SM-liigan kehityskeskustelu

  • 55 334
  • 325
Suosikkijoukkue
"Se joukkue joka ei pelaa Jääkiekon SM-liigassa"
korkki kirjoitti:
Mitäs yhteistä noiden liigojen välillä on? Pelaavatko kaikki kaikkia vastaan?
Ei välttämättä, mutta voisihan sekin tietysti jonkin siirtymäajan jälkeen olla mahdollista, esim. 1-2 kierrosta.

korkki kirjoitti:
Tuo esitys A- ja B-liigasta on aivan naurettava. Aivan sama tilanne olisi kuin 80-luvullakin. Olisi liiga ja divari. Nimet vain ovat erilaiset.
Vanhaan olisi eroa, eli laajempi liiga maantieteellisesti (A+B) saman organisaation alla.

korkki kirjoitti:
14 joukkuetta on juurikin sopiva määrä. Näin ovat kaikki merkittävät talousalueet ja juniorituotantoalueet saatu samaan liigaan.
Ei välttämättä noinkaan. Nythän on puolen miljoonan asukkaan "liigatyhjiöitä".
 

Mac^

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara & Suomi lajista riippumatta
Yksi aivan eri kehityksen kohde voisi monien mielestä olla tuomaritoiminta.

Moni varmaan näki, kuinka hyvin kanadalainen tuomari tuomitsi Suomi-Venäjä -ottelun, ehkä Ruudun tapausta ja paria pientä juttua lukuunottamatta. Varsinkin ensimmäinen erä oli vauhdikasta 5vs.5-peliä ja sitä yleisö varmasti haluaakin nähdä. Pohjois-Amerikkalaisten tuomarien taso täytyy olla kova ja "materiaali" laaja, sillä kesken NHL:n playoffien on varaa laittaa tuon tason tuomari "joihinkin MM-kisoihin..."

Olen tätä jo aiemmin miettinyt, ja nyt sitä tulen kysymään teiltä. Nimittäin mielipidettä siitä, pitäisikö hankkia Pohjois-Amerikasta tuomarikouluttajat, ja siirtyä niin sanotusti täten ammattituomareihin. Eikä ainoastaan Suomessa vaan koko jääkiekkoilevaa Eurooppaa tämä voisi myös koskea. Näin saataisiin ehkä tuomaritaso nousemaan. Näin myös pelien viihdyttävyysarvo voisi nousi tätä kautta. Mielestäni erittäin varteenotettava vaihtoehto. Turha näihin nykyjyriin tätä on ehkä soveltaa, mutta nuoria tuomareita ajatellen...
 
Viimeksi muokattu:

Makis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Edelleen jatketaan älyttömän isolla joukkuemäärällä. Ensi kaudella onkin sitten tiedossa rattoisia hetkiä kun entistä kädettömämmät joukkueet koheltavat jäällä.

Tällaisen joukkueen kasasin:

MV
Hurme/Rask
(Riksman)

Kariya - Straka - Lahti
Boumedienne - Murphy

Pyörälä - Viuhkola - Duda
Mäenpää - Lepistö

Lehtonen - Kontiola - Valtonen
Kudroc - Laakso

Pakaslahti

Pari laituria nelosketjuun vielä, niin tuossa olisi mestarijoukkueen runko. Kuten huomataan, joukkueessa on hirmuinen määrä taitoa, mutta myös kovuutta ja johtajuutta.
 

Karpa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Eniten nykyisessä tilanteessa ihmetyttää se, ettei liiga tunnusta omia ongelmiaan, eikä edes yritä tehdä mitään sarjan kilpailukyvyn parantamiseksi. Eletään laput silmillä tyytyväisinä siihen, että ollaan vielä sentään Suomen ykköslaji ja tuudittaudutaan jonkinlaiseen käsittämättömään valvetilaan. Samaan aikaan Ruotsissa pähkäillään uusien ideoiden ja mahdollisuuksien parissa joilla voitaisiin tehdä Elitserienistä entistä parempi ja varakkaampi sarja euroliigojen taistossa. Missä on niinkin yksinkertainen perusasia kuin markkinointi? Olen kuullut, että jonkinlainen markkinointikoneistokin Sm-liigalla olisi olemassa, mutta todisteita siitä on valitettavan vähän. Onnistuneella markkinoinnilla vaikutetaan positiivisesti kaikkeen. Yleisömääriin, sponsoreihin, yleiseen mielenkiintoon ym. Asia numero 1, joka olisi saatava kuntoon talouden tervehdyttämiseksi. Muutama vuosi sitten jalkapallon veikkausliigalla oli kohtuullisen onnistunut tv-mainoskamppanja, joka nosti katsojamäärät ainakin jonkinlaiseen nousuun. Miksei sama voisi onnistua sm-liigallakin? Erilaiset kampanjat ja tempaukset voisivat hyvinkin toimia piristeenä. Viimekaudellahan Ruotsissa lanseerattiin esim. taklauskisa, josta oli jatkoajassakin juttua. Lisää mielenkiintoa ja uusia ideoita. Sm-liiga on todellakin vanhentunut ja kaavoihin kangistunut sarja, jossa todellisia muutoksia on ilmeisesti turha odottaa. Koskahan päättäjämme heräävät? Ehkä silloin, kun kilpailemme samoista pelaajista Norjan liigan kanssa. Se tosin saattaa olla hyvinkin lähellä..
 

Welton

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Itseäni miellyttäisi seuraava menettely: SM-liigan runkosarjan kahdeksan parasta etenisi pudotuspeleihin, joissa pelattaisiin järjestelmällä paras viidestä. SM-liigan runkosarjan sijoille 11-14 sijoittuvat joukkueet pelaisivat Mestiksen kahden parhaan joukkueen välillä sarjamuotoisessa järjestelmässä siten, että jokainen joukkue kohtaisi toisensa niin koti- kuin vierasotteluissa. Tämän niin sanotun välisarjan neljä parasta joukkuetta pelaisi tulevalla kaudella SM-liigassa. Tällä menettelyllä SM-liigasta putoavan joukkueen tulevaisuus ei olisi täysin kadonnut, koska mahdollisuus nousuun olisi merkittävän realistinen verrattuna 90-luvun lopulla käytettyyn viimeinen vs. ensimmäinen -käytäntöön nähden.

-W
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo

Miksei samantien supistettaisi liigaa 12 (tai jopa 10) joukkueen sarjaksi, jolloin Mestikseen saataisiin oikeasti todella kovaa kilpailua karsintapaikoista? Kuitenkin sekä SM-liigan, Mestiksen että suomalaisen jääkiekkoilun etu olisi se, että myös ns. kakkosliigan kärjen taso olisi oikeasti kova. Tällä tavalla Mestis saisi oikeasti lisää mielenkiintoa, parempia pelaajia sekä näkyvyyttä -> rahaa -> entistä parempia resursseja. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että SM-liigalle suurin hyöty olisi se, että Mestiksestä tehtäisiin oikeasti kova kilpasarja, josta olisi oikeasti mahdollisuus nousta liigaan.

Jos liigassa olisi joko 10 tai 12 joukkuetta, karsintaan voisi jättää kaksi viimeistä Mestiksen kahta parasta vastaan. Varsinkin 10 joukkueen liigasta (10 joukkueen) Mestikseen tippuminen ei olisi katastrofi (kuten nykyään), koska oikeasti mielenkiintoisia pelejä voisi siitä huolimatta olla tarjolla. Jos vaikka kuvitellaan 10 joukkueen liiga, minkä seurauksena karsinnoissa olisi Mestiksen kaksi parasta (vaikka JYP ja Ässät) taistelemassa tiukassa kaksinkertaisessa karsintasarjassa seuraavan kauden liigapaikasta liigan kahden heikoimman joukkueen (vaikka Blues ja HIFK) kanssa... Tai Mestiksessä liigakarsintapaikoista taistelisivat tasaväkisesti Ässät, JYP, SaiPa, Blues ja Lukko... Jos tämä saisi vielä Kouvolan ja Joensuun kiekkoväkeä herätettyä, mahdollisuuksia oikeasti kovaan kakkosliigaankin olisi.

Lisäksi uskoisin tällaisen järjestelmän itsestään hoitavan sen ongelman, että taloudellisesti A-liigassa "liian heikoilla" olevien joukkueiden olisi äärettömän vaikea edes teoreettisesti päästä taistelemaan liigaan. B-liigassa taas esimerkiksi Hokki pärjäisi varmasti pelillisesti hyvinkin (laskin, että Hokki olisi lähinnä tällaista nousua tavoittelevista joukkueista, jolla ei ole resursseja pelata liigaa), mutta liigapaikka saattaisi olla Hokillekin liian kova nakki purtavaksi tuolla 10-10 -systeemillä - saisi lisäksi kovempia pelejä Kajaaniinkin.
 

lade

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Mitenköhän pudotuspelit järkättäisiin?

10+10 -sarjajärjestelmässä pelattaisiin varmaan kuusinkertaista sarjaa, mikä tekee 56 runkosarjapeliä kaudessa. Mietin vain, että osallistuisiko pleijareihin neljä vai kahdeksan joukkuetta. Neljässä hypättäisiin siis suoraan välieriin; kahdeksassa säilyisivät vanhat kunnon puolivälierät.

Kummassakin on huonot puolensa. Mikäli pleijareihin pääsisi 8 joukkuetta 10:stä, tuntuisi ihan tyhmältä, että ensin on tahkottu 56 runkkaripeliä ja sen jälkeen käytännössä kaikki pääsisivät kuitenkin pelaamaan myös jatkopelejä. Mikäli pleijareissa pelaisivat kuitenkin vain parhaat 4, mikä kuulostaisi tässä järjestelmässä paremmalta, häviäisi keväästä se "jokin", kun kierroksia olisi niin vähän. Pleijareiden pitäisi olla mielestäni pidempiä.

Oleellisesti 10+10 -järjestelmä toisi mielenkiintoa yksittäisiin runkosarjamittelöihin, kun putoamisvaara olisi olemassa. Saataisiin parhaassa tapauksessa kaksi mielenkiintoista sarjatasoa ja kotimaisen kiekon tasoa nostettua. Vähän niin kuin länsinaapurissa on tehty. Kysymys vain on, onko kenelläkään munaa lähteä uudistamaan järjestelmää näin radikaalisti.
 
Pudotuspelit?

Kuusinkertainen runkosarja => 56 peliä. Kaksi parasta suoraan välieriin, 3-6 pelaa puolivälierät. Kaksi heikointa karsintasarjaan (+B-liigasta kaksi parasta), jossa kolminkertainen sarja => 9 peliä. Kaksi parasta A-sarjaan. A-liigan karsija pelaa kahdesti kotona B-liigan joukkuetta vastaan ja kerran vieraissa. A-liigan 9 pelaa A-liigan 10 vastaan kahdesti kotona ja kerran vieraissa. Sama B-liigassa, paremmalla kaksi kotona.

A9: kuusi kotona, kolme vieraissa
A10: viisi kotona, neljä vieraissa
B1: neljä kotona, viisi vieraissa
B2: kolme kotona, kuusi vieraissa.

Edit: Onko kellään kanttia lähteä tähän? Enpä usko, mutta kai sitä saa haaveilla.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Tai mitäpä jos SM-liiga ei enää olisikaan kovin liiga, jota Suomessa pelataan, vaan pyrittäisiin luomaan Euroopan NHL, johon Suomesta osallistuisi kuusi joukkuetta.

Kolme 12 joukkueen konferenssia, joista yksi koostuisi venäläisistä joukkueista, yksi suomalaisista ja ruotsalaisista joukkueista sekä yksi keskieurooppalaisista joukkueista. Neljästi omaa konferenssia vastaan, kerran muita konferensseja vastaan (toista kotona, toista vieraissa). 68 runkosarjapeliä siis.

Runkosarjan jälkeen kaksi kierrosta konferenssin sisäisiä pudotuspelejä (paras viidestä), jonka jälkeen jäljellä on kaksi joukkuetta per konferenssi. Nämä pelaavat kaksinkertaisen sarjan, jonka sijoitusten perusteella välierät ja finaalit (nämä sarjat paras seitsemästä). Joukkueen pelatessa maksimimäärän pudotuspelejä olisi kauden pelien maksimimäärä 102.

Liiga ei välttämättä olisi suljettu. Heikoin suomalaisjoukkue voisi joutua vuosittain pelaamaan paikastaan kakkossarjan (SM-liigan) voittajaa vastaan.

Lisäksi sarjaan sisältyisi palkkalattia, jolla taataan se, että pelaajapalkkiot saadaan tarpeeksi korkeiksi, jotta sarja voi kilpailla esimerkiksi AHL:n kanssa pelaajista. Palkkakattokaan ei olisi pahasta, mutta siinä pitää tietysti olla reilusti tilaa, jotta venäläisiä kiinnostaa tulla mukaan.

Nuorten pelaajien kohdalla lisäksi ensimmäinen sopimus pitäisi tehdä aina saman pituisena ja samalla palkalla, jolloin joukkuevalinta kohdistuisi toivottavasti siihen seuraan, jossa peliaika palvelee kehitystä. Sopimus voisi olla kolmivuotinen ja palkka siinä määrin jyrkästi nouseva, että nuoria signataan vain silloin, jos taso todella riittää liigaan.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ghost for President!

Aivan loistava hahmotelma Ghostilta, 100% tuki tuolle. Jos halutaan luoda NHL:lle edes jollakin tapaa kilpaileva sarja se tulee tehdä eurooppalaisena yhteistyönä. SM-liigasta osa mukaan tuohon uuteen "EHL" ja näin saataisiin liigassakin tilaa uusille yrittäjille.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ainoa vaan, että ainakaan suomalaisia kiekkojännäreitä ei pahemmin kiinnosta esimerkiksi ruotsalaisia seurajoukkueita vastaan pelatut ottelut. Kokeiltu on. Se vanha kylähenki sieltä kuitenkin puskee esiin, eli naapuripitäjän poikia on vaan niin plajon mukavampi kurittaa kuin jotain tuntemattomia vierasmaalaisia.
 

enigma

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuusKi, Nikerit
Ainoa vaan, että ainakaan suomalaisia kiekkojännäreitä ei pahemmin kiinnosta esimerkiksi ruotsalaisia seurajoukkueita vastaan pelatut ottelut. Kokeiltu on. Se vanha kylähenki sieltä kuitenkin puskee esiin, eli naapuripitäjän poikia on vaan niin plajon mukavampi kurittaa kuin jotain tuntemattomia vierasmaalaisia.

Ja vielä vähemmän kiinnostaa 12 venäläistä joukkuetta. Omasta mielestäni paras olisi vain kaksi konferenssia. Pohjoismaista ja keski-euroopan maiden joukkueista koostuvat koska venäjän osallistuminen toisi liian suuria välimatkoja otteluihin. Mutta eikös tästäkin ole ollut puhetta jo kymmeniä kertoja ja Hjalliskin suunnitteli moista. Kaukainen haave siis.
 

E

Jäsen
Suosikkijoukkue
K-Espoo
Mitenköhän pudotuspelit järkättäisiin?

10+10 -sarjajärjestelmässä pelattaisiin varmaan kuusinkertaista sarjaa, mikä tekee 56 runkosarjapeliä kaudessa. Mietin vain, että osallistuisiko pleijareihin neljä vai kahdeksan joukkuetta.

Itse en näe ongelmaa kahdeksan joukkueen pleijareista, jos kuitenkin kaksi viimeistäkin karsisi. Silloin yhdenkään joukkueen kausi ei loppuisi runkkariin. Toisaalta tämä on oma mielipiteeni. Ei tuo 2+4 joukkueen pleijaritkaan huono vaihtoehto ole neljän joukkueen pleijareihin verrattuna.

Kansainväliset sarjat ei toimi Euroopassa, en ainakaan usko siihen. Ja edelleen olen sitä mieltä, että suomalaisen kiekon kehitykselle olisi tärkeintä tällä hetkellä luoda myös Mestiksestä valtakunnallisesti kiinnostava sarja, minkä 10+10 -järjestelmä saisi muita järjestelmiä todennäköisemmin aikaan.

Toisaalta olen jotenkin itse jumittunut jo useamman vuoden takaa tähän 10+10 -systeemiin, sitä ennen olin suljetun 16 joukkueen liigan kannalla. 16 joukkueen liiga vain ajaa Mestistä entistä enemmän "maakuntasarjaksi".

Ja vielä kertauksen vuoksi - Mestiksen tasoa nostamalla nousee suomalaisen kiekonkin taso. Piste.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Ainoa vaan, että ainakaan suomalaisia kiekkojännäreitä ei pahemmin kiinnosta esimerkiksi ruotsalaisia seurajoukkueita vastaan pelatut ottelut. Kokeiltu on. Se vanha kylähenki sieltä kuitenkin puskee esiin, eli naapuripitäjän poikia on vaan niin plajon mukavampi kurittaa kuin jotain tuntemattomia vierasmaalaisia.

Kaikki tähän mennessä kokeillut sarjat ovat olleet luonteeltaan sellaisia, että ne ovat joukkueille pääosin välipaloja kansallisen sarjan ohessa. Esimerkiksi edesmennyt EHL ei missään vaiheessa kyennyt nousemaan sellaiseksi sarjaksi, joka olisi ollut jonkun joukkueen päätavoite.

Luonnollisesti sarjajärjestelmän totaalinen uudistaminen vaatisi totuttelua. Väittäisin kuitenkin, että muutama vuosi päätoimisesti Euroopan Liigaa ja sitä veli venäläistä on ihan yhtä mukava kurittaa kuin naapuripitäjän poikaakin.

Joka tapauksessa tuossa järjestelmässä 20 ottelua pelattaisiin kotimaassa, joista kymmenen kotihallissa.

Tai voisihan sitä ajatella vaikka kuudessa kuuden joukkueen lohkossa. Yksi Suomen lohko, yksi Ruotsin lohko, kaksi Keski-Euroopan lohkoa (Saksa, Tshekki, Sveitsi) ja kaksi Venäjän lohkoa. Kuudesti oman lohkon joukkueet (30 ottelua), kahdesti naapurilohko (Suomella Ruotsi, venäläiset ja keskieurooppalaiset keskenään, 12 ottelua), kerran muut lohkot (24 ottelua, osa vieraissa osa kotona). Tällöin oltaisiin 66 ottelussa runkosarjan osalta, mutta oman maan joukkueet korostuvat.

Pudotuspelit sitten siten, että paras viidestä järjestelmällä jokaisen lohkon paras selville, nämä pelaavat kaksinkertaisen sarjan, jonka jälkeen välierät (1 vs 4 ja 2 vs 3) ja finaalit paras seitsemästä. Oman maan kohtaaminen korostuu ja meininkin on selkeämmin "vain voittaja muistetaan". Mestarin pelimäärä maksimissaan 66+5+5+10+7+7=100.

Tässä siis suomalaisilla keskenään 30/66 ottelua+pudotuspelien 2 ensimmäistä kierrosta, edellisessä hahmotelmassa 20/68 ja pudotuspeleissä voisi tulla ruotsalainenkin.

Kun valtioiden rajat Euroopassa hälvenevät ja ajallaan suomalaiseenkin kiekkoon saadaan järjestelmä, jossa EU-pelaajia saa olla rajaton määrä joukkueessa, alkaa kynnys koko Euroopan kattavalle sarjalle laskea. Etenkin yhdistettynä siihen, että ulkomaille virtaa suomalaisia pelaajia, joita suomalaiset kiekkokatsojat mielellään seuraisivat kotimaisissakin kaukaloissa.

Isona kysymyksenä toki näen sen, onko vain kuuden joukkueen mukanaolo mahdollista siten, että sarja ei ole suljettu. Tippuminen on joka vuosi realistinen vaihtoehto, mikä voi heikentää sponsorien kiinnostusta pitkäaikaiseen sitoutumiseen seuraan.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Jos liigassa olisi joko 10 tai 12 joukkuetta, karsintaan voisi jättää kaksi viimeistä Mestiksen kahta parasta vastaan. Varsinkin 10 joukkueen liigasta (10 joukkueen) Mestikseen tippuminen ei olisi katastrofi (kuten nykyään), koska oikeasti mielenkiintoisia pelejä voisi siitä huolimatta olla tarjolla. Jos vaikka kuvitellaan 10 joukkueen liiga, minkä seurauksena karsinnoissa olisi Mestiksen kaksi parasta (vaikka JYP ja Ässät) taistelemassa tiukassa kaksinkertaisessa karsintasarjassa seuraavan kauden liigapaikasta liigan kahden heikoimman joukkueen (vaikka Blues ja HIFK) kanssa... Tai Mestiksessä liigakarsintapaikoista taistelisivat tasaväkisesti Ässät, JYP, SaiPa, Blues ja Lukko... Jos tämä saisi vielä Kouvolan ja Joensuun kiekkoväkeä herätettyä, mahdollisuuksia oikeasti kovaan kakkosliigaankin olisi.
Mietis nyt itsekin mitä kirjoitit. Mestiksessä liigapaikasta taistelisivat ne joukkueet jotka joku olisi väkisin pudottanut liigasta... Mitä hyötyä siitä olisi, mikseivät ne samat joukkueet saisi jatkaa 14 joukkueen liigassa. Suomalaista kiekkoilua ei vie eteenpäin jos yhdessä sarjassa on 2-4 joukkuetta joilla on ylivertaiset resurssit toisiin joukkueisiin nähden.

Liigan supistaminen olisi typerintä mitä tässä tilanteessa voitaisiin tehdä. (päätös avaamisesta meni lähelle)

EDIT: Ghost, meinaat että venäjä lähtisi tuohon mukaan... Ehkä jos heille maksetaan kaikki kulut, ottelubonus joka matsista, ottelutullit rajan ylittäneistä vierasjoukkueista (molempiin suuntiin luonnollisesti) jne. Itse olen sitä mieltä että jos jotain Euroopan liigaa tehdään se voidaan aivan hyvin tehdä ilman venäläisjoukkueita. Asiat sujuvat paljon helpommin silloin.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
EDIT: Ghost, meinaat että venäjä lähtisi tuohon mukaan... Ehkä jos heille maksetaan kaikki kulut, ottelubonus joka matsista, ottelutullit rajan ylittäneistä vierasjoukkueista (molempiin suuntiin luonnollisesti) jne. Itse olen sitä mieltä että jos jotain Euroopan liigaa tehdään se voidaan aivan hyvin tehdä ilman venäläisjoukkueita. Asiat sujuvat paljon helpommin silloin.

Venäjän mukanaolo olisi kiekkoilullinen ihanne. Venäjällä kiekkoilussa pyörii rutkasti rahaa ja todennäköisesti juuri siellä on halua haastaa NHL. Suurella venäläisjoukkueiden määrällä myös venäläisjoukkueiden keskinäisiä pelejä olisi paljon.

Ykköstavoite olisi luoda rajat ylittävä liiga, joka olisi eurooppalaisten huippujoukkueiden ykkösliiga. Jos onnistuu ilman Venäjää, mikäs siinä. Itse epäilen, että taso kärsii huimasti, mikäli Venäjä ei ole mukana. Venäjän mukanaolo ei tietenkään saisi tarkoittaa sitä, että Venäjä sanelee yksinään ehdot.

Tokihan haasteita sitten löytyy lisääkin maiden erilaisista verotuskäytännöistä lähtien.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
EDIT: Ghost, meinaat että venäjä lähtisi tuohon mukaan... Ehkä jos heille maksetaan kaikki kulut, ottelubonus joka matsista, ottelutullit rajan ylittäneistä vierasjoukkueista (molempiin suuntiin luonnollisesti) jne. Itse olen sitä mieltä että jos jotain Euroopan liigaa tehdään se voidaan aivan hyvin tehdä ilman venäläisjoukkueita. Asiat sujuvat paljon helpommin silloin.

Minkä ihmeen takia Euroopan parhaimman ja rahakkaimman liigan joukkueet pitäisi jättää pois Euroopan liigasta?
 
Minkä ihmeen takia Euroopan parhaimman ja rahakkaimman liigan joukkueet pitäisi jättää pois Euroopan liigasta?

Koska tälläkään hetkellä Venäjän seurat eivät suostu tekemään yhteistyötä IIHF:än tai NHL:än kanssa. Leikkivät omien sääntöjensä mukaisesti ja ovat muiden yläpuolella. Ja pistetään siihen vielä lisäksi useiden seurojen erittäin epäselvä rahoitus.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Koska tälläkään hetkellä Venäjän seurat eivät suostu tekemään yhteistyötä IIHF:än tai NHL:än kanssa.

Miten tämä liittyy IIHF:ään? Miksi IIHF:n pitäisi olla jollakin tavalla osallinen Euroopan liigassa?

Jos Euroopan liiga halutaan perustaa, on järkevintä ottaa mukaan taloudellisesti ja pelillisesti parhaat joukkueet mukaan. Jos näin ei tehdä, tulee liigan pelillinen ja taloudellinen taso kärsimään.


Leikkivät omien sääntöjensä mukaisesti ja ovat muiden yläpuolella.

Mielestäni NHL toimii ns. muiden yläpuolella, koska se voi nykyisen sopimuksen perusteella tehdä sopimuksia sopimuksen alaisten eurooppalaisten pelaajien kanssa. Se että muut eurooppalaiset suostuivat näin hölmöön menettelyyn ei merkitse sitä, että venäläistenkin pitäisi siihen suostua. Miksi ihmeessä venäläisten seurojen pitäisi luovuttaa sopimuksen alaisia pelaajiaan NHL:ään? Siksi että muut eurooppalaiset toimivat näin?



Ja pistetään siihen vielä lisäksi useiden seurojen erittäin epäselvä rahoitus.

Voisitko kertoa lisää venäläisten seurojen erittäin epäselvästä rahoituksesta? Mitkä ovat ne seurat, joiden rahoituksessa on epäselvyyksiä? Millaisia epäselvyyksiä? Miten nämä epäselvyyden estävät osallistumisen Euroopan liigaan?
 

Lare

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Itse olen sitä mieltä että jos jotain Euroopan liigaa tehdään se voidaan aivan hyvin tehdä ilman venäläisjoukkueita. Asiat sujuvat paljon helpommin silloin.

Mikäli mennään sieltä, mistä aita on matalin, ei lopputulos ole välttämättä paras mahdollinen. Venäläisten mukaan ottaminen tuo epäilemättä tasoa, rahaa, uskottavuutta ja mielenkiintoa.
 
Tämähän ei keskustelu ei enää liity SM-liigan kehitittämiseen ja mutta keskustelen asiasta OT:nä, kunnes keskustelu siirretään muualle tai TOJ kuittaa itsellensä sen perinteisen pelikiellon. Pelkään myös aiheuttavani itselleni ensimmäisen kirjoituskiellon.


Miten tämä liittyy IIHF:ään? Miksi IIHF:n pitäisi olla jollakin tavalla osallinen Euroopan liigassa?
Jos Euroopan liiga halutaan perustaa, on järkevintä ottaa mukaan taloudellisesti ja pelillisesti parhaat joukkueet mukaan. Jos näin ei tehdä, tulee liigan pelillinen ja taloudellinen taso kärsimään.

IIHF on kansainvälisen jääkiekon kattojärjestö. Pelattaisiinko jalkapallon Champions League ilman UEFAA tai FIFAA? Ei ja siksi yhteistyö kattojärjestöjen kanssa on tärkeää, sillä "kilpailevia" liigoja ei hyväksytä. Venäjän jääkiekkoliiton
yhteistyökyvyttömyys IIHF:n ja NHL:n kanssa on kuitenkin niin surkeaa tasoa, että miten nämä liitot voivat tehdä yhteistyötä, jos Venäjä polttaa siltoja jokaiseen suuntaan, omaa etuaan tavoitellessa. Siinä missä muut Euroopan maat ovat mukana sopimuksissa, miksi venäläisten erikoiskohtelu on hyväksyttävää? Oikeastaan niin kauan, kun siirtosopimusta ei ole ja Venäjän jääkiekkoliitto yrittää palata Neuvostoaikaiseen pelaajapolitiikkaan, pitäisi Venäjä sulkea kansainvälisistä kisoista.

Ja jos Euroopan liiga halutaan perustaa, miksi seurojen hyväksymis perusteena pitää olla raha, rahan määrä ja nimilistat? Toisessa ketjussa keskustelit useiden venäläisseurojen menevän suomalaisten ja keskieurooppalaisten seurojen edelle nimilistojen vahvuudessa ja rahan määrässä. Itse en ymmärrä mikä mittari tämä on, sillä sehän todistaa vain ja ainoastaan sen, että venäläiset seurat pystyvät hankkimaan pelaajia ainoastaan rahalla. Ja siinä missä todellista huippuyksilöistä kootut joukkueet ovat seksikkäitä, eivät rahalla kootut seurat omaa aina läheskään parhaita joukkueita. Todellisissa peleissä mitataan muutakin, kuin seuran palkkabudjetti. Eihän se ylivoimainen Kazaankaan mestaruutta voittanut? Katsotaan muuten piruttas esim. NHL:ään, jossa kolme viimeistä mestaruutta on mennyt pienien markkina-alueiden joukkueille ja finaalissa hävinneet joukkueet ovat tulleet myös samoilta, NHL mittakaavassa mitattuna köyhiltä alueilta. NHL:ssä ei pärjää rahalla, mutta Venäjällä rahalla ja nimillä pärjää. Kiistämätön fakta on se, että Venäjällä pelaa koko Euroopan nimekkäimpiä pelaajia, mutta ei se takaa joukkueiden pelillistä tasoa millään tavalla. Koska venäjällä pelaa pääasin venäläisiä pelaajia, voidaan sarjan tähtisikermiä verrata Venäjän maajoukkueen menestykseen, joukkueena ja kovissa paikoissa.

Mielestäni NHL toimii ns. muiden yläpuolella, koska se voi nykyisen sopimuksen perusteella tehdä sopimuksia sopimuksen alaisten eurooppalaisten pelaajien kanssa. Se että muut eurooppalaiset suostuivat näin hölmöön menettelyyn ei merkitse sitä, että venäläistenkin pitäisi siihen suostua. Miksi ihmeessä venäläisten seurojen pitäisi luovuttaa sopimuksen alaisia pelaajiaan NHL:ään? Siksi että muut eurooppalaiset toimivat näin?

Kaikkille samat säännöt? Miksi venäläisilläkin pitäisi olla eri oikeus, kuin muilla NHL:än ulkopuolisilla mailla? Ahneus ja kateushan tässä se pääasia luonnollisesti on. Onhan se melko törkeää vaatia jokaisesta venäläisjääkiekkoilijasta miljoona dollaria, jos siirtyy NHL:ään. Tämä kertoo enemmän juuri kateudesta ja ahdeudesta. Toinen asia miksi venäläiset yrittävät pysyä poissa siirtosopimuksista, vedoten rahaan on se, että he eivät pysty kilpailemaan edes rahalla parhaista pelaajistaan ja yrittävät tällä tavalla rajoittaa pelaajien siirtymistä pois maasta. Ylimitoitettujen siirtokorvausten toivossa, yritään pitämään pelaajia vielä omassa maassa, mutta esim. tapaus Malkin osoitti, ettei edes raha riitä pitämään huippulahjakasta pelaaja poissa maaliman parhaasta sarjasta. Kiinnostavana faktana myös lisättäköön se, että NHL:än maksavien siirtokorvaustenhan on tarkoitus johdataa venäläisten seurojen ja venäjän jääkiekkoliiton toimintaan.

PBS Frontline kirjoitti:
"Missing NHL transfer Fees

Another connection between the NHL and Russian hockey organizations, yet to be explored, relates to the lucrative transfer fees paid to Russian hockey clubs by NHL teams eager to recruit Russian hockey players. Although this money was supposedly earmarked for the ailing Russian hockey system, there is little evidence of reinvestment in Russian hockey. The possibility is high that at least a portion of this money has fallen into the hands of criminal organizations in Russia.

Myös NHL:n "ylimielisyys" on ansaittua ja perusteltua. Maailman vanhin ammattilainen jääkiekkosarja, joka omaa urheiluhistorian vanhimman jaettavan palkinnon. NHL on jääkiekkolijalla unelma ja mittari, jos menestyt siellä, menestyt missä tahansa kiekkoliigassa. Venäläisten suhtauminen NHL:ään on kateutta, omasta merkittävästä kiekkohistoriasta huolimatta he eivät pysty sarjatasolla ja joukkeissa kilpailemaan Pohjois-Amerikkalaisten kanssa. Toisaalta samaan aikaan, kun venäläisten pelaajien siirtymistä on vaikeutettu, on myös venäläisten pelaajien arvostus laskenut NHL:ssä. Lockoutin jälkeen ainoastaan yksi venäläinen jääkiekkoilija on voittanut Stanley Cupin ja hänkin sen toisen kerran. Ennen lockouttia Stanley Cupin on voittanut 19 pelaajaa.


Voisitko kertoa lisää venäläisten seurojen erittäin epäselvästä rahoituksesta? Mitkä ovat ne seurat, joiden rahoituksessa on epäselvyyksiä? Millaisia epäselvyyksiä? Miten nämä epäselvyyden estävät osallistumisen Euroopan liigaan?

Epäselvä rahoitus ja mafian vaikutus vaikuttaa välittömästi vedonlyöntiin. Koska luonnollisesti olet käyttänyt googlea enemmän kuin minä, tutkiessasi venäläisten seurojen rahoitusta, voisi selvittää minulle kaikki ne venäläiset seurat, jotka eivät ole yhden yksittäisen rahoittajan varassa. Otetaan nyt esimerkiksi Roman Abramovitšin Omsk, kukaan ei edes tiedä mistä Roman on hämäräperäisesti rahansa tehnyt. Miksi tälläisiä hämäräperäisiä multimiljardöörejä pitäisi sarjoihin mukaan raahata? Siksi, että heillä on rahaa?
Siksi, että heidän joukkueilla on hienot nimilistat?

Miksi myös halutaan ottaa mukaan joukkueita sarjaan, joka tuo sarjalle negatiivista julkisuutta ja hämäriä olosuheita. Pystytkö luotellemaan, mistään muusta jääkiekkosarjasta koko maailmasta samanlaisia epäselviä kuolemantapauksia, kuten: Sergei Zemchyonok, Andrei Trifonov, Alexander Yakushev tyttären kuolema ja Valentin Sych. Sych oli jo yksin tapaus, joka todistaa järjestelmän olevan sairas:

"It wasn't clear why Sych, an old Communist hard-liner, had been shot. He had been near the top of Russian hockey for decades and, wrote Randy Starkman in the Star, "had a reputation in Russian hockey circles as a ruthless and corrupt official not averse to skimming money paid to the federation." Among Sych's enemies were many of the players, including Fetisov and Larionov. "I knew him -- he was a bad guy. He was corrupt. That's why someone killed him," Kozlov told the Star."

"Sych certainly wasn't the only "bad guy" involved in Russian sports in the 1990s. "Sports clubs are finding the cost of doing business in Russia is counted not in dollars and cents but in murder, kidnapping, extortion and corruption," reported the London Independent in 1996."

Ovatko kymmenessä vuodessa asiat muuttuneet tästä ratkaisevasti?
 

Salama44

Jäsen
Ja vielä kertauksen vuoksi - Mestiksen tasoa nostamalla nousee suomalaisen kiekonkin taso. Piste.
Ja suomalaisen jalkapallon taso nousee sitten kun Suomessa on mahdollisimman kova ykkösdivisioona? Ehkä sitten päästään jo MM-kisoihinkin. Mestiksen tason nousun näkisin vaikuttavan enemmänkin tason laajenemiseen kuin kärjen tason nousuun. Suomalaisen kiekon tai jalkapallon taso mitataan maaotteluissa ja arvokisoissa.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
SM-liiga on organisaationa surkea. Norsunluutornissa eletään vanhoissa ajoissa. Esim Veikkausliiga organisaationa on huomattavasti edellä. SM-liiga ei juuri tee töitä suomalaisen jääkiekon kehittämiseksi. Markkinointi ihan surkealla tasolla. Elitserien organisaationa pyhkii SM-liigalla suorastaan persettä.

Sm-liigan tarvitsisi tehdä enemmän töitä brandin kehittämiseksi, myöskin SM-liiga voisi koittaa saada sarjalle enemmän yhteistyökumppaneita.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös