Osa II
Ylimitoitettujen siirtokorvausten toivossa, yritään pitämään pelaajia vielä omassa maassa,
Siirtokorvaus ei ole koskaan ylimitoitettu, vaan markkinahinta, jos kaksi seuraa sopivat tästä kahdenvälisesti, kuten
kaikki muut ammattilaisurheilulajit jääkiekkoa lukuunottamatta tekevät. Jalkapallossa yksi joukkue voi ostaa sopimuksenalaisen pelaajan toisesta joukkueesta maksamalla korvauksen, joka tyydyttää molempia. Näin pitäisi toimia myös jääkiekossa, eikä harjoittaa kommunismin kaltaista toimintaa, jossa siirtokorvaus säädetään samaksi kaikille riippumatta pelaajan tasosta tai palkasta, ja jossa yhdellä osapuolella ei ole oikeutta estää sopimuksenalaisen pelaajan siirtymistä muualle.
mutta esim. tapaus Malkin osoitti, ettei edes raha riitä pitämään huippulahjakasta pelaaja poissa maaliman parhaasta sarjasta.
Ei pelkkä pelaajan tahto ole ratkaiseva asia, vaan myös seuralla on oltava oikeuksia, mikäli pelaaja todella on kirjoittanut nimensä häntä sitovaan sopimukseen. Juuri Malkinin kaltaisissa tapaukset pitäisi sopia kahdenkeskisesti seurojen välillä. Myös Malkin itse oli tätä mieltä, mutta NHL ei antanut Penguinsin neuvotella Metallurgin kanssa asiasta.
Kiinnostavana faktana myös lisättäköön se, että NHL:än maksavien siirtokorvaustenhan on tarkoitus johdataa venäläisten seurojen ja venäjän jääkiekkoliiton toimintaan.
Mutta kun nuo siirtokorvaukset ovat suolarahoja venäläisille. Venäläiset eivät ole kiinnostuneet luovuttamaan sopimuksenalaisia pelaajiaan NHL:ään, vaan
- pitämään mahdollisimman monta huippupelaajaa kotimaassa
- saada kahden kesken sovittu markkinahinta niistä sopimuksenalaisista pelaajista, jotka haluavat siirtyä NHL:ään.
Ei lainkaan kohtuutonta minusta.
Myös NHL:n "ylimielisyys" on ansaittua ja perusteltua.
Minä en jaksa hyväksyä lammastelua NHL:n suuntaan. Eurooppalaisten ei tulisi tyytyä ikuisesti osaansa NHL:n farmisarjana ja kalastusaltaana. Taloudelliset reaaliteetit ovat ne mitkä ovat, mutta suurempi keskinäinen solidaarisuus ei olisi pahitteeksi. Venäjä ajaa tiukalla ja jämptillä politiikallaan myös muiden eurooppalaisten etuja pitkässä juoksussa.
Maailman vanhin ammattilainen jääkiekkosarja, joka omaa urheiluhistorian vanhimman jaettavan palkinnon.
En ymmärrä sitä miksi tämä antaisi NHL:lle erityisaseman, jossa sen hegemonia suhteessa Eurooppaan on sekä perusteltu että muuttumaton. Ei Roomakaan ole maailman finanssimaailman keskus, vaikka historia sille sellaisen oikeuden kenties antaisikin.
NHL on jääkiekkolijalla unelma ja mittari, jos menestyt siellä, menestyt missä tahansa kiekkoliigassa.
Mitä merkitystä tällä pitäisi olla eurooppalaisen joukkueen toimitusjohtajalle tai fanille?
Venäläisten suhtauminen NHL:ään on kateutta, omasta merkittävästä kiekkohistoriasta huolimatta he eivät pysty sarjatasolla ja joukkeissa kilpailemaan Pohjois-Amerikkalaisten kanssa.
Käytät väärää sanaa. Kateudesta ei ole kysymys. Oikeampi sana olisi ylpeys ja kunnianhimo. Venäläiset haluavat oman sarjansa mahdollisimman kovan. Jo nyt se on paras Euroopassa, mutta venäläiset haluavat siitä vieläkin paremman. Onko menestymisen halussa jotain tuomittavaa?
Toisaalta samaan aikaan, kun venäläisten pelaajien siirtymistä on vaikeutettu, on myös venäläisten pelaajien arvostus laskenut NHL:ssä.
Kuka tai mikä on vaikeuttanut venäläisten pelaajien siirtymistä NHL:ään? Ketä vapaata pelaajaa on estetty siirtymästä NHL:ään? Toistaiseksi Malkinia lukuunottamatta edes sopimuksenalaisia pelaajia ei ole haluttu estää siirtymästä. Esimerkiksi Kaigorodov, Taratuhin ja Mikhnov saivat seuroiltaan luvan siirtyä P-Amerikkaan, vaikka heillä oli sopimus Venäjällä.
Lockoutin jälkeen ainoastaan yksi venäläinen jääkiekkoilija on voittanut Stanley Cupin ja hänkin sen toisen kerran. Ennen lockouttia Stanley Cupin on voittanut 19 pelaajaa.
NHL:ssä pelaa tällä hetkellä vähemmän venäläisiä kuin suomalaisia. Silti venäläisillä on monta kertaa enemmän SC -voittoja kuin suomalaisilla.
NHL-seurojen vähentynyt kiinnostus venäläisiin kertoo siitä, että venäläisten politiikka on jossakin määrin onnistunut. Jos NHL:n kiinnostus venäläisiin vähenee (niinkuin toivon mukaan käy), tulee tämä vaikuttamaan Venäjän sarjan tasoon positiivisesti.
Epäselvä rahoitus ja mafian vaikutus vaikuttaa välittömästi vedonlyöntiin.
Mikä venäläisjoukkue saa epäselvää rahoitusta? Millä tavalla epäselvää? Ja mikä mafia? Nimiä? Linkkejä? Mieluusti sellaisia jotka eivät ole kymmenen vuoden takaa.
Koska luonnollisesti olet käyttänyt googlea enemmän kuin minä, tutkiessasi venäläisten seurojen rahoitusta, voisi selvittää minulle kaikki ne venäläiset seurat, jotka eivät ole yhden yksittäisen rahoittajan varassa.
Miksi ihmeessä se, että seura on yksittäisen rahoittajan varassa, olisi sille este osallistua Euroopan liigaan? Millä tavalla tämä tekee rahoituksesta "epäselvää"? Suomessa ainakin Lukko taitaa olla kohtalaisen riippuvainen yhdestä rahoittajasta. Entä sitten?
Otetaan nyt esimerkiksi Roman Abramovitšin Omsk, kukaan ei edes tiedä mistä Roman on hämäräperäisesti rahansa tehnyt.
Jos tästä ei välitetä Englannin liigan ja Chelsean tapauksessa, miksi siitä pitäisi välittää tässäkään tapauksessa?
Raha on muuten hyvin harvoin puhdasta. Luuletko että eurooppalainen ja angloamerikkalainen raha olisi jotenkin "puhtaampaa" kuin venäläinen? Venäjä ei sentään revi varallisuuttaan köyhempien selkänahasta (Irak!!!) kuten anglot. Brittiläisen imperiumin (joka edelleen on olemassa) vauraus puolestaan pohjautuu kokonaan sen siirtomaiden taloudelliseen riistoon.
Pitäisikö urheilumaailman tästä syystä hyljeksiä British Petroliumin tai Royal Dutch Shellin kaltaisia yrityksiä, jotka käyttävät korruptiota ja palkkamurhia apunaan riistääkseen öljyä Nigerian kaltaisista maista? Venäläiset sentään pysyvät omassa maassaan.
On äärimmäisen tekopyhää alkaa hurskastella venäläisten oligarkkien tausta juuri tässä asiassa, kun Euroopan oma historia on täynnä hyväksikäyttöä ja imperialistisia sotia. Minä en ole mikään oligarkkifani, enkä pidä Roman Abramovitshista kovinkaan paljoa, mutta tekopyhää hurskastelua en tässä tapauksessa hyväksy.
Pystytkö luotellemaan, mistään muusta jääkiekkosarjasta koko maailmasta samanlaisia epäselviä kuolemantapauksia, kuten: Sergei Zemchyonok, Andrei Trifonov, Alexander Yakushev tyttären kuolema ja Valentin Sych. Sych oli jo yksin tapaus, joka todistaa järjestelmän olevan sairas:
Viittaat koko ajan tapauksiin, jotka ovat sattuneet viime vuosikymmenellä. Etkö kykene löytämään mitään tätä uudempaa? Taisihan se Chicagokin olla aika levoton paikka 1930-luvulla. Tai Saksa 1940-luvulla. Kaiken lisäksi tätä ihannoimaasi NHL:ää pelataan pääosin sotaa käyvässä maassa, joka öljyn vuoksi on tappanut tai ajanut maanpakoon monta miljoonaa ihmistä pelkästään Irakissa.
Etkö näe tätä imago-ongelmana NHL:n kannalta? Jos et, niin miksi et?
Venäjän viime aikainen kehitys on ollut sekä jääkiekossa että muussa niin positiivista, ettei Euroopan liigalla ole varaa jättää sitä ulkopuolelle. Jos näin tehdään, tulee Euroopan liiga itse kärsimään siitä eniten.
Venäjä vaurastuu nyt sellaista vauhtia, että tämän hetkinen taloudellinen vauraus ei ole mitään siihen verrattuna, millainen Venäjä tulee olemaan kymmenen vuoden päästä. Venäjä tulee pitkälti kontrolloimaan koko Euraasian energiantuotantoa yhä enemmän ja rikastumaan "kroisosmaisesti" tämän avulla. Lisäksi Venäjän muutkin taloudelliset sektorit kehittyvät kovaa vauhtia. Nykyisellä kasvuvauhdilla Venäjä on Euroopan suurin talous jo 2020-luvulla.
Ei olympiakisoja myönnetty Sotshille sattumalta. Venäjä on nyt pop kansainvälisestikin. Sillä on paljon ystäviä ja kannattajia. Uuden Venäjän nousu on huomattu kaikkialla, viimeksi olympiakomiteassa.
Venäjällä on PALJON äärimmäisen varakkaita ihmisiä, jotka pitävät jääkiekosta ja haluavat sijoittaa omia rahojaan siihen. Venäläisten seurojen maksukyky tulee lisääntymään yhtä nopeasti, kuin maan talous kasvaa.
Jos Euroopan liiga jättää venäläiset seurat pois, tulevat venäläiset rahojensa avulla ostamaan suurimman osan parhaista NHL:n ulkopuolisista pelaajista. Mitä jääkään ns. "Euroopan liigalle" tämän jälkeen?