Yksi kovimmista bändeistä. Ikinä. Milloinkaan.
Elettiin alkuvuotta 1995, kun olin isosiskoni kanssa kotikaupungin Anttilan Top Tenissä tarkoituksena ostaa ensimmäinen oma levy. Pyörin hyllyjen välissä toivottamana, kun oikein mitään siihen hetkeen oikeaa levyä ei tuntunut löytyvän. Sisko antoi lopulta levyn käteeni ja sanoi, että tämä bändi on melko kova juttu. Harmaassa miljöössä istuvat viisi miestä ja kannen teksti kertoi levyn nimeksi Bon Jovi -Cross Road. Kotiin ja levy soimaan. Tico Torres lyö Livin' On A Prayer-kappaleen käyntiin ja se oli menoa. Rakkautta ensikuulemmalla. Tuo levy on yksi eniten kuunnelluita levyjä elämässäni. Yksi lapsuuden ystäväni oli vähintään yhtä kova Bon Jovi-fani. Taidettiin olla ainoita kotipaikkakunnallamme.
Bon Jovin ja rumpali Tico Torresin innoittamana samoihin alkoihin alkoi oma rumpujen soitto. Samainen lapsuuden ystäväni oli jo aikaisemmin aloittanut pianon ja kitaran soiton. Ja Bon Jovin biisejä veivattiin tietysti kaikki välitunnit, jotka saatiin luvalla mennä soittamaan musaluokkaan ja koulun jälkeen.
Ensimmäisen kerran livenä näin Bon Jovin vasta vuonna 2011 Helsingin Olympiastadionilla, mutta olihan kova keikka. Tuolloinhan elettiin jo sitä aikaa, että Ritchie Sambora oli mennyt aikaisemmin katkolle ja oli epävarmaa, olisiko Sambora mukana Helsingissä. Oli ja tuo keikka oli itselleni täydellistä. Toisen kerran sitten kaksi vuotta myöhemmin Tampereen Ratinassa ilman Samboraa. Jotain puuttui, mutta Bon Jovi on silti Bon Jovi.
Jonin ääni nyt on aivan kuollut ollut jo useamman vuoden ja tuosta syystä olisi kannattanut laittaa pillit pussiin jo vuosia sitten. Lisäksi Sambora kuuluu Jonin oikealle puolelle ja sen vain kuuluu olla niin. Samanlainen liima, joka John Frusciante on RHCP:lle stemmoineen ja hienoine kitaroineen.
Mitä tuolle äänelle on sitten tapahtunitkin, niin siitä johtuen vanhemmat biisit on jouduttu sovittamaan tempoltaan niin alas ja muutenkin omituisiksi rallatteluiksi, jotta Jon pystyisi millään tasolla niitä esittämään. Lisäksi bändiin on tuotu useampi taustalaulaja tukemaan laulua Phil X:n lisäksi, jotta Jon pärjäisi keikat läpi.
Bon Jovin uran voi karkeasti jakaa kolmeen osaan: 80-luvun Glam Rock-aikaan, 90-luvun stadionrockbändiin ja sitten 2000-luvun (tai oikeastaan Crush-levyn jälkeen) kädenlämpöiseen poprock-soitteluun. Kahden ensimmäisen mainitseman aikakauden levyt ovat järjestäen todella kovaa tavaraa mukaan lukien Crush. Sen jälkeen tehdyistä levyistä löytyy hittejä, mutta niistä saisi aikaan yhden hyvä levyn, näin karrikoidusti.
Jos studioalbumeista puhutaan, itselleni kolme kovinta albumia ovat ehdottomasti New Jersey, Keep the Faith ja These Days. Noita en sitten osaa laittaa mitenkään järjestykseen.
Vaikka nykytilanne on mikä on, niin musiikki ja muistot eivät häviä mihinkään. Edelleen viikottaisessa soitossa.
Darlin', You give love a bad name..