Mielenkiintoinen ketju, pari kommenttia:
Jokaisen, joka kannattaa perintöveron poistoa kategorisesti, tulee loogisuuden vaalimisen johdosta pidättäytyä kommentoimassa toisissa yhteyksissä aatemaailmaansa oikeiston perinteisellä toteamuksella 'jokaisen tulee olla oman onnensa seppä'.
Miksi kukaan ei kommentoinut tätä? Eikö perintöveron taustalla juurikin ole ajatus pääoman kasautumisesta ”epäreilusti” ilman verotusta? Rahaahan on helpointa tehdä rahalla ja ns. mahtisuvut syntyvät juurikin jonkun aikoinaan tekemistä rahoista ja ”menestyminen” mahtisuvussa on helppoa.
Ei sillä, ei itselläni mitään kovin vahvaa kantaa ole ko. veron suhteen, mutta lahjavero on kieltämättä vähän vaikea niellä.
Jos vanhempien ja perheiden vaikutus eriarvoisuuteen halutaan estää, niin kaikki lapset pitää viedä vanhemmilta ja kasvattaa valtion laitoksissa samanlaisissa oloissa. Tätä on jo yritetty Neuvostoliitossa aikoinaan eikä kokeilu ollut kovinkaan toimiva.
Yritettiinkö tosiaan? Ihan historioitsijana mielenkiinto heräsi, kun en tällaista muista koskaan lukeneeni. Voi kyllä olla mahdollista, sillä utopia-ajattelussahan tämä lasten yhteiskasvatus tai vastaava järjestelmä on äärimmäisen yleistä.
Silti taustasta ja perheestä huolimatta suurin vastuu on ihan sen yksilön valinnoissa siitä, mitä elämällään tekee. Koulutus on kaikkien saatavilla Suomessa ja se on tärkeimpia asioita, mitä voi tarjota. Eikä Suomessa kukaan joudu asumaan kodittomana kadulla vaan aina löytyy jokin asuinpaikka.
Ihmiset ovat aina järjestäytyneet luokiksi ja täydellistä tasa-arvoa ei mitenkään voida saavuttaa.
Ah, miten mukavan konservatiivista ajattelua. Ihmiset ovat siinä yhteiskuntaluokassa, mihin Jumala on heidät luonut. Olen kyllä itsekin sitä mieltä, että ihmiset eivät ole kyvyiltään tasavertaisia, mutta onhan tuolla luokkautumisella vähän muitakin perusteita. Ei siihen muuten vaikuttaisi niin vahvasti yhteiskunnan toimintaperiaatteet.
Sitä paitsi, kuka tahansa voi tienata kuin Ollila, kun tekee urakalla töitä, on valmis näkemään vaivaa ja kantamaan vastuuta.
Tämä on toki provoa, mutta valitettavan yleinen käsitys, jonka perusta on ideologisissa tekijöissä ja yleistietämyksen puutteessa. Ei kuka tahansa voi tienata kuin Ollila.
Tosin vaalien lähestyessä tämäkin käännetään Kataisen ja kumppaneiden aiheuttamaksi alennustilaksi.
Suomen peruskoulujärjestelmän erinomaisuus kääntyi laskuun jo liki 10 vuotta sitten, vaikka toki se edelleen on maailmanmittapuulla mahdottoman hyvä. Ei opetusalalla kuitenkaan turhaan ole levinnyt yleinen huolestus siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Mikä siinä on, että ei voi kantaa vastuuta omista tekemisistään ja menestymisistään. Totta, kaikki ei menesty yhtä hyvin, mutta toisaalta, pitääkö miljardien eurojen yrityksen johtajan saada nauttia samasta menestyksestä kuin firman siivoojan.
Ja tähän keskusteluun ei tarvitse sitten tuoda sairaita tms. joilla ei oikeasti ole mahdillisuutta, joista on tietenkin pidettävä huolta.
Kyllähän ihmisten tulisi kantaa vastuu omista tekemisistään, mutta menestyminen ei aina ole siitä kiinni. Tuloerot ovat hyvä kannustin jälkimmäiseen, mutta rajansa kaikella. Kyllä ihmisten oikeudentunto herää, vaikka giganttiset tuloerot toteutuisivatkin "sääntöjen puitteissa". Ei se kuitenkaan ole
oikeudenmukaista sillä perusteella (toki ko. termi vaatisi oman keskustelunsa). Itse olen sitä mieltä, ettei miljardiyrityksen johtaja
ansaitse "omalla ahkeruudellaan ja yrittämisellään" esim. tuhatkertaista palkkaa siihen siivoojaan nähden.
Tuloerot näyttävät korreloivan myös kansakunnan onnellisuuden kanssa negatiivisesti, kenties tuosta epäoikeudenmukaisuuden tunteesta käsin. Vai miksi verotuksen
korkeus korreloi paremmin onnellisuuden kanssa kuin kokonais-bkt? (kts. esim.
Mitä enemmän veroja maksat, sitä onnellisempi olet | Second-Best World tai
YK: Pohjoismaissa ollaan maailman onnellisimpia | Kepa.fi)
Itse uskon, että Suomi tarjoaa melko hyvät mahdollisuudet kaikille menestyä elämässään.
Kyllä kai, tosin Suomessakin sosiaalinen liikkuvuus on pienentynyt viimevuosikymmeninä. Arvatkaapa muuten kuinka hyvä sosiaalinen liikkuvuus on noissa länsimaiden talousliberalistisimmissa maissa?