No eihän tässä nyt puhuta mistään kolmekymmentä vuotta vanhasta jutusta kuitenkaan. Joo maailma muuttuu nopeasti, mutta kyllä kymnenen vuotta on sen verta lyhyt aika minusta, että kaikki asiat on hyvä perata tiheällä kammalla läpi.
Tässä juuri tullaan siihen ongelmaan, mikä on "vanha asia" ja mikä ei sitä ole. Tästä keskustelusta huomaa, että on olemassa hyvin subjektiivisia käsityksiä asiasta. Tässä myös tulee mielenkiintoisella tavalla esille se, että tunnettuja, vielä uraansa jatkavia johtajia kyllä halutaan ns. päät vadille, mutta esim. kanssapelaajat, jotka ovat todennäköisesti myös tilanteesta tienneet, ovat pysyneet yhtä hiljaa asiasta. Miksi pelaajia, jotka tiesivät, ei rangaista?
Edelleen tekijän teot eivät ole hyväksyttäviä, mutta rajaukset ovat mielestäni kummallisia. Eikö oikeus toteudu siinä, kun tämä näihin rikoksiin syyllistynyt on saanut tuomionsa ja uhri tätä myöten oikeutta? Näiden asioiden julkisuudella muutetaan tulevaisuutta ja sitä, ettei jatkossa tällaiset teot mene pukukopeissa enää läpi ilman seurauksia. Ja nämä ovat niitä parhaita lopputuloksia asiassa.
Toinen ajallisen raamin lisäksi mietityttävä asia on se, että tutkitaanko jokainen organisaatio samalla tavalla? Eli käydäänkö vastaavalla kammalla läpi jokainen organisaatio vuorollaan, jos vastaavia tekoja löytyy muualta? Pidän sitä peräti todennäköisenä ihmismäärän huomioiden, että NHL:ssä Blackhawks ei ole yksittäistapaus, jonka piiristä tällaisia tekoja löytyy. Näiden jälkikäteen langetettavien tuomioiden ongelma (jos ne kohdistuvat tekijää laajemmalle) on se, että jokaisella muulla organisaatiolla on insentiivi suojella tietoa vuotamasta. Jos tieto tulee julki, siitä tulee seurauksia, joten tällä tavalla myös organisaatiot suojelevat itseään estämällä näiden tapahtumien julkiseksi tulemisen.