Toinen hedelmää puskeva laji on myöskin epäselvä lajikkeena. Pieni kasvi jonka oranssit hedelmät puskevat taivasta kohden. Maistanut en vielä ole mutta kohta varmaan olisi aika.
Itämässä on sitten kolmas lajike joka on Hot Wax. Mielenkiinnolla odottelenkin milloin sieltä alkaa pinnalle kurkistelemaan.
 

d2uce

Jäsen
Onhan tässä merkit olleet ilmassa, että chili on uusi pokeri. Nyt kun Jatkoajassakin on oma ketju, niin luulen, että "eka demo" -jengin peli on menetetty. Chili-lehdet valtaavat marketit ja old school -porukka repii hiuksiaan päästä.

Jotenkin samanlainen reaktio tuli kun tämän ketjun huomasi. Ihmeen kauan kesti, että Jatkoaikaan saatiin oma ketju tälle "uudelle villitykselle".

Ja niin, eihän siinä mitään vikaa ole, että harrastaa chiliä, kuten ei välttämättä pokerissakaan. Mutta on vaan jotenkin hauska seurata näitä ilmiöitä miten ne kasvavat pienista puroista suuriksi virroiksi. Oman hupinsa hypestä saa.

Minä en pokeria pelaa, mutta melko usein tulee "tulisia" mausteita käytettyä kokkaillessa. Tämän ketjun vannoutuneimmille ystävillehän varmaan omat maustamiseni ovat lähinnä tasoa "ketsuppi", sillä tykkään Golden AWen tavoin pelata aivan sääntöjen rajoilla. Puhdas oli, ei noussut kädet!

Kookosmaidosta en ole koskaan oppinut pitämään ja se onkin ollut pannassa jo vaikka kuinka kauan. Pitäisi varmaan taas väkisinkin alkaa kokeilemaan, sillä niin monessa reseptissä sitä tuntuu olevan.

Tabascoa on pullollinen ja se on ihan ok, kun ei lorottele liikaa. Zambonin tavoin Tabascossa alkaa liiallisessa käytössä tökkimään se älytön etikkaisuus mikä puskee väkisinkin läpi.

Tänään teen uunimakkaraa, yhdestä voisi tehdä "tulisen".

ps. mitäs vihanneksia se joku ukko rouskutteli ennätyksellisen määrän siinä ohjelmassa, josta Ollikin nousi pinnalle, vaikka epäonnistuikin? Jotain tulisia pieniä vihreitä paskiaisia heitteli kitusiinsa ilmeenkään juuri väreilemättä.
 

JuVii

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo Blues
Palstatoveri JuVii voi kertoa kokemuksiaan tästä kastikkeesta -> http://www.chilikauppa.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=product-2 kunhan nyt loppuviikosta paketti saapuu. Ko. nimimerkki maistoi myös Mad Dog kastiketta leivän päällä ja kuulemma tulista oli... ainakin naaman liikkeistä päätellen tulisuutta riitti.
Joo tuo Mad Dog oli varsin hyvää kun enemmän maisteli ja polttelu vähentyi. Sopivassa määrässä varmasti hyvää ruoan kanssa. Rapoa tosiaan tulee Mega Deathista kunhan paketti ensin saapuu.
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Kyllähän minä chilin ystäväkin olen, mutta itse olen enemmän koukussa esim. inkivääriin. Melko monet himassa duunattavat keitot(kana, gulassi ym.) tulee toki tulistettua chilillä.

Kookosmaidon ystävä en niin paljoa ole, mutta Kok Thai on ollut ravintolalistalla jo monta vuotta. Tom Yum alle ja menoksi.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Ja niin, eihän siinä mitään vikaa ole, että harrastaa chiliä, kuten ei välttämättä pokerissakaan. Mutta on vaan jotenkin hauska seurata näitä ilmiöitä miten ne kasvavat pienista puroista suuriksi virroiksi. Oman hupinsa hypestä saa.

Kaikkihan nämä uutena joskus ovat tulleet tulleet...rullaluistelu, sauvakävely, nuuska, pelikirja, tatuoinnit, lyhytsyöttöpeli, bukkake, golf ja vaikkapa 3G-kännykkä.

Aika jännää, että chilin syöntiä vertaat pokeriin mutta pointti tuli selväksi. Enkä sitten tiedä mitä hypeä tässä ainakaan meikäläisellä on. Tabascoa olen vetänyt 80-luvun puolivälistä lähtien kuten myös väkevää kastiketta turussa Woti Kebabissa. Kai se sitten on outoa kun kasvattajia on tullut lisää melko paljonkin.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Kaikkihan nämä uutena joskus ovat tulleet tulleet...rullaluistelu, sauvakävely, nuuska, pelikirja, tatuoinnit, lyhytsyöttöpeli, bukkake, golf ja vaikkapa 3G-kännykkä.
Niin, nuuska ja tatuoinnit ovat hyviä nostoja. Ikivanhoja juttuja, mutta ehkä osin internetin takia muotia, johon kuuluu kaikenlainen hifistely.

Aika jännää, että chilin syöntiä vertaat pokeriin mutta pointti tuli selväksi. Enkä sitten tiedä mitä hypeä tässä ainakaan meikäläisellä on. Tabascoa olen vetänyt 80-luvun puolivälistä lähtien kuten myös väkevää kastiketta turussa Woti Kebabissa. Kai se sitten on outoa kun kasvattajia on tullut lisää melko paljonkin.
Niin, ainakin Lucky Luken perusteella pokeriakin on pelattu ennen internetiä. Pointtihan on se, että ei tästä chilistä ainakaan oman kokemukseni mukaan muutama vuosi sitten joka paikassa puhuttu (kuulin tänään, että newseissä olisi ollut kova juttu), mutta nyt joka toinen vastaantulija tuntuu hankkivan siemeniä ja keskustelee asiantuntevasti kasvatuksesta. Ja pikkuveljen kaikki kaverit ja isoäiti ovat pokeriammattilaisia ja puhuvat tuskin tunnistettavaa kieltä. Siksipä vertaan pokeria ja chiliä.

Hauskaa tässä nimenomaan on se, että näitä merkkejä on ollut jonkun aikaa, ja ainakin itse täysin ulkopuolisena olen odottanut, että milloin tämä muoti todella rynnii esiin. Veikkaan, että hyvinkin pian iltapäivälehdet antavat ohjeita. Kukahan on eka chilijulkkis? Kiinnostava ilmiö.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Hauskaa tässä nimenomaan on se, että näitä merkkejä on ollut jonkun aikaa, ja ainakin itse täysin ulkopuolisena olen odottanut, että milloin tämä muoti todella rynnii esiin. Veikkaan, että hyvinkin pian iltapäivälehdet antavat ohjeita. Kukahan on eka chilijulkkis? Kiinnostava ilmiö.
Selvää trendipaskaa, siis. Johon tulee suhtautua asiaankuuluvalla vihamielisyydellä.

Chilejä, "turkinpippureita", jne. millä nimellä näitä nyt haluaa minäkin aikakautena kutsua, on kasvatettu suomessa jo itseasiassa enemmän tai vähemmän jo ainakin viime vuosisadan puolivälin jälkeen, wanha kansa on käyttänyt mm. turkinpippurilinimenttiä lihaskipuja lievittämään. Tarina ei kerro onko apua ollut ja varmaan viimeisenä vinkkinä onkin sitten ollut että popsit palot naamaan ja unohda aiempi kipusi...

Trendipaskaa on myös erilaisten etelän hetelmien rantautuminen laajalla kirjolla maamme kauppoihin. Kyllä kiiwi oli vielä 80-luvulla sen verran harvinainen että veikkaan tämänkin erilaisten kumkvattien käytön leviämisen jäävän jatkossakin hetkellisen muoti-ilmiön jälkeen taas tutun ja turvallisen jaffa-appelsiinien varjoon - mikäänhän ei maailmassa muutu.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
En ole erityisemmin mieltynyt tulisiin sapuskoihin, eikä näin ollen chilit sun muut pippurit sytytä. Maustekaapissa on mieto- ja perustabasco sekä valkosipulimausteinen, ynnä jokunen maustepussi, mutta ei siis mitään varsinaisia pro-meininkiä. Rehellisesti sanottuna en ymmärrä sitä, että joku haluaa painostavan poltteen suuhun ja vatsaan, mutta kai siitä sitten jonkinlaista nautintoa saa.
 
K

kiwipilot

Itsehän sinä tässä olet vihamielinen.

Älä viitsi. Sinä olet vakiovieras jeesustelemassa ketjuissa, minkä aiheista et ole kiinnostunut/omaa kokemusta tai sillä ei ole mitään tekemistä yleisurheilun tms. hyödyllisen asian kanssa. Toiset tykkäävät tulisesta ruuasta, toiset kaljan juonnista, toiset taas pitkistä juoksulenkeistä.
 

Sir von Aulis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekko
Joo tuo Mad Dog oli varsin hyvää kun enemmän maisteli ja polttelu vähentyi. Sopivassa määrässä varmasti hyvää ruoan kanssa. Rapoa tosiaan tulee Mega Deathista kunhan paketti ensin saapuu.

Tuota samaa Mega Deathia tuli myös tänne tilattua, joten oman raporttini kirjoitan tod.näk. seisaaltani kun on lieskaa joutunu paskomaan Mega Deathin maistamisen jälkeen.

Myös Hot Headzin Chipotle Pepper-kastiketta tuli tilattua, ravintolassa maistanut jonkun kerran ja tykännyt siitä.

Meinasin ihan piruuttani sitä Dave's Private Reserveä, mitä pulju.netistä löytyy, tilata, mutta aika suolainen hinta sillä on, enkä niin hardcore-fani vielä kuitenkaan ole, että suuni polttamisesta tuon maksaisin...
 

Tumpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lipö ty.
Sanokaas nyt joku hyvä peperoni(turkinpippuri)-brändi, kun tuntuu että kaupan hyllyltä ostetut eivät vastaa niitä joita keburavintoloissa kebun ohella saa (jotka ovat hyviä). Eikä ole tulisuudesta kiinni, vaan lähinnä varmaan se etikkaliemi. Parhaimmillaan kyseessähän on todella raikas tuote, joita popsii vaikka huvikseen.
 

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Sanokaas nyt joku hyvä peperoni(turkinpippuri)-brändi, kun tuntuu että kaupan hyllyltä ostetut eivät vastaa niitä joita keburavintoloissa kebun ohella saa (jotka ovat hyviä). Eikä ole tulisuudesta kiinni, vaan lähinnä varmaan se etikkaliemi. Parhaimmillaan kyseessähän on todella raikas tuote, joita popsii vaikka huvikseen.
Kauppojen hyllyiltä löytyvä Royal (Tsatsoulis bros), ensiluokkaisia tuotteita muutenkin (mm. aurinkokuivatut tomaatit). Maukkaita peperoneja.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Kauppojen hyllyiltä löytyvä Royal (Tsatsoulis bros), ensiluokkaisia tuotteita muutenkin (mm. aurinkokuivatut tomaatit). Maukkaita peperoneja.
Useimmiten juuri tuo Roayl on hyvää suoraan purkista välipalana. Todella mietoja ja hyvän makuisia pääsääntöisesti
 

Zamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tuota samaa Mega Deathia tuli myös tänne tilattua, joten oman raporttini kirjoitan tod.näk. seisaaltani kun on lieskaa joutunu paskomaan Mega Deathin maistamisen jälkeen.

Megaa tuli tilattua reilu vuosi sitten. Sen kanssa saakin sitten olla vähän varovaisempi. Paksua tummaa mönjää ja sitä ei oikein enää suoraan lautaselle laita. Sellaisenaankin uskaltaa kyllä maistaa, mutta ei pisaraa sentään vaan vähän sormenpäähän ja siinä onkin jo tarpeeksi.

Pannulliseen kastiketta riittää alle puoli teelusikkaa ja siltikin potkii hyvin. Jos livahtaa liikaa, niin hauduttamalla sitä saa kyllä miedommaksi. Pari tuntia hellalla pikkulämmöllä ja taas on syömäkelpoista. Jos ei muuta hyvää keksi niin ainakin on riittoisa pullo.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Älä viitsi. Sinä olet vakiovieras jeesustelemassa ketjuissa, minkä aiheista et ole kiinnostunut/omaa kokemusta tai sillä ei ole mitään tekemistä yleisurheilun tms. hyödyllisen asian kanssa. Toiset tykkäävät tulisesta ruuasta, toiset kaljan juonnista, toiset taas pitkistä juoksulenkeistä.
Edit4: Ja hitot, en minä jaksa vääntää jonkun kanssa, joka on vetänyt yleisurheiluketjussa paprikat nenään ja ei pääse sellaisesta yli. Ei elämän niin vakavaa pitäisi olla, ainakaan intter webissä.

Edit: Edit5: Editoitu.

Edit2: Ostin tänään Citymarketista tomaatti-chili-pastakastiketta.

Edit3: Jääkaapissa oli Felixin chilikastiketta ja kaapissa tonnikalaa chiliöljyssä.
 
Viimeksi muokattu:
K

kiwipilot

Kuka tässä on yleisurheilusta puhunut? Sinä.

Tahtoisin kyllä kovasti esimerkkejä noista jeesusteluista. Ja mitä ihmeen jeesustelua tämäkin muka on? Ilmoitin vain aidon ilahtumiseni siitä, että oli käynyt juuri niin kuin olin jo vuosien ajan merkeistä lukenut. Chilihifistelystä tulee muotia. Oon ihan mahdottoman ylpeä itsestäni, saatan olla jopa nero. Ainakin aikamme terävin havainnoitsija.

Edit: Ketjut, joissa tuomitsen alkoholin, ovat ketjuja, joissa puhutaan alkoholinkäytöstä. Eivät mielestäni kelpaa, jos nyt vingutat searchia.

Aika monta vuotta on tullut juttujasi luettuja: sarkasmia ja tylytystä omaa maailmankuvaasi vastaan sotivia juttuja kohtaan. Ehkäpä sisälukutaitoni on surkeaa, mutta aitoa ilahtumista en kirjoituksistasi ole pahemmin löytänyt, lukuunottamatta yleisurheilu- ja kestävyysjuoksu -ketjuja. Hieman yllätynyt toki olen että leimaat chilin käytön(kin) hassunhauskoihin muoti-ilmiöihin. Toki kaikki uusi ja ihmeellinen voi olla jännittävää, jopa pelottavaakin. Mutta alku se on tomaatti-chili ketsuppikin:)
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Missäs maassa (tai mistä maasta) olette maistaneet tulisimman chilin? Itse olen törmännyt kerran Intiassa sellaiseen lajikkeeseen, että hyvin vaatimaton pala pienestä chilistä sai melkein pään räjähtämään. Valitettavasti en tiedä lajikkeen nimeä.
Veikkaisin, että olet saanut kunnian tutustua Naga Morich-nimiseen maanpäällisen helvetin tarjoavaan herkulliseen hedelmään. Ilmeisesti tulisin tunnettu lajike tällä hetkellä.

Mutta asia mikä kiinnostaa on tämä: jos aloittelija haluaa alkaa kasvattaa chiliä itse, niin miten arvon raati suosittelee aloituksen tapahtuvan? Mistä siemenet, minkälainen multa ja ruukku, minkälaiset kasvuolosuhteet? Tottakai tämä tieto löytyiso googlettamalla alta viiden minuutin, mutta kysyminen täällä on jollain tavoin sosiaalisempaa.
Pariinkin kertaan ketjussa esillä ollut Infernon sivusto on äärimmäisen kattava antamaan tietoutta chileistä ja niiden kasvatuksesta. Vuodenaika ei vaan ole juuri nyt lainkaan oikea aloittaa kasvatusharrastusta, ellet ole heti alkuunsa valmis hankkimaan kasvatuslamppuja turvaamaan valonsaannin talven pimeisiin iltoihin. Idätys kannattaa aloitella tammi-maaliskuussa, jolloin taimet ovat keväällä valon lisääntyessä valmiita. Parhaiten kasvupaikkana toimii aurinkoinen parveke tai tietenkin kasvihuone, jos sellainen on mahdollista pystyttää. Myös aurinkoisella ikkunalla voi saada ihan hyviä satoja.

Kasvatusmahdollisuuksia onkin sitten olemassa varsin runsaasti perus saviruukuista mittaviin vesiviljelyjärjestelmiin. Väliin mahtuu sitten altakasteluruukkua ja erilaisia kevyempiä hydrovirityksiä. Itse käytän tällä hetkellä lähes yksinomaan passiivista hydroviljelyä sen vaivattomuuden tähden. Lisäksi tuolla systemmillä säästytään kokonaan multakasvatukseen kiinteästi liittyvistä homeesta kukkakärpäsisistä.

Jos haluaa nähdä, miten harrastuksesta voi tulla elämäntapa, kannattaa tutustua Jukka Kilpisen sivustoon. Kaveri tietää chilien kasvatuksesta ja ennenkaikkea vesiviljelystä enemmän kuin kukaan muu maailmassa.

Siemeniä saa kaupan chileistä, mutta niiden itävyydestä ei koskaan ole mitään takeita. Suomessa siemeniä saa ostettua netin kautta useammastakin tahosta. Alkuun päästäksesi saat minulta vaikka ilmaiseksi, lakikkeita löytyy laidasta laitaan. Jos haluat kokeilla jo tänä kesänä, voin antaa sulle pistokkaan, joka ehtinee hyvällä hoidolla vielä tälle kasvukaudelle satoa tuottamaan.

Alkuun laitoin siemenet itämään sellaisiin pieniin idätysastioihin, mutta ne eivät oikein tuntuneet soveltuvan sisäkäyttöön - alkoivat kaiketi homehtua ja nokka alkoi vuotaa. Siispä siirsin kaikki muovisiin kertakäyttökuppeihin. Isoin chili on siirretty jo isompaan ruukkuun. Sopivan paikan valinta on vähän makukysymys. Meikäläisellä homma toimii hyvin, kun on 50-luvun kerrostalo ja isot ikkunalaudat ja ikkunat suoraan kohti puistoa. Auringon valoa tulee siis kiitettävästi sisään.

Lisäksi laitoin pari päivää noiden Rawitien jälkeen Stockmannilta löytynyttä Habaneroa itämään. Kyseinen laji on tolkuttoman hidas, pituutta ainoalla itäneellä siemenellä on vain pari senttiä.

Ai niin, mullan pitää olla kukkamultaa tai kaktusmultaa. Musta multa ei käy missään tapauksessa. Ja vihreistä jalapenoista ei kannata ottaa siemeniä idätykseen - ne eivät idä.
Mustamulta on todellakin chilien surma. Mullan täytyy olla ilmavaa ja kuohkeaa. Yleisin ongelma ja virhe multakasvatuksessa on liikastelu. Mullan pitää antaa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua. Melkein paras on kastella vasta sitten kun kasvi alkaa jo roikottaa lehtiään kuivuuden johdosta.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Aika monta vuotta on tullut juttujasi luettuja: sarkasmia ja tylytystä omaa maailmankuvaasi vastaan sotivia juttuja kohtaan. Ehkäpä sisälukutaitoni on surkeaa, mutta aitoa ilahtumista en kirjoituksistasi ole pahemmin löytänyt, lukuunottamatta yleisurheilu- ja kestävyysjuoksu -ketjuja. Hieman yllätynyt toki olen että leimaat chilin käytön(kin) hassunhauskoihin muoti-ilmiöihin. Toki kaikki uusi ja ihmeellinen voi olla jännittävää, jopa pelottavaakin. Mutta alku se on tomaatti-chili ketsuppikin:)
Huh, kuka laittaa ruokaan ketsuppia? En voi kyllä tajuta.

Miksi muoti-ilmiön pitää olla hassunhauska? Kasinotalous ei ollut mun mielestä yhtään hauska ilmiö ainakaan tuloksen kannalta.

Sano nyt, eikä chili muka ole muotia?

Miksi sitä ei sellaiseksi saa sanoa?

Jos nyt ihan tosissaan ollaan, niin olen kyllä aika hämmästynyt siitä, että muutamasta yleisurheilusta käydystä väännöstä voi saada näinkin rankan leiman. Kuitenkin niissä väännöissäkin on lähes jokaisessa viestissä mukana huumoria, ja 2000+ muussa viestissä Jatkoaikaan vallitseva lajityyppi on itseironia.
 

Papa Lazarou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Chilikaupasta olen muutaman pullon chilikastikkeita tilannut. Blair's Original Death Sauce oli tulisuutensa puolesta "pettymys". Hyvää kuitenkin maultansa ja käytänkin sitä pöytämausteena. Jännää kuinka nopeasti näihin jää koukkuun. Vihreää El Yucatecoa menee leivän päällä (ruikkari juustolla ja haba-soosilla ftw). Ei tässä ole peniksen venyttämisestä kyse, vaan uusien makuelämysten bongaamisesta.

Muotiahan tämä on. Ja mitä sitten. Internet-aikaan vähänkin potentiaaliset marginaali-ilmiöt joutuvat vuoron perään parrasvaloihin. Kohta chilin 15 minuuttia on ohi ja joku purjelautailu on uusi hevi-pokeri-chili-crocs-whatever.
 

Hauptmann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onhan tässä merkit olleet ilmassa, että chili on uusi pokeri.
http://www.chilipoker.com/ Olen kokeillut ja ihan ok paikka on, jos pitää ipoker-verkosta. 2004 on perustettu eli suht koht uusi paikka on. hannes_ko ei kuitenkaan tainnut tarkoittaa tätä.

Jalapenoa syön mielelläni, en kuitenkaan mitään hirveitä määriä ja esimerkiksi pizzapaikoissa en tilaa pizzaa jalapenolla, koska muut mausteet eivät silloin maistu juuri miltään ja vettä kuuluu suuria määriä. Pizzan päälle toki tykkään laittaa tabascoa jonkun verran, antaa hyvän lisämaun. En ole mikään älyttömän tulisen ruoan ystävä, mutta jonkun verran tulisuutta on hyväksi.
 

Sir von Aulis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekko
Megaa tuli tilattua reilu vuosi sitten. Sen kanssa saakin sitten olla vähän varovaisempi. Paksua tummaa mönjää ja sitä ei oikein enää suoraan lautaselle laita. Sellaisenaankin uskaltaa kyllä maistaa, mutta ei pisaraa sentään vaan vähän sormenpäähän ja siinä onkin jo tarpeeksi.

Pannulliseen kastiketta riittää alle puoli teelusikkaa ja siltikin potkii hyvin. Jos livahtaa liikaa, niin hauduttamalla sitä saa kyllä miedommaksi. Pari tuntia hellalla pikkulämmöllä ja taas on syömäkelpoista. Jos ei muuta hyvää keksi niin ainakin on riittoisa pullo.

Kiitosta, tuo täytyy muistaa sillä aineella lutratessa.

Muutenkin on tämän incidentin jälkimainingeissa tullut oltua varovainen näiden chilien ja pippureiden kans, saatna! :D Nyt naurattaa, silloin ei.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös