Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 285 716
  • 979

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Mitenkäs porukat täällä kuivaa chilinsä? Entä säilytättekö kuivatut kokonaisina, murskaatteko vaiko jopa jauhatte?

Itse vain makuutan niitä huoneenlämmössä kahden talouspaperiliuskan välissä parin viikon ajan vaihtaen paperit muutaman päivän välein. Omien kokemusteni mukaan maltti on valttia. Tulisuus korostuu sitä enemmän, mitä kuivemmaksi chilit saa, eikä esim. murskattuna jää hampaiden väleihin vaivaamaan. Itse olen ehdottomasti kuivattujen chilien kannalla, 'sivumaku' häviää ja polte voimistuu. En jauha vaan säilön kokonaisina purkissa ja sitten pistän käytettäessä silpuksi ja ripottelen aterian päälle.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Johtaa juurensa siihen, kun eräs frendi otti vähän, huumorilla toki, nokkiinsa kun piruuttani kiusasin, kun kaveri kävi sylkemässä tarjoamani Death Rain Habanero -sipsin pois. Kerroin kyllä ennen maistatusta, etten itsekään pysty syömään noita kuin 10-15 sipsiä putkeen.
Poikkesin autoillessa viikonloppuna Hämptonissa ja samalla Tiiriön Citymarketissa. Siellä oli oikein kasakaupalla Death Rain -sipsejä. Medium-tulisten Wings- ja Cheddar-sipsien lisäksi oli noita XXX Hotteja Habaneroja, joita myös tarttui pussillinen mukaan.

Kyllä aika maestro saa olla jos 142 gramman pussillisen noita vetelee yhdeltä istumalta ilman juomia ja jogurtteja. Polte tulee viiveellä, ekat lastut tuntuvat vaan snadisti sähäköiltä. Noiden 10-15 sipsin jälkeen tulisuus iskee oikein kunnolla. Perunalastujen rasvaisuus levittää poltteen limakalvoille, ja rapea rakenne hieroo suun sisäpintoja ikään kuin kaupan päälle.
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Itse kun ostan välillä Blair'sin Death Rain habasipsejä niin kyllä se pussi menee ihan yhtä putkeen. Enkä mielestäni ole edes ns kovinta kaartia chilipäistä. Parhaita sipsejä mitä tiedän.

-Tinke-80
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Itse kun ostan välillä Blair'sin Death Rain habasipsejä niin kyllä se pussi menee ihan yhtä putkeen. Enkä mielestäni ole edes ns kovinta kaartia chilipäistä. Parhaita sipsejä mitä tiedän.
Tässä ilmenee keskeinen ero kokeneen sisuksien liekittäjän ja normiväkevän syömiseen kykenevän kansalaisen välillä. Väitän että saa tulla aika monta randomilla napattua kaveria kokeilemaan DR Habanero-sipsien syömistä, ennen kuin saapuu joku johon uppoaa kertalaakista koko pussillinen.

Tietysti sitten kun tuollainen urho ilmestyy, niin kyseinen kaveri todennäköisesti haluaa santsipussin mukaan...
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Tänä vuonna chilit olleet tuttuun tapaan kasvihuoneessa. Lisäksi kokeiluna pellossa. Kasvihuoneessa olevia chilejä on lannoitettu, pellossa olevia ei. Se onkin suuri yllätys, että lannoittamattakin siellä alkaa kohta olla syötävää, tai on jo nyt jos ei väriä odottele pintaan.

Ensi vuonna voisikin iskeä peltoon, vaikka tuollaiset 100-200 taimea muiden viljelmien seuraan.

Niin, onhan tuolla pellossa varmaan ravinnetta kasveille, mutta on se silti niin pirun jäykkää maata, että en olisi uskonut sopivan noin hyvin chileille.
Tämä kesä on ollut hyvä avomaalla kasvattamiseen, kun yöt ovat olleet vielä loppukesästäkin todella lämpimiä. Usein tahtoo käydä niin, että juuri siinä vaiheessa, kun palkojen pitäisi alkaa kypsyä, menee yölämpötilat niin alhaiseksi, että valmista ei tule. Normikesänä kasvihuone on varmin vaihtoehto. Toinen kriittinen vaihe alkusästä kukinnan aikaan. Muutama hallayö väärään aikaan osaa pilata koko kesän sadon. Harsot toki auttavat siinä vaiheessa.

Mitenkäs porukat täällä kuivaa chilinsä? Entä säilytättekö kuivatut kokonaisina, murskaatteko vaiko jopa jauhatte?
Itse säilytän kuivatut rouheena. Pikkumäärät saa murskattua huhmareessa, mutta isommat määrät kannatta käsitellä kahvimyllyllä. Ihan halppismylly välttää hyvin, kunhan katsoo sellaisen, joka on tiivis. Aikoinaan hankin myllyn, joka puhalsi kamaa myös ulos. On unohtumaton elämys saada yllensä oikein hienoksi jauhautunutta habaneropölyä.


Itse vain makuutan niitä huoneenlämmössä kahden talouspaperiliuskan välissä parin viikon ajan vaihtaen paperit muutaman päivän välein. Omien kokemusteni mukaan maltti on valttia. Tulisuus korostuu sitä enemmän, mitä kuivemmaksi chilit saa, eikä esim. murskattuna jää hampaiden väleihin vaivaamaan. Itse olen ehdottomasti kuivattujen chilien kannalla, 'sivumaku' häviää ja polte voimistuu. En jauha vaan säilön kokonaisina purkissa ja sitten pistän käytettäessä silpuksi ja ripottelen aterian päälle.
Kuivurissa tulee kuivateltua. Aikoinaan hommasin kasvikuivurin, joka osoittautui huonoksi, koska se kävi pienimmälläkin teholla aivan liian kuumana. Rakensin siihen termostaatin, jonka jälkeen homma pelitti aivan toiseen malliin. Sittemmin ongelmaksi muodostui kuivurin pienuus lisätasojenkin kanssa, jolloin rakensin kuivurin itse. Lopputuloksena kampe, joka ei missään nimessä ole mikään kotipihan kaunistus, mutta toimii aivan helvetin hyvin. Loota on tehty vähintäänkin rumasta filmivanerista, kuivauslavetit rimasta ja pohja on muovista itikkaverkkoa, lämmönlähteenä auton sisätilan lämppäri. Lämpötilaa ja ilmankiertoa säädellään irtonaisella kansilevyllä. Koko hässäkän kustannukset (ilman lämmitintä) oli jotain parin kympin luokkaa. Samalla vermeellä kuivuu tenavien hanskat ym. kamppeet loska-aikaan hetkessä.

Kuivasipahan chilit millä tavalla tahansa, kannatta ne leikellä siivuiksi tai halkaista. Kokonaisen palon nahka pitää kosteuden turhan hyvin sisällään, eikä se tahdo tulla kokonaan kuivaksi oikein millään. Jos jostain syystä haluaa kokonaisia kuivattuja palkoja, kannatta niistä nipsaista kärki pois, jolloin kuivuminen nopeutuu huomattavasti. Kaikkineensa kuivauksessa tärkeintä on rivakka ilmanvaihto, ei missään nimessä korkea lämpötila. Liian kuumassa kuivattavat tuotteet hikoilevat nesteet ulos, jolloin menee myös maut samoin tein (koskee aivan kaikkia kasveja, sieniä ja marjoja).

edit: magnumille vielä. Ei kannata missään nimessä kuivata chilejä tai mitään muutakaan minkään välissä. Päällä oleva paperi vain hidastaa kuivumista.
 
Viimeksi muokattu:

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Tämä kesä on ollut hyvä avomaalla kasvattamiseen, kun yöt ovat olleet vielä loppukesästäkin todella lämpimiä. Usein tahtoo käydä niin, että juuri siinä vaiheessa, kun palkojen pitäisi alkaa kypsyä, menee yölämpötilat niin alhaiseksi, että valmista ei tule. Normikesänä kasvihuone on varmin vaihtoehto. Toinen kriittinen vaihe alkusästä kukinnan aikaan. Muutama hallayö väärään aikaan osaa pilata koko kesän sadon. Harsot toki auttavat siinä vaiheessa.
Kasvatatko jossain suomen pohjoisimmassa kolkassa, jos chilisi jo kukkivat silloin kun on kylmää ja silloin kun palkojen pitäisi alkaa kypsyä, on taas uudestaan kylmää. Ja kesä tässä välissä. Itselläni ainakin kukkimisen ja sen, että alkavat kypsyä, väli on muutamia viikkoja. Eikä mikään huhtikuu-syyskuu.
 

tutzba

Jäsen
Mitenkäs nuo kylmät yöt ja chilit? Aamulla oli jotain kolme astetta niin kai sitä yölläkin on viileää ollut. Selailin chilifoorumia hiukan, eli kannattanee varmaan nostaa yöksi sisälle?
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Kasvatatko jossain suomen pohjoisimmassa kolkassa, jos chilisi jo kukkivat silloin kun on kylmää ja silloin kun palkojen pitäisi alkaa kypsyä, on taas uudestaan kylmää. Ja kesä tässä välissä. Itselläni ainakin kukkimisen ja sen, että alkavat kypsyä, väli on muutamia viikkoja. Eikä mikään huhtikuu-syyskuu.
Tampesterin korkeudella kasvattelen. Toiset lajikkeet ovat aikaisempia ja toiset vaativat aikaa ja olosuhteita aivan eri malliin. Nyt on ollut muutamia hyviä kesiä, mutta on kesiä, jolloin yölämpötilat painuvat kymmenen asteen tienoille tai alle jo hyvinkin aikaisessa vaiheessa ja päivälläkään ei tahdo aurinkoa näkyä. Tällöin kypsyminen on monilla lajikkeilla tuskastuttavan hidasta.

Mitenkäs nuo kylmät yöt ja chilit? Aamulla oli jotain kolme astetta niin kai sitä yölläkin on viileää ollut. Selailin chilifoorumia hiukan, eli kannattanee varmaan nostaa yöksi sisälle?
Eihän ne kylmästä tykkää, mutta ei podien pitäisi tippua, jos ei tule aivan pakkasia. Riippuu paljon lajikkeesta ja tietenkin paikasta missä kasvavat. Kiviseinä, johon paistaa päivällä aurinko, varaa lämpöä melko mukavasti ja antaa kasveille lämpöä yöllä.

Itsellä on varsin huonoja kokemuksia isojen puskien siirtelystä, joten pytin suojaamaan kasvupaikalla. Yöksi kasvien ylle levitetty hallaharso toimii varsin hyvin. Voi laittaa vaikka kuinka monin kerroin, kunhan ottaa päiväksi pois, että kasvit saavat valoa. Tilan salliessa voi kasvatusastioiden sekaan laittaa lämpimällä vedellä täytetyn ämpärin luovuttamaan lämpöä yön kylmiksi tunneiksi. Pienempiä puskia voi toki siirrellä sisään ja ulos, jos sisällä on tilaa ja ne saa ehjänä siirreltyä.
 

tutzba

Jäsen
Eihän ne kylmästä tykkää, mutta ei podien pitäisi tippua, jos ei tule aivan pakkasia.

Jees, annan olla pihalla. Ai niin, otin eilen kuvaa nykytilanteesta ja kuva liitteenä.
 

Liitteet

  • chili.jpg
    chili.jpg
    68,1 KB · kertaa luettu: 732

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Jees, annan olla pihalla. Ai niin, otin eilen kuvaa nykytilanteesta ja kuva liitteenä.
En haluaisi olla pahanilmanlintu, mutta pikaisella vilkaisulla näyttäisi, ettei sato ehdi tälle suvelle. Ei kannata kuitenkaan heittää kirvestä kaivoon, vaan annat olla ulkona auringossa niin kauan, kun lämpöä riittää ja nostat sitten sisälle mahdollisimman aurinkoiseen paikkaan. Jos vain valoa piisaa, kypsyy sisälläkin ainakin jotain maistiaisia.

Mielenkiinnosta kysyn montako kasvia tuossa ämpärissä on ja ovatko ne samaa lajiketta? Perinteisesti parhaat tulokset on saatu, kun purkissa on yksi kasvi, ei useampaa.
 

tutzba

Jäsen
En haluaisi olla pahanilmanlintu, mutta pikaisella vilkaisulla näyttäisi, ettei sato ehdi tälle suvelle.

Samoilla fiiliksillä mennään. Eihän tässä kesää enää paljoa ole edes jäljellä ja kohta alkaa pimeys ja kylmyys vaania maata. Tiedä sitten mitä chileille tapahtuu kun ei tässä pienessä kämpässä taida olla tilaa tuolle purkille. Jatketaan nyt tyhmien kysymysten linjalla, mutta jos veisin tuon vaikka porukoille johonkin kellariin niin sinnehän se taitaisi kuolla, eikö?

"Useimmat annuumit talvehtivat sisäoloissa suhteellisen huonosti ja ovat siksi käytännössä usein yksivuotisia. Ne ovat enimmäkseen myös hyvin arkoja, erityisesti talviaikaan, hyönteistuhoille ja juurilaholle. Jos annuum selviytyy ensimmäisestä talvestaan hengissä, siitä kasvaa komean puumainen ja tukeva pensas." Lähde.

Mielenkiinnosta kysyn montako kasvia tuossa ämpärissä on ja ovatko ne samaa lajiketta?

Samaa lajiketta on ja kuusi kasvia. Varmaan liikaa, mutta näillä mennään. Vielä kun tietäisi mitä lajiketta, olisin tyytyväinen. Eli tähän viestin viittaan ja poistun häpeillen takavasemmalle.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Samoilla fiiliksillä mennään. Eihän tässä kesää enää paljoa ole edes jäljellä ja kohta alkaa pimeys ja kylmyys vaania maata. Tiedä sitten mitä chileille tapahtuu kun ei tässä pienessä kämpässä taida olla tilaa tuolle purkille. Jatketaan nyt tyhmien kysymysten linjalla, mutta jos veisin tuon vaikka porukoille johonkin kellariin niin sinnehän se taitaisi kuolla, eikö?
Kellarissa kuolee aivan varmasti. Olen saanut annuumeja säilymään talven yli hengissä auringon puolen ikkunalla. Ainakin Malawi bird's eye ja Bolivian rainbow ovat säilyneet hengissä. Varsinkin Malawi bird's eye oli tosin sellainen tuholaisten kerääjä, ettei sitä kannata pitää minkään arvokkaamman lajikkeen lähettyvillä. Menetin silmäteräni (keltainen Fatalii) moisesta puskasta tarttuneille vihannespunkeille.


Samaa lajiketta on ja kuusi kasvia. Varmaan liikaa, mutta näillä mennään. Vielä kun tietäisi mitä lajiketta, olisin tyytyväinen. Eli tähän viestin viittaan ja poistun häpeillen takavasemmalle.
Sama sille sinänsä mitä lajiketta ovat. Pääasia, että pääsee testailemaan hienoa harrastusta ja jopa maistelemaan oman sadon tuotteita. Itselläni harrastus alkoi aikoinaan aikalailla samalla lailla. Ostin marketista pussin jotain annuumeja ja kylvin kaikki samaan ruukkuun. Jonkinlaista satoa tuli ja seuraavalle kaudelle pitikin sitten tilata siemeniä mieluisista lajikkeista ja hommailla kasvatusvälineitä lamppuja ym. Varoituksen sanana voin sanoa, että homma täppää aika helposti kiinni. Pienen kämpän keittiön pöytä voi yhtäkkiä näyttää tältä. Kuvassa odottelee osa kauden 2008 taimista ulospääsyä toukokuun lopulla. Samat kasvit loppukesällä parvekkeella. Tuo kämppä aika suolesta kasvattamiselle. Parvekkeelle paistoi aurinko vasta illalla, eikä sadosta tahtonut tulla valmista millään.
 

pak

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaikkei se aina niin kivaa olekaan niin, SaiPa.
Chilikauppa.fi Toxic Waste, 6.4 Miljoonaa Scovillea - 5ml

Tuota olisi tarkoitus huomenna kokeilla kaverini kanssa joka on samanlainen chilipää kuin minäkin. Saa nähdä miten polttelee.

Ei ole miestä näkynyt sen koommin...
 

Tinke-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukat
Ei ole miestä näkynyt sen koommin...

Aikamoinen pettymys ko. tuote oli. Lusikan väärällä päällä otin pari tippaa lihiksen väliin. Ei tuntunut mitään poltetta. Otin pari tippaa suoraan kieleen. Tuntui kuin pieni naula olisi iskeytynyt kieleen. Eli ei mitään järkyttävää poltetta. Ehkä enemmän poltteli chico'sin jolokia-maustettu hampurilainen. Suosittelen varauksetta chilipäille tuota hampurilaista.

Tinke-80
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
En tiedä, olenko kulkenut täysin laput silmillä tähän asti vai onko Kaakkurin City-Market (Oulussa) ihan vasta ottanut valikoimiinsa tälläkin palstalla monesti mainittuja Poppamiehen, Blair's, jne. tuotteita.
Tuorepuolella tarjolla on ollut aina kohtuu valikoima chilejä, mm. ajoittain jopa Naga Morichia, Aji Cristalia, Habaneroja jne. ja niitä, lähinnä jälkimmäisiä, on tullut käytettyä vaihtelevasti.

No - kuluneella viikolla tuli sitten ostettua Death Rain Habanero-chipsejä enkä pettynyt: aika tuhtia tavaraa minun sietokyvylleni, Chipotlet taasen meni ihan huomaamatta siinä sivussa. Nam!
 

Mietsuslav

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ehkä enemmän poltteli chico'sin jolokia-maustettu hampurilainen. Suosittelen varauksetta chilipäille tuota hampurilaista.

Tinke-80

En ole varsinaisesti mikään chilipää, mutta vedin tuon lounaalla, kun ajattelin, ettei kai perheravintolassa liian tulista burgeria voi saada. Oli se aikas tulista, mutta hikoilun päätteeksi meni viimeiseen muruun asti. Maun puolesta pettymys.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Poppamiehen glaseerauskastikkeet savuvadelma ja savuomena toimivat jäätelön kanssa aivan sairaan hyvin. Tuo savuomena on tulisuudeltaan aika mieto ja meilläkin juniori piti suuresti. Yleisesti ottaen jäden kanssa pirun hyvä kombo.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ajan myötä muodustuneet omat suosikit joita ilman ei oikein voi enää olla:

1. El Yucateco vihreä habanerokastike
Tätä menee päivittäin. Pikku pullo ei kovin kauaa riitä.

2. Poppamies Savunagakastike
Kun tekee mieli savuisuutta, ei tätä parempaa kastikeena löydy.

3. Poppamies Vampyree -savustettu valkosipuli- & chilipyree
Sopii ihan mihin ruokaan tahansa. Parasta hampurilaisten ja tortillojen välissä. Uskomattoman maukasta, ei kovin tulista.

4. Poppamies Juustodippi
Kun haluaa juustonmakua + tulisuutta, on tämä hyvä valinta. Yleensä nämä juustodipit ovat olleet täyttä paskaa, mutta tämä on oikeasti todella hyvää.

Edellämainittuja neljää tuotetta on aina löydyttävä jääkaapista, sillä tuoreita chilejä ei vaan aina saa. Muita mainitsemisen arvoisia ovat Blairsin Pure Death- sekä El Yucatecon Kutbik Il-kastikeet. Aivan loistavaa kamaa nämäkin.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Edellämainittuja neljää tuotetta on aina löydyttävä jääkaapista, sillä tuoreita chilejä ei vaan aina saa.

No jos ei nyt ihan nirsoilemaan ala, niin kyllähän se minusta täyttää "tuoreen" kriteerit, kun ottaa pakkasesta chiliä safkaan...

Jos tuohon "pakko löytyä jääkaapista" lisätään vielä chilisinapit, niin aika hyvä perus setti alkaa olemaan kasassa.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
No jos ei nyt ihan nirsoilemaan ala, niin kyllähän se minusta täyttää "tuoreen" kriteerit, kun ottaa pakkasesta chiliä safkaan...

Aji Cristaleita pakastelin taannoin. Ne menivät ainakin koostumukseltaan löysiksi ja vetisiksi. Maku nyt ei muuttunut, mutta en tykännyt tuosta koostumuksesta lainkaan.

Mainitaan kastikkeista vielä Chilikaupan Löyly. Mainio tuote.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Texas Peteä olen minä(kin) käyttänyt, mutta sen tabascomainen etikkaisuus on todella alkanut vituttamaan. Puhuin erään tänne kirjoittavan kanssa asiasta puhelimessa ja hän kehotti, että käännän katseeni alahyllylle, josta löytyi Poppamiehen Suomessa valmistettua Wings -kastiketta. Oli muuten Texas Peteen verrattuna kuin toiselta planeetalta. Naga jolokialla on saatu kastikkeeseen sellaista potkua, että mulle maistuu. Vähän on etikkaista tämäkin, mutta margariinilla maku pehmenee. Suosittelen!
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
3. Poppamies Vampyree -savustettu valkosipuli- & chilipyree
Sopii ihan mihin ruokaan tahansa. Parasta hampurilaisten ja tortillojen välissä. Uskomattoman maukasta, ei kovin tulista.

Tämä toimii kyllä hyvin. Itse ostin tuosta läheisestä Punnitse & Säästä-liikkeestä Poppiksen habanero-jolokia-pyreetä. Melko loistavaa. Eikä edes ollut kuuden €uron hinnallaan mikään erityisen ylihintainen haku (nettisivuilta 5.90€), toisin osa muista ko. lafkan jälleenmyymistä tuotteista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös